Теч на масло Е46 1,9i

3-та серия ('98-'05)

Модератори: mitaka7, ©, Dimitroff, Гецата, Технически модератори

Потребител
Аватар

Теч на масло Е46 1,9i

Мнение от n00lz » 17 Дек 2015, 19:11

Здравейте, нов съм във форума, както личи от това че имам 1 пост :D. От сравнително скоро съм собственик на BMW E46 1,9i, 105к.с.. Като цяло съм много доволен от колата, но след смяна на маслото се получи следния проблем, започна да тече при уплатнението между капака на главата и блока (не съм сигурен че се изразявам правилно, дано ме разбирате). Маслото което сипах е Кастрол 5w40 - 4л., предполагам че трябваше да сипят 3,5л., защото маслото беше над точката за максимум, която е на щеката. Питането ми е следното. Възможно ли е да е изхвърлило излишното масло от там без да е направило поразия или отиваме към сваляне на главата?

младши ентусиаст
Аватар
Кара: e92, f30
Мечтае да кара: M4

Re: Теч на масло Е46 1,9i

Мнение от expl0de » 17 Дек 2015, 19:56

То има 2 гарнитури, на капака на главата и на главата. Ако тече се сменя съответната гарнитура, като първата често протича и разглобяването е минимално. Ако е втората си иска опитен майстор и време.

Потребител
Аватар

Мнение от n00lz » 17 Дек 2015, 20:25

Ами мисля, че е от тази която е на капака на главата, за която ми казаха че е нещо като гумено уплътнение, но и за нея трябвало да се свали цялата глава. Тъй като нямам никакво доверие на майсторите реших да се консултирам с хората от форума. Евентуално да ме насочите към майстор, който може да я погледне и да даде второ мнение?

старши ентусиаст
Аватар
Кара: 320i и Карбонова М-ка с педали!
Мечтае да кара: M3

Мнение от dr.peshev » 17 Дек 2015, 20:56

Гарнитура капак клапани се сменя елементарно, без да се сваля главата! :yes:
ЕДИНСТВЕНОТО ПО-ХУБАВО НЕЩО ОТ ШВЕДСКАТА ТРОЙКА Е БАВАРСКАТА! :winky:

Оригинални BMW дискове и накладки F10/F11 Цък :yes:
Оригинални BMW якета - Промоция Цък :yes:

Изображение

ентусиаст
Аватар
Кара: 318Ci E46, 530GT

Мнение от MMG » 17 Дек 2015, 23:19

Колега, най-добре постни снимка. Ако тече от капака, който се намира най-отгоре то смяната е лесна, ако пък е от главата - ще има повече разглобяване.

Потребител
Аватар

Мнение от n00lz » 18 Дек 2015, 12:01

Не е от капака, който е най-горе. Мисля че е гарнитурата на главата. Намира се малко над компресора за климатика (точно той е целия в масло). Ще кача снимка малко по-късно. Горе долу имате ли представа колко ще струва този ремонт и ще трябва ли да минавам през стандартната процедура когато се маха главата (шлайф, скенер и т.н.) ?

Потребител
Аватар

Мнение от n00lz » 21 Дек 2015, 16:37

Прикачил съм снимка с мястото на теча. Можете ли да ми препоръчате майстор, който ще направи ремонта както трябва и естествено няма да ми съдере кожата?
Вие нямате нужните права за да сваляте прикачени файлове.

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: BMW e46 1.9 316i / F36 440xi

Мнение от danielgenov » 26 Дек 2015, 0:04

Здравей колега, и аз съм със същия мотор или M43TUB19. Първо нещо много важно - 3,5 литра не са достатъчни на мотора, освен за блокаж :D
В този линк http://darucar.bg/originalni-avtochasti-bmw-mini ще видиш как да влезеш в оригиналния електронен каталог на BMW. Ще си въведеш последните 7 цифри на рамата и ще намериш много полезна информация за колата. Накратко, за твоя мотор от BMW казват - 4 литра масло :)
При около 4,5 - 4,7 литра масло нивото е над максимума на щеката.
Моя мотор също има теч от посоченото от теб място. Общо взето доста е омаслено. Реално погледнато за последния пробег от 14000 км с масло BMW 5W40 съм долял 300 милилитра масло. Така че, този теч може и да не е много голям проблем, стига загубите да не са драстични. Кадърните майстори са рядкост и особено за двигатели :) Наслука, ако се наложи да сменяваш гарнитурата на главата.
В нета ще намериш информация, че за нашия двигател течовете на масло са като бълхите при уличните кучета. Същото важи и за оборотите на празен ход. Но също така ще намериш и среден пробег до основен ремонт на двигателя - около 550 000 км ;)
Успех.

