Гасне в движение - М43

3-та серия ('98-'05)

Модератори: mitaka7, ©, Dimitroff, Гецата, Технически модератори

кандидат ентусиаст
Аватар
Мечтае да кара: M3 GTS

Гасне в движение - М43

Мнение от bavaromobila » 28 Апр 2016, 13:15

Колеги появи се един много дразнещ проблем. От вчера колата ми започна да гасне в движение. Като я настъпя до към 4-5хил. об. и я освободя за малко от скорост и започва да държи за 2-3сек около 400об и гасне. След това пали без проблем. Ако я карам без да я настъпвам (до към 2000-2500об) не гасне, но в момента в който отиде по нагоре гасне.
Къде може да е проблема... иначе колата си върви и ускорява перфектно, пали си, нито прекъсва нито нищо.
Изображение

клавиатурен мунингист
Аватар
Кара: E39 520i 1997
Мечтае да кара: E36 323ti

Re: Гасне в движение - М43

Мнение от amd » 28 Апр 2016, 18:06

Имах подобен проблем с един Е36 компакт с M43B19 - aз ще предположа моторчето за празния ход или т.н. idle control valve. Често се зацапват и започват да играят оборотите - понякога в движение, понякога на място. Ето това имам в предвид - https://www.google.bg/search?q=bmw+m43b ... _Fc1lqM%3A

Мисля, че може да се свали и да се почисти с бензин или разредител за боя.
BMW only!

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от bavaromobila » 28 Апр 2016, 18:55

Да и аз заподозрях него.
А възможно ли е това да го прави ако свещите не са читави?
Просто откакто съм я взел не съм ги сменял (25 000км). То е ясно, че трябва да ги сменя но дали е възможно да е от тях.
Преди малко оставих колата за 2-3мин на празен ход и оборотите започнаха да играят около 400-500-600 и се оправя след малко. След няколко секунди пак така.
Забелязвам, че като дам газ на 2ра или 3та и често придърпва на около 2000об. Вчера го нямаше това леко прекъсване, сега се появи.
Също когато карам на климатик осезаемо по-често се опитва да гасне.

Sent from my SM-G386F using Tapatalk
Изображение

младши ентусиаст
Аватар
Кара: Е46 /316i

Мнение от IKN » 28 Апр 2016, 19:08

Провери клапана за картерните газове
да не е умрял.

клавиатурен мунингист
Аватар
Кара: E39 520i 1997
Мечтае да кара: E36 323ti

Мнение от amd » 28 Апр 2016, 22:22

Колега, защо не слезе до колата да го беше свалил това моторче, работа за половин час е дето се вика, ти пожертва повече време да пишеш пред компютъра, досега да го беше почистил :) Пък свали някоя свещ, виж дали има добро изгаряне...колата се прави с омаслени ръце, не пред компютъра.
BMW only!

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от bavaromobila » 28 Апр 2016, 23:47

Колега, първото нещо, което направих беше това. Още преди да напиша темата. Имал съм няколко БМВта и знам доста от детските им болести, просто точно такъв проблем досега не съм имал.
Клатенето на обороти и т.н. да, но чак гаснене никога досега.
Моторчето беше зацапано доста. Нямах с какво да го изчистя и само доколкото успях го забърсах навътре, но общо взето няма как да има ефект от толкова малко.
Ще го сваля и ще го изчистя хубаво и тогава ще се разбере дали е от него, макар че дори и чисто то пак може да прави мизерии, ако се е прецакало самото моторче, което дори и рядко, се случва.

Изображение

Потребител
Аватар

Мнение от Elektrik » 29 Апр 2016, 17:15

Здравейте!

Аз карам от сравнително скоро E46 с мотор M43 и вече се сблъсках с някои проблеми, единият от който е проблемът който колегатя описва.

Всички тези симптоми при мен се дължаха от неработеща Диса клапа.

Бяха я изключили от буксата, след като я свързах този проблем отпадна. По-лошото е, че най-вероятно са я изключили за да я изолират, т.к. от нея се чува силен шум.... нещо като тракане.
Прочетох за доста лоши неща, които може да направи, ако се счупи съвсем, за това съм решил да я сменям.

Излиза на диагностика, така че можеш лесно да я провериш. Другото, което можеш да видиш е самата букса дали е свързана...възможно е да се е разхлабила и да не контактува добре.

Успех! :yes:

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от bavaromobila » 29 Апр 2016, 18:02

Не е проблема в моторчето. Да беше доста зацапано, изчистих го и абсолютно същото.
Значи оказа се, че проблема е само на газ. На бенаин го няма.
При плавно натискане на газта, проблеми няма. Като я настъпя рязко и започва да се дави и прекъсва до към 1500об.
Гледах филтри на газта, датчика за темперарурата, настройки и всичко е ОК.
Остава да видя свещите.... пък да видим.

Изображение

старши ентусиаст
Аватар
Кара: E46 318i 98
Мечтае да кара: Електромобил...

Мнение от vavilon » 05 Май 2016, 13:48

bavaromobila написа:Не е проблема в моторчето. Да беше доста зацапано, изчистих го и абсолютно същото.
Значи оказа се, че проблема е само на газ. На бенаин го няма.
При плавно натискане на газта, проблеми няма. Като я настъпя рязко и започва да се дави и прекъсва до към 1500об.
Гледах филтри на газта, датчика за темперарурата, настройки и всичко е ОК.
Остава да видя свещите.... пък да видим.

Погледни си изпарителя или ако не разбираш, отиди на газаджия. Веднага ще открият проблема.

Назад към E46