Нужда от съвет относно моето 320D (150к.)

3-та серия ('98-'05)

Модератори: mitaka7, ©, Dimitroff, Гецата, Технически модератори

Потребител
Аватар
Кара: E46 320D
Мечтае да кара: F32

Нужда от съвет относно моето 320D (150к.)

Мнение от Lefterov » 01 Авг 2014, 12:12

Колеги имам нужда от съвет за постигане на вътрешен мир :)
Февруари месец си купих моята 320D(2003г., автоматик), като още тогава се оглеждах повечко за 330D (204ps), но просто парите които искаха за бройките във видимо добро състояние, с оборудването което търсех и парите, които можех аз да отделя се разминаваха с едно ~3000лв. Както и да е, намерих 320D, която ми изглеждаше много запазена и я взех. Колата си имаше своите проблеми (започнах със смяна на турбо :mhihi: ), налях пари и в нови оригинални части, фарове, джанти и тн., та тези 3000лв. така или иначе пак ги дадох. Започна да изглежда наистина добре и стигнах до момент, в който всеки път като сляза се обръщам да я погледна и се усмихвам. Но едно нещо ме трови непрестанно....че не е 3.0 двигателят който исках. И наистина, когато я карам се набира добре, за тове което е, но усещам, че не ми е достатъчно, можеби е на 20-25% от това което търся като мощност. Не става въпрос за рязане или каквото и да било, смея да твърдя, че съм внимателен шофьор, но искам, когато ми се налага да изпреварвам да речем, да се наема доста по-бързичко. Сега съм и замислил подобрения външно и вътрешно за можеби още 2000лв., но ме спира мисълта, че ги наливам в нещо, с което не съм изцяло щастлив. Кой е най-добрият ми вариант за действие? Да се примиря с това което е? Да и сложа чип, но как би се отразило това в дългосрочен план, 2-3 и повече години - при каране без въртене на гуми? Да я пускам на пазара и да търся 330, но да скоча пак в дълбокото и да мина през всички обслужвания, непредвидени ремонти и изобщо един куп разходи? :banghead:

П.С. особенно ценно ще е за мен мнение на човек карал и 320D и 330D.

старши ентусиаст
Аватар
Кара: 328i

Re: Нужда от съвет относно моето 320D (150к.)

Мнение от Leon » 01 Авг 2014, 17:03

Обикновено такива теми не свършват добре, но я одобрих, да видим...
Never mistake motion for action...

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от streetracing12 » 01 Авг 2014, 17:22

Колега в началото и аз търсих 320-ка качих се харесах си една карах я возиха ме и мислех да я взимам.По-късно през деня се качих и на 330Д(в момента съм с нея) разликата е огромна много готина кола просто останах без думи и веднага я поисках естествено беше с 2700лв отгоре.Дори и да сложиш чип на 320ката няма да е кой знае какво аз те съветвам да я продадеш и да си вземеш 330д 204к. :yes:
Супер доволно върви и разхода е само 1,2 литра отгоре градско.Ама усмивката от лицето ти няма да слезе сигурен съм :mrgreen:

старши ентусиаст
Аватар
Кара: т му се стари БМВ-та
Мечтае да кара: R6 turbo на задно и ръчни скорости
Детайли за колата: отново с чарджър

Мнение от barty » 01 Авг 2014, 18:38

Мой съвет е да си караш колата, ако ти е здрава и запазена :idea: Не знаеш какъв кенеф ще вземеш и после да се псуваш че си дал здрава кола за коптор.
А и да вземеш 330д след време пащ ще ти се види слаба...и си викаш ами ако бех взел....М3 да кажем?
Карай си и си свиркай!

То и 7-ца Алпина да имаш ще си мислиш за Ролс ройс / например /. Угодия няма, това движи пазара напред
:yes:

ентусиаст
Аватар
Кара: Нафтова печка.
Мечтае да кара: През просото...
Детайли за колата: Х3 (Е83) 3.0d, 2004г.
M57TU-A5S390R-ATC400

Мнение от Borymeckata » 01 Авг 2014, 18:55

Колега, от 2 години и нещо карам Х3 с въпросния мотор - 3.0d, 204 к.с. Нищо лошо не мога да кажа за него - двигатеят е на ниво. Не съм имал момент, в който да почуваствам, че не ми достига мощност или въртящ момент. Мога само да си представяям какво е да караш с кола с по-новите и респективно - по-мощни дизели... За съжаление, никога не съм карал БМВ с 2-литров дизел и затова не мога да направя сравнение.

