Замяна на катализатор с тръба E46 318d

3-та серия ('98-'05)

Модератори: mitaka7, ©, Dimitroff, Гецата, Технически модератори

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: BMW 216i Gran Tourer 109hp, 05.2019
Мечтае да кара: Only BMW

Замяна на катализатор с тръба E46 318d

Мнение от sttekata » 05 Юли 2013, 9:21

Искам да споделя следното, за да е в полза на някой колега и да не се чуди или търси компетентен сервиз:

Преди време започна да мирише на изгорели газове в купето на колата е46 318д 2002г.
Установих, че катализатора се е разкъсал до фланеца захващащ го за турбината.
Беше учудващо нацепен едвам се държеше. Катализатора не беше оригиналния, а от фирма правеща катализатори за БМВ.
Немеца го е сменял преди 3 години.
Занесох го на един много добър заварчик, който го завари.
След 1 седмица за мой ужас пак се беше спукал, защото пак започна да мирише на газове в купето.
Стиснах зъби и си викам ще го правя ама не сега, че нямах време. Ееее явно доста време мина -1 месец и бам онзи ден нещо почна да дрънчи...
Навеждам се гледам всичко провиснало - катализатора се е откъснал нацяло.

На другия ден веднага в КРАФТ на околовръстното до Черни връх. Запазих си час , хората ме посрещнаха, сложиха полиетиленов предпазител
на седалката да не цапат, вкараха я на релсов повдигач (не с палци за купето) свалиха всичко внимателно, огледаха, извикаха ме , показаха ми - аз им казах , че си я знам, защото аз си я ремонтирам обикновено.
Казах им да заварят тръба и махаме катализатора.
Видях разликата спрямо това ако беше в едно малко сервизче/гараж - хората си имаха всичко - резаци, телоподаващ зав.апарат, преса за тръби, за раздуване на тръби, всичко...!
Отгоре над сервиза имат огромен склад с много части, което беше хубавото, че няма да се ходи тук-там....
Колата я вкарах в 9,40 и излезе готова от там в 11,50ч.
Човека, който я работеше беше доста компетентен и си му личеше.
Аз принципно съм много претенциозен и не давам много да ми пипат по колата, че после не всичко си е както трябва - или пропуснат по някой болт да завият или счупят нещо друго.
Там обаче не беше така.

Както и да е махнаха катализатора, направиха ми тръба , разместиха меката връзка, смениха тампон на гърнето, дадоха бележка с гаранция за 1 година - 140лв.
Между другото след махането на катализатора колата имаше осезаема разлика и върви по друг начин, по-леко...
Човека ме пита дали искам да махнат и втория катализатор, който също е сменян , но им казах да си стои, нали е нов и не е запушен...

Предполагам ако и него бях махнал още по-добре щеше да върви колата. Сега се замислям защо не го направих ама карай.
Ако някой му се случи да си маха и двата, като само на този под купето да сложи резонаторно гърне.
Последна промяна sttekata на 05 Юли 2013, 14:30, променена общо 3 пъти

старши ентусиаст
Аватар
Кара: Е34 с ... ръжда

Re: Замяна на катализатор с тръба E46 318d

Мнение от ивчо » 05 Юли 2013, 11:32

Не ти ли приспаднаха катализатора ?!
Механджията написа:е, пример, аз снощи клатих здраво мойта, сутринта с кеф станах, кафенце, после вместо обичайните 15мин до бачкането пътувах близо 25... лежерно така, кефаджийско.... а тия дет бързат, дали са ебали? :mhihi:

The night is dark and full of lo6o :mhihi: :paranoid:

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от sttekata » 05 Юли 2013, 14:26

Катализатора си го прибрах да си го продам на друг човек, но те ми дадоха телефона на човек, който минавал през тях и ги изкупувал.
Те лично не се занимават с изкупуване, но ако клиента иска да си го остави за продан, минава въпросния човек, вижда го и дава цена.... или 60 лв/кг дават.
Ако не се лъжа нямат кантар :) , просто хората са сервиз, а не Плод-Зеленчук (купува/продава).

старши ентусиаст
Аватар
Кара: комби
Мечтае да кара: Нещо с S мотор
Детайли за колата: N52B25

Мнение от Gqbriel » 05 Юли 2013, 15:13

sttekata написа:Катализатора си го прибрах да си го продам на друг човек, но те ми дадоха телефона на човек, който минавал през тях и ги изкупувал.
Те лично не се занимават с изкупуване, но ако клиента иска да си го остави за продан, минава въпросния човек, вижда го и дава цена.... или 60 лв/кг дават.
Ако не се лъжа нямат кантар :) , просто хората са сервиз, а не Плод-Зеленчук (купува/продава).

А промяна в звука нямаше ли след като махна катализатора?В смисъл такъв турбото не се ли чува доста повече
bgpavlp написа:Ремапа е като морския пясък на Приморско, влезнели един път в г..а, чистене няма :D .
Сложиш ли един път ремап, после не ти се иска да го махаш.
екс:М47/м47Н/Н52б30/м52б28/н52б5

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от sttekata » 06 Юли 2013, 15:35

Учудващо, но си е същото... не усещам промяна в шума (звука) на колата в купето....

Потребител
Аватар
Кара: s16b20,m50b20
Мечтае да кара: с книжка

Мнение от dokt0ra » 10 Юли 2013, 2:21

Евала на сервиза,ако докато си чакал ти викнат и една кака да ти мине стелките.
Ще им стана фен даже си мисля да ида до софия да ги изпробвам,че имам една мека връзка нещо омекнала повече от нормалното.
бяло бяло ,защо не си червено....

Потребител
Аватар
Кара: '01 330d

Мнение от LoadBoy » 10 Юли 2013, 17:15

при мен турбото започна да се усеща на по-ниски обороти и мисля,че ясно си личи по-ефективната му работа.

нафтения
Аватар
Кара: го на спомени
Мечтае да кара: E39 M5 или E46 M3

Мнение от Zagy » 10 Юли 2013, 22:11

@ sttekata - ако катализатора под седалките е сменян - не го махай.
Si non confectus, non reficiat.

Назад към E46