Въпрос за смяна на масло на диференциал

3-та серия ('98-'05)

Модератори: mitaka7, ©, Dimitroff, Гецата, Технически модератори

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: Е46 320i
Мечтае да кара: 5-Serie GT

Въпрос за смяна на масло на диференциал

Мнение от bо666 » 28 Авг 2014, 21:59

Привет, наложи се да си взема нов(стар) диференциал защото моя се счупи. Искат ми някаде около 100 лв за да ми го монтират, което ме наведе на мисълта че докато е свален мога да сменя маслото с ново. Дифа е отворен 3.45. Прочетох че маслото за него е 75w90, но на няколко места попаднах на мнения които споделят че е по-добре да се сложи масло за шпер диференциали 75w140. Така отворения диф никога няма да може да загрее до степен да намали вискозитета до този на вода.
Проблема който виждам аз е че до колкото знам дифа събира 1.1 литра, а рафасовките са по 1л. Предполагам че при източването все ще остане нещо, въпреки че докато е свален мога да го източа по-добре. Може ли да се смесват масла с различен вискозитет. Ако съдя по моторното няма да е добре. Помагайте акл сте наясно защото до дни трябва да направя интервенцията, че моя диф се чува направо страшнл вече, сякаш всеки момент ще се пръсне.
Ако някой знае колко струва и оригиналното БМВ масло за дигеренциали, независимо че ще е 75w90?
Спрял съм се , иначе на Liqui Moly LS SAE 75w140. Дори в официалния сайт пишат че е специлно за БМВ
BMW ,BMW -Какво друго му трябва на човек

ентусиаст
Аватар
Кара: Сива Бима
Мечтае да кара: Черна Голяма Бима
Детайли за колата: Лачена

Re: Въпрос за смяна на масло на диференциал

Мнение от hacker4eto1 » 28 Авг 2014, 22:17

навсякъде където четох относно тази манипулация дори по чуждите сайтове излишно казват "да не се слага масло за ШПЕР" за шпера е 75/140 а за отвореният диф е 75/90 има цяла тема прочети я внимателно,ако не искаш да си блокираш и "новият" Диф.
http://bmwpower-bg.net/forums/viewtopic.php?f=34&t=166512
Относно маслото може да го източиш и няма да остане и грам от старото понеже събира точно колкото си източил след това ...
Интересното е ,че като ти е свален дифа трябва да ти е на равно място поставен , точиш и слагаш до пробката това е
Изображение
Последен проект https://youtu.be/oRvrTuwa_Rg

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от bо666 » 28 Авг 2014, 22:34

А, като количество 1.1л. ли е? Защото при това положение или трябва да взема 2 разфасовки или да оставя 100тина милилитра от старото :)

младши ентусиаст
Аватар
Кара: E46
Мечтае да кара: T-72 само направо и с пълна газ

Мнение от gromovich » 29 Авг 2014, 6:59

Аз също бих те посъветвал да не слагаш масло за шпер. Гледам, че си от София и направо ще ти кажа да отидеш до Дару кар и да си вземеш оригинално масло от там. Ще ти сипят толкова, колкото ти трябва, но за по-голямо удобство си вземи съд. Виж и табелката на новия диф - там пише точно какво масло иска т.е. за да си на 100% сигурен. По спомен преди години цената беше някъде 25-6 лева за литър. Не се занимавай с други марки масла.

старши ентусиаст
Аватар
Кара: Е39М54В30

Мнение от zvetiko » 29 Авг 2014, 10:08

Гледам, че си от София и направо ще ти кажа да отидеш до Дару кар и да си вземеш оригинално масло от там. Ще ти сипят толкова, колкото ти трябва, но за по-голямо удобство си вземи съд.

Изцяло подкрепям мнението на колегата. Само мисля, че цената беше по-различна.

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: 2004/330xd автомат
Мечтае да кара: bumer ...
Детайли за колата: ноо яка

Мнение от basko » 29 Авг 2014, 10:39

Някъде из публикациите ми имам подобно питане. След много мнения и съвети реших и свърших работа в Дару. Маслата, които сложиха по VIN-а, бяха доста по-различни от препоръчаните във форума. Цената беше като във всеки сервиз. Съвети не давам, може и да не са най-големите специалисти в Дару, но поне могат да прочетат какво масло се дава по VINа.
Не съм претенциозен, ... най-доброто ми е предостатъчно!!!

