Вентилатора на радиатора работи постоянно Е39 525Д 2002г.

5-та серия ('95-'03)

Модератори: Ilko Ivanov, mad_presley, Технически модератори

Потребител
Аватар
Детайли за колата: E39 525d Touring 2002

Вентилатора на радиатора работи постоянно Е39 525Д 2002г.

Мнение от sandik1 » 02 Юни 2011, 14:57

Здравейте колеги,имам следният проблем с моето Е39 2002г. 525Д комби.
Преди месец се пребирах от София към Варна и на варненската магистрала усетих че се е включила перката на радиатора(климатика беше включен а навън беше 18 градуса).За 50 000км. които съм и навъртял съм я чувал 5-6 пъти само в много топли летни дни.Оттогава колата прави следното нещо: Като я запаля загрява нормално и стрелката на темпратурата е косъм преди 12 часа както е било винаги и не трепва.След като загрее колата(климатика не работи) и вдигна над 60-70 км в час вентилатора се включва и започва да работи или на 1-ва или на 2.ра степен. Като спра до 0км. и вентилатора спира,веднага щом тръгна и той тръгва.
"Спецовете" от Варна Карс установиха че ми е заминало виското но първата перка и че тя не смогва и затова се включва електрическата.Разглобих си радиатора и съм измил всички радиатори станаха като нови.Смених си виското и антифриза.Никакъв ефект от манипулацията.Ходих пак във Варна Карс гледаха и умуваха и казаха ,че е нормално и колата няма никакъв проблем.Аз дори качих единия приемчик и го повозих да му покажа за какво става въпрос , защото на място не го прави и вероятно нищо не им показва на компютъра.След този случай ходих до Видин и през целият път вентилатора е работил.Температурата ми не мръдна въпреки топлото време.Като стигнах във Видин на сутринта видях че от разш.казанче през клапана на капачката е текло антифриз.Но по пътя не е капнала и капка.Долях 2 литра.Прибрах се във Варна без никакви проблеми и си карам така но перката си работи и ме е дразни а и е въпрос на време да изгори.Сега ще си сменям датчика на главата.От Варна Карс ми казаха че е един датчик които дава инфо на компютъра и за показанието на таблото.
Чувствам се в безизходица понеже незнам към кого да се обърна.Ако някой може да помогне ще съм му много задължен.

старши ентусиаст
Аватар
Кара: ше Е 39 520 98 г.

Re: Вентилатора на радиатора работи постоянно Е39 525Д 2002г.

Мнение от im0tep » 02 Юни 2011, 16:34

Щом си от Варна,отивай при @Ilko Ivanov в Добрич и той да я погледне.!

старши ентусиаст
Аватар
Кара: E39 530D

Мнение от Ivo_Borisov » 02 Юни 2011, 19:08

sandik1 написа:Здравейте колеги,имам следният проблем с моето Е39 2002г. 525Д комби.
Преди месец се пребирах от София към Варна и на варненската магистрала усетих че се е включила перката на радиатора(климатика беше включен а навън беше 18 градуса).За 50 000км. които съм и навъртял съм я чувал 5-6 пъти само в много топли летни дни.Оттогава колата прави следното нещо: Като я запаля загрява нормално и стрелката на темпратурата е косъм преди 12 часа както е било винаги и не трепва.След като загрее колата(климатика не работи) и вдигна над 60-70 км в час вентилатора се включва и започва да работи или на 1-ва или на 2.ра степен. Като спра до 0км. и вентилатора спира,веднага щом тръгна и той тръгва.
"Спецовете" от Варна Карс установиха че ми е заминало виското но първата перка и че тя не смогва и затова се включва електрическата.Разглобих си радиатора и съм измил всички радиатори станаха като нови.Смених си виското и антифриза.Никакъв ефект от манипулацията.Ходих пак във Варна Карс гледаха и умуваха и казаха ,че е нормално и колата няма никакъв проблем.Аз дори качих единия приемчик и го повозих да му покажа за какво става въпрос , защото на място не го прави и вероятно нищо не им показва на компютъра.След този случай ходих до Видин и през целият път вентилатора е работил.Температурата ми не мръдна въпреки топлото време.Като стигнах във Видин на сутринта видях че от разш.казанче през клапана на капачката е текло антифриз.Но по пътя не е капнала и капка.Долях 2 литра.Прибрах се във Варна без никакви проблеми и си карам така но перката си работи и ме е дразни а и е въпрос на време да изгори.Сега ще си сменям датчика на главата.От Варна Карс ми казаха че е един датчик които дава инфо на компютъра и за показанието на таблото.
Чувствам се в безизходица понеже незнам към кого да се обърна.Ако някой може да помогне ще съм му много задължен.

Гледал ли си колко е температурата в скритите менюта, да видиш колко температура ти държи, на колко се включва перката и т.н?
Изображение

Потребител
Аватар

Мнение от sandik1 » 03 Юни 2011, 0:40

От 2 дни се включва все по-рядко.Дори вчера реших че е изгорял мотора на вентилатора понеже цял ден не се включи.Днес гледах температурата на скритите менюта.Варираше от 84-96 градуса но не се включи вентилатора.Тайно се надявах да вдигне температура над 100 гр. тогава щях да се съмнявам в термостата.Дали може да е въздух в ситемата.Въпреки че като и смених антифриза сме я обезвъздушавали 30 мин от обезвъздушителя на най високия маркуч.
След днешните показания от скритите менюта не знам има ли смисъл да сменям датчик на температурата.Щом показва вярно вътре същото би трябвало да подава и към компа.Ще я карам няколко дни с показания на компютъра за моментната температура и ако се включи вентилатора ще видя реално температурата дали е висока или нещо друго го кара.

старши ентусиаст
Аватар
Кара: myCar 5.3. and iCar 3.9.
Мечтае да кара: още по-бавно
Детайли за колата: ...
01" 525d m57
04" X5 m57
06" Liberty 2,8 CRD

Мнение от Владо » 03 Юни 2011, 9:59

тази перка освен от температурния датчик се управлява и от пресостат датчика мисля... проверявана ли ти е климата скоро...
понеже не вярвам да се оправи от самосебе си, ако е това, да не си отива тази перка ...

старши ентусиаст
Аватар
Кара: F07 535D
Мечтае да кара: SL500

Мнение от anzak » 03 Юни 2011, 10:01

не изключвай и варианта ДДЕ :)
Барай шишарката Минкеее ....

Потребител
Аватар

Мнение от sandik1 » 03 Юни 2011, 16:40

Владо написа:тази перка освен от температурния датчик се управлява и от пресостат датчика мисля... проверявана ли ти е климата скоро...
понеже не вярвам да се оправи от самосебе си, ако е това, да не си отива тази перка ...

Не е проверяван но тя го прави това без да съм включвал климатика. Този пресостат дава ли сигнал на компютъра дори и при неработещ климатик?

Потребител
Аватар

Мнение от sandik1 » 03 Юни 2011, 16:43

anzak написа:не изключвай и варианта ДДЕ :)

Три пъти я закачаха във Варна Карс все щеше нещо да покаже. Но тя там така и не го направи.Според мен проблема не е толкова сериозен просто няма кой да каже какво става. По интересното е каква е връзката между скоростта на движение на колата и включването на вентилатора.

младши ентусиаст
Аватар
Кара: F90 M5

Мнение от maikooo » 06 Юни 2011, 16:44

Владо написа:тази перка освен от температурния датчик

Колега, въпросният датчик, кой точно е и къде се намира?
Изображение

Потребител
Аватар

Мнение от sandik1 » 07 Юни 2011, 15:42

Датчика е един както за паказанието на таблото(30лв от Варна карс) така и за управлението на вентилатора.А при мен проблема се оказа термостата.Като го отвориха да го сменят просто се разпадна на части.Тарелката му се беше отделила от силфона.Сега поддържа температура 92градуса +_2 градуса и перката не работи.
Между другото датчика показващ температурата вътре стои на 12 часа от 77 до 116 градуса.Тук БМВ са се изложили леко.

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: E70 4.0D
Детайли за колата: E70 4.0D '12

Мнение от SteveSR » 08 Юни 2011, 17:54

sandik1 написа:Датчика е един както за паказанието на таблото(30лв от Варна карс) така и за управлението на вентилатора.А при мен проблема се оказа термостата.Като го отвориха да го сменят просто се разпадна на части.Тарелката му се беше отделила от силфона.Сега поддържа температура 92градуса +_2 градуса и перката не работи.
Между другото датчика показващ температурата вътре стои на 12 часа от 77 до 116 градуса.Тук БМВ са се изложили леко.

Колега това е нарочно за да не се стряскаш като се движи стрелката, а и все пак това са работните градуси на двигателя...
SteveSR
Изображение
Изображение

Назад към E39