Въпрос за масла LongLife и светлинният индикатор
Модератори: Ilko Ivanov, mad_presley, Технически модератори
4 мнения
• Страница 1 от 1
- Marto66
- кандидат ентусиаст
-
- Кара: 525dA
Въпрос за масла LongLife и светлинният индикатор
Търсих из форума подобна тема но открих само отделни, частични мнения - ако има се извинявам предварително.
Сложих на мотора М57 пълна синтетика Castrol TXT Softec 5W-40 и е вече на близо 12000 км без да съм доливам грам - мисля да го сменям и за това пиша. Маслото се води longlife и по предписания на производителя /Castrol/ на 15-18000км трябва да се сменя. При мен светят три зелени и може да изкара поне още 3-4 хил.км, но не ми се иска. Струва ли си по-високата цена на маслото и отново да се сменя на около 10-12хил. изминати км. Трябва ли да се изчаква и да се доверяваме на компа при положение, че той неможе да отчете: марката и спецификацията, вискозитета, моментните качества, и смазочни свойства през целия цикъл, замърсената градска среда, шофиране в пресечени терени и пр.. Ясно е: брои паления, изминати км, различни режими на работа - може да отчита, но реално ли е да се ръководим по скалата на светлинният индикатор и доколко?!
Сложих на мотора М57 пълна синтетика Castrol TXT Softec 5W-40 и е вече на близо 12000 км без да съм доливам грам - мисля да го сменям и за това пиша. Маслото се води longlife и по предписания на производителя /Castrol/ на 15-18000км трябва да се сменя. При мен светят три зелени и може да изкара поне още 3-4 хил.км, но не ми се иска. Струва ли си по-високата цена на маслото и отново да се сменя на около 10-12хил. изминати км. Трябва ли да се изчаква и да се доверяваме на компа при положение, че той неможе да отчете: марката и спецификацията, вискозитета, моментните качества, и смазочни свойства през целия цикъл, замърсената градска среда, шофиране в пресечени терени и пр.. Ясно е: брои паления, изминати км, различни режими на работа - може да отчита, но реално ли е да се ръководим по скалата на светлинният индикатор и доколко?!
- Воденичаров
- младши ентусиаст
-
- Кара: e65
Koлега, аз си карам с обикновено БМВ масло и си го сменям на около 8000км. Досега никога не са ми изгасвали повече от 2 лампички на индекацията. Предполагам че тази индикация има възможност да се програмира с някакви базови км, които компютъра да изменя според стила на каране. Аз лично не му се доверявам на компютъра, защото ако го чакам да угаси всички лампички, ще трябва да сменя маслото на 25000км.
- pazokolarov
- старши ентусиаст
-
- Кара: 320dA 525xd
Re: Въпрос за масла LongLife и светлинният индикатор
Marto66 написа:.... Трябва ли да се изчаква и да се доверяваме на компа при положение, че той неможе да отчете: марката и спецификацията, вискозитета, моментните качества, и смазочни свойства през целия цикъл, замърсената градска среда, шофиране в пресечени терени и пр.. Ясно е: брои паления, изминати км, различни режими на работа - може да отчита, но реално ли е да се ръководим по скалата на светлинният индикатор и доколко?!
Вярно е, че компа неможе да отчете: марката и спецификацията, шофиране в пресечени терени и пр., но изчислява вискозитета, моментните качества и смазочни свойства през целия цикъл, замърсената градска среда (има малко относителна връзка с качеството на маслото), брои паления, изминати км, температурни режими, различни режими на работа по броя на оборотите и т.н. Демек показанията на компа са верен показател за състоянието на маслото.
Тук могат да се прочетат различни мнения по въпроса за смяната на маслото, но всеки сам си избира вида и марката в зависимост от предписанията на производителя.
За критичен момент в случая може да се смята ситуация, когато си изминал предписаните от производителя на маслото километри за смяна и ти светят повече от две зелени лампи. Ако причината не е в прекалено спокойно каране

- Lucky
- Старши ентусиаст
-
- Кара: E39 520 '97, E3 2500 '69
- Мечтае да кара: 5GT 535i
Не изчислява вискозитет, смазочни качества и прочее.
Гаси зелените диоди на база начин на - шофиране, брой студени стартове и друга подобна статистика.
Гаси зелените диоди на база начин на - шофиране, брой студени стартове и друга подобна статистика.
4 мнения
• Страница 1 от 1