ентусиаст
Аватар
Кара: чайник

Мнение от sas_88 » 26 Дек 2015, 2:16

Това е гарнитурата на капака на ангренажната верига,трябва ти номер 12,другата която е номер 14 е метална пластина и се маже със силикон.Не е особено голяма философия,но си иска време.Сваля се и термостата,ако си от София мога да ти я оправя намясто.
http://www.realoem.com/bmw/enUS/showpar ... Id=11_2063

Мотора попринцип е много корав,моя наскоро го отворих за биелни лагери,беше на почти 800 000хил.Сигурен съм ,че ще го направя милионник.

Потребител
Аватар

Мнение от n00lz » 26 Дек 2015, 18:28

sas_88 написа:Това е гарнитурата на капака на ангренажната верига,трябва ти номер 12,другата която е номер 14 е метална пластина и се маже със силикон.Не е особено голяма философия,но си иска време.Сваля се и термостата,ако си от София мога да ти я оправя намясто.
http://www.realoem.com/bmw/enUS/showpar ... Id=11_2063

Мотора попринцип е много корав,моя наскоро го отворих за биелни лагери,беше на почти 800 000хил.Сигурен съм ,че ще го направя милионник.

Колега от София съм, Овча Купел 1, но нямам гараж трябва да се прави пред блока. Доколкото разбирам от схемата, която си ми пратил и твоите думи не трябва да се сваля главата а само единия капак?
danielgenov написа:Здравей колега, и аз съм със същия мотор или M43TUB19. Първо нещо много важно - 3,5 литра не са достатъчни на мотора, освен за блокаж :D
В този линк http://darucar.bg/originalni-avtochasti-bmw-mini ще видиш как да влезеш в оригиналния електронен каталог на BMW. Ще си въведеш последните 7 цифри на рамата и ще намериш много полезна информация за колата. Накратко, за твоя мотор от BMW казват - 4 литра масло :)
При около 4,5 - 4,7 литра масло нивото е над максимума на щеката.
Моя мотор също има теч от посоченото от теб място. Общо взето доста е омаслено. Реално погледнато за последния пробег от 14000 км с масло BMW 5W40 съм долял 300 милилитра масло. Така че, този теч може и да не е много голям проблем, стига загубите да не са драстични. Кадърните майстори са рядкост и особено за двигатели :) Наслука, ако се наложи да сменяваш гарнитурата на главата.
В нета ще намериш информация, че за нашия двигател течовете на масло са като бълхите при уличните кучета. Същото важи и за оборотите на празен ход. Но също така ще намериш и среден пробег до основен ремонт на двигателя - около 550 000 км ;)
Успех.

Благодаря за полезната информация, предполагам че ще е полезна и за други колеги от форума.

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: BMW e46 1.9 316i / F36 440xi

Мнение от danielgenov » 26 Дек 2015, 22:53

В тази моя тема http://bmwpower-bg.net/forums/viewtopic.php?f=34&t=384504, можеш да видиш вариант как се сменяват гумички на клапани, ако се наложи :)

младши ентусиаст
Аватар
Кара: Е46 /316i

Мнение от IKN » 28 Дек 2015, 17:57

n00lz написа:Прикачил съм снимка с мястото на теча. Можете ли да ми препоръчате майстор, който ще направи ремонта както трябва и естествено няма да ми съдере кожата?

Теча е стандартен в това място за М43 .
Купуваш си гумичката между двете половини , хубав силикон и смяната е в рамките
на час заради свалянето на термостата . После мажеш тънко със силикон , в ъглите
слагаш малко повече и затваряш по обратния ред.
Правих го това упражнение преди доста време ,за сега държи.

Назад към E46