Падане на обороти?

3-та серия ('98-'05)

Модератори: mitaka7, ©, Dimitroff, Гецата, Технически модератори

старши ентусиаст
Аватар
Кара: F10

Падане на обороти?

Мнение от (bubsa) » 22 Авг 2016, 18:12

Здравейте.
От известно време колата започна да ми прави една мизерия,която ме дразни много и се задълбочава.
Както си карам и преди светофар примерно,като изключа от скорост оборотите падат до 500,а понякога и малко повече.Това става за секунда две и се нормализират.Прави го само в движение,като изключа от скорост.Ако на място и давам газ не падат под нормалните :dunno:
Бях чел,че от алтернатора може да идва проблема,но няма разлика.
Алтернатора ми беше Валео 90А и го смених с Бош 120А,който за всеки случай рециклирах напълно и сега си зарежда 13.8-14.1

От какво друго може да се получава това досадно пропадане на оборотите?
Колата е с м54б25
ИзображениеИзображениеИзображениеИзображение

...и всички разбират от всичко...

Да пишеш на БЪЛГАРСКИ език с ЛАТИНСКИ букви е като да пишеш с лайна по стената. Чете се, но не е приятно!
Изображение

младши ентусиаст
Аватар
Кара: 466,5 см3 на цилиндър
Мечтае да кара: Нормално

Re: Падане на обороти?

Мнение от don't be » 22 Авг 2016, 20:37

Гас имаш ли ?
За милиони-няма закони.

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от (bubsa) » 22 Авг 2016, 20:54

Не и никога не е имало.Карам само със 100 октанов бензин,предимно от шел.

Да пишеш на БЪЛГАРСКИ език с ЛАТИНСКИ букви е като да пишеш с лайна по стената. Чете се, но не е приятно!
Изображение

старши ентусиаст
Аватар
Кара: Е39М54В30

Мнение от zvetiko » 22 Авг 2016, 21:37

Стъпково моторче. ;)

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от (bubsa) » 22 Авг 2016, 21:43

zvetiko написа:Стъпково моторче. ;)

Диагностика ще го хване ли ако е от него?Когато сменявах клапана на картерните газове преди 5к км го почистих хубаво(не,че имаше нужда)
На място колата си работи перфектно,като и дам газ и пусна оборотите си заковават и не падат изобщо.Ако е стъпковото няма ли да ги мени и при работа на място без подаване на газ?

ПС Проблема се изявява единствено когато колата се движи и се освободи от скорост...

Изображение

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: BMW e90 325d LCI - M57D30TÜ2
Мечтае да кара: BMW ///M3 CSL e46
Детайли за колата: Black Sapphire Metallic
OEM Style 270 (Summer setup)
OEM Style 277 ET20 (Winter setup)

Мнение от n1k1to96 » 22 Авг 2016, 21:50

Здравейте колеги, тъй като темата е все още активна и го имам абсолютно същия проблем, според вас къде да търся проблема и каква може да е причината. Колата е 320d 150hp. Дебитомера е здрав и други грешки освен за колана на диагностика не ми изкарва.
The Ultimate Driving Machine

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: 320ci 150hp

Мнение от BMW_320CI » 22 Авг 2016, 23:39

Колега,аз имам абсолютно същия проблем. Моята е с газ 320ci с М52 мотор.
Рециклиран е алтернатора Valeo 90A,според скритото меню зарежда на 14,4-14,7.Стъпковото моторче е чистено на улразвук.
При мен има и друго като спирам на светофар и разходомера скача до 10л. и моментално пада.
Ще се радвам ако някой даде идея от къде идва проблема.

ентусиаст
Аватар
Кара: S LINE PLUS

Мнение от DigitalExile » 22 Авг 2016, 23:43

BMW_320CI написа:При мен има и друго като спирам на светофар и разходомера скача до 10л. и моментално пада.

Това е на всички, пусни климатика да видиш к'во става, по забавно е.

по темата:

Моите падат по същия начин обаче рядко, това при теб всеки път ли е ?
Мен на задна много често ми се случва иначе е мега рядко.
Казаха ми,че е от алтернатора при мен ама не съм го правил още, не е толкова зле и казаха да си карам, пък и не ми пречи още.

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: 320ci 150hp

Мнение от BMW_320CI » 22 Авг 2016, 23:59

Nedko Anev написа:
BMW_320CI написа:При мен има и друго като спирам на светофар и разходомера скача до 10л. и моментално пада.

Това е на всички, пусни климатика да видиш к'во става, по забавно е.

по темата:

Моите падат по същия начин обаче рядко, това при теб всеки път ли е ?
Мен на задна много често ми се случва иначе е мега рядко.
Казаха ми,че е от алтернатора при мен ама не съм го правил още, не е толкова зле и казаха да си карам, пък и не ми пречи още.

Не го прави постоянно,но ме дразни. Как да разбера дали е от алтернатора? Решението ако е от алтернатора е 120А Бош,нали?
Имам странното чувство,че при мен може да се окаже от газта проблема. Утре ще я покарам на бензин да видя как ще се държи.

