Внезапно спрял дизелов двигател на 320d/ E46
Модератори: mitaka7, ©, Dimitroff, Гецата, Технически модератори
14 мнения
• Страница 1 от 1
- Vinci74
- Потребител
-
- Кара: BMW 320d/E46/2000 г.
- Мечтае да кара: BMW M3
Внезапно спрял дизелов двигател на 320d/ E46
Здравейте колеги!
От месец съм горд собственик на BMW 320d -136к.с., 1960 m3 обем на двигателя, 2000 г. първа регистрация, цвят сив металик, Комън рейл е двигателя.
Първи досег с тази велика марка коли, взех я от автокъща с брат ми за 5200 лв. с регистрация от предишния и собственик - служител в автокъщата, и до тук добре! 3-4 дни вървеше като пушка при настъпване на 3-а на педала на газта и политаше като ракета напред, изправена на задни колела, но: при спускане на ниска скорост по софийския бул. България в едно задръстване, внезапно ми изгасна двигателя и аз не усетих като начинаещ шофьор по простата причина, че я бях изключил от скорост и само със спирачката намалявах в задръстването. Имам книжка от 9 години, но едва от 2 месеца на колата на брат ми си припомням карането на кола и не знам какво стана? Горивото беше между нулата и първото деление на разходомера за горивото на таблото и малко преди да стане и малкото ПТП на таблото ми светнаха лампите за акумулатора и маслото. В един момент педала на спирачката стана твърд и опитвайки да намаля в задръстването се шашнах и докато се опитвах да спра забърсах леко и една чужда броня, и спрях в един от стълбовете за улично осветление. Резултата е посмачкани двата ми предни калника, счупен ляв фар и двата предни мигача, пукната предна броня моя (чуждата задна я оправих парично). Въпросите ми са няколко: 1. Каква може да е причината за спирането на двигателя - запушване някъде, глътнал въздух, повреда някъде под капака? 2. Купих си вече двата предни калника (от http://www.avto.bim.bg/) и сега стои въпроса с тяхното боядисване - къде да ги боядисам, колко струва, добра бояджийница? 3. Как да установя дали е глътнал двигателя само въздух или е по-сериозна повреда? 4. Добър сервиз за дизели с Комън рейл за компютърна диагностика, без да ми отрежат главата на прегледа? При завъртане на ключа за кратко при отоворен капак на горивния филтър в него няма нафта, може би не е обезвъздушен целият път от резервоара до цилиндрите? Иначе след като дойде брат ми да ме изтегли, на бензиностанцията сипахме 7-8 литра нафта и пак не пали двигателя?
Гледах по форума за подобна тема, защото не исках да правя спам за вече тълкуван проблем, но не открих такава тема.
С поздрав: Васко
От месец съм горд собственик на BMW 320d -136к.с., 1960 m3 обем на двигателя, 2000 г. първа регистрация, цвят сив металик, Комън рейл е двигателя.

Re: Внезапно спрял дизелов двигател на 320d/ E46
Доста подробно си обяснил ситуацията
П.С. колата не ти е Комън реъл

П.С. колата не ти е Комън реъл
- Gancho
- младши ентусиаст
-
- Кара: Е61 530 Д/ Е34 525 тдс
- Мечтае да кара: M6 разбира се
Както ти е писал колегата по отгоре колата ти не е комън рейл дизел а си е дизел с директно впръскване и ГНП VP44.Щом нямаш гориво в филтъра проблема може да е в подкачващата помпа в резервоара.Първо проверете нея.
- Vinci74
- Потребител
-
Как се проверява ГНП VP44 и каква и е задачата, може ли някой да каже по-подробно или къде да прочета за нея, и колко струва такава помпа, къде да я купя? Проблема може и да е в малкото гориво в резервоара стрелката беше в пространството между нулата и първото деление, но по към нулата. Възможно ли е сензора/датчика за горивото да е повреден и да е нямало всъщност гориво?
Двигателя е М47 не споря, но мисля че е Комън рейл - http://en.wikipedia.org/wiki/BMW_M47
От едва няколко седмици имам тази кола и попивам всякаква информация, по VIN кода намерих някои неща за нея. Мой колега работил в сервиз твърди, че е глътнала въздух колата? При зареден акумулатор при завъртане на ключа за няколко секунди в даден момент опитва да запали и пак гасне, тогава сипах 7-8 литра нафта в резевоара след като брат ми дойде да ме дърпа и пак не може да запали?
Двигателя е М47 не споря, но мисля че е Комън рейл - http://en.wikipedia.org/wiki/BMW_M47
От едва няколко седмици имам тази кола и попивам всякаква информация, по VIN кода намерих някои неща за нея. Мой колега работил в сервиз твърди, че е глътнала въздух колата? При зареден акумулатор при завъртане на ключа за няколко секунди в даден момент опитва да запали и пак гасне, тогава сипах 7-8 литра нафта в резевоара след като брат ми дойде да ме дърпа и пак не може да запали?
- shmotza
- кандидат ентусиаст
-
+1 за помпата в резервоара
- Vinci74
- Потребител
-
Здравейте отново!
Оказа се че съм я оставил да глътне въздух след като е свършила горивото и смукателния колектор/тръба е бил на високо когато съм спускал по наклонения булевард, а датчика за горивото явно е в долния край на резервоара, където се е събрало останалото количество дизел, ми показваше че горивото е между нулата и първото деление. Какво направих днес:
- първо взех и напълних в Шел 1 туба от 10 л. с Випауър дизел като за 2,86 литъра и после отворих с брат ми капачката на съда където е горивния филтър и напълнихме съда до горе с дизел като извадихме за малко самия филтър;
- след това взехме назаем един по-мощен акумулатор, защото моят го разредих вчера от стартиране на двигателя и на отворен съд (с филтъра) с ключа стартирах двитаеля и след няколко секундно кашляне на двигателя викнах "Еврика" след като запали и в продължение на няколко минути го оставих да работи;
- след тях докато работеше двигателя махнахме мощния акумулатор и сложихме моят от 70 А, и оставихме двигателя да работи да го зареди акумулатора;
- после направихме едно кръгче в квартала с колата и отидохме при приятел на брат ми, който има модул и програма на лаптопа за диагностика и проверихме за натрупани грешки. Нямаше никакви освен една за датчика за нивото на маслото в двигателя, която компютърната програма ни даде инфо, че трябва да го сменим. Интересното е, че при проверката на датчика за нивото на горивото в резервоара нямаше проблем с отчитането на количеството гориво в резервоара и въпреки това ми е свършила горивото и е поела въздуха.
Оказа се че съм я оставил да глътне въздух след като е свършила горивото и смукателния колектор/тръба е бил на високо когато съм спускал по наклонения булевард, а датчика за горивото явно е в долния край на резервоара, където се е събрало останалото количество дизел, ми показваше че горивото е между нулата и първото деление. Какво направих днес:
- първо взех и напълних в Шел 1 туба от 10 л. с Випауър дизел като за 2,86 литъра и после отворих с брат ми капачката на съда където е горивния филтър и напълнихме съда до горе с дизел като извадихме за малко самия филтър;
- след това взехме назаем един по-мощен акумулатор, защото моят го разредих вчера от стартиране на двигателя и на отворен съд (с филтъра) с ключа стартирах двитаеля и след няколко секундно кашляне на двигателя викнах "Еврика" след като запали и в продължение на няколко минути го оставих да работи;
- след тях докато работеше двигателя махнахме мощния акумулатор и сложихме моят от 70 А, и оставихме двигателя да работи да го зареди акумулатора;
- после направихме едно кръгче в квартала с колата и отидохме при приятел на брат ми, който има модул и програма на лаптопа за диагностика и проверихме за натрупани грешки. Нямаше никакви освен една за датчика за нивото на маслото в двигателя, която компютърната програма ни даде инфо, че трябва да го сменим. Интересното е, че при проверката на датчика за нивото на горивото в резервоара нямаше проблем с отчитането на количеството гориво в резервоара и въпреки това ми е свършила горивото и е поела въздуха.
- Gqbriel
- старши ентусиаст
-
- Кара: комби
- Мечтае да кара: Нещо с S мотор
- Детайли за колата: N52B25
Vinci74 написа:Как се проверява ГНП VP44 и каква и е задачата, може ли някой да каже по-подробно или къде да прочета за нея, и колко струва такава помпа, къде да я купя? Проблема може и да е в малкото гориво в резервоара стрелката беше в пространството между нулата и първото деление, но по към нулата. Възможно ли е сензора/датчика за горивото да е повреден и да е нямало всъщност гориво?
Васко колата ти не е с Common Rail двигател!Спри да го повтаряш

VP44 e детската болест на този мотор,,почти няма е46 с този мотор ,на който да не е изгоряла - или втора ръка или чисто нова - можеш да провериш и оригинална и при някои от колегите във форума продаващи ОЕМ части..
Common Failing Vehicles with Bosch VP44 Diesel Pumps:
Audi A4 / A6 / A8 2.5 TDI V6
BMW (E46) 320D / (E39) 520D
Ford Fiesta / Focus / Transit / Mondeo
Nissan Almera / Patrol / Terrano
Rover 25 / 45
SAAB 9-3 / 9-5
Skoda Superb 2.5 TDI V6
Suzuki Grand Vitara 2.0D
Vauxhall Astra / Combo / Corsa / Frontera / Meriva / Omega / Signum / Vectra / Zafira
VW Passat 2.5 TDI V6
Почти 99% там ти е проблема...а нормално - изгасне ли мотора - имаш едно натискане на спирачките и това ,от там нататък е мъка да спреш
bgpavlp написа:Ремапа е като морския пясък на Приморско, влезнели един път в г..а, чистене няма.
Сложиш ли един път ремап, после не ти се иска да го махаш.
екс:М47/м47Н/Н52б30/м52б28/н52б5
- donpatrona
- кандидат ентусиаст
-
99% e ГНП. Но не е задължително да е сдала багажа. Имах го тоя проблем. Оказа се спечен О пръстен ... някъде отстрани на помпата е и като глътне въздух помпата и греда. Моята е същата - М47 мотор с ГНП. Не се отчайвай, новата помпа е над 1500 лева
Мисли за ремонт, рециклаж или 2-ра ръка
))

- BAHKATA
- кандидат ентусиаст
-
- Кара: G30 540i
Преди три години имах идентична ситуация (без ПТП-то
) на идентичен автомобил (е46, 320d, 136 к.с.), при каране просто изгасна, оказа се изгоряло ГНП. Купих го от колега от форума за 700 лв. втора ръка и до ден днешен е ок.
П.п. С риск да те ядосам с повтаряне - този мотор не е комън рейл.

П.п. С риск да те ядосам с повтаряне - този мотор не е комън рейл.

- Vinci74
- Потребител
-
Искаше ми се да е от последното поколение дизел, но и така си ми харесва хубавицата. В неделята и сипах от Ви пауър дизела на Шел и мотора си запали след няколко секундно покашляне с помоща на по-силен от моя акумулатор, и след 10 мин. сложих отново моят акумулатор. Днес вечерта (03.12) отново я припалих за 10-15 мин да поработи двигателя на място, въпреки че застудя нощес, и двигателя запали от раз без никакви трудности. Имам едно питане по отношение на акумулатора: този с който я взех е от 70 Аh, но ми се струва, че е по-добре да и сложа по-мощен, какъв и от каква марка ще е по-добре? Някакъв съвет да дадете?
- oTECa
- младши ентусиаст
-
- Детайли за колата: 320д, 320и, 328и
Колегата е написал че си е решил проблема, но вие продължавате да му говорите за ГНП-та. Да тоя двигател е с ГНП не е команреал, но проблема му е бил в това че я е оставил без гориво. Не го вкарвайте във филма с ГНП-то докато е му дойде времето.
- Edifice
- кандидат ентусиаст
-
- Кара: е46d 150hp
70 Аh й е екстра, не е нужно от по- мощен. Моя е Bosch 74Ah S5 Silver и съм доволен.
- stoimenov_1958
- кандидат ентусиаст
-
- Кара: е46 136к.с.
- Мечтае да кара: х5
В книжката на колата пише капацитет 85Аh.Когато няколко АБ(от различни производители) са с еднакъв капацитет се взема под внимание стартовия ток.Ако в колата са добавени още консуматори се поставя с по-голям капацитет.
- The Edge
- младши ентусиаст
-
- Кара: тъжно друга марка :(
- Мечтае да кара: Пак BMW
Сходен проблем може да сполети и М47Н с подкачващата помпа, която се намира под колата .. миналата година по студовете и моята угасна за 2-ри път - първия път смених помпата в непроверен сервиз ( сложили са китайски боклук който се прецака 2 след изтичане на гаранцията
..) Както и да е, полезен съвет към колегите, който карат печки отскоро - Не е никак препоръчително да се кара на резерва и не бива да се прекалява с добавките към горивото; Смяна на горивния филтър, по възможност, с всяка смяна на маслото. Но за съжаление, Бош-овската VP44 често е "пътник" не само при БМВ ..

14 мнения
• Страница 1 от 1