Ти формално търсиш съвет, но за себе си решил - искаш по-мощен двигател. Какво можем да ти кажем? Че 3.0d e по-мощен от 2.0д? Ти си наясно... Или, че не си струва да търсиш друга кола, а да си караш тази? Ще приемеш ли такъв съвет? Никой не може да реши вместо теб - ти си знаеш въможностите и мераците. Мисли, решавай и действай - само това мога да те посъветвам. Успех!
Excellent! Steven is my name!

нафтения
Аватар
Кара: го на спомени
Мечтае да кара: E39 M5 или E46 M3

Мнение от Zagy » 01 Авг 2014, 19:01

Пробвал съм и 320д и 330д с чип и без чип - моето мнение е, че ако искаш вървеж просто продай твоята кола и си купи 330д. Познавам много добре това вътрешно чоплене, което те гложди и тебе, и затова ти казвам директно - купи си 330д. Кефа цена няма :yes:
Si non confectus, non reficiat.

младши ентусиаст
Аватар
Кара: e46 320Ci '01

Мнение от fancooler » 01 Авг 2014, 19:11

Колега, виж колко много мнения има във форума "Как да засиля моята 330-ка дизел/бензин".

Предишната ми е46-ца беше 118 к.с. 1,9 бензин. Карах я година някъде и свикнах с вървежа й, който си беше повече от приличен, ноо... Сега съм с е46 2.2 автомат и вече със 170 катъра под капака. Какво да ти кажа - много, ама много ми се изка да върви тая кола, че грам не я усещам пъргава. А е в отлично състояние моторя, та сигурно е заради автомата. Ма и ръчка да беше дали пак нямаше да ми се прииска по някое време да е 3.0 231 коня, та да реша проблема веднъж и завинаги... или по-скоро да си дам 2-3 месеца, през което време като й свикна и на нея да мисля за генерации нови и чип... абе направо да взема да я турбинирам, а?!

В момента разполагаш със запазена и добре обслужена кола с нова турбина. Ако вземеш, че я чипосаш при някой, който си разбира от работата можеш да постигнеш 180+ коня, което никак не е малко подобрение. Щом не си състезател тези 30 коня отгоре ще ги усетиш всякак при изпреварванията. Освен това имаш една незаменима за мен екстра - БМВ-то ти е автоматик и с нютоните на дизела едва ли е толкова зле откъм вървеж.

Ако я продадеш сега колата ще си вътре не само с парите - хората, които си купуват 330-ки за какво ги взимат според теб? Ако пък шестакът ти е толкова на сърце защо да си правиш секано на душата?

Поздравявам те, че си фен на марката и ти пожелавам успех в избора!

старши ентусиаст
Аватар
Кара: МПС-та
Мечтае да кара: самолет

Мнение от turbo » 01 Авг 2014, 19:30

Колега, ако ти се струва слаба колата, но е в чудесното състояние, което описваш, най-евтино, бързо и безболезнено е да я чипосаш. Така ще видиш как ще върви след това и ще прецениш достатъчно ли е или не. За мен проблемът не е в това колко е бърза 330д спрямо 320д, а в това, че 4-ри цилиндровият дизел от тези години не работи никак равномерно и създава твърде много вибрации, които на мене лично въобще не ми харесват. От друга страна може да се натъкнеш на доста кофти 6-цилиндров мотор, както казват колегите, не се знае на какво ще попаднеш.
БМВ на газ не може ли? Ето тук ти прочети и отново помисли! Изображение 552 к.с. GAS POWERED
Video -> AC Schnitzer GP3.10; Video -> AC Schnitzer GP3.10 "There are days in your life..."

старши ентусиаст
Аватар
Кара: Е46 330d CBR 600RR
Мечтае да кара: F82 ,S1000RR

Мнение от xerial » 01 Авг 2014, 20:32

turbo написа:Колега, ако ти се струва слаба колата, но е в чудесното състояние, което описваш, най-евтино, бързо и безболезнено е да я чипосаш. Така ще видиш как ще върви след това и ще прецениш достатъчно ли е или не. За мен проблемът не е в това колко е бърза 330д спрямо 320д, а в това, че 4-ри цилиндровият дизел от тези години не работи никак равномерно и създава твърде много вибрации, които на мене лично въобще не ми харесват. От друга страна може да се натъкнеш на доста кофти 6-цилиндров мотор, както казват колегите, не се знае на какво ще попаднеш.

