Помощ ! Автомобила загрява
Модератори: mitaka7, ©, Dimitroff, Гецата, Технически модератори
34 мнения
• Страница 1 от 3 • 1, 2, 3
Помощ ! Автомобила загрява
Здравейте колеги ! Преди повече от година си дойдох в Германия и оставих автомобила (м54б30 , автоматик) в България като бях забелязал , че стрелката за температурата започна да отива малко по вдясно . Реших да платя документите , да я обслужа , да и направя ремонта и да я взема . Изпратих пари на брат ми (той беше в БГ за десет дни и се видя в шах с тази кола. След смяна на перка , водна помпа , ремъци и ролки ( там към водна помпа или не знам какви са нямам си на идея) , капачка на резервоара автомобила продължава да загрява . Днес говорих с майстора и на живи данни ( загачен лаптоп към автомобила ) ми казва , че колата е стигала до 114 градуса на моменти . При запалване понякога на студен двигател стрелката започвала от синия сектор (не винаги ) . Сега аз се чудя какво да правя ?! Разпилях доста пари на вятъра . Изобщо дали бяха за смяна тези неща нямам си на идея . Сега я качват на платформа и ще взема колата при мен . Тук сервизите режат глави ( то и ще се кара на сервиз няма на къде ) . На какво според вас се дължи проблема ? Майсторът ми каза , че може да е гарнитура на главата и ми обяви една четирицифрена сума . Ако наистина е гарнитура тук в Германия ремонта изобщо няма да ми хареса . Колата иначе си вървяла нормално без предърпвания или нещо такова . Този скапан проблем тотално ме отказа от колата , че пак от любимата ми марка . Дайде някакви съвети , идеи колеги !
Изпратено от моят Redmi Note 8T с помощта на Tapatalk
Re: Помощ ! Автомобила загрява
В понеделник или вторник чакам да пристигне автомобила . Как да проверя дали отваря термостата ?
Denis1903 написа:В понеделник или вторник чакам да пристигне автомобила . Как да проверя дали отваря термостата ?
Термостата ако не работи остава в отворено положение и тогава не загрява и не достига работна температура. Вероятно е да имаш и запушен радиатор или вентилатора да не сработва правилно. Ако е гарнитура тогава е по вероятно да смесва масло и антифриз и да надува маркучите. Може един газ анализатор да направиш поне ще ти каже дали е нещо такова. Да ти кажа от личен опит специално за водна помпа само HEPU с метални витла, всичко друго не става.
Няма начин да няма начин
Колега не се заяждам.
Почти съм сигурен, че оригиналната водна помпа е по-добра от Hepu.
Не казвам, че Hepu е лоша.
И да прав си, че масово термостатите, когато са развалени остават в отворено положение, но има и случаи, когато не е така.
Почти съм сигурен, че оригиналната водна помпа е по-добра от Hepu.
Не казвам, че Hepu е лоша.
И да прав си, че масово термостатите, когато са развалени остават в отворено положение, но има и случаи, когато не е така.
- zvetiko
- старши ентусиаст
-
- Кара: Е39М54В30
Denis1903 написа:В понеделник или вторник чакам да пристигне автомобила . Как да проверя дали отваря термостата ?
Гледат се , а някои се измерват, температурите на водните съединения преди и след радиатора, на самият радиатор и се вижда дали проблема е в радиатора, термостат.
Човекът който ги смени каза , че частите са оригинални . Перката струва 250 , а водната помпа 130 лева . Сега колко са оригинални нямам си на идея . Какво ще правя с този автомобил сега нямам си на идея
- streetz
- младши ентусиаст
-
- Кара: E46, G20
- Мечтае да кара: RS Cosworth
- Детайли за колата: M54B22
B48B20
Помпа за 130 лв няма да е оригинална, но е силно вероятно да е HEPU, което пак е добре. Виското оригинално е близо 500 лв, но за 250 алтернативите са читави също. Аз бих потърсил друг сервиз, специализиран за БМВ, но доколкото разбирам колата вече пътува към Германия. Както казаха колегите, насочи се към термостат и радиатор преди да тръгнеш да отваряш двигателя. Климатичната перка включва ли се да помага като подмине 98 градуса температурата ? Маркучите меки ли са или твърди? Стрелката за температурата след като стигне средата би трябвало да започне да се затопля маркуча между термостата и радиатора.
The free market is perfect. If anything unexpected happens, bananas are suddenly $47 and you have to sell your blood for firewood.
- VladiE
- ентусиаст
-
- Кара: E46 320D
- Мечтае да кара: F30 / F10
Вероятно термостата е блокирал полузатворен. Не отваряй мотора щото няма смисъл.
Изпратено от моят SM-A530F с помощта на Tapatalk
Данни от лаптопа на майстора

- streetz
- младши ентусиаст
-
- Кара: E46, G20
- Мечтае да кара: RS Cosworth
- Детайли за колата: M54B22
B48B20
Температурата на изхода на радиатора ми се вижда доста ниска при загряла кола. Като съм разцъквал INPA-та имам някакъв спомен, че на изхода на радиатора беше 10 до 15 градуса по-ниска температурата спрямо двигателя, а тук разликата е над 40. Или датчика на изхода на радиатора не мери вярно, или радиатора е запушен. Според мен поне де.
The free market is perfect. If anything unexpected happens, bananas are suddenly $47 and you have to sell your blood for firewood.
- VladiE
- ентусиаст
-
Или радиатора е запушен или някой тръба не е добре проходима и охладителя в радиатора се преохлажда защото не се върти достатъчен дебит по системата, а на мотора му е жега. Също така ако водната помпа не е читава прави по малко дебит и охладителя циркулира по бавно. Не е сложна системата, провери нещата при читав майстор. Не е и толкова скъпо че да правиш компромис с важно звено като това.
https://youtu.be/X5yGKCun9WY
Ето прави така като в клипа
Ето прави така като в клипа
- VladiE
- ентусиаст
-
Човека в клипа обяснява защо да не си купуваш евтин термостат. Ако не отвори или отваря частично, никаква или само малка част от охладителя ще минава през големия кръг и мотора ще загрява доста. От личен опит пък аз казвам че ако е блокирал отворен, през зимата не достига работна температура, но лятото трудно се забелязва проблема.
- CTORH
- младши ентусиаст
-
- Кара: E36 318is, E46 328ci
На мен водна помпа HEPU с метална турбина ми изкара година и половина и протече. Пак с такава съм я сменил, защото таква имаше в магазина, а без кола не ми се обикаляше, но като цяло е погрешно да се мисли, че тея помпи са "върха на сладоледа".
34 мнения
• Страница 1 от 3 • 1, 2, 3