Климатикът не работи на празен ход

5-та серия ('95-'03)

Модератори: Ilko Ivanov, mad_presley, Технически модератори

старши ентусиаст
Аватар

Re: Климатикът не работи на празен ход

Мнение от vladobate » 28 Юни 2012, 19:30

Той климатика не духа колко си му задал като градус а студено докато достигне зададения той автомобилния не е инверторен. Ако зададеш по-високи градуси от 22 примерно ( 26-27) вече не знам какво точно прави , но и на мен ми се е случвало по-топличко отвреме -навреме да духа , най-вероятно работи само на вентилатор и компресора не бачка затова духа по-топло относително. Колкото до това дали работи на място без перка ами да ще работи ама до едно време да няма после къде ми избяга преона. Перката за климатика служи да обдуха климатичния радиатор и да смъкне налягането в системата и се включва от сигнал от пресостата няма значение с колко карате с 10 или с 200км.ч . Нормално е в движение насрещния поток въздух да вземе функциите на неработещата перка и климата да работи нормално ама на място и неработеща такава не е във рамките на разумното и е от ден до пладне тъй като няма какво да смъква налягането и то ще избие пра предпазен клапан а заедно с него и фреона малко по малко като също е възможно и някъде другаде да поддаде някоя връзка или спукан радиатор което вече се усеща по-бързо.

ентусиаст
Аватар
Кара: само БМВ-а

Мнение от Pavlinius » 29 Юни 2012, 17:22

Ivo_Borisov написа::shock: E как ще работи колега? Доказано при мен не работеше без перката. Работеше само в движение, на по висока скорост иначе на място духаше почти топло. Все едно да кажеш че домашен климатик работи и без перката, това е несериозно. А и когато загрее радиатора на климата, налягането се вдига и ако не работи клапана, може да избие някъде фреона и ще последва и ремонт.

Явно забравяш, че перката на виското е точно там и ако са ти чисти радиаторите тя е достатъчна. Доказано е на моята кола - духа студено климатика и на спряло и в движение, а перката на климатика не работи на никоя степен. Също така колата и не загрява.
Изображение

Потребител
Аватар

Мнение от ilioooo » 15 Юли 2012, 4:56

wladio написа:
wladio написа:да използвам темата,при мене пък се появи следния проблем-като искам да задам дадена тепература само в краката и за стъклото се получава избраният градус.по средните духалки си духа само студено,става въпрос когато е пуснат климатроника.колата е е 39.

а нещо за моя проблем колеги?

Колега,датчика за външната температура вярно ли показва?

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от Financier » 16 Юли 2012, 12:41

Колеги виждам, че темата се е превърнала в спор.
Нека разгледаме нещата по същество, а не при кой как е.
Та, ако не работи първата степен на вентилатора за охлаждане на радиатора на климатроника при спрял автомобил (светофар....) след малко време ще усетите, че въздуха, който постъпва през дюзите в купето ще започне да се затопля. А ако стоите на едно място по-продължително време направо ще започне да подава топъл въздух. Това се случва, тъй като се нарушава нормалната работа на климатичната система. Проектирана е и работи нормално, когато устройствата са изправни и системата е заредена. Включително и електрическия вентилатор.
И предполагам никой не очаква да е по-различно, особено при околна темперетура 32-38 градуса.
В движение нещата се променят и от там вероятно някой се заблуждават, че този вентилатор едва ли не е излишен и че вентилатора на двигателя може да поеме тези функции. Не може.
Насрещният въздушен поток успява до известнва степен да охлажда радиатора на климатроника.
При неизправен вентилатор системата за климатизация започва да работи в авариен режим и може да се стигне до доста неприятни последици.
Всичките тези неща са написани и по-горе, но някой са ги чели с недоверие.
Вярно е, че един от резисторите на системата за вентилация много често излиза от строя (изгаря) и се стига до горния проблем. Има отделна тема във форума за това. Аз за мен съм решил проблема веднъж за винаги и имам възможност да използвам пълноценно системата за климатизация при всякакви климатични условия. Междувпрочем в сравнение с други автомобили работи ненадминато.
Благодаря за търпението.
Желая успех на всички.

младши ентусиаст
Аватар
Кара: бързо

Мнение от Teogop » 16 Юли 2012, 13:37

Наистина не работи вентилаторът, вероятно това е проблемът. Забелязах, че вентилаторът е този с управлението (3-те пина).
Днес ще установявам причината.

Потребител
Аватар
Кара: BMW 520i
Мечтае да кара: Много работи

Мнение от armour » 17 Юли 2012, 16:01

А дано установите че като гледам и при мен не върти.Макар че като чета кога трябва да се включва май май има логика да не съм я виждал да функционира поне за сега. :dunno:

старши ентусиаст
Аватар
Кара: E39 530D

Мнение от Ivo_Borisov » 17 Юли 2012, 16:16

Моята не въртеше, разглобих я, смазах я и тръгна. Просто беше заяла. С трите пина е и моята. Управлява се от ДДЕ/ДМЕ и доколкото си спомням и да се подаде ток, няма да тръгне докато не дойде сигнала от компа. Може да се пусне принудително с ИНПА да речем.
Изображение

младши ентусиаст
Аватар
Кара: бързо

Мнение от Teogop » 24 Юли 2012, 22:39

Оказа се изгоряла електроника на перката. Иначе самият мотор не изглежда проблемен, върти се свободно. Утре ще мия радиаторите, че много мръсотия се е събрала, ще я сглобя и ще кажа какъв е резултатът.

Предишна

Назад към E39