Проблем с автоматик -УСПЕШНО РЕШЕН

3-та серия ('98-'05)

Модератори: mitaka7, ©, Dimitroff, Гецата, Технически модератори

старши ентусиаст
Аватар
Кара: Долното
Детайли за колата: Toyota Yaris D4D 2015.

Проблем с автоматик -УСПЕШНО РЕШЕН

Мнение от Elesar74 » 18 Яну 2016, 20:32

Здравейте колеги. По молба на един приятел, имам следното питане. Колата е Е46 330D, 184 к.с. 2001 г. комби с автоматик/типтроник кутия. При нормално каране на равен път, без газ, колата си сменя предавките нормално. При подаване на повечко газ или изкачване на наклон, кутията започва да сменя предавките нагоре надолу много начесто, сякаш не може да уцели точната предавка. При каране на ръчен режим на кутията, няма никакви проблеми. И това става между 3 и 4 скорост, както и между 4 и 5. На ниските предавки няма проблем. Някои ако има идея, моля да сподели. Благодаря.
Последна промяна Elesar74 на 27 Яну 2016, 17:05, променена общо 1 път
Човек си личи какъв е, не по това колко от високо гледа, а по това колко ниско може да се наведе.

старши ентусиаст
Аватар
Кара: Е39М54В30

Re: Проблем с автоматик

Мнение от zvetiko » 18 Яну 2016, 21:06

Elesar74 написа:Здравейте колеги. По молба на един приятел, имам следното питане. Колата е Е46 330D, 184 к.с. 2001 г. комби с автоматик/типтроник кутия. При нормално каране на равен път, без газ, колата си сменя предавките нормално. При подаване на повечко газ или изкачване на наклон, кутията започва да сменя предавките нагоре надолу много начесто, сякаш не може да уцели точната предавка. При каране на ръчен режим на кутията, няма никакви проблеми. И това става между 3 и 4 скорост, както и между 4 и 5. На ниските предавки няма проблем. Някои ако има идея, моля да сподели. Благодаря.

Колега, може да проверите нивото на маслото и качеството му- от там може да се разберат доста неща за състоянието на кутията. Също така е добре да се закачи и види какви са записаните грешки.

старши ентусиаст
Аватар

Re: Проблем с автоматик - УСПЕШНО РЕШЕН

Мнение от Elesar74 » 18 Яну 2016, 21:22

Още утре ще бъде закачена на кабела, надявам се, че тука е страшно със снега.
Последна промяна Elesar74 на 27 Яну 2016, 17:04, променена общо 1 път
Човек си личи какъв е, не по това колко от високо гледа, а по това колко ниско може да се наведе.

води статистиката
Аватар
Кара: '07 X3 LCI 3,0sd
Детайли за колата: '93 318is
'95 328Ti
'95 318is
'00 328Ci
'04 330xd
'07 X3 3.0d
'07 X3 3.0sd
'01 730d

Мнение от LuBo1 » 18 Яну 2016, 21:27

1. Коя е кутията ?
2. Смяна на масло + филтър
3. Рециклиране на хидротрансформатора и почистване на логиката(мозъка) на кутията
ИзображениеИзображение

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от Elesar74 » 19 Яну 2016, 12:35

Кутията е GM, но не знам означението нататък.

младши ентусиаст
Аватар
Кара: F11 LCI 530xd / E46 330xda M57N
Мечтае да кара: по-малко на пътна помощ
Детайли за колата: +VRPerformance+eco-tuning auto+ново BMW X5 турбо

Мнение от virtualchild » 19 Яну 2016, 14:23

Има ли този проблем, когато завива често и рязко?
Тогава маслото се разпенва и си губи функциите, защото му е ниско нивото в кутията.

If the level is low, the fluid will become aerated and foamy. This condition is especially noticeable while cornering or going up and down hills. This is because air is being drawn up into the oil pump inlet. Because air is compressible, aerated fluid results in low fluid pressures and delayed gear engagement, buzzing and malfunctioning valves, and slippage between shifts.

:wave:

младши ентусиаст
Аватар
Кара: овца във вълча кожа...

