Проблем с МК4 четец

3-та серия ('98-'05)

Модератори: mitaka7, ©, Dimitroff, Гецата, Технически модератори

ентусиаст
Аватар
Кара: 330хд

Проблем с МК4 четец

Мнение от JTD » 17 Мар 2015, 17:23

Здравейте,

Преди около месец, когато за няколко дни паднаха температурите до към -15 градуса, МК4 четеца се предаде нещо.
Започва да чете диска, чете го около 5-10 секунди и изведнъж започва да трака все едно оптиката стига крайната точка, но механиката иска още да измести оптиката и зъбчатките започват да прескачат/превъртат.
Отварях го и му чистих оптиката - без резултат.
Ако оставиш диска вътре, то след време спира да трака, но явно нещо се мъчи да чете. И от толкова зор, то вземе, че компютъра забие - да кажем работи около 10-15 минути и забие. Не всеки път забива. Понякога си изкарва съобщение, че просто не може да прочете диска. Съответно докато е забил нищо не може да пипаш по екрана. Явно има вътрешен "watchdog" който му бие рестарта. Рестартира се цялата система, все едно ей сега съм подал на контакт и така. Сега съм изкарал диска, за да не се мъчи да го прочете и няма никакви проблеми със системата.
Някой сблъсквал ли се е с този проблем?
Трябва да си богат, за да караш BMW!
Трябва да си много богат, за да караш старо BMW!

младши ентусиаст
Аватар

Re: Проблем с МК4 четец

Мнение от Giovanni » 17 Мар 2015, 17:41

Това сравнение с watchdog-а ми хареса :).
Ясно е че механиката се е скапала нещо, да вметна че това се продава като отделна бмв част - 65839273194
Също така и оптиките се продават.
Виж коя версия ти е механиката - DVD3.5 DVD5 или друга.
Ако си от София може да измислим нещо, имам някоя механика из гаража.

ентусиаст
Аватар

Мнение от JTD » 17 Мар 2015, 17:51

Giovanni написа:...
Виж коя версия ти е механиката - DVD3.5 DVD5 или друга.
...

Това как да стане и с каква цел по принцип?
От София съм. Понеже колата ми е произведена 01.2003-та то ако версиите имат значение спрямо производството им (чисто отгатване от моя страна), то би трябвало да съм с 3.5. :mhihi:

младши ентусиаст
Аватар
Кара: E46
Мечтае да кара: T-72 само направо и с пълна газ

Мнение от gromovich » 17 Мар 2015, 19:18

Колега,
моята MK4 също понякога дава бъг. Екранът отпред започва да премигва, механиката на компютъра "стърже" вътре без причина и дискът не иска да се извади. В такива случай задържам по-продължително копчето за вадене на диска от навигацията. Пробвай да задържиш копчето 15-20 секунди. При мен това помага.

ентусиаст
Аватар

Мнение от JTD » 17 Мар 2015, 21:31

За какво ми е да задържам копчето продължително? Целта е?

младши ентусиаст
Аватар
Кара: E46
Мечтае да кара: T-72 само направо и с пълна газ

Мнение от gromovich » 17 Мар 2015, 22:41

JTD написа:За какво ми е да задържам копчето продължително? Целта е?

Мисля, че се получава ресет на уст-то. При мен като забие само така се оправя. Даже вдигане на клемите на акумулатора не го оправят

ентусиаст
Аватар
Кара: е85 M54B30

Мнение от sub_eleven » 18 Мар 2015, 8:36

Вътрешността на оптиката се продава в ибей, засичал съм...жълти стотинки е. Аз пък имам проблем- леко прескача като чете един от дисковете, все едно сече, с един друг диск записан от мен (актуална карта) - чете го една година и после спря постепенно - мислех, че се е преебала, но като сложих един стар оригинален диск, който дойде с колата и всичко е тип топ. При мен оптиката вече е стара и капризна, сигурно скоро ще си поръчам нова. После ще трябва старата вътрешност да се разпои и новата спои- това е най-евтиния вариант. Ако някой иска да се комбинираме да каже, ще проверя колко струваше точно, после и смяната може да измислим заедно.

///Мтусиаст
Аватар
Кара: ///М3 и още нещо

Мнение от rve » 18 Мар 2015, 11:07

Преди 4 години моят МК4 спря да чете дискове, смениха ми оптиката в Пан сервис в Младост 1 и работи на 6 от тогава. Може би и твоя проблем могат да оправят.

ентусиаст
Аватар

Мнение от JTD » 18 Мар 2015, 12:55

sub_eleven написа:Вътрешността на оптиката се продава в ибей, засичал съм...жълти стотинки е. Аз пък имам проблем- леко прескача като чете един от дисковете, все едно сече, с един друг диск записан от мен (актуална карта) - чете го една година и после спря постепенно - мислех, че се е преебала, но като сложих един стар оригинален диск, който дойде с колата и всичко е тип топ. При мен оптиката вече е стара и капризна, сигурно скоро ще си поръчам нова. После ще трябва старата вътрешност да се разпои и новата спои- това е най-евтиния вариант. Ако някой иска да се комбинираме да каже, ще проверя колко струваше точно, после и смяната може да измислим заедно.

