Дайте съвет как може да се пробират огледалата автоматично?

3-та серия ('98-'05)

Модератори: mitaka7, ©, Dimitroff, Гецата, Технически модератори

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: BMW E46 330D Touring
Мечтае да кара: BMW E46 330D Touring

Дайте съвет как може да се пробират огледалата автоматично?

Мнение от LoS BanditoS » 23 Фев 2014, 11:52

Идеята ми е следната понеже колата ми има копче за прибиране на огледалата то е само ръчно искам да знам как мога да го вържа към алармата примерно и когато заключвам/отключвам те да се проборат/отварят умея да борава с поялник и ми е интересно да се занимавам с такива неща но се нуждая от подстказване как да стане. Колата е е46 комби с ел.огледала няма ел. седалки и е с фабрична аларма. Ще се радвам ако се намери вариант при който да стане и така да не ми се налага всеки път като заключвам да прибирам огледалата от копчето и обратно.

///Мтусиаст
Аватар
Кара: ///М3 и още нещо

Re: Дайте съвет как може да се пробират огледалата автоматич

Мнение от rve » 23 Фев 2014, 12:10

Трябва да ти се прочете GM модула (примерно с NCS Expert) и да се види дали има такава опция в него. На моят може да се направи, но не виждам особен смисъл да го активирам. Огледалата ги прибирам много рядко, само като паркирам някъде навън. Ако се прибират-пускат при всяко заключване/отключване ще заминат моторчетата. Да не говорим и зимата, че ако са прибрани и замръзнат едно хубаво ще е "интересен" филм как ще се пуснат.

ентусиаст
Аватар
Кара: E46 M47N

Мнение от mustang1986 » 23 Фев 2014, 12:24

Мисля,че това бяха опциите в нцс експерта:
BEIKLAPPEN_GM -актив
BEIKLAPP_B_KOMFORTSCHL_GM -актив

Наистина няма смисъл от това.Както rve каза,много бързо ще си отидат моторчетата
Изображение

Да пишеш на български с латински букви е като да пишеш на стена с лайна....чете се,но не е красиво!!!

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от Kris » 23 Фев 2014, 14:18

А като заключиш и после задържиш копчето за заключване няма ли да се приберат (след като си затвори прозорци и шибидах ако са отворени)?

Sent from my GT-N5100 using Tapatalk

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от bgpavlp » 23 Фев 2014, 14:24

Преди време и аз бях решил да ги правя така, но се оказа че не е толкова просто, особенно ако искаш да стане ОЕМ.
И тъй като не можах да си отговоря на всичките въпроси, за момента проекта е замръзен.
Почти съм убеден, че само с кодиране в момента няма да стане, защото съм пробвал.
Изображение

Ако нема у глава, има у Google.

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: BMW E46 330D Touring
Мечтае да кара: BMW E46 330D Touring

Мнение от LoS BanditoS » 23 Фев 2014, 21:10

Това е идея... Как може тогава да се върже към прозорците когато задържиш копчето да се вдигнат да се приберат и огледалата да не са към алармата. Прозорците от каде взимат сигнал когато задържиш за да свалищ затвориш прозорците?
Сега се замисля обаче че ако прозорците са затворени те ще тръгнат да се отварят и огледалата ще се проберат после трябва да задържиш пак да ги затвориш и тогава огледалата ще се отвпрят....

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от Kris » 23 Фев 2014, 21:28

Незнам ама при една Е39 ка по спомен си беше фабрично, като задържа бутона и първо вдига прозорците после шибидаха и накрая прибира огледалата. При отключване също първо прозорците после шибидаха и накрая огледалата.
Сега на моята Е46 стъклата и шиби са ОК ама нямам прибиращи се огледала за да пробвам

Sent from my GT-N5100 using Tapatalk

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: e46 320d '02 // 8TA 3.0TDIQ '11
Мечтае да кара: със служебна нафта

Мнение от narkk » 23 Фев 2014, 23:58

Мисля, че става само с декодиране, ако автомобила има седалки с памет. В противен случай модулите трябва да се инсталират допълнително. Ето една полезна тема - http://www.e46fanatics.com/forum/showth ... p?t=467677
А колкото до бързото износване - на ден се качвам в колата минимум по 5-6 пъти и абсолютно винаги си брибирам огледалата, понеже в повечето случаи паркирам в малки улички. Станало ми е автоматичен навик и дори в гаража понякога стоят прибрани - за 5 години такава експлоатация нищо им няма ;)
Drive Fast, but Friendly and Safe!!!

старши ентусиаст
Аватар
Кара: комби
Мечтае да кара: Нещо с S мотор
Детайли за колата: N52B25

Мнение от Gqbriel » 24 Фев 2014, 10:21

narkk написа:Мисля, че става само с декодиране, ако автомобила има седалки с памет. В противен случай модулите трябва да се инсталират допълнително. Ето една полезна тема - http://www.e46fanatics.com/forum/showth ... p?t=467677
А колкото до бързото износване - на ден се качвам в колата минимум по 5-6 пъти и абсолютно винаги си брибирам огледалата, понеже в повечето случаи паркирам в малки улички. Станало ми е автоматичен навик и дори в гаража понякога стоят прибрани - за 5 години такава експлоатация нищо им няма ;)

Прибирането и паметта - са две различни неща...
bgpavlp написа:Ремапа е като морския пясък на Приморско, влезнели един път в г..а, чистене няма :D .
Сложиш ли един път ремап, после не ти се иска да го махаш.
екс:М47/м47Н/Н52б30/м52б28/н52б5

старши ентусиаст
Аватар
Кара: '12 BMW F10
Мечтае да кара: самолет

Мнение от oci » 24 Фев 2014, 10:36

Огледалата с прибиране са два вида едните са само с ръчно прибиране от копчето, а другите са с модулно управрение, трябва да имат дапълнителен модул за памет, или пък самите огледала да са с модули във вратите казано най-просто.
Ако имат копче само за прибиране, а нямат модулите тогава с кодиране не става, маже да стане с допълнителна аларма и тя да ги отваря и прибира.

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от Kickdown » 24 Фев 2014, 10:45

Моята кола е кодирана така. Прибират се при задържане на копчето и после при отключване се отварят.

Въпросът е че аз освен електрически огледала имам аларма и памет на седалките. Това са 3-те модула които се прекодират, за да стане номера. Липсва ли някой от модулите...само aftermarket. :yes:

старши ентусиаст
Аватар
Кара: '12 BMW F10
Мечтае да кара: самолет

Мнение от oci » 24 Фев 2014, 18:23

Kickdown написа:Моята кола е кодирана така. Прибират се при задържане на копчето и после при отключване се отварят.

Въпросът е че аз освен електрически огледала имам аларма и памет на седалките. Това са 3-те модула които се прекодират, за да стане номера. Липсва ли някой от модулите...само aftermarket. :yes:

Алармата в случая я няма в схемата може и без нея ако са налице другите фактори.

///Мтусиаст
Аватар
Кара: ///М3 и още нещо

Мнение от rve » 24 Фев 2014, 23:34

Да, при мен огледалата са с памет и са свързани с паметта на шофьорската седалка. За това може да стане с кодиране, но пак да кажа - няма смисъл автоматичната функция, още повече щом има копче.

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от bgpavlp » 25 Фев 2014, 0:04

Навремето имаше една приказка:
"Каква е разликата между хора със свидетелство за правоуправление на МПС категория "В" и категория "С" ?
отг. "Първите знаят какво има в купето на автомобила, а вторите под капака"

В този ред на мисли, ще добавя, че аз и колегата @oci сме се опитвали да си я подкараме тази екстра и доста сме се ровили, чели, консултирали и пробвали. До колкото знам той не е успял (поради друга причина), а аз съм замразил проекта. Когато Ви даваме напътствия, те са от гледна точка на техническото изпълнение, а не дали колата ми е с памет, с ел. седалки с еди какво си и т.н..
Без значение с какво ви е оборудвана колата, ако искате да постинете тази цел е възможно, стига да имате време и желание.
Аз нямах такава екстра, един ден реших да си поставя и тогава до колкото ми стигаха знанията се сдобих с:
1.Огледала с моторчета за сгъване.
2.Модул
3.Копчето
4. Пет дена ровене в нета, и един ден четене на схема
5. Един ден труд.

В крайна сметка това го постигнах, сега колата ми е с огледала, който се сгъват.

Да, ама нали гъзарията трябва да е докрай и реших това да става не от бутона, а от ключа, като си мислех, че с кодиране може да стане, да ама не, тъй като , в този случай няма как информацията от ключа, да стигне до модула на огледалата.
Хайде още два дена в нета+проследяване на схеми, и вкрайна сметка стигнах до извода, че за да я имаш тази екстра,трябва да имаш освен огледала с моторчета:
1. FRM модули във вратите - това после ще ти достави и другата екстра "функция бордюр".
2. Копчето - от долу да е лилаво (имах такова но го продадох, за което ме е яд сега)
3. Смяна на GM модула - от K-bus на Lin/K-bus (за това не съм на 100% убеден).
4. Смяна на местат на два кабела - тук най много ме достраша,защото няма информация какво тече по тях, и ме е страх да не изгоря някой от FRM модулите.

Ако използвате търсачката,ще намерите подобна тема в която ще срешнете и моите мнения по въпроса,както и на колеги и с какво сме се сблъсквали. Иначе другото са празни приказки.

А за тези, който искат да се пробват мога да им съпортна, до толкова до колкото мога но само с конкретни въпроси, а не да развивам някакви теории.
Изображение

Ако нема у глава, има у Google.

ентусиаст
Аватар
Кара: coupe e36 m42 , цоупе е46 325ci
Мечтае да кара: ///M

Мнение от mitrax » 25 Фев 2014, 22:15

aз имам сгъващи се оглеала , имам функция болдюр , копчето обаче не ми е с лилаво . Каде се вижда с каква комуникация ми е модула?

Имам NCS , ако ми съдействате може да го опитаме , ще кача файла тука . Кои модули да чета ?
Изображение

Следваща

Назад към E46