Мнение от hell's angel » 19 Яну 2016, 17:58

На високите предавки щом е - по скоро звучи като торк конвертора се чуди дали да заключи или не. В клапанното тяло има два регулатора на налягането на маслото. Единият "управлява" точно съединитея на ТК. Прецакан регулатор скапва съединителя, а съединителя като се износи, парчетата от него правят доста бързо кутията на мармалад ...Това са догадки все пак, с кабела би трябвало да си каже, а смяна на масло и филтър и сие прилежащи чаркалаци ако не е правено досега е задължително.
Ubi dubium, ibi libertas

води статистиката
Аватар
Кара: '07 X3 LCI 3,0sd
Детайли за колата: '93 318is
'95 328Ti
'95 318is
'00 328Ci
'04 330xd
'07 X3 3.0d
'07 X3 3.0sd
'01 730d

Мнение от LuBo1 » 19 Яну 2016, 19:53

hell's angel написа:На високите предавки щом е - по скоро звучи като торк конвертора се чуди дали да заключи или не. В клапанното тяло има два регулатора на налягането на маслото. Единият "управлява" точно съединитея на ТК. Прецакан регулатор скапва съединителя, а съединителя като се износи, парчетата от него правят доста бързо кутията на мармалад ...Това са догадки все пак, с кабела би трябвало да си каже, а смяна на масло и филтър и сие прилежащи чаркалаци ако не е правено досега е задължително.

С кабела нищо не си казва за това което си написал. По добре да се източи старото масло и да се види състоянието му за стружк
ИзображениеИзображение

старши ентусиаст
Аватар

Re: Проблем с автоматик - УСПЕШНО РЕШЕН

Мнение от Elesar74 » 27 Яну 2016, 17:04

Проблема се оказа от сцепен маркуч, между интеркулера и AGR-a. Де го цепиш, де се пука, както се казва.

кандидат ентусиаст
Аватар

Re: Проблем с автоматик -УСПЕШНО РЕШЕН

Мнение от aktros » 19 Фев 2016, 12:12

колега моята сутрин когато е по студеничко като дам на Д и тръгва след няколко секнди после няма проблем. Дали това нее някакав проблем с кутията че всички взеха да ме плашат какви боклуци биле

Потребител
Аватар

Мнение от dankooo » 07 Апр 2016, 10:24

Ако някой може да помогне моля
и благодаря предварително
При студена кола задна е включва веднага но директна мисли около 40 секунди даже и повече.Смених масло и филтера да не каже,че и по зле стана ще съм благодарен на всеки който даде някакъв съвет.
Дали да купя втора употреба или да оправя тази даже ако някои има читава на добра цена да ми пише на лс.Благодаря

старши ентусиаст
Аватар
Кара: Е39М54В30

Мнение от zvetiko » 07 Апр 2016, 17:39

dankooo написа:Ако някой може да помогне моля
При студена кола задна е включва веднага но директна мисли около 40 секунди даже и повече.Смених масло и филтера да не каже,че и по зле стана ще съм благодарен на всеки който даде някакъв съвет.
Дали да купя втора употреба или да оправя тази даже ако някои има читава на добра цена да ми пише на лс.Благодаря

Колега, ремонта ще е около 3000- 3500лв.

Потребител
Аватар

Мнение от dankooo » 08 Апр 2016, 15:33

2100лв ми искат но пак са ми много аз за толкова ще купя ударена и ще сменям части докато свят ми се завие.Намерих кутия с монтаж и гаранция за 500лв маи клоня към смяна.

младши ентусиаст
Аватар
Кара: тъжно друга марка :(
Мечтае да кара: Пак BMW

Мнение от The Edge » 12 Апр 2016, 12:06

dankooo написа:Ако някой може да помогне моля

Предполагам караш 320d ...
Този проблем с бавното потегляне ( качване на маслото ) мисля, че вече се среща доста често по GM кутийте .. Аз вече повече от година си карам така ; сутрин изчаквам .. Досега май никой не е намерил конкретно решение на проблема :dunno:

младши ентусиаст
Аватар
Кара: Е46 330xi

Мнение от stefan_suny » 13 Апр 2016, 0:05

Конкретното решение най-вероятно е сваляне на блока за хидравличното управление на кутията, почистване, почистване на цедките на соленоидите и евентуално смяната им.
Помпите на тези кутии са доста прости и няма как да не подкачват, друг е въпроса ако има пропуски в уплътненията. Предвид че колегата има проблем с Директна, а със Задна не, то няма как да е от помпата. Проблем с помата\по скоро налягането на маслото\ предполага приплъзване на кутията, а не невключване на скорост.Лично аз предполагам запушен соленоид или затегнало буталце. Почистване му е майката. И Редовна смяна на маслото, не чак като се скапе кутията. За тези 2100лв просто без коментар, явно не това е сервиза.

Следваща

Назад към E46