Проблем с механизъм на задна седалка

3-та серия ('98-'05)

Модератори: mitaka7, ©, Dimitroff, Гецата, Технически модератори

Потребител
Аватар
Кара: 525i e39

Проблем с механизъм на задна седалка

Мнение от Martin_90 » 08 Май 2016, 20:00

Здравейте колеги. Колата е е46 комби. Механизъма който е за падане на едната половина на задната седалка е заял и неиска да вдигне палчето. Ще съм благодарен ако някой сподели как се разглабя, че не ми се напъва на сляпо. :dunno:

20160508_160401.jpg
Вие нямате нужните права за да сваляте прикачени файлове.

ентусиаст
Аватар
Кара: Е90 330d
Мечтае да кара: по Аутобан
Детайли за колата: снегорин

Re: Проблем с механизъм на задна седалка

Мнение от NGneer4eto » 08 Май 2016, 21:48

Martin_90 написа:Здравейте колеги. Колата е е46 комби. Механизъма който е за падане на едната половина на задната седалка е заял и неиска да вдигне палчето. Ще съм благодарен ако някой сподели как се разглабя, че не ми се напъва на сляпо. :dunno:

20160508_160401.jpg

Здравей, колега! Упражнението не е никак сложно, но ако не знаеш как работи закопчалката е главоблъсканица. Имах същия проблем и го оправих, като се размнинах само с едно счупено зъбче на декоративна пластмаса.
Като за начало трябва да откопчаеш седалката. Отваряш багажника и откачаш щората - за да е по-лесно. С една отвертка трябва да откопчаеш зъба в задната горна част на седалката, който заключва закопчалката. За да се ориентираш точно как да го натиснеш, виж добре другата закопчалка как заключва и ще ти стане ясно. Не изисква много усилие да се отключи.
http://bmwfans.info/parts-catalog/E46-Touring/Europe/330xd-M57N/nov2003/browse/seats/seat_rear_seat_frame_left/
В дясно на картинката е дадена закопчалката. За съжаление не е много ясно. Като падне седалката трябва да махнеш една декоративна пластмаса - 12. Точно нея не успях да я махна като хората, без да счупя единия зъб за закрепване, но пак се държи, а и не е скъпа. Мисля, че проблемът може да се оправи и без да се сваля механизмът за закопчаване. Просто към лостчето за откопчаване (8) отива една дебела огъната тел(номер 21 на картинката), която преминава през един отвор и трябва да влиза в друг отвор в края си. Тази тел се задвижва от лостчето в горния край на седалката и като се движи откопчава механизма. Просто се е измъкнала от крайното гнездо и не се движи както трябва. Трябва да я вкараш обратно на място и готово. Всичко заработва както трябва. Ако не го виждаш, трябва да откачиш закопчалката (9) и всичко ще ти стане ясно. Процедурата е проста, но в зависимост от късмета може да отнеме от 5 минути до час.
Дано си разбрал обясненията ми. За съжаление не обяснявам много добре. Ако не си, порови се в търсачката, имаше тема за тая закопчалка със снимки.
Успех! :yes:

Потребител
Аватар
Кара: 525i e39

Re: Проблем с механизъм на задна седалка

Мнение от Martin_90 » 09 Май 2016, 21:12

Благодаря ти много колега :bowdown: . Утре ще пробвам да видя какво ще направя :)

Назад към E46