климатика спря да духа студено
Модератори: mitaka7, ©, Dimitroff, Гецата, Технически модератори
15 мнения
• Страница 1 от 1
- abracadabra
- младши ентусиаст
-
климатика спря да духа студено
Перката се върти(тя е една, е46 бензин 316 98г.), бях заредил фреон, работеше и днес първо духаше много слабо и после въобще никакво студено. Фреон ли изтече, нещо друго ли е.... ? -Колеги, дайте идея.
П.П.
Може и да не е от това но да си кажа. Бях сложил врътката на средната духалка не на трите студени точки(сини) а на средното положение и не бях видял и си карах един ден така.
Също и има шум в средните предни духалки когато натисна снежинката.
И духа леееко по-студено от предна лява и лява средна духалка, от предна дясна е по-топъл въздуха.
Колеги, това се сещам да кажа което забелязах.
П.П.
Може и да не е от това но да си кажа. Бях сложил врътката на средната духалка не на трите студени точки(сини) а на средното положение и не бях видял и си карах един ден така.
Също и има шум в средните предни духалки когато натисна снежинката.
И духа леееко по-студено от предна лява и лява средна духалка, от предна дясна е по-топъл въздуха.
Колеги, това се сещам да кажа което забелязах.
Злото е безсилно, когато Доброто е Безстрашно!
- danielgenov
- кандидат ентусиаст
-
- Кара: BMW e46 1.9 316i / F36 440xi
Re: климатика спря да духа студено
От това което казваш, най-вероятно имаш теч на фреон. Типичен признак за ниско количество фреон е разлика в температурата на въздуха от левите и десните въздуховоди. Другия чест проблем е клапана на парното, като неговите симптоми са през централните въздуховоди да духа студено, а в крака и прозорец горещо.
- abracadabra
- младши ентусиаст
-
Да, колега и аз така предполагам. Но, преди 2 месеца минах през машина и го зареди и не отчете че има проблем. До скоро си работеше. Но, пък може и теч да е както и ти предположи, защото когато при каране и си поизстуди, аз съм го спирал климатроника и след това в колата от духалките след спирането му почваше да духа гадна миризма.... И си мислех че може да е от нещо като наслагвания на някакви гадости в системата или теч на фреон. Какво да правя, то ако е теч трябва да се открие от къде, после да се отстрани...
Последна промяна abracadabra на 29 Авг 2017, 10:55, променена общо 1 път
- danielgenov
- кандидат ентусиаст
-
Първо изправна климатична система не се зарежда. Най-простия пример е хладилника ти. Ходиш ли годишно да ти дозареждат с фреон хладиника, фризера, климатика ? Тоест щом си зареждал фреон, значи си имал теч. Второ, самото зареждане не може да покаже дали имаш теч или не. Проверката се прави, като се слага специална боя във фреона, караш колата известно време и след това с ултравиолета лампа се търси дали има теч на фреон, като се търси оцветяване по климатичните елементи с боята, която е сложена във фреона. Ако не си го правил това, то значи не са ти проверявали колата за теч на фреон. За пример ще ти дам моята Е46 316i 1999 - колата я имам от 4 години, климатика си работи идеално и не съм зареждал фреон
Не мога да ти препоръчам сервиз, но мога да ти препоръчам да попиташ Орлин, facebook страницата му е BMW Coding&Electronics Repair. Виждал съм, че поства снимки с ремонти на климатични системи. Попитай го дали прави тест за теч. Човека е много точен и кадърен и стига да прави процедурата, ще ти свърши работа.

- kerpicha
- кандидат ентусиаст
-
- Кара: е53 06'
Аз пък знам, че климатична система на автомобил се гледа преди всеки сезон. Много климатикаджии са ми обяснявали, че при неправилна експлоатация(непускане на климатика зимата за кратко време) някакви снадки и свръзки се "разсъхвали" и малко по малко изпускало фреон и за няколко години спада нивото до толкова, че да не духа адекватно.
Иначе, пробвай, както казаха, да заредиш фреон с оцветител и ще се разбере дали има теч. Дано само не е вътре в таблото, че..... сватбата е голяма. Закачи я и на диагностика и виж градусите на системата и наляганията, дали компресорът работи адекватно.
Иначе, пробвай, както казаха, да заредиш фреон с оцветител и ще се разбере дали има теч. Дано само не е вътре в таблото, че..... сватбата е голяма. Закачи я и на диагностика и виж градусите на системата и наляганията, дали компресорът работи адекватно.
- abracadabra
- младши ентусиаст
-
Благодаря, ще го потърся!
Проверка на системата се прави с вакум тест, ако не държи вакум тогава се пълни с боя за да се види от къде изпуска.И може и вчера да си го пълнил а днес да се е спукала някоя тръба и фреона да е изтекъл
- abracadabra
- младши ентусиаст
-
Да питам, компресора ползва ли смазка(масло) и ако да от къде е (от двигателното или собствено)?
Машината за пълнене на фреон зарежда и масло
Изпратено от моят SM-A300FU с помощта на Tapatalk
Изпратено от моят SM-A300FU с помощта на Tapatalk
- abracadabra
- младши ентусиаст
-
Аха, значи не се ползва маслото от двигателя.
- abracadabra
- младши ентусиаст
-
Колеги, днес разгледах по-обстойно каквото се вижда от системата на климатика. От горната металната част на маркуча се стича мазно зеленикаво(може би е смазката на климатика)и даже е покапало на "прахосмукачката" та чак най-надолу до кората. Също има и върху пластмасовата част на маркуча(студения) точно където влиза в радиатора. Ето вижте на снимките.
Та да не би горе от металното да не е затегнато или е спукано... та да е изтекъл фреона и защо? Та чак и смазката?
Та да не би горе от металното да не е затегнато или е спукано... та да е изтекъл фреона и защо? Та чак и смазката?
Вие нямате нужните права за да сваляте прикачени файлове.
- danielgenov
- кандидат ентусиаст
-
Еми значи си открил теча. Само трябва да видиш от къде точно тече. Дали е от съединението на металната тръбичка към радиаторчето, където има О-пръстен или тече от самия маркуч, където се знажда с металната тръбичка. В най-добрия случай, ще смениш само О-пръстена. Пропуска е значителен и първо него трябва да отсраниш и след това да се провери дали няма и други.
- abracadabra
- младши ентусиаст
-
Дано е само това. Щото се сещам че и когато работеше климатика след като го спря в движение и останат само духалките да си духат почваше да мирише някак от тях. Не мога да я определя миризмата. Дали не е и това от фреон или е друго...
- NikVanov
- ентусиаст
-
- Кара: X3 E83 2.0d 2006; 316 i 1999;
Тази миризма /която споменаваш и по-горе/ е известен проблем, коментиран широко във форума /пусни търсачката/ и не е от фреона.
- abracadabra
- младши ентусиаст
-
Колеги, точно на горната метална сглобка един "О" пръстен беше. Напълних пак системата и засега е нормално. Дано задържи така.
15 мнения
• Страница 1 от 1