Смяна крушки на МИД
Модератори: Ilko Ivanov, mad_presley, Технически модератори
14 мнения
• Страница 1 от 1
- omegaart
- ентусиаст
-
- Кара: E39 - 540
- Мечтае да кара: Trabant
Смяна крушки на МИД
Здравейте ,
някои играл ли си е да сменя крушките на МИД-а ? Ако да как го е направил и какви крушки сте използвали и от къде ?
Благодаря.
Говоря за ето такъв и не за пиксели ами за лампи
%20(archive)_files/ster7.jpg)
някои играл ли си е да сменя крушките на МИД-а ? Ако да как го е направил и какви крушки сте използвали и от къде ?
Благодаря.
Говоря за ето такъв и не за пиксели ами за лампи
%20(archive)_files/ster7.jpg)
Re: Смяна крушки на МИД
Здравей,
Смяната не е съвсем елементарна.Платката с крушките представлява ето това:
http://s16.photobucket.com/user/Knighto ... 2.jpg.html
Както виждаш са запоени и се сменят с разпояване/запояване. Доста са дребни.
За да достигнеш до нея трабва да разглобиш мид-а. Не е голяма философия - само внимавай с лентовия кабел, после да не трябва и пиксели да оправяш.
Иначе се намират лесно из магазините за електронни компоненти.
Смяната не е съвсем елементарна.Платката с крушките представлява ето това:
http://s16.photobucket.com/user/Knighto ... 2.jpg.html
Както виждаш са запоени и се сменят с разпояване/запояване. Доста са дребни.
За да достигнеш до нея трабва да разглобиш мид-а. Не е голяма философия - само внимавай с лентовия кабел, после да не трябва и пиксели да оправяш.
Иначе се намират лесно из магазините за електронни компоненти.
- mad_presley
- старши ентусиаст
-
- Кара: E39 M5
С диоди са на фейслифтовите и се сменят сравнително лесно. Преди фейса обаче са с 3в крушки, които хем трудно се намират, хем се сменят ужасно трудно.
Иначе, платката с подсветката се сваля лесно, вдигаш горния капак на мид-а и я виждаш. Откача се захранващия кабел от нея, развиват се три винтчета и виждаш с дипди ли е или с крушки.
Иначе, платката с подсветката се сваля лесно, вдигаш горния капак на мид-а и я виждаш. Откача се захранващия кабел от нея, развиват се три винтчета и виждаш с дипди ли е или с крушки.
- omegaart
- ентусиаст
-
свалено е всичко и съм с крушки , намерих крушки ама са на 12 волта а оригиналните са на 6в не на 3 както спомена колегата горе.
вързани са паралелно

по 6 крушки на на 4 писти като част от тях се палят само като се запалени фаровете т.е. нощем
абе тия дни ще си играя да сложа 12 волтовите понеже има от къде да се вземе 12в а такива крушки 6в НЯМА
вързани са паралелно

по 6 крушки на на 4 писти като част от тях се палят само като се запалени фаровете т.е. нощем
абе тия дни ще си играя да сложа 12 волтовите понеже има от къде да се вземе 12в а такива крушки 6в НЯМА

Е, чак пък да няма ...
http://vikiwat.com/svr-hminiatyurna-lam ... cok-l.html
- omegaart
- ентусиаст
-
treti написа:Е, чак пък да няма ...
Като ти казвам , че няма значи няма

Диаметър на балона(mm): Ф3
Дължина(mm): 7,5
Ф1 са тия дето трябват и с доста по-къси от 7.5 мм
в чужбинско има ама не ми се занимава да внасям ще се направи като хората , но ще видим дали няма сложа една лед лента + фолио за стъкла. Само димването няма да работи ама аз лично не съм го ползвал никога , така че не е болка за умиране.
По принцип трябва да е нещо такова - >http://vikiwat.com/svr-hminiatyurna-lampa-6v-s-kracheta.html , но пак не е щото е по-голямо. Звънял съм днес на 4-5 магазина в БГ дето имат такива крушки , но 6в нямат само 12в
Прав си .. не е тази. Обаче преди три години съм купувал от този магазин точно каквито бяха в МИД-а. Даже видях, че имам 2 останали. Тогава отидох с едната изгоряла и там ми намериха каквато трябва.
- gentata
- старши ентусиаст
-
- Кара: седнал
- Детайли за колата: Правиланта 39-ка
А защо не им сложиш светодиоди с по едно съпротивление на местата на крушките. Предполагам ще има място за съпротивлението а има и SMD резистори. Ако наистина захранването на подсветката е 6V стойността на резистора трябва да е около 470ома (около 10-12mA за светодиод). По принцип могат да се направят последователно на групи с по едно съпротивление на група. Но ако един светодиод от група е с малко по-различни параметри от другите, групата няма да свети.

ПП Живота на крушките силно се скъсява от вибрации, за това са подменени по-късно от светодиоди.

ПП Живота на крушките силно се скъсява от вибрации, за това са подменени по-късно от светодиоди.
- omegaart
- ентусиаст
-
gentata написа:А защо не им сложиш светодиоди с по едно съпротивление на местата на крушките. Предполагам ще има място за съпротивлението а има и SMD резистори. Ако наистина захранването на подсветката е 6V стойността на резистора трябва да е около 470ома (около 10-12mA за светодиод). По принцип могат да се направят последователно на групи с по едно съпротивление на група. Но ако един светодиод от група е с малко по-различни параметри от другите, групата няма да свети.
Така или иначе съм взел крушките ама се оказа , че хубавия ми поялник е дал богодух и ще трябва при познат да ги правя тия неща. Ако не стане както ме кефи ще се играе със светодиоди , но това с живота не бих казал , че е от голямо значение. Издържали са 15 години оригиналните , тия ментетата да издържат 5 пак ще е много и колата едва ли ще е в мене

- mitkofriz
- кандидат ентусиаст
-
- Кара: e39 tds 98'
Лампички за елха от най китайските по 1-2лв сто броя които са навързани
. Пробвано лично.

- omegaart
- ентусиаст
-
Сменени са с такива на 12в 40вата и всичко заспа , може би е една идея по-слаба подсветката ,но е едвам забележимо. Та сагата приключи.
- gentata
- старши ентусиаст
-
Тез 40 ватови крушки като на късите и казваш слабо светят 

- omegaart
- ентусиаст
-
gentata написа:Тез 40 ватови крушки като на късите и казваш слабо светят
Е те светят слабо щото вместо 12 им се пуска 6 волта и да една идея по-слабо свети , сега като покарах вечерта си личи , но не е болка за умиране.
и да имах в предвид 40Ма ... моя грешка

http://vikiwat.com/miniatyurna-lampa-t1 ... -40ma.html
- gentata
- старши ентусиаст
-
0,48 W 

14 мнения
• Страница 1 от 1