Проблем с охлаждането BMW 320 D

3-та серия ('98-'05)

Модератори: mitaka7, ©, Dimitroff, Гецата, Технически модератори

Потребител
Аватар

Проблем с охлаждането BMW 320 D

Мнение от boti » 08 Апр 2013, 9:18

Колеги, зная, че много се е изписало относно загряването на колата, но моя случай е различен, та преди да ходя по майстори, както винаги аз първо чета форума.
Та какво става при мен: Проблема се появи изневиделица, както си карах колата загуби мощ/беше на баир/, като погледнах таблото температурата не беше на стандартното 12 часа, а на чертата в дясно но преди червената зона. След около 10-20 секунди след като намалих газта стрелката си дойде на мястото и колата си се движеше нормално. Прибрах се до вкъщи около 40 км. като този проблем се появи още два пъти само когато я прищпорвах. В София по задръстванията нямаше проблем. Около 1 л. антифриз беше изчезнал та долях. Питането ми е това от водната помпа ли е, или може да е нещо друго? Само да кажа, че преди това не е имало такъв проблем, а и преди да тръгна бях на диагностика тъй като релето на подгряващите свещи беше сдало багажа та го сменявах и специалиста с компютъра отсрани някакви грешки които му излизаха.
Колата е BMW E46 320D 136 k.c 2001

старши ентусиаст
Аватар
Кара: '12 BMW F10
Мечтае да кара: самолет

Re: Проблем с охлаждането BMW 320 D

Мнение от oci » 08 Апр 2013, 11:05

boti написа:Колеги, зная, че много се е изписало относно загряването на колата, но моя случай е различен, та преди да ходя по майстори, както винаги аз първо чета форума.
Та какво става при мен: Проблема се появи изневиделица, както си карах колата загуби мощ/беше на баир/, като погледнах таблото температурата не беше на стандартното 12 часа, а на чертата в дясно но преди червената зона. След около 10-20 секунди след като намалих газта стрелката си дойде на мястото и колата си се движеше нормално. Прибрах се до вкъщи около 40 км. като този проблем се появи още два пъти само когато я прищпорвах. В София по задръстванията нямаше проблем. Около 1 л. антифриз беше изчезнал та долях. Питането ми е това от водната помпа ли е, или може да е нещо друго? Само да кажа, че преди това не е имало такъв проблем, а и преди да тръгна бях на диагностика тъй като релето на подгряващите свещи беше сдало багажа та го сменявах и специалиста с компютъра отсрани някакви грешки които му излизаха.
Колата е BMW E46 320D 136 k.c 2001

Отзад пуши ли бяло като я запалиш, може от охладителя на егр-а е да е на този мотор това му е слабост и антифриза отива в изпускателния колектор от там в гърнетата.
Имал съм го този проблем на няколко коли и съм го сменял затова ти споделям опита си

старши ентусиаст
Аватар
Кара: Tesla Y

Мнение от adovet » 08 Апр 2013, 11:14

Може да е и ако не си чистил между кулера и радиатора. Събира се много боклук и става като кащон се едно си сложил на радиатора.

нафтения
Аватар
Кара: го на спомени
Мечтае да кара: E39 M5 или E46 M3

Мнение от Zagy » 08 Апр 2013, 11:16

Водната помпа принципно си е консуматив - трябва да се сменя на всеки 80К км. Огледай около нея и ако е мокро - сменай я.

Почистването на радиатора също е много хубава идея.
Si non confectus, non reficiat.

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от oci » 08 Апр 2013, 11:25

Щом е загубила 1 литър антифриз е направила въздушна тапа и затова му е загряла колата, водната помпа ако не тече от нея и е здрава турбинката не е нужно да се сменя.
Аз на една кола и сменях помпата със същия мотор и се наложи през малкия термостат да и наливам вода за да почне да върти т.е има ли въздух в системата на този мотор е тегава работа затова има толкова много места за обезвъздушаване и не протече ли навсякъде няма да има добро охлаждане никога.

Потребител
Аватар

Мнение от boti » 13 Апр 2013, 8:48

Колеги, благодаря за отговорите, аз все още не съм оправил проблема, но като го открия ще споделя точно какъв е бил. Нали за това е форума да си помагаме и да не даваме излишни разходи породени от преположения на "майстори".
Само да уточня: В задръстванията в София колата не загря, а работеше на място около 20-30 мин., загряваше само за малко когато я настъпвах здраво по магистралата, при каране с 90-110 при 2к обороти нямаше проблем??? Именно това ме учуди.....

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от oci » 13 Апр 2013, 10:52

boti написа:Колеги, благодаря за отговорите, аз все още не съм оправил проблема, но като го открия ще споделя точно какъв е бил. Нали за това е форума да си помагаме и да не даваме излишни разходи породени от преположения на "майстори".
Само да уточня: В задръстванията в София колата не загря, а работеше на място около 20-30 мин., загряваше само за малко когато я настъпвах здраво по магистралата, при каране с 90-110 при 2к обороти нямаше проблем??? Именно това ме учуди.....

е точно на място нямаш дебит или въздух в системата или трябва да свалиш помпата да я прегледаш.

Потребител
Аватар

Мнение от boti » 14 Юни 2013, 11:28

Смяна на водна помпа и обезвъздушаване от можещ майстор и всичко е ОК...

Назад към E46