Проблеми при 316ти Компакт - мнения ?

3-та серия ('98-'05)

Модератори: mitaka7, ©, Dimitroff, Гецата, Технически модератори

Потребител
Аватар
Кара: e46

Проблеми при 316ти Компакт - мнения ?

Мнение от Dakelinhio » 19 Авг 2013, 10:42

Здравейте ,
Първо искам да кажа , че колата съм я купил преди около 2 месеца. На смяна на маслото техника бе сложил 5W30 - Comma(мисля . че такова беше) . Досега предимно го карах градско и нямаше проблеми . Сега миналата събота като тръгнах за морето се появиха 2 проблема. По важният - долял съм 2 литра масло!!! Като последния път нямаха 5W30 и долях 5W40 - около 500гр това проблем ли е ? За самото изгаряне гледам всяка сутрин няма нито локва под колата , нито пуши и не се вижда къде отива това масло :( Другият проблем след като съм на повече от 130 почва да свети жълтата лампа мисля за ламбда сондата - на 3тото светене и мощността започва да се губи и направо угасвам - като я изключа и после запаля е ок за около 20тина минутки. Както влезнах в София снощи и лампата изгасна и нямаше проблеми - направи ми впечетление че на празен ход при светната лампа сама дига оборотите до около 1500 и ги връща и после пак все едно подавам газ . Ще се радвам много на информация от ваша страна. Проблема е че след морето съм окъсял с парите и след 15тина дена ще мога да я заведа на майстор. Предварително да кажа , че не съм много запознат с автомобилите и се надявам да няма остри коментари от колеги - просто не си разбирам :( Много благодаря предварително на всички отзовали се с малко информация.

кандидат ентусиаст
Аватар

Re: Проблеми при 316ти Компакт - мнения ?

Мнение от azarovlado » 20 Авг 2013, 0:12

За изчезването на маслото е много вероятно, че се губи от о-пръстените на вакум помпата, която се намира точно зад мотора има писано в няколко теми за този проблем,просто трябва да потърсиш в търсачката.
Проблема със светенето на жълтата лампичка,(която изобразява двигател) може да е свързан както написа с ламбда сондата.Не знам само от колко време ти свети тази индикация,но имай в предвид, че този двигател е много капризен към горивото и при некачествено гориво дори има вариант да започне да се бърка и електрониката на двигателя и тогава е кофти (знам от личен опит).Това че си сложил 5w40 няма проблем,но за този мотор е препоръчително само 0w30 и 5w30.

Потребител
Аватар

Мнение от Dakelinhio » 20 Авг 2013, 9:34

Мерси колега. За горивото до Бургас сложих на Петрол а на връщане на ОМВ и ефекта бе същия. По принцип светва само на извънградско. В града не дава никакви проблеми. Когато я регистрирах в кат на двигателя където е номера имаше като малко омаслено и го търках за да се четат цифрите. Тогава не ми се видя нещи сериозно като я гледах , но явно уви .

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: е46d 150hp

Мнение от Edifice » 20 Авг 2013, 12:12

Със сигурност го изхвърля от някъде маслото, огледай хубаво от къде е. Не е проблем че си долял 5w40.
След като ти светне жълтата лампа колата минава в авариен режим, затова колата гасне след време. На старата
ми колк е36 316i имах подобен проблем и се оказаха датчик на коляяновия вал и скъсано маркуче при бензиновата помпа
. Губеше мощност( нестигаше гориво, защото си го въртеше я резервоара), а по някое време си дигаше оборотите до 1500-2000. Най - добре е като намериш възможност при чичо доктор. Има доста колеи от форума със сервиз, които биха ти помогнали на разумна цена.

ентусиаст
Аватар
Кара: e46 compact 320td

Мнение от iv4o9999 » 20 Авг 2013, 12:26

диагностика преди всичко, за да разбереш къде е проблема с чека

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: Е 53

Мнение от dackooo » 21 Авг 2013, 8:49

По проблема ти не мога да ти дам отговор.Но имам съмнения относно маслото COMMA, тази пролет сложих такова масло на другата ми кола ( не е BMW) и след пробег от 1000км. маслото просто взе да се изпарява от мотора а колата си е знам имам е от 5 год. не бара масло изобщо ,покарах още малко и смених маслото.
След като казваш че не пуши или ти тече масло от мотора ,вземи смени маслото явно има неква фалшива партида.
Изображение

ентусиаст
Аватар
Кара: 12' F30 335i

Мнение от taba4ko » 22 Авг 2013, 10:07

:OT: аз се запознах случайно докато бях на почивка миналата година с човек, който ми сподели, че колата му губила масло (в случея 10в40) но само на определена фирма производител. до 3-4 хиляди километра маслото си седи и след това почва да се губи. наливал и по литър и нещо докато му дойдело времето за смяна. колата е изрядна и няма проблеми. като и сипел масло на който и да е друг производител пак 10в40, толкова и източва при достигането на пробега за смяна на маслото. не си спомням коя беше марката на въпросното масло, но стори ми се странно и си помислих че ме будалка. явно не е само той така.
Изображение

младши ентусиаст
Аватар
Кара: BMW E60
Мечтае да кара: BMW

Мнение от ilia1984 » 23 Авг 2013, 7:17

taba4ko написа::OT: аз се запознах случайно докато бях на почивка миналата година с човек, който ми сподели, че колата му губила масло (в случея 10в40) но само на определена фирма производител. до 3-4 хиляди километра маслото си седи и след това почва да се губи. наливал и по литър и нещо докато му дойдело времето за смяна. колата е изрядна и няма проблеми. като и сипел масло на който и да е друг производител пак 10в40, толкова и източва при достигането на пробега за смяна на маслото. не си спомням коя беше марката на въпросното масло, но стори ми се странно и си помислих че ме будалка. явно не е само той така.

Същатата работа с масло Mobil 1 5W/40 почна да изчезва на 5 000 го смених сложих испански репсол 5W/40 и работата заспа ;)

Потребител
Аватар

Мнение от Dakelinhio » 23 Авг 2013, 22:31

Ще пиша пак като се открие проблема. Мерси на всички за мненията :)

Потребител
Аватар

Мнение от Dakelinhio » 24 Авг 2013, 10:10

Сега ходих на един канал да погледна и пускам 2 снимки на местата където се наблюдава малко омасляване.
Изображение
Изображение

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: е46d 150hp

Мнение от Edifice » 24 Авг 2013, 13:50

Колега, като за начало си провери хидравличната течност да не ти е заминала рейката! Проследи на горе и виж от къде идва това омасляване. Гарнитури, картер, семеринга на пропката може да е !!! Пиши ако има развитие по въпроса.

младши ентусиаст
Аватар
Кара: E36 316 96', Е46 316 03'

Мнение от overclock » 24 Авг 2013, 15:02

Колега провери си двата соленоида често се получава теч от тях:

Изображение

Виж и тази тема:

viewtopic.php?p=3287984

Вакум помпата също протича на този мотор, колегата azarovlado вече ти спомена за нея.
Да влагаш чувства не е като да чувстваш влага!

Назад към E46