именно... най-дразнещото на 4цилиндровия мотор е тракането и вибрациите..... иначе има 320ки мапнати които си вървят доста доволно на равно или повече от стокови 30ки ;)

Мапни я при някой , който знае какво прави и ще останеш доволен + това никой няма да ти върне парите,които си налял или да го оцени и да ти даде добра цена за колата :yes:
Изображение Изображение

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: E39 528 i
Мечтае да кара: E60 М
Детайли за колата: Black :D

Мнение от bobo1903 » 01 Авг 2014, 21:47

аз като скромен собственик на 528и ще кажа на колегата ,че да си кара спокойно колата щом си я стегнал , щото ще направиш подарък на новия собственик за никви пари, ще си купиш същата кола с 2 хил. отгоре и още толкова обслужване и непредвидени разходи и накрая пак същата кола с 50 коня отгоре . Лично според мен 50 коня не заслужават инвестиция с 5 хил . отгоре !
Спестявай си парите и след 2,3 години си вземи по-новия модел, нещо по-мощно !!!
Аз минах от 115 на 193 и отначало ми викаха ,че са мн , къде отиваш ... Когато пробвах колата се уплаших за малко да я оттърва ..
Но не съжалявам ,че съм я взел , по-добре е от 520и , вярно гори повече градско 12-14 със сериозно каране , извън 7.5 до 9 , но както казаха колегите усмивката в лицето е друго !!!

Дано направиш правилен избор !!!

Потребител
Аватар

Мнение от Lefterov » 01 Авг 2014, 21:52

Благодаря за мненията колеги, очаквано има разнородни :mhihi: Аз лично също мислех за чип (от Варна съм и чух добри думи за Тони "Келеша"), като най-логичния и бърз път към това, което искам....просто ме притеснява, че сменях турбо (рециклирах, не чисто ново) и това, че съм с автоматична скоростна кутия - да не и скъся живота и да вляза в 4-цифрен филм с нея. Но колата при всички положения ще си я държа до нова година поне, след това на базата на личен опит и събрани мнения/впечатления ще става каквото ще става :)

младши ентусиаст
Аватар
Кара: BMW 325 dizel

Мнение от krasi2bmw » 01 Авг 2014, 22:25

turbo написа:Колега, ако ти се струва слаба колата, но е в чудесното състояние, което описваш, най-евтино, бързо и безболезнено е да я чипосаш. Така ще видиш как ще върви след това и ще прецениш достатъчно ли е или не. За мен проблемът не е в това колко е бърза 330д спрямо 320д, а в това, че 4-ри цилиндровият дизел от тези години не работи никак равномерно и създава твърде много вибрации, които на мене лично въобще не ми харесват. От друга страна може да се натъкнеш на доста кофти 6-цилиндров мотор, както казват колегите, не се знае на какво ще попаднеш.

+1 Привет , ще има много мнения и в повечето случаи различни , разликата от 50 коня в трилитровия мотор ще усещаш точно няколко месеца и след това ......... какво ? ще минаваме на М3 . Както каза колегата слагай чип , конете ще се вдигнат прилично , вьрвенето сьщо . На пазара има много коли каквато искаш , но и има много мошеници , и не се знае какво ще купиш . До тук си вкарал доста пари , сложи още малко както казваш и си ти . Аз по моето като го купих за 6500 лв. преди седем години сьм вкарал още 8000 , за да го направя така както аз искам / вьншен вид , по двигател , интериор и т.н. / , някой ще каже - какьв е смисьла , за тези пари - Е90 , вярно така е , но това сьм го давал с години , не на куп ..................но решението все пак си е твое . Колкото до вьрвенето като го взех ми се струваше , че вьрви много , след няколко смени на програми взе да вьрви доста добре почти колкото трилитрово , така го карам вече втора година и виждам , че ПАК не вьрви ............ с две думи ще вземеш по мощен мотор и като му свикнеш ти стават малко конете . Човешкото око насищане няма , все искаме още и още до безкраи . Това е :yes:

ентусиаст
Аватар
Кара: E46 320Cd. `04 Kawasaki z1000 `11

Мнение от Maxmadness » 02 Авг 2014, 2:17

Колега нека ти споделя и моето мнение по въпроса като човек минал през точно тоя филм по точно същия начин,може би от всички колеги преди мен аз те разбирам най-добре. :yes: Когато търсих своята кола си нямах и на идея какво е Е46,не знаех абсолютно нищо за модела,не бях наясно какви екстри изобщо съществуват в този невероятен автомобил Е46,и така дойде деня в който най-накрая намерих свойта кола,а именно Е46 купе фейслифт 320Cd `04,ще приложа и снимка на колата във вида в който я взех,на снимката е и нашия колега Dimitroff.Колата я купих така както я виждаш,с 18-ки джанти,шибидах и до тука с екстрите. :yes: ,нямах даже и подлакътник - гола като пушка,но тогава това не ми правеше впечатление защото просто незнаех какво може да има в тази кола :banghead: Грешката която направих е да отида на първата национална сбирка на Е46,сбирка след която станах друг човек и буквално се разболях :confused: Последва бясно набиване на пари за М пакет външен,черно кожено рекаро,М волан,нови фарове с бял мигач,нови диодни стопове с бял мигач,черен таван,навигация,ел хром огледало,подлакътник,М топка,кристални плафони,cup holder + coin holder,рингове на километража,angel eyes,черни бъбреци и още доста неща като разход които не искам дори и да смятам на какви пари ми е стъпило,и чесно да ти кажа като човек изсипал толкова пари в тази кола,не си заслужава изобщо...просто при мен нещата бяха по друг начин,от кола 1.8 90 коня бензин се качих на съвсем друг автомобил,пък и мойта беше ремапната когато я взехме..и се получи така,че когато вече бях изсипал всичките пари по колата,се повозих в 330д с ремап и си бях глътнал граматиката,но вече беше толкова ама толкова късно,че няма на къде...и просто се примирих и си карам колата с кеф,правя си я малко по малко подобрявам и така,даже мога смело да твърдя,че колата не ми е омаляла,доста често вечерно време като се возя и няма трафик като и набия камшиците и ми пълни душата,но просто 330д с ремап е съвсем друго ниво...и все пак нека ти споделя и нещо друго,защото от прочетеното досега на твое място бих се отчаял много лично аз...когато купих колата,както казах колата беше вече ремапната,не знам от кого и какво точно е правено,но когато се качвах от мойта кола в друга 320д без чип направо се отчайвах от живота,все едно карах 316i,такова беше чувството...та в този ред на мисли искам да ти кажа,че реално този "чип",за който говориш ти,за мен лично разликата между 320д СЪС и БЕЗ чип е точно толкова силна колкото е разликата между 320д и 330д,прочети пак последния ред който написах и бъди сигурен,че е точно така.Направи един хубав ремап и ще се качиш в съвсем различна кола :yes:
Изображение

p.s можеш да видиш разликата на колата от ден първи досега като сравниш снимката от поста ми с тази от подписа :yes:
"The Lion does not need the whole world to fear him, only those nearest where he roams"
A.J DARKHOLME

Потребител
Аватар

Мнение от Lefterov » 02 Авг 2014, 9:55

@Колега Max, страхотна колица! Струва ми се, че това което казваш, е и което исках да чуя. Нямам за цел колата ми да е "самолет", по-скоро идеята ми за вървене отговаря на стоково 330D. Аз също се засилих здраво да наливам пари за какво ли не в нея и то без да съм ходил на събор, представям си ако ида какво ще стане :mhihi: Сега съм се поспрял временно докато уточня сам със себе си какво искам от колата, но мисля, че решението вече придобива яснота :)

ентусиаст
Аватар
Кара: E46 320Cd. `04 Kawasaki z1000 `11

Мнение от Maxmadness » 02 Авг 2014, 15:19

Lefterov написа:@Колега Max, страхотна колица! Струва ми се, че това което казваш, е и което исках да чуя. Нямам за цел колата ми да е "самолет", по-скоро идеята ми за вървене отговаря на стоково 330D. Аз също се засилих здраво да наливам пари за какво ли не в нея и то без да съм ходил на събор, представям си ако ида какво ще стане :mhihi: Сега съм се поспрял временно докато уточня сам със себе си какво искам от колата, но мисля, че решението вече придобива яснота :)

Един хубав ремап колега и ще се качиш в съвсем друга кола,без да се обиждат другите колеги ама 320д без чип е кракомобил :mhihi:
"The Lion does not need the whole world to fear him, only those nearest where he roams"
A.J DARKHOLME

Следваща

Назад към E46