Какво регулира оборотите на празен ход Е46 320д

3-та серия ('98-'05)

Модератори: mitaka7, ©, Dimitroff, Гецата, Технически модератори

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: 320d
Мечтае да кара: Боинг 747

Какво регулира оборотите на празен ход Е46 320д

Мнение от vortep » 23 Мар 2018, 16:13

Здравейте, случаят ми е следния. При стиден мотор, когато температурата навън е -5 примерно, колата докато загрее си държи една идея по-високи обороти примерно 900-950 и всичко е ок. Но ако температурата е например -1 или +2 и нагоре колата държи 900 оборота докато излезе от синия сектор и след това падат на 800 и започва една игра на оборотите все едно ще изгасне колата разко падат на 500, качват се на 900 за секунда и пак отиват на 800 и така през 10-20 секунди има такива аномалии докато колата згрее напълно и проблема изчезва. Та от какво зависи на какви обороти при каква температура работи колата освен от ГНП-то. Благодаря предварително. Колата е 320d преди фейса 136коня.

младши ентусиаст
Аватар
Кара: 330Ci
Мечтае да кара: M3
Детайли за колата: Mtech, Manual, Black Sapphire

Re: Какво регулира оборотите на празен ход Е46 320д

Мнение от DoesNot » 23 Мар 2018, 21:53

Регулират се от моторната електроника DME. Записва ли някакви грешки ?

ентусиаст
Аватар
Кара: Е90 330d
Мечтае да кара: по Аутобан
Детайли за колата: снегорин

Мнение от NGneer4eto » 24 Мар 2018, 18:00

vortep написа:Здравейте, случаят ми е следния. При стиден мотор, когато температурата навън е -5 примерно, колата докато загрее си държи една идея по-високи обороти примерно 900-950 и всичко е ок. Но ако температурата е например -1 или +2 и нагоре колата държи 900 оборота докато излезе от синия сектор и след това падат на 800 и започва една игра на оборотите все едно ще изгасне колата разко падат на 500, качват се на 900 за секунда и пак отиват на 800 и така през 10-20 секунди има такива аномалии докато колата згрее напълно и проблема изчезва. Та от какво зависи на какви обороти при каква температура работи колата освен от ГНП-то. Благодаря предварително. Колата е 320d преди фейса 136коня.

Писано е много за това из форума. Вероятно е от печката или подгревателя на антифриза. Разрови се из форума и ще го намериш. Има и вариант да е от ГНП или дюза, но там ще имаш големи проблеми при загрял двигател.

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от vortep » 24 Мар 2018, 18:14

NGneer4eto написа:
vortep написа:Здравейте, случаят ми е следния. При стиден мотор, когато температурата навън е -5 примерно, колата докато загрее си държи една идея по-високи обороти примерно 900-950 и всичко е ок. Но ако температурата е например -1 или +2 и нагоре колата държи 900 оборота докато излезе от синия сектор и след това падат на 800 и започва една игра на оборотите все едно ще изгасне колата разко падат на 500, качват се на 900 за секунда и пак отиват на 800 и така през 10-20 секунди има такива аномалии докато колата згрее напълно и проблема изчезва. Та от какво зависи на какви обороти при каква температура работи колата освен от ГНП-то. Благодаря предварително. Колата е 320d преди фейса 136коня.

Писано е много за това из форума. Вероятно е от печката или подгревателя на антифриза. Разрови се из форума и ще го намериш. Има и вариант да е от ГНП или дюза, но там ще имаш големи проблеми при загрял двигател.

Аз преди да пусна темата доста съм прочел за това. От печката (моето е ел. нагревате) не е защото съм я изключвал и няма никава разлика. Някой беше писал че е от парното и като го изключел изчезвал проблема, но и това не е при мен. Скоро имах проблем с ГНП-то и точно поради тази причина исках да ми я свалят и да я качат на стенд така и така ще се ремонтира. Та и от ГНП-то май не е. И остава дюза. Не знам с умната дюза как стоят нещата ако се прецака.

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от vortep » 24 Мар 2018, 18:18

DoesNot написа:Регулират се от моторната електроника DME. Записва ли някакви грешки ?

Не колега, няма грешки. В един сервиз ми казаха че може да е от датчика на коляновия вал защото той не записвал грешки. Но той е 150лв и не ми се прави толкова скъп експеримент. А и той ако е прецакан този датчик каква е логиката на топъл мотор да работи добре, а на студен да не работи.

Назад към E46