[РЕШЕН]Пасажерското стъкло не се затваря

3-та серия ('98-'05)

Модератори: mitaka7, ©, Dimitroff, Гецата, Технически модератори

младши ентусиаст
Аватар
Кара: 320d & 322ci
Мечтае да кара: e30 с V8

[РЕШЕН]Пасажерското стъкло не се затваря

Мнение от Silverlight » 19 Ное 2016, 16:56

Колеги снощи свалих пасажерското стъкло и след това, като се опитах да я вдигна тя не се затвори докрай. След това отново я свалих и при повторен опит да я вдигна този път пък се вдигна само до средата така и не можах да затворя стъклото. После махнах кората и с малко ръчна помощ вдигнах стъклото докрай според вас от какво може да е това? Моторчето ли е заминало или стъклото се заклещва някъде, защото се чува едно скърцане и до там...
Последна промяна Silverlight на 21 Дек 2016, 14:06, променена общо 1 път

кандидат ентусиаст
Аватар
Мечтае да кара: M4 Competition

Re: Пасажерското стъкло не се затваря

Мнение от pivanov » 19 Ное 2016, 17:58

Преди година точно с пасажерското стъкло има подобна случка. В началото при сваляне и вдигане на стъклото се чуваха неприятни звуци, след което стъклото заседна по средата. Като свалих кората се оказа че жилото се е скъсало малко и целия механизъм е блокирал. С ремонтен комплект всичко си дойде на мястото.

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от Silverlight » 19 Ное 2016, 18:21

pivanov написа:Преди година точно с пасажерското стъкло има подобна случка. В началото при сваляне и вдигане на стъклото се чуваха неприятни звуци, след което стъклото заседна по средата. Като свалих кората се оказа че жилото се е скъсало малко и целия механизъм е блокирал. С ремонтен комплект всичко си дойде на мястото.

От къде купи ремонтен комплект и може ли да ми дадеш снимка на точно това, което се е скъсало? При свалянето на стъклото нямам никакъв проблем обаче при вдигането все едно се заклещва някъде...

кандидат ентусиаст
Аватар
Мечтае да кара: M4 Competition

Мнение от pivanov » 19 Ное 2016, 20:37

например от тук (не познавам продавача)
https://www.olx.bg/ad/remonten-komplekt ... 30Yjj.html

според мен не си заслужава да се мъчиш да слагаш, новото жило (бях при един майстор който ми го прави и уж бил сменял на много бмв-та това жило че го чаках 6 часа) и ако трябва отново да сменям бих си купил това
http://proparts.bg/product/2066/staklop ... vrati.html
тук е за лява врата.
Машинката може да я провериш като развиеш 2-3 болтчета и които я държат към механизма, свалиш я и да пробваш да вдигнеш и свалиш прозореца. При мен след няколко опита на блокирал прозорец нищо не й стана. Снимки за съжаление нямам

ентусиаст
Аватар
Кара: Е90 330d
Мечтае да кара: по Аутобан
Детайли за колата: снегорин

Мнение от NGneer4eto » 19 Ное 2016, 21:17

Ролките, по които се движи жилото са от много калпава пластмаса и се чупят. Може и единият водач нещо да е сдал багажа. При всички случаи трябва да свалиш устройството с моторчето и първо да установиш къде е проблема. После да се опиташ да го ремонтираш или да го дадеш на някой грамотен да го оправи. Ако караш със счупен механизъм, може да ти падне в един хубав момент стъклото и да си остане така, а съм сигурен, че това е последното, което искаш. Отделно има риск да изгориш моторчето. Има достатъчно DIY в нета как се сваля механизма. Частите не са скъпи (с изключение на моторчето). Ремонтирал съм на трите врати механизмите (при майстор, разбира се). И на трите имаше разни счупени пластмаси - най-вече ролките на жилото. Пластмасата беше пожълтяла и се трошеше с пръсти - BMW качество :mhihi: . Трябва да подпреш прозореца с една летва отвътре, за да не пада. Хваща се за рамката на вратата.

Потребител
Аватар
Кара: и BMW 320d e46 facelift 150HP 330N
Мечтае да кара: ламборджини

Мнение от metero » 01 Дек 2016, 10:28

Съвсем скоро, няма месец, смених и двата механизма на предните стъкла. И на двата се чупи пластмасата там , където се захваща жилото. Характерен дефект на БМВ било. С приятели намерих механизмите по 50-60 лв, за труд по 20 на врата. Свалянето на кората е трудоемко, под лайсната има три рапидки, ако не знаеш, мъка е. :)
Не е важно с колко може да се вземе един завой. Важно е с колко не може.

младши ентусиаст
Аватар
Кара: E90 LCI 320D xDrive
Детайли за колата: N47/184 Hp

Мнение от nikola59 » 03 Дек 2016, 16:02

metero написа:Съвсем скоро, няма месец, смених и двата механизма на предните стъкла. И на двата се чупи пластмасата там , където се захваща жилото. Характерен дефект на БМВ било. С приятели намерих механизмите по 50-60 лв, за труд по 20 на врата. Свалянето на кората е трудоемко, под лайсната има три рапидки, ако не знаеш, мъка е. :)

Там където се захваща жилото се нарича clips и е нормално да старее пластмасата за толкова години. Нашите търговци само клипсове не продават (продават цели комплекти) или поне аз не съм виждал качествени у нас. Аз купувах преди две години от този: http://www.ebay.co.uk/itm/BMW-E46-WINDO ... SwbdpWaXec и до сега няма проблем.