ентусиаст
Аватар
Кара: S LINE PLUS

Мнение от DigitalExile » 23 Авг 2016, 0:01

Виж дали го прави на бензин и ще го мислиш тогава, иначе как да разбереш дали е от алтернатора не мога да ти кажа защото и аз не знам :oops:
Така като гледам горе хората са го направили и пак им падат оборотите та явно може да е не само от него.

Edit:

Аа между другото аз го имах и преди тоя проблем сега се сетих в началото почнаха да падат така единично до към 400-500 като ударя свободна и колата се движи, ама единично и после ги стабилизираше, след това се задълбочи и направо като включа свободна гаснеше директно, но след като почна да гасне чак наби грешка за датчик разпределителен вал - всмукателен - тоя с дългия кабел.

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от (bubsa) » 23 Авг 2016, 7:57

Освен да изчакам да изпише нещо.Лошото е,че имам силна нетърпимост към неизправности по колата :confused: А и ми омръзна да сменявам здрави части по тея коли...

Давайте и други идеи ако има сблъскали се с този проблем.

Изображение

младши ентусиаст
Аватар
Кара: 466,5 см3 на цилиндър
Мечтае да кара: Нормално

Мнение от don't be » 23 Авг 2016, 11:39

Пробвай с друг дебитомер . На мен ми го правеше на газ , но и беше бедна сместа .Обогатих и се оправи.
За милиони-няма закони.

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от (bubsa) » 23 Авг 2016, 11:44

don't be написа:Пробвай с друг дебитомер . На мен ми го правеше на газ , но и беше бедна сместа .Обогатих и се оправи.

Няма от кой да взема за проба,а и няма никакви грешки.Разхода е очудващо добър и вирви доволно.
Другото интересно е,че когато реши да се ебава доста често върви тегаво на задна и даже ми гасне :dunno:
Не знам какво общо може да има,но съм го забелязъл.
Също така сутрин рано не го прави толкова често както след обяд когато се прибирам от работа.

Изображение

старши ентусиаст
Аватар
Кара: Е39М54В30

Мнение от zvetiko » 23 Авг 2016, 12:58

(bubsa) написа:
zvetiko написа:Стъпково моторче. ;)

Диагностика ще го хване ли ако е от него?Когато сменявах клапана на картерните газове преди 5к км го почистих хубаво(не,че имаше нужда)
На място колата си работи перфектно,като и дам газ и пусна оборотите си заковават и не падат изобщо.Ако е стъпковото няма ли да ги мени и при работа на място без подаване на газ?

ПС Проблема се изявява единствено когато колата се движи и се освободи от скорост...

Диагностиката ще хване, ако има прекъсване на бобината му, блокиране на клапата, ще хване и ако има смучене на паразитен въздух. По принцип, когато се замърси, клапата започва да задира в по-малка или по-голяма степен и не реагира достатъчно бързо на командите на DME и е възможно пропадане на оборотите- когато замърсяването е в начален стадий, никой не може да определи кога ще задере и кога няма и това не се хваща от диагностиката. Считах, че си го проверил и дадох идеята на шега, но след като са минали 5к км и има подобен проблем, може наистина да го почистиш отново, защото картерната вентилация прави чудеса по отношение на замърсяването му. Проблемен за случая алтернатор не може да се хване с мултицет- мултицета отчита осреднени стойности, проблема се създава от моментни сривове и пикове на напрежението, поради проблем с алтернатора- виждал съм както зарежда на 14.2V напрежението се срива за части от секундата на 2.1V при това на колата не се забелязва нищо, освен пропадане на оборотите до 500. Също така съм виждал и как скача над 16V пак без да се забележи нищо.
Друг неприятен вариант пак е свързан със стъпковото моторче, но вече със запушване на каналите, с които прави връзка с цилиндрите. Когато колектора има системата DISA, до 3750 оборота е разделен на две части от DISA клапата, но за поддържане на празните обороти, стъпковото моторче, трябва да има връзка с всички цилиндри, затова има изградени канали в колектора, които свързват стъпковото моторче едновременно с всички цилиндри, преодолявайки диференциалното пълнене до 3750 оборота. Лошото е, че тези канали може да се запушат от прословутата картерна вентилация и от там поддържането на празните обороти да не функционира правилно.

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от (bubsa) » 23 Авг 2016, 14:35

Значи пак ми се падна задача с повече от един верен отговор :banghead:
Моторчето като го свалих беше идеално чисто и при поклащане вътре потракваше леко,както трябва да бъде.За всеки случай го измих и избърсах хубаво.
Картерната вентилация я смених за да знам че е сменена и да ми е спокойно.Иначе дори тръбите беха чисти.Та и нея я изключвам като проблем.Освен оригиналният уж клапан да се окаже нещо проблемен,но не ми се вярва :dunno:

Изображение

Следваща

Назад към E46