Чупене на ръчната спирачка

3-та серия ('98-'05)

Модератори: mitaka7, ©, Dimitroff, Гецата, Технически модератори

кандидат ентусиаст
Аватар

Чупене на ръчната спирачка

Мнение от nvkbul » 21 Яну 2016, 23:03

Колеги днес ми се случи нещо много странно.
Колата е Е46 2.5 бензин, автомат. На едно стръмно нагорнище колата изгасна (на газ на ниски обороти по принцип често гасне). Дръпнах ръчната, запалих, после вкарах на D, пуснах ръчната и потеглих...След няма и километър нещо много силно удари отдолу, започна едно блъскане и стържене...Помислих, че автомата е заминал. Шумовете идваха и от задната част и под скоростния лост също....Продължих да карам, лека-полека шумовете утихнаха, след 5 километра пак започна едно стържене....
Закарах я на сервиз, качихме я на подемник, но нищо не се виждаше да има отдолу и дори не шумеше като си под колата....След 20 мин чудене и маене с майсторите, след проверка на диференцила (източхме 200 гр. масло да видим дали няма стружки) забелязахме, че на едното колело има едни ламаринени предпазители за диска и се е счупила една шпилка, която мисля, че държи накладките за ръчната спирачка...Явно парчето се е намляло вътре и затова беше това стържене....Въпросът ми е на някой случвало ли му се е подобно нещо, има ли сериозни последствия за автомобила и нормално ли е след чупене на тази ламаринка/шпилка да се чуе силен удар като от камък и то хем отзад, хем под скоростния лост да има шумове като стържене?
Благодаря!

младши ентусиаст
Аватар
Кара: е36 и е39
Мечтае да кара: всичко сьс задно
Детайли за колата: да има V12 под капака

Re: Чупене на ръчната спирачка

Мнение от BLUE_999 » 22 Яну 2016, 0:23

здравей колега беше ли по стегната от обикновенно имам в впредвид да не е замрьзнала :?:
колата с предно е като жена с малки цици вьрши работа но не доставя удоволствие :mhihi:

Изображение

младши ентусиаст
Аватар
Кара: Е46 /316i

Мнение от IKN » 22 Яну 2016, 9:50

nvkbul написа:Колеги днес ми се случи нещо много странно.
Колата е Е46 2.5 бензин, автомат. На едно стръмно нагорнище колата изгасна (на газ на ниски обороти по принцип често гасне). Дръпнах ръчната, запалих, после вкарах на D, пуснах ръчната и потеглих...След няма и километър нещо много силно удари отдолу, започна едно блъскане и стържене...Помислих, че автомата е заминал. Шумовете идваха и от задната част и под скоростния лост също....Продължих да карам, лека-полека шумовете утихнаха, след 5 километра пак започна едно стържене....
Закарах я на сервиз, качихме я на подемник, но нищо не се виждаше да има отдолу и дори не шумеше като си под колата....След 20 мин чудене и маене с майсторите, след проверка на диференцила (източхме 200 гр. масло да видим дали няма стружки) забелязахме, че на едното колело има едни ламаринени предпазители за диска и се е счупила една шпилка, която мисля, че държи накладките за ръчната спирачка...Явно парчето се е намляло вътре и затова беше това стържене....Въпросът ми е на някой случвало ли му се е подобно нещо, има ли сериозни последствия за автомобила и нормално ли е след чупене на тази ламаринка/шпилка да се чуе силен удар като от камък и то хем отзад, хем под скоростния лост да има шумове като стържене?
Благодаря!

Свалете диска на съответното колело и всичко
ще стане видно и ясно. Вероятно е изкочил щифта
от леглото си в предпазната ламарина и пружинката
не притиска съответната челюст към предпазителя .
Често причина за това е изгниване на предпазителя ,
лекува се като се приспособи шайба и се постави от
външната страна .

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от nvkbul » 22 Яну 2016, 16:37

IKN написа:
nvkbul написа:Колеги днес ми се случи нещо много странно.
Благодаря!

Свалете диска на съответното колело и всичко
ще стане видно и ясно. Вероятно е изкочил щифта
от леглото си в предпазната ламарина и пружинката
не притиска съответната челюст към предпазителя .
Често причина за това е изгниване на предпазителя ,
лекува се като се приспособи шайба и се постави от
външната страна .

Колега, овторихме го. Точно това е станало...

Назад към E46