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от Silverlight » 04 Дек 2016, 17:46

Колеги по-принцип при работещо моторче трябва ли и двете пружини да се свиват и да се отпускат? Защото при мен само долната се свива и се отпуска, а при горната няма никаква реакция, също така стъклото се вдига само от частта към дръжката. Жилото ли е скъсано или тези пластмаси са счупени?
http://prikachi.com/images/361/8977361i.jpg

ентусиаст
Аватар

Мнение от NGneer4eto » 04 Дек 2016, 18:21

Silverlight написа:Колеги по-принцип при работещо моторче трябва ли и двете пружини да се свиват и да се отпускат? Защото при мен само долната се свива и се отпуска, а при горната няма никаква реакция, също така стъклото се вдига само от частта към дръжката. Жилото ли е скъсано или тези пластмаси са счупени?
http://prikachi.com/images/361/8977361i.jpg

Ако говориш за предно стъкло, мисля, че има два водача. Когато единият спре да работи, стъклото се движи доста по-бавно от другото и леко се изкривява на една страна като се движи. Това означава, че ако не се ремонтира навреме, може да се счупи и втория водач и стъклото спира или се свлича надолу. Ако блокира в затворено положение, трябва да пуснеш тото. Ако блокира в отворено или се свлече (примерно в порой или 1 през нощта на някоя тъмна уличка) - обвиняваш себе си, че си нямал време да го оправиш навреме.
След като майсторът ме предупреди какво може да стане, си оправих шофьорското стъкло, тъй като имах късмета задния десен да блокира в затворено положение и знаех какъв огромен късмет е това.

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от Silverlight » 04 Дек 2016, 18:58

Тъй като не разполагам с ключове звезда не мога да сваля машинката и да проверя. Има ли някакъв друг начин да разбера дали ми е скъсано жилото или тези водачи? В един БГ сайт намерих където продават само водачи за 12лв, но не искам да поръчам преди да съм разбрал какъв е дефекта. Утре ще видя дали мога да намеря ключове...

ентусиаст
Аватар

Мнение от NGneer4eto » 04 Дек 2016, 20:16

Silverlight написа:Тъй като не разполагам с ключове звезда не мога да сваля машинката и да проверя. Има ли някакъв друг начин да разбера дали ми е скъсано жилото или тези водачи? В един БГ сайт намерих където продават само водачи за 12лв, но не искам да поръчам преди да съм разбрал какъв е дефекта. Утре ще видя дали мога да намеря ключове...

Казах ти - ако стъклото се движи бавно нагоре (мисля, че надолу се движеше нормално) и леко отива да се изкривява назад или напред, значи само единия водач движи. Лесно можеш да го сравниш движението с другия прозорец. Винаги го има риска да се набуташ с 12 лв, но можеш пък да ги дадеш за комплект китайски накрайници включващ звезди и да си имаш като ти потрябват.

младши ентусиаст
Аватар
Кара: E39 Touring

Мнение от Denmark » 05 Дек 2016, 15:16

NGneer4eto написа:Това означава, че ако не се ремонтира навреме, може да се счупи и втория водач и стъклото спира или се свлича надолу. Ако блокира в затворено положение, трябва да пуснеш тото. Ако блокира в отворено или се свлече (примерно в порой или 1 през нощта на някоя тъмна уличка) - обвиняваш себе си, че си нямал време да го оправиш навреме.

Принципно го знам това, но ти сега ме филмираш и мен :paranoid:

При мен явно предната част е счупена, че стъклото се криви при сваляне надолу, ама сега е студено и хич не ми се занимава с това..
Изображение

ентусиаст
Аватар

Мнение от NGneer4eto » 05 Дек 2016, 18:42

Denmark написа:
NGneer4eto написа:Това означава, че ако не се ремонтира навреме, може да се счупи и втория водач и стъклото спира или се свлича надолу. Ако блокира в затворено положение, трябва да пуснеш тото. Ако блокира в отворено или се свлече (примерно в порой или 1 през нощта на някоя тъмна уличка) - обвиняваш себе си, че си нямал време да го оправиш навреме.

Принципно го знам това, но ти сега ме филмираш и мен :paranoid:

При мен явно предната част е счупена, че стъклото се криви при сваляне надолу, ама сега е студено и хич не ми се занимава с това..

Филмът тепърва предстои. Засега си на трейлъра още. Дано да пропуснеш прожекцията!
Има шанс прозореца да зацикли в леко отворено положение. Така с ръце може да се хване от двете страни и да се вдигне, но мисля, че не стигаше догоре. Ако запъне или се оплете жилото, също става кофти. Така или иначе на първата дупка на пътя, може да се свлече до долу и тогава няма вдигане, без разглобяване.

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от Silverlight » 21 Дек 2016, 14:05

Колеги проблема е оправен. Водачът се беше счупил и само го смених. :yes:

Назад към E46