Питане за маркуч преди АГР клапана 320Д фейс

3-та серия ('98-'05)

Модератори: mitaka7, ©, Dimitroff, Гецата, Технически модератори

младши ентусиаст
Аватар
Кара: ше Е36, Е46, E61, а сега Passat B8
Мечтае да кара: BMW

Питане за маркуч преди АГР клапана 320Д фейс

Мнение от русиабн » 08 Мар 2013, 21:58

Здравейте колеги,
Постопли се времето и реших да взема да проверя какво е положението с АГР клапана и да го зачистя. Нямах някакви конкретни симптоми, но чел съм темите и каква кир става при него та реших да проверя. Честно казано не беше много задