Tвърда частица счупи Турбото

3-та серия ('98-'05)

Модератори: mitaka7, ©, Dimitroff, Гецата, Технически модератори

Потребител
Аватар
Кара: E39 BMW 525 tds E46 330xd

Tвърда частица счупи Турбото

Мнение от toretto » 22 Дек 2013, 19:55

Здравейте!Миналата седмица счупих турбото на 330хд след като е рециклираха казаха че е влезнала твърда частица и е счупила променливата геометрия и други части от към студената част на турбината!Утре ще сваляме колекторите да проверим дали "пеперудите" са там.Някой има ли други мнения от къде може да вкара твърда частица от мотора,освен филтъра на картерните газове??? :paranoid: :paranoid: :paranoid:

младши ентусиаст
Аватар
Кара: E46
Мечтае да кара: T-72 само направо и с пълна газ

Re: Tвърда частица счупи Турбото

Мнение от gromovich » 22 Дек 2013, 21:50

Малко не разбирам. Как така ще счупи хем студената част, хем променливата геометрия. Променливата геометрия е в топлата част. Пеперудите няма как да прецакат студената част. Нещо майсторите се опитват да те минат

клавиатурен мунингист
Аватар
Кара: E39 520i 1997
Мечтае да кара: E36 323ti

Мнение от amd » 22 Дек 2013, 23:04

И на мен ми намирисва на схема да ти приберат повечко парички. Проблема с пеперудките в колекторите, дето се откъсват и попадат в двигателя е много често срещан, но тогава пострадва сериозно първо главата/блока/клапаните/буталата и трудно ще стигне до турбото, но дори да стигне, ще удари топлата част (посредством пътя на изгорелите газове). Студената част може да бъде наранена само от засмукана частичка, например ако нямаш въздушен филтър или както каза колегата, клапана за картерните газове.
BMW only!

Потребител
Аватар

Мнение от toretto » 23 Дек 2013, 0:09

Изглежда аз не съм го разбрал правилно,проблема действително е във топлата част.Геометрията е счупена от фирмата за рециклиране ми пратиха повредената геометрия.

старши ентусиаст
Аватар
Кара: BMW E39 530DA, E61 530XD LCI
Мечтае да кара: Murcielago SV

Мнение от Z3Ro* » 23 Дек 2013, 0:55

Ако твърда частица влезе в топлата част е много вероятно да има поражения и в студената част. Иначе, проверете пеперудите там ли са и другото - сигурен ли си, че някой майстор напоследък не е свалял всмукателния ти колектор, понеже има вариант да падне някоя от шайбите вътре в цилиндъра при сваляне...? Те са по калпав материал от пеперудите и не биха се отразили толкова на бутало/цилиндър, но е възможно да се озоват в топлата част и да съсипат геометрията, а оттам и студената част на турбината... :yes:
Стой до майсторите като сваляте колекторът и гледай всички шайби ли са там... :yes:

Потребител
Аватар

Мнение от toretto » 23 Дек 2013, 2:36

Нищо не е сваляно.Сигурен съм,понеже от както съм е взел не съм и правил нищо по мотора или колекторите.Рециклирал съм един шарнир но носача съм си го свалял сам,но това е вече друго.Всъщност поо точно казано капака на двигатела не беше отварян 1 месец поне,преди да вземе да тропа турбото.Счупена е топлата част и променливата геометрия!

старши ентусиаст
Аватар
Кара: BMW E39 530DA, E61 530XD LCI
Мечтае да кара: Murcielago SV

Мнение от Z3Ro* » 23 Дек 2013, 9:33

В такъв случай "твърдата частица" е много вероятно да е отчупено парченце от лопатката на самата топла част... :yes:

старши ентусиаст
Аватар
Кара: МПС-та
Мечтае да кара: самолет

Мнение от turbo » 12 Яну 2014, 16:54

Стана ли ясно нещо около тая мистерия?
БМВ на газ не може ли? Ето тук ти прочети и отново помисли! Изображение 552 к.с. GAS POWERED
Video -> AC Schnitzer GP3.10; Video -> AC Schnitzer GP3.10 "There are days in your life..."

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: Е46 320d Sport '04
Мечтае да кара: 14 етажна панелка

Мнение от aqa_boy » 14 Яну 2014, 20:11

Много ми е интересно след рециклирането какво ще кажеш за качеството и състоянието на ремонта, колега :yes:
От гъзария се умира!

нафтения
Аватар
Кара: го на спомени
Мечтае да кара: E39 M5 или E46 M3

Мнение от Zagy » 15 Яну 2014, 18:19

Какво стана с пеперудките? Там ли са си?
Si non confectus, non reficiat.

Потребител
Аватар

Мнение от toretto » 30 Яну 2014, 19:19

Ами накрая излезна че явно му е дошло времето защото нямаше никакъв признак нещо да е минало през изпускателните тръби и да е дошло от двигателя.Появил се е голям луфт,и в един момент перката е започнала да се удря във лопатките на променливата геометрия.Малки парченца от перката са се счупили и са удряли лопатките.
Пеперудите бяха там чисто здрави,но им откачихме вакума който ги задвижва да не работят,вместо да ги махаме и да запушваме после с тапи колекторите.Относно Рециклирането за сега не мога да кажа голяма дума понеже съм минал само 1000 километра.След ремонта фирмата ми прати обратно турбото в кашон,старите части също,изчистено и нагласено като ново.Спринцовка с масло (да се напални през щуцера преди да се запали двигателя) както си му е реда.Вървенето ми се струва същото,но до 2000 -2200 оборота когато и настъпя рязко газта сега ми се струва по мудна,като че ли по тромаво набира до 2000 оборота,отколкото преди ремонта. Но сега след ремонта пък след 2200 се усеща как изведнъж лепи за седалката когато се развърти на макс турбината,а преди ремонта не се усещаше толкова. Дадоха 6 месеца гаранция,пък времето и километрите ще си покажат!

младши ентусиаст
Аватар
Кара: E46
Мечтае да кара: T-72 само направо и с пълна газ

Мнение от gromovich » 30 Яну 2014, 21:58

Всичко добре, но защо не ги махнахте пеперудите. Така и така сте разглобявали доста неща. Иначе външния вид понякога може да подведе. Има вариант да отрежеш осите на пеперудите и да не ти се налага да търсиш тапи.

Потребител
Аватар

Мнение от toretto » 01 Фев 2014, 3:11

Те пеперудите сега без вакума така или иначе няма как да работят защото няма какво да ги движи.При това положения остават отворени и ми казаха че няма как да се счупят.

Фен на тройките
Аватар
Кара: Колите да палят и работят!
Мечтае да кара: ;)
Детайли за колата: Лачени, в добро здраве и сериозен ремап ;)

Мнение от Dimitroff » 01 Фев 2014, 11:58

Има...

младши ентусиаст
Аватар
Кара: е30,е46,е60
Мечтае да кара: е30-ката си с турбо
Детайли за колата: лимузинкa

Мнение от angelBMW » 06 Фев 2014, 23:41

toretto написа:Те пеперудите сега без вакума така или иначе няма как да работят защото няма какво да ги движи.При това положения остават отворени и ми казаха че няма как да се счупят.

Попринцип е добре или да се премахнат напълно или да не се пипат изобщо,но препоръчително е да се махнат че то един път се чупи и после си биеш главата из стените.

Следваща

Назад към E46