Точно това реално питам, но без да го съобщавам.
Надявам се някой да каже, че е имал същия механичен проблем, но при смяна на оптиката всичко си е дошло на мястото.
Защото реално при мен стана рязко прецакването - от веднъж. И се чува механично прескачане, а не е просто да не може да прочете диска.
Слагал съм и дискове, които не може да прочете, но никога не е имал механичен проблем. Просто мъчи, мъчи и накрая казва, че няма диск, но не е щракала механиката както сега.
За това сега питам при такава ситуация някой се е сблъсквал с нея и какво решение е намерил.

Благодаря за мнението ти. :yes:

старши ентусиаст
Аватар
Кара: 320i и Карбонова М-ка с педали!
Мечтае да кара: M3

Мнение от dr.peshev » 18 Мар 2015, 13:06

Продава се само оптиката. Има я китайска има я и в Дарукар има я и в Ebay http://www.ebay.com/itm/DVD-M3-5-LASER- ... 0901693465
От трите варианта е най-добре китайчето,защото е оптика + механика
Милен(Napsters) ги лекува по този начин!
ЕДИНСТВЕНОТО ПО-ХУБАВО НЕЩО ОТ ШВЕДСКАТА ТРОЙКА Е БАВАРСКАТА! :winky:

Оригинални BMW дискове и накладки F10/F11 Цък :yes:
Оригинални BMW якета - Промоция Цък :yes:

Изображение

ентусиаст
Аватар

Мнение от JTD » 18 Мар 2015, 13:17

dr.peshev написа:Продава се само оптиката. Има я китайска има я и в Дарукар има я и в Ebay http://www.ebay.com/itm/DVD-M3-5-LASER- ... 0901693465
От трите варианта е най-добре китайчето,защото е оптика + механика
Милен(Napsters) ги лекува по този начин!

Знам, че се продава само оптиката. Даже и мануала за смяната ѝ вече го намерих. Даже я намерих и от европейски продавач на цена от 30лв. Въпроса е дали този механичен проблем, който го описвам, е свързан със самата оптика.
Също така намирам оптика която е с "бяла капачка" и такава с "черна капачка". Ама каква е разликата между двете. Освен пак да разглобявам моята, за да видя с каква капачка е. Ама иначе ми е интересно да разбера каква е разликата реално.

Може ли да покажеш от ибей кой цял четец е пробван и работи с МК4?

Примерно това намирам:
http://www.ebay.com/itm/DVD-M5-DVD-M5-M ... 20f720b970

Ама дали ще стане, ба ли го...

Чакам колегата Giovanni да отговори, защото е дал парт номер на оригинален БМВ драйв на цена от 195лв. без отстъпка. Гледам, че по нета се говори за някаква версия 3.5, ама аз дали съм 3.5 как да разбера?
Последна промяна JTD на 18 Мар 2015, 13:38, променена общо 1 път

старши ентусиаст
Аватар
Кара: 320i и Карбонова М-ка с педали!
Мечтае да кара: M3

Мнение от dr.peshev » 18 Мар 2015, 13:29

:dunno:
Знам,че в BG го има цялото оптика и механика на около 100лв,
но не знам от къде ги взимат!Моя майстор Милен имаше резервни нови!
ЕДИНСТВЕНОТО ПО-ХУБАВО НЕЩО ОТ ШВЕДСКАТА ТРОЙКА Е БАВАРСКАТА! :winky:

Оригинални BMW дискове и накладки F10/F11 Цък :yes:
Оригинални BMW якета - Промоция Цък :yes:

Изображение

ентусиаст
Аватар

Мнение от sub_eleven » 18 Мар 2015, 22:01

JTD написа:И се чува механично прескачане, а не е просто да не може да прочете диска.

и на мен ми чегърта като не може да прочете даден диск... ако ще купуваш от някъде, да се комбинираме - аз профилактично бих сменил моята, понеже вече има като цяло проблеми.

ентусиаст
Аватар

Мнение от sub_eleven » 21 Мар 2015, 8:07

Jtd, исках да ти пратя ЛС да питам дали поръча, казва ми че не съществуваш като потребител. Свържи се с някой администратор да видиш какво се случва, покрай онзи бан да не са прецакали нещо?

ентусиаст
Аватар

Мнение от JTD » 21 Мар 2015, 11:08

sub_eleven написа:Jtd, исках да ти пратя ЛС да питам дали поръча, казва ми че не съществуваш като потребител. Свържи се с някой администратор да видиш какво се случва, покрай онзи бан да не са прецакали нещо?

Ами преди 3 дни получих ЛС от колегата dr.peshev пак заради тази тема.
Но ще питам. Мерси.
Аз още не съм решил проблема. Вече над 1 месец си карам без диск в системата, защото и без това навигацията по принцип не ми трябва, но ме дразни нещо в колата да не работи и за това ще трябва да намеря начин да го реша този проблем. А някак си не ми се дават за сега 300+ лв. за друг МК4 модул.
Явно има разлика и в самата оптика, защото има такива с черен капак и такива с бял такъв. Нещо се споменават и версии 3.5 и 4х, но някак си не намерих инфо каква е разликата освен, че едната се води с едно съпротивление, а другата с две.

Следваща

Назад към E46