CAN BUS за е39

5-та серия ('95-'03)

Модератори: Ilko Ivanov, mad_presley, Технически модератори

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: 530d
Мечтае да кара: дълго и безаварийно колицата.

CAN BUS за е39

Мнение от nakoye » 26 Ное 2012, 19:59

Колеги искам да купя навигация за колата от китайските сайтове, но искам да може да управлява климатик и печка. Какво трябва да гледам, за да може да ги управлява и какво може да се управлява през тази букса.
Изображение

старши ентусиаст
Аватар
Кара: E39 M5

Re: CAN BUS за е39

Мнение от mad_presley » 26 Ное 2012, 21:40

nakoye написа:... но искам да може да управлява климатик и печка....

Е за такова животно не бях чувал :shock:
Пиши на Dynavin, дали могат да измислят нещо за андроид устройствата им или направо вземай един Dynavin D99 и потърси някой програмист да ти направи някакво приложение.

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от nakoye » 26 Ное 2012, 22:36

Намерих доста устройства с андроид и без, и такива които предлагат CANBUS, но не знам какво значи и какви опции предлага CANBUS .
Изображение

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: 530i E39

Мнение от kener » 26 Ное 2012, 23:20

Ами като за начало да ти кажа, че на Е39 автомобилите няма CAN-bus интерфеис. По-скоро се насочи към ISO1941 или по просто казано К-Line. Давам жокер - комуникацията от копчетата на мултиволана до радиото е по i-bus - интерфейс много сходен до К-Line. Имай в прдвид, че каквото и автърмаркет у-во да си вземеш, за да комуникира с каквото и да е било друго от колата ти трябва нещо, което да "говори" на i-bus език(или да го преработва).
40653

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: E39 520i

Мнение от kluna_ » 27 Ное 2012, 10:13

CANBUS е протокол или шина за диагностика (в автомобилостроенето) и комуникация между електронни модули въведена около 2004г. в много автомобили и индустриални контролери.
Изображение

ентусиаст
Аватар
Кара: F11 530xd

Мнение от badsharki » 27 Ное 2012, 11:16

kener написа:Ами като за начало да ти кажа, че на Е39 автомобилите няма CAN-bus интерфеис.

Е те т'ва за пръв път го чувам. Сигурно двигателя, абс-а и автоматика си бият ммс-и по 4джи-то на ментел. :clap:

младши ентусиаст
Аватар
Кара: E60 530i

Мнение от Speed_Am_All » 27 Ное 2012, 11:55

Изображение

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: 530i E39

Мнение от kener » 27 Ное 2012, 17:08

badsharki написа:
kener написа:Ами като за начало да ти кажа, че на Е39 автомобилите няма CAN-bus интерфеис.

Е те т'ва за пръв път го чувам. Сигурно двигателя, абс-а и автоматика си бият ммс-и по 4джи-то на ментел. :clap:

Имам предвид сертифицирания по ISO 15765 CAN протокол, а не някакви ранни подобия на него. Все пак човека пита за какво са
тези CANbus шини в съответните устрйства, който определено са по ISO 15765 .
Чувал съм но никога не съм виждал аларми които са с CAN шина. Предполагам по нея дават управление на централното, мигачите и т.н. Също така има и някакви устройства за дистанционно палене на автомобила пак по CAN. Ползват се главно при автоматици предполагам вместо печка.
На колегата му трябва мултимедиино устройство, което да е съвместимо с i-bus шината на E39. Това е минималното хардуерно изискване, за целите, за които му трябва. Може да погледне и темите за CAR PC за е39.

Само не разбрах защо иска да му управлява и климатика. При монтиране на ДвоенДин управлението на климатроника не се пипа.
40653

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от nakoye » 28 Ное 2012, 18:24

kener написа:
badsharki написа:

Само не разбрах защо иска да му управлява и климатика. При монтиране на ДвоенДин управлението на климатроника не се пипа.

Идеята ми е да сложа навигация, която може да управлява климатика, както това го прави настоящото радио на колата - има два таймера за включване на климатика - да ти охлади колата примерно след работа да е хладна като се кача лятото,или - мисля да слагам печка - да ме чака топла зимата.
Изображение

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от mad_presley » 28 Ное 2012, 18:30

nakoye написа:Идеята ми е да сложа навигация, която може да управлява климатика, както това го прави настоящото радио на колата - има два таймера за включване на климатика - да ти охлади колата примерно след работа да е хладна като се кача лятото,или - мисля да слагам печка - да ме чака топла зимата.

Всички те разбрахме още в първия пост, ама нали трябваше да поспорят, що е CANBUS :mhihi:

Това в менюто не е климатик, а е вентилация на купето, другото е печка. Както и да е, такава китайска джаджа още не е направена. Единственото решение е това, което ти написах в първия си пост ;)

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от nakoye » 28 Ное 2012, 18:49

Да за вентилацията става въпрос, защото климатика няма как да работи при изключен двигател, но ето за какво говоря пък аз:
http://www.alibaba.com/product-gs/54702 ... r_gps.html
и тук пише :
6,Steering wheel control(CAN BUS+air conditioner agreement)
аз до колкото разбирам има синхронизация с климатика ( вентилацията).
Изображение

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от mad_presley » 28 Ное 2012, 21:27

Това, което си показал е Hualingan http://www.autopro.bg/%D0%BC%D1%83%D0%B ... gb-bmw-e39 аналогът на Dynavin. Няма как да ти ги управлява, защото тези системи комуникират единствено с iBUS, което ще рече, че ще можеш да усилваш/намаляваш и да вдигаш телефона от мултиволана.
Единствено Dynavin с андроид може да направи нещо, защото вади показания от борд-компютъра, което ще рече, че има някаква комуникация с K-BUS, който пък ти трябва да управляваш печка и вентилация. Остава някой програмист да ти напише програма за андроид, която да ти го визуализира.

Остави го на мира вече този CAN BUS, китайците просто така си пишат :D

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: е61 525d, F11 525d xDrive
Мечтае да кара: само BMW-та

Мнение от jivakula » 29 Ное 2012, 23:02

nakoye написа:
kener написа:
badsharki написа:

Идеята ми е да сложа навигация, която може да управлява климатика, както това го прави настоящото радио на колата - има два таймера за включване на климатика - да ти охлади колата примерно след работа да е хладна като се кача лятото,или - мисля да слагам печка - да ме чака топла зимата.

А аз неразбирам как може да ти охлажда колата през лятото, с тези два таймера, настоящето ти радио преди ти да се качиш..... :lol: , когато компресора на климата не работи ама ...хайде :mrgreen: . Освен това, повярвай ми, mad_presley прав! А и това, че и аз бях като теб и се свързах с фирма производител на такива неща и говорих с човек за този CAN интерфейс. Оказа се, че това е само за управление на волана и не е точно CAN.
Изображение

старши ентусиаст
Аватар
Кара: E39 530D

Мнение от Ivo_Borisov » 29 Ное 2012, 23:25

Охлажда си даже много добре ;) Когато колата ти е затворена и вътре е 50-60 градуса, като се включи таймера, вкарва въздух отвън и купето се охлажда достатъчно за да не е фурна вътре :yes: Много полезна екстра!
Изображение

Назад към E39