Ел. помпа за масло ???
Модератори: Ilko Ivanov, mad_presley, Технически модератори
9 мнения
• Страница 1 от 1
- E36-Power
- кандидат ентусиаст
-
- Кара: Е39 520i
Ел. помпа за масло ???
Колеги чували ли сте за някоий от по-стари модели на BMW с електрическа помпа за масло и резервоарче, която като спадне нивото на маслото в мотора и от резервоарчето го допълва. Аз не знам за такова нещо и ще ми е интересно дали го има. Днес ме питаха такъв въпрос и аз не бях компетентен да отговоря и затова питам вас. Ако има такава ел. помпа ми трябва, че сме замислили нещо.
- Николай Диянов
- младши ентусиаст
-
- Кара: BMW E39/ Е60
- Мечтае да кара: X6 цвят бордо
Re: Ел. помпа за масло ???
Колега за такова животно аз лично не съм чувал. А пък и дори и да има малко е съмнително къде ще го намериш, а още по- съмнително е дали въобще ще може да се приспособи към некое от по- новите модели.
- Vader
- кандидат ентусиаст
-
- Мечтае да кара: пак BMW
- Детайли за колата: E39 525TDS
Това съм го виждал само на състезателни автомобили,при които картера е съвсем плитък.Прави се с цел от инерционните сили при ускорение,спиране и завои-двигателя да не остава без масло.
- E36-Power
- кандидат ентусиаст
-
И аз мисля, че такова животно няма, но реших да питам. А въобще не съм мислил да го вграждам на друг автомобил , камо ли пък BMW.
- bmw_n00b
- ентусиаст
-
- Кара: 96-8' 523ti
Vader написа:Това съм го виждал само на състезателни автомобили,при които картера е съвсем плитък.Прави се с цел от инерционните сили при ускорение,спиране и завои-двигателя да не остава без масло.
Точно така, има го и при някои спортни автомобили, например при последния Courvette. Целта е двигателят да стои възможно на най-ниска позиция, за сметка на картера. Сваля се центъра на тежестта и колата е по-стабилна в завоите.
- павката
- старши ентусиаст
-
- Кара: ги да пият мента
- Мечтае да кара: за 6лв/100км
- Детайли за колата: не върви и не гори
виждал съм го на мн старо е30 с м10 

Тия от БМВ-клуба обичат да си прикачат подобни табелки ;-)
Не им вярвай много - нищо чудно под предния капак да се крие охлювче
Не им вярвай много - нищо чудно под предния капак да се крие охлювче
- Пресиян Василев
- старши ентусиаст
-
- Кара: 730д
- Мечтае да кара: космически кораб Сатурн 5
Само разни кьопави мотори имат вьншни помпи за масла.Но предимно са OHV двигатели.
Диагностиката не е гледане на телевизия !
Бензина служи за измиване на дизелови части.
Бензина служи за измиване на дизелови части.
- AGD
- младши ентусиаст
-
- Кара: F15 xDrive30d N57T
- Мечтае да кара: 911 Turbo
bmw_n00b написа:Vader написа:Това съм го виждал само на състезателни автомобили,при които картера е съвсем плитък.Прави се с цел от инерционните сили при ускорение,спиране и завои-двигателя да не остава без масло.
Точно така, има го и при някои спортни автомобили, например при последния Courvette. Целта е двигателят да стои възможно на най-ниска позиция, за сметка на картера. Сваля се центъра на тежестта и колата е по-стабилна в завоите.
Точно така, сух картер се казва и се ползва при почти всички и състезателни и някои спортни автомобили.
В уикипедия пише, че S62 мотора (вариант на М62 за Е39 М5) има допълнителни помпи, за да се постигне непрекъснато подаване на масло даже при големи странични ускорения, но не видях дали са електрически.
На пръв поглед не откривам заводско БМВ с класически сух картер, но пък има китове.
George Carlin написа:Have you ever noticed that anybody driving slower than you is an idiot, and anyone going faster than you is a maniac?
- E36-Power
- кандидат ентусиаст
-
павката написа:виждал съм го на мн старо е30 с м10
Така ми казаха и на мен, че го имало на много стари BMW. Въпроса е дали наистина съществува. Че няма да се намери такова чудо май вече е ясно.
9 мнения
• Страница 1 от 1