Усеща ли се разлика в динамиката между 330и ръчка и автомат?
Модератори: mitaka7, ©, Dimitroff, Гецата, Технически модератори
5 мнения
• Страница 1 от 1
- surfboard
- младши ентусиаст
-
- Кара: 4.0 TFSI
Усеща ли се разлика в динамиката между 330и ръчка и автомат?
Здравейте. Искам да попитам дали има осезаема разлика в динамиката, мощността, еластичността, пъргавината, ускорението, респонса на педала и "живеца" на колата, между 330и ръчни скорости и 330и автоматични /steptronic, tiptronic/? Във всички каталози, които съм чел, дават разлика почти една секунда до 100 и над 2 литра по-висок градски разход за автомата. Наред с това, винаги съм чувал как автоматът имал лошия навик да "краде конете", да спъва леко динамиката и да кара самата кола да реагира по-мудно и бавно като й смачкаш газта, както и за досадния лаг докато наеме напред.
Вярно ли е това и голяма ли е разликата между автомат и ръчка при 330и? Как влияе на динамиката и разхода?
Вярно ли е това и голяма ли е разликата между автомат и ръчка при 330и? Как влияе на динамиката и разхода?
- barty
- старши ентусиаст
-
- Кара: т му се стари БМВ-та
- Мечтае да кара: R6 turbo на задно и ръчни скорости
- Детайли за колата: отново с чарджър
Re: Усеща ли се разлика в динамиката между 330и ръчка и авто
В раздел Е39 имаше тема на колегата Sherman, който смени автомата с ръчка и беше писал че има голяма разлика в полза на ръчката. Неговата кола беше 530I.
Аз самият имах 523 автомат и беше като по-спъната от 520.
Косвенно ти отговарям: да, ръчката е по-пъргава. И по-икономична.
Аз самият имах 523 автомат и беше като по-спъната от 520.
Косвенно ти отговарям: да, ръчката е по-пъргава. И по-икономична.

- vortex29
- кандидат ентусиаст
-
- Кара: e46 328i
- Мечтае да кара: F22 M240i
Не съм карал ръчка, карам стептроник 530i. Първо за разхода - потвърждавам заводските стойности, почти невъзможно е да се свали под тях - 7.5 извънградско и 15 градско ( 530i автомат ) . Това се дължи на по-големите загуби свързани със принципа на автоматичните скоростни кутии. Като цяло би трябвало и да достига по-малко въртящ момент до колелата, но според мен най-големия убиец на динамиката са предавателните числа. Това е нож с две остриета, защото за мен е голям кеф та караш със 160 км/ч със малко над 3000 оборота , или ако трябва спокойствие за дълъг път 110 със 2000 и малко. Сменянето в ръчен режим е доста забавно, но има голямо чакане от натискане на копчето до смяна на предавка което убива ентусиазма. Автомата си има предимства от към удобство, но аз предпочитам ръчка. Единствената причина да взема автомат беше защото мислех че ще е по запазена колата - никой не взима автомат за да кара спортно, просто автомата не предразполага за такова каране според мен. И все пак останах без задна скорост и сега съм със кутия от 330i стептроник 

e36 318i - sold, e39 530i - sold, e46 328i 

- surfboard
- младши ентусиаст
-
- Кара: 4.0 TFSI
Аз си мислех че като се превключват скоростите от волана на ръчен режим, положението е същото все едно имаме ръчна скоростна кутия, но явно не е така.
А автоматът на 330и има ли спортен режим и по какво се различава той от нормалния режим? Примерно ако си карам на нормален режим и набия газта до долу, автоматът ще качи високи обороти, така ли?
А автоматът на 330и има ли спортен режим и по какво се различава той от нормалния режим? Примерно ако си карам на нормален режим и набия газта до долу, автоматът ще качи високи обороти, така ли?
- Leon
- старши ентусиаст
-
- Кара: 328i
Колега, добре дошъл във форума (макар да не си нов потребител). Задаваш въпроси, за които сме писали десетки теми и представляват огромен обем информация. Явно не си запознат изобщо с устройството на АСК, както и особеностите при използването й. Съветвам те да прочетеш във форума, има нещо като "златен фонд", в който е описано подробно и разбираемо всичко това. Да не говорим колко информация има в интернет. Малко четене, после писане, ако нещо конкретно не е ясно. А по темата ти - да, има осезаема разлика между ръчна и автоматична кутия.
Never mistake motion for action...
5 мнения
• Страница 1 от 1