Проблем с позиция на чистачки

3-та серия ('98-'05)

Модератори: mitaka7, ©, Dimitroff, Гецата, Технически модератори

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: E46 320d Touring и E21 316
Мечтае да кара: Кола без ръжда и с S-ков двигател

Проблем с позиция на чистачки

Мнение от E.Alexandrov » 10 Мар 2015, 21:26

Колеги, днеска имаше малко снежец в Търновски окръг и чистачките бяха в действие. При моята са със сензора или т.нар. "автоматични" чистачки.
При едно от поредните движения наляво-надясно по стъклото се паркираха в ъгъл 45 градуса спрямо хоризонталата. Когато се активират правят цял ход на забърсване отдолу до горе но вместо да спрат в най-долна позиция , сега спират по средата.
Доста е досадно :mrgreen: и пречи на видимостта към дупките по родните пътища.
Ако някой се е сблъсквал с проблема, нека сподели как го е решил. :paranoid:
Благодаря ,Ви, предварително!

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: E46 318i 2002

Re: Проблем с позиция на чистачки

Мнение от Taricate » 10 Мар 2015, 22:57

Да си ги свалял (имам предвид рамената) за нещо?
След което да се е разместил самия ход...
Добрите шофьори имат остатъци от насекоми по страничните си прозорци! - Валтер Рьорл

ентусиаст
Аватар
Кара: E46 M47N

Мнение от mustang1986 » 11 Мар 2015, 0:27

При мен бяха превъртяли шлиците.

Sent from my SM-G900F using Tapatalk
Изображение

Да пишеш на български с латински букви е като да пишеш на стена с лайна....чете се,но не е красиво!!!

ентусиаст
Аватар
Кара: 330хд

Мнение от JTD » 12 Мар 2015, 2:25

Трябва да си богат, за да караш BMW!
Трябва да си много богат, за да караш старо BMW!

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от E.Alexandrov » 17 Мар 2015, 23:10

Добре , де но аз в тази тема разбрах, че ако шлиците не са проблема (тоест чистачките правят паразитен ход надолу и после тръгват нагоре) някой пич е решил проблема като е разглобил 1/3-та от нещата под капака и проблема се решил. Това не е най-детайлното описание ,на което се надявах. :no:
Както и да е, ще се справя сам с проблема и ще опиша как беше решен при мен. :smoke:
Последна промяна E.Alexandrov на 29 Мар 2015, 16:49, променена общо 1 път

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: E46 318i 2002

Мнение от Taricate » 18 Мар 2015, 2:05

E.Alexandrov написа:Добре , де но аз в тази тема разбрах, че ако шлиците не са проблема (тоест чистачките правят паразитен ход надолу и после тръгват нагоре) някой пич е решил проблема като е разглобил 1/3-та от нещата под капака и проблема се решил. Това не е най-детайлното описание ,на което се надявах. :no:
Както и да е, ще се справя сам с проблема и ще кача снимки как беше решен при мен. :smoke:

Виж сега... сваляш чистачките с раменете от шлиците. Пускаш ги да направят един цикъл без тях, изключваш и ги монтираш, както на теб ти харесва отстоянието от кората до перото. Ако шлиците са здрави и НЕ превъртат - си ОК
Добрите шофьори имат остатъци от насекоми по страничните си прозорци! - Валтер Рьорл

Потребител
Аватар

Мнение от pitbull_power » 18 Мар 2015, 20:38

Недей да презацепваш нищо .... почни с релето на чистачките не ме питай от къде знам ... с риск да бъда нападнат съм почти сигурен, дано съм полезен, безаварийни на всички.

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от E.Alexandrov » 29 Мар 2015, 16:48

Така, време е да ви разкажа как реших проблема и къде се коренеше той.
Както и предполагах проблемът при мен не е бил в шлиците, а във централната връзка между моторчето на чистачките и рамената които движат техните оси.
За да стигна до там трябваше да мина през следните стъпки.
1) Премахване на филтъра на купето със все коритото в което лежи той.
Коритото се държи на 4 болта които се развиват с Т30.
2) Развиване на 15 мм гайки които притискат шлиците към чистачките и напръскване с WD40 върху шлиците.
Тъй като колата 2002 набор и по всичко личи че рамената на чистачките никога не бяха сваляни и шлиците бяха се сраснали с оста на чистачките.
Изчаках известно време, завинтих отново гайката 2 оборота преди да започна да дърпам рамената на чистачките от оста.(Това е изключително важно тъй като в момента в който шлиците решат да помръднат, ще се изстрелят в неизвестна посока и ако страдате от хронична липса на късмет ще паднат в бездната на моторния отсек .... както стана при мен :oops: :mrgreen: )
3)След демонтажа на рамената на чистачките следва да се свали пластмасовия обтекател (на анл. cowl) Въпросното чудо се държи само и единствено на щипки, които е много вероятно да се счупят или да останат забити в жлебовете. При мен и двете неща се случиха.
4) Зад коритото на филтъра има още един пластмасов панел които се държи на още два идентични на гореописаните болтове. Сега след като сте демонтирали обтекателя може да премахнете и него.
5) Ако сте демонтирали простотиите описани в стъпки от 1 до 4 значи вече имате видимост и достъп до централната връзка между моторчето и рамената които предават движението към осите.
Тук вече нещата станаха по-сложни.
Монтирах рамената на чистачките отново във грешната паркирана позиция и пуснах чистачките на 1-ва степен.
Наблюдавах как се движат чистачките и рамената задвижващи техните оси за да видя в коя позиция на рамената, чистачките се паркират в най долна позиция.
Направих си снимка на телефона и след това се захванах да разхлабя 13 мм гайка, която затяга рамената на осите с моторчето.
При това положение, като пуснете чистачките моторчето ще върти на празен ход.
Достъпът до нея когато чистачките се паркираха на средата на стъклото беше лесен, но когато завъртите рамената под такъв ъгъл за да се паркират правилно ,гайката се скрива от самите рамена.
Ако искате да си спестите нерви трябва да имате много тънък ключ за да можете да затегнете гайката.
Аз нямах такъв и успях да я затегна на ръка , премахнах чистачките отново (за да намаля съпротивлението на механизма) и пуснах моторчето да направи 3/4 от целия си ход като върнах ключа на колата от 1-ва на 0 степен.
Спирайки по този начин вече имах достъп до гайката и я затегнах здраво.
Върнах ключа на 1-ва степен и пуснах моторчето да завърши своя ход. Вече рамената на осите бяха в правилната позиция и чистачките се паркираха където трябва.
Монтирах обратно всичко на мястото му (за пластмасовия обтекател на предното стъкло се наложи да купя нови щипки) и всичко заспа.
Чистачките си работят перфектно и си спират в най-ниска позиция както си требе.
Нямаше да се справя ако не бях намерил тази статия: http://forum.e46fanatics.com/showpost.p ... ostcount=6
Надявам се ви е станало що годе ясно как съм решил проблема.
На мен цялото това тъкмене ми отне 5-6 часа и доста псувни по адрес на инженерите измислили чистачките на E46. :ranting: Поуката тук е никога повече да не пускам чистачките когато има 10 сантиметра тежък и мокър сняг върху предното стъкло. :dummy:
При повече желание мога да предоставя 1 снимка на правилната позиция на рамената на осите.
:smoke:

Останете си със здраве!

:OT: Аз скоро мисля да минавам на E21, че там поне единственото пластмасово нещо е дистрибуторната капачка :D

Назад към E46