ентусиаст
Аватар

Мнение от hacker4eto1 » 29 Авг 2014, 11:02

колегата и дори да не е от София или до град със представителство на БМВ ,може да им драсне един имейл или директно по телефона ,да им каже вина и те ще му изпратят точното количество без никакви проблеми..
Когато исках да сменям на кутията се свързах с хората и ми казаха ,че няма никакъв проблем да ми изпратят... :yes:
Изображение

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от bо666 » 30 Авг 2014, 1:41

Колеги, днес се обадих в Дару Кар. Оттам много любезно ми обясниха че имат налично масло. Цената за литър е 55лв. По ВИН излизало че дифа събира 900милилитра. В понеделник ще отида и ще си го купя от там заедно с предните 2 тампона на диференциала, които са по 30лв. за да ги сменя заедно с поставянето на дифа и да се надявам че като го монтирам няма да има неприятна изненада, като виене на лагер примерно :)
При мен пробката за източване е под пробката за наливане от задната страна на дифа. До колкото гледах в YouTube трябва да наливам докато пт горната пробка не започне да изтича, като държа дифа на хоризонтално място. Надявам се не греша?

Другото е че чашките в които влизат полуоските са ръждясали, защото дифа е седял свален известно време. Чидя се дали да опитвам да махам ръждата или е по-удачно да сваля тези от стрия ми диф, които са като огледало от вътре, и да ги заменя?

ентусиаст
Аватар

Мнение от hacker4eto1 » 30 Авг 2014, 11:20

При мен пробката за източване е под пробката за наливане от задната страна на дифа. До колкото гледах в YouTube трябва да наливам докато пт горната пробка не започне да изтича, като държа дифа на хоризонтално място. Надявам се не греша?

Няма логика да е обратно колега :mhihi: Така са си пробките и да когато Дифа е сложен на колата се налива масло докато започне да излиза масълце от горната пробка то е като на мивките оня отвор който предпазва от преливане, като стигне нивото ще започне от там да си изтича, Важното е да е хоризонтално положен на равно и тогава да правиш тази манипулация. Даже може да си купиш една конска спринцовка от най-големите със едно маркуче и да буташ маслото направо така, за да не мърдаш дифа и да стои в неподвижно състояние,аз по този начин сменях на кутията маслото и стана чудесно... :yes: без хабило на масло и прочие.
Другото е че чашките в които влизат полуоските са ръждясали, защото дифа е седял свален известно време. Чидя се дали да опитвам да махам ръждата или е по-удачно да сваля тези от стрия ми диф, които са като огледало от вътре, и да ги заменя?

Замени си ги най удачно ще е ако е толкова зле положението... стига дифа да е същия със стария който махаш де :yes:
Изображение

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от bо666 » 30 Авг 2014, 11:35

Същия трябва да е, поне според табелката :lol: Иначе успях да позачистя ръждичката днес и стана не лошо. Ако остане мъничко не мислч че ще е проблем, още повече ръждата върху тази легирана стомана, надали може да й навреди :yes:

Потребител
Аватар
Кара: e46 3XX ci

Мнение от landmark » 01 Сеп 2014, 19:58

За отворен диф задължително 75W-90! Аз ползвам Castrol Syntrax Longlife 75W-90 (старото име му е SAF-XO 75w-90) и има спецификацията API GL-5, която BMW ползва... нямам никакви проблеми с него.

младши ентусиаст
Аватар
Кара: E36 318is, E46 328ci

Мнение от CTORH » 02 Сеп 2014, 17:53

Преди 2 години сменях маслото на моя диференциал. Маслото го купих от Вари 2000 по VIN-а на колата. Маслото, което ми наляха там беше 75w140. Попитах ги дали не трябва да е 75w90, но ми казаха, че по VIN така им излизало. Тогава още не знаех, че не трябва да се слага масло за шпер в отворен диф. Сипах маслото в диф-а и сега, 2 години по късно се "радвам" на извил лагер на дясната полуоска! :bang:
Та аз по трудния начин научих, че в отворен диф си се слага само масло за отворен диф.
Изображение

младши ентусиаст
Аватар
Кара: E36 Compact M40B18 M-tech

Мнение от k-hristov » 03 Сеп 2014, 22:38

CTORH написа:Преди 2 години сменях маслото на моя диференциал. Маслото го купих от Вари 2000 по VIN-а на колата. Маслото, което ми наляха там беше 75w140. Попитах ги дали не трябва да е 75w90, но ми казаха, че по VIN така им излизало. Тогава още не знаех, че не трябва да се слага масло за шпер в отворен диф. Сипах маслото в диф-а и сега, 2 години по късно се "радвам" на извил лагер на дясната полуоска! :bang:
Та аз по трудния начин научих, че в отворен диф си се слага само масло за отворен диф.

Що???

младши ентусиаст
Аватар
Кара: E36 318is, E46 328ci

Мнение от CTORH » 04 Сеп 2014, 9:11

Кво що?? :shock:
Изображение

младши ентусиаст
Аватар
Кара: E36 Compact M40B18 M-tech

Мнение от k-hristov » 04 Сеп 2014, 10:46

CTORH написа:Кво що?? :shock:

Що реши, че след 2 години кране с това масло дифа ти е извил от него, а не от егн-то и пробега?

Следваща

Назад към E46