Въпрос за дебитомер

5-та серия ('95-'03)

Модератори: Ilko Ivanov, mad_presley, Технически модератори

младши ентусиаст
Аватар
Кара: Е39 525тдс 99; Е60 545 06

Въпрос за дебитомер

Мнение от chegevara1 » 01 Дек 2010, 11:53

колеги искам да ви попитам по конкретни неща за дебитомера на Е39 ТДС 98г. и неговата профилактика.
1.трябва ли да се свали въздушния филтър за са да се почисти дебитомера или дебитомера излиза с буксата която е под въздушния филтър?
ако може някакви снимки
2.трябва ли да се откачи акумулатора преди да се разглоби дебитомера за да не отчита грешка?
3.какъв спреи да използвам за почистването му и от къде мога да го намеря например това (mass air flow sensor cleaner на CRC),противо показно ли е използването а някакво парцалче за почистване на телчето?
Изображение

старши ентусиаст
Аватар
Кара: Е39 '02 530d

Re: Въпрос за дебитомер

Мнение от LUCIFER'S » 01 Дек 2010, 13:48

пръскаш само със спрея!!! няма да докосваш нищо, дори и със косъм! аз имам такъв спрей само, че на ЛИКИ МОЛИ, но още не съм го ползвал... защото не ми се е налагало
Fortuna fortes metuit, ignavos premit.

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от chegevara1 » 01 Дек 2010, 14:00

а сваля ли се кутията на въздушният филтър?
Изображение

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: 525 TDS '97

Мнение от mmc » 01 Дек 2010, 15:55

Здравей колега,
аз имам 525 тдс, само, че 97 година но не вярвам да има голяма разлика. та понеже съм сменял това, да ти кажа кво знам аз по отношение на въпросите ти.
1- да , трябва да го свалиш ако искаш да свалиш самия МАФ. иначе ако ще пръскаш с нещо с буксата му само - не. свалянето е елементарно и за 2 минути.
2- лично аз не съм го откачал никога докато съм го сменял , но после па ми стана навик при всяко пипане по колата да махам -. лично аз бих те посъветвал да го махнеш но знам със сигурност, че не набива грешка дори и да го оставиш така.
3- за почистващ препарат не знам , но както ти каза колегата - вътре не пипаш. телчето е много финно и не бих те посъветвал да го правиш квото и да е. пръскаш квото пръскаш, съхне и слагаш .лично при мене не даде ефект но пробвай. не знам с какъв препарат точно го пръскаха, да си кажа преди да попиташ.

другото което ми се иска да отбележа е ,че ако го смениш ефекта не се усеща веднага. трябва да я покараш малко в обороти преди еку-то да се адаптира към него. не знам ти точно какво ще го правиш , но ти казвам за да знаеш ако чакаш ефект веднага. иначе съм чел , че в някои ситуации трябва и програмиране...
пак казвам- това са моите налбюдения по моята кола. не знам дали при тебе ще е същото.

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: Влака

Мнение от animall » 01 Дек 2010, 16:07

За свалянето спомен нямам обаче като чистих моя дебитомер го направих със спрей за почистване на карбуратори и то чудото стана :) ефект имаше минимален във вървежа но аз имах един проблем (няма да обяснявам какъв беше), който се оправи. И така вече 5-6 месеца.
Изображение

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от chegevara1 » 01 Дек 2010, 16:22

проблеми да чукна на дърво нямам за сега с дебитомера,но четох из форума за почистване и подръжка на някой части като - дебитомер,АГР клапан,колектори,филтър на картерните газове и т.н.
1.почистих АГР клапана и така и така е разглобена та и дебитомера исках да почистя,четох доста из форума но всеки линк ме препраща в друга тема и от дебитотер стигнах в савсем др сфера и за това реших да попитам конкретно каквото ме интересува.
сега купих спрей за почистване CRC air sensor clean от аутоплюс за 12.00 лв.
като направя процедурата ще кача и снимки
Изображение

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от chegevara1 » 01 Дек 2010, 16:39

горе долу това ли е на тдс-а дебитомера Изображение и това телче ли се пръска ?
или това му е дебитомера Изображение[/quote] и се пръска това у-образно телче?
кой от двата дебитомера е на тдс-а???????
Изображение

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от mmc » 01 Дек 2010, 16:57

първата. макар, че моя оригиналния е различен от този с който съм в момента,който си мисля, че е същия като показания на снимка 1.

както ти казаха колегите - ако немаш проблем , не пипаш. ако ти е запацап или прецакан дебитомера , ще разбереш , повярвай ми. веднага се усеща разлика във вървежа както и други особености :)

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от chegevara1 » 01 Дек 2010, 17:19

ами има някакво леко заглъхване но мисля да го почистя много внимателно
един вид застраховка пък и профилактика
Изображение

Фен на тройките
Аватар
Кара: Колите да палят и работят!
Мечтае да кара: ;)
Детайли за колата: Лачени, в добро здраве и сериозен ремап ;)

Мнение от Dimitroff » 01 Дек 2010, 17:25

animall написа:За свалянето спомен нямам обаче като чистих моя дебитомер го направих със спрей за почистване на карбуратори и то чудото стана :) ефект имаше минимален във вървежа но аз имах един проблем (няма да обяснявам какъв беше), който се оправи. И така вече 5-6 месеца.

НЕ СЕ чисти със спрей за почистване за карбуратори, защото докато съхне остава много фин "филм" по самата жичка и ефекта се губи.

Колегата преди мен го е казал най-добре - CRC Air mass sensor - това е името на спрея, с който се чистят дебитомерите - има го в Ауто + на цена 11-14 лева (за една и съща разфасовка - не знам защо е различна цената в различните им магазини?!)

ентусиаст
Аватар
Кара: X5 2003 e39 540

Мнение от sadex5 » 01 Дек 2010, 18:22

Колега, зависи и от спрея за карбуратори, този на Вюрт го дават изрично да чисти и дебитомери. Съдържа 95 % коресилин.

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от chegevara1 » 01 Дек 2010, 21:26

какви са признаците за развален дебитомер?
Изображение

Аватар
Кара: Другите да му завиждат.....
Мечтае да кара: Самолет и Петролен танкер
Детайли за колата: MNOGO BARZA

Мнение от milennyc » 01 Дек 2010, 22:24

mmc написа:Здравей колега,
аз имам 525 тдс, само, че 97 година но не вярвам да има голяма разлика. та понеже съм сменял това, да ти кажа кво знам аз по отношение на въпросите ти.
1- да , трябва да го свалиш ако искаш да свалиш самия МАФ. иначе ако ще пръскаш с нещо с буксата му само - не. свалянето е елементарно и за 2 минути.
2- лично аз не съм го откачал никога докато съм го сменял , но после па ми стана навик при всяко пипане по колата да махам -. лично аз бих те посъветвал да го махнеш но знам със сигурност, че не набива грешка дори и да го оставиш така.
3- за почистващ препарат не знам , но както ти каза колегата - вътре не пипаш. телчето е много финно и не бих те посъветвал да го правиш квото и да е. пръскаш квото пръскаш, съхне и слагаш .лично при мене не даде ефект но пробвай. не знам с какъв препарат точно го пръскаха, да си кажа преди да попиташ.

другото което ми се иска да отбележа е ,че ако го смениш ефекта не се усеща веднага. трябва да я покараш малко в обороти преди еку-то да се адаптира към него. не знам ти точно какво ще го правиш , но ти казвам за да знаеш ако чакаш ефект веднага. иначе съм чел , че в някои ситуации трябва и програмиране...
пак казвам- това са моите налбюдения по моята кола. не знам дали при тебе ще е същото.

:winky: Да беше казал кой тъи го е сменил поне :bchug:

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от mmc » 02 Дек 2010, 10:10

milennyc написа:
mmc написа:Здравей колега,

:winky: Да беше казал кой тъи го е сменил поне :bchug:

сигурен съм, че който се интересува от точно това, ще намери начин да разбере, дали с търсачката, дали със лично съобщение :)
доколкото разбрах, колегата прави само профилактика, така че за смяна изобщо не говорим :)

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от chegevara1 » 07 Дек 2010, 17:01

и така да приключиме тема ако може така да се нарече:
1.почистих АГР - клапана (сваля се самия клапан захванат е с 4 болта с ключ 10,накиснах го да престои 24 часа в бензин и след това го подсуших и го затърках където имаше останал нагар или нещо подобно,напръсках го и със спрей за ръждясали болтове и направо светна)
2.свалих всички маркучи от АГР-а до турбото и тях пористих с бензин.
3.разглобих и въздушният филтър за да стигна до дебитомера (изтупах така да се каже самият фитър,свалих и кутията на филтъра,почистих го хубаво с обезмаслител,имах и един скъсан маркуч който излиза от главата на колата и влиза преди турбото в друг въздуховод и от там силно омасляваше (смених го 28 лв от дарукар).
4.стигаме до дебитомера - свалих го от кутията на въздушният филтър,много внимателно го напръсках със спрей за почистване на дебитомери и изтече много чернилка без да се докосва пластинката която е в средата на дебитомера,оставих го добре да изсъхне,напръсках и буксата за дебитомера и ги оставих 24 часа да изсъхнат хубаво.
5.почистих всички съединения на турбото и самото турбо без да го свалям до колкото може с бензин и обаемаслител,забърсах всички съединеня и ги подсуших.
6.смених всички скоби който можеше да се сменят.
7.сглобих всичко по обратният път.
Изводът - дали си внушавам или не не мога да кажа но мисля че колата започна да работи малко по добре,вървежа не е чак с УАУ ефекта който казвате но е малко по добре!
надявам се с помоща на колегите който са поствали в темата да сме били полезни и на други колеги който планират такава профилактика. :bchug: :bchug: :bchug:
Изображение

Назад към E39