Проблем с алтернатора (динамо)

3-та серия ('98-'05)

Модератори: mitaka7, ©, Dimitroff, Гецата, Технически модератори

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: BMW 318i E46
Мечтае да кара: Хеликоптер

Проблем с алтернатора (динамо)

Мнение от Macaveli » 28 Ное 2013, 17:43

Здравейте колеги. От доста време чувах странно нетипично виене от към ремъците и ролките но все не оставаше време. Вчера реших да ги сменя. Преди да сложа ремъка на алтернатора и водната помпа запалих колата и виенето го нямаше. Нагласих ремъка и ролката и запалих. Виенето пак се появи. След като изключих буксата на динамото и пак запалих виенето изчезна. Тъй като хич не съм наясно с този "уред" каква може да му е болката? Лагери ли ще са или нещо друго? Всъщност може ли да се отремонтира или трябва да мисля за покупка на нов? :cry:
Хубавият живот бил скъп,имало и по-евтин,но не бил хубав....!!! :)
Изображение

старши ентусиаст
Аватар
Кара: BMW 330cd

Re: Проблем с алтернатора (динамо)

Мнение от unikalen88 » 28 Ное 2013, 18:35

ами колега,алтернатора може да се отремонтирва да,но сигорен ли си че е от него,само на студено ли го прави,може ли като си запалил със него да е загряла колата и после като си изкарал буксата да е съвпадение,попринцип водната помпа ромоли като на лагери,не че е и алтернатора неможе,много просто,като е свален ремака,почваш ролките една по една да ги клатиш и виждаш кое има луфт,ролки,водни помпи,алтернатор всичко,то ще си покаже,може и да замериш как зарежда алтернатора
Изображение

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от shmotza » 28 Ное 2013, 22:30

както е написал колегата над мен - виж всички ролки една по една...по скоро ги чуй, че луфтове незнам дали ще намериш, но чегъртане със сигурност ще има на някоя/някои ... а за алтернатора - дори и да чегърта - пак ще зарежда, стига само лагера да му е проблема...
Ако е алтернатора - рециклира се...ще ти излезе около 80лв рециклажа

младши ентусиаст
Аватар
Кара: E46
Мечтае да кара: M6

Мнение от bochogogogo » 29 Ное 2013, 9:31

И при мен вият лагерите на алтернатора колега,по усезаемо когато е студена.....

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от Macaveli » 29 Ное 2013, 10:06

Всички ролки ги проверих една по една за луфтове. Наскоро ми е сменена водната помпа така че тя отпада, обтяжната ролка с целия механизъм също я смених. Колата не беше студена когато започнах смяната на ролките. Така че пробите които направих бяха на абсолютно загряла кола. След сложих ремъка и като изключих алтернатора звука изчезна мигновено и не се чуваха никакви нестандартни звуци а след като го включих пак виенето се появи. Самият алтернатор само от лагери ли може да издава странни шумове или може да има още нещо? Благодаря за бързите отговори колеги!!! :yes:
Изображение

младши ентусиаст
Аватар
Кара: Е46 /316i

Мнение от IKN » 29 Ное 2013, 12:29

Macaveli написа:Здравейте колеги. От доста време чувах странно нетипично виене от към ремъците и ролките но все не оставаше време. Вчера реших да ги сменя. Преди да сложа ремъка на алтернатора и водната помпа запалих колата и виенето го нямаше. Нагласих ремъка и ролката и запалих. Виенето пак се появи. След като изключих буксата на динамото и пак запалих виенето изчезна. Тъй като хич не съм наясно с този "уред" каква може да му е болката? Лагери ли ще са или нещо друго? Всъщност може ли да се отремонтира или трябва да мисля за покупка на нов? :cry:

Колега при изключена отзад букса динамото не зарежда , тоест не е под товар и щом виенето изчезва означава че проблема
би следвало да е в електрическата му част , а не в механиката според мен.
Най добре го свали и го занеси та го тестват на стенд в специализиран сервиз за стартери и алтернатори.

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от Macaveli » 29 Ное 2013, 12:49

IKN написа:
Macaveli написа:Здравейте колеги. От доста време чувах странно нетипично виене от към ремъците и ролките но все не оставаше време. Вчера реших да ги сменя. Преди да сложа ремъка на алтернатора и водната помпа запалих колата и виенето го нямаше. Нагласих ремъка и ролката и запалих. Виенето пак се появи. След като изключих буксата на динамото и пак запалих виенето изчезна. Тъй като хич не съм наясно с този "уред" каква може да му е болката? Лагери ли ще са или нещо друго? Всъщност може ли да се отремонтира или трябва да мисля за покупка на нов? :cry:

Колега при изключена отзад букса динамото не зарежда , тоест не е под товар и щом виенето изчезва означава че проблема
би следвало да е в електрическата му част , а не в механиката според мен.
Най добре го свали и го занеси та го тестват на стенд в специализиран сервиз за стартери и алтернатори.

И аз имам някакви такива съмнения. Мерси колега! Някой може ли да ми препоръча къде в Пловдив могат да го погледнат и да кажат диагнозата. Още по-добре ще е ако някой колега може да се справи с проблема :)
Изображение

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от Macaveli » 11 Дек 2013, 13:44

Проблема е решен! Оказа се че са лагерите на динамото. Майстора който ми ги оправи също се учуди че те са виновника, защото звука не беше типичен за този проблем. Както и да е всичко ми струваше (части + труд) - 55лв. :lalala: Дано съм бил полезен :D
Изображение

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от bochogogogo » 12 Дек 2013, 23:27

Macaveli написа:Проблема е решен! Оказа се че са лагерите на динамото. Майстора който ми ги оправи също се учуди че те са виновника, защото звука не беше типичен за този проблем. Както и да е всичко ми струваше (части + труд) - 55лв. :lalala: Дано съм бил полезен :D

Колко струваха лагерите колега?Трудно ли паднаха?

ентусиаст
Аватар
Кара: Дизели

Мнение от VRPerformance » 13 Дек 2013, 2:04

лагерите са по 6лв бройката

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от Macaveli » 13 Дек 2013, 16:53

bochogogogo написа:
Macaveli написа:Проблема е решен! Оказа се че са лагерите на динамото. Майстора който ми ги оправи също се учуди че те са виновника, защото звука не беше типичен за този проблем. Както и да е всичко ми струваше (части + труд) - 55лв. :lalala: Дано съм бил полезен :D

Колко струваха лагерите колега?Трудно ли паднаха?

Общо лагерите бяха 20лв на СКФ. Бях на работа а сервиза е близко и бях оставил колата при майстора. Така че на махането не съм присъствал. Но колата влезна в бокса към 12:30 и той ми звънна към 15:30часа да си я взема. Не мога да преценя дали това е много време за тази процедура като се има предвид, че не само е сменил лагерите но е направил пълна профилактика на генератора. Така че не мога да ти кажа колега дали е видял зор с тия лагери, ама като ми ги показа бяха леща. :)
Изображение

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от bochogogogo » 14 Дек 2013, 6:02

Ако някой ми каже номерцата или размерите на лагерите ще съм му благодарен.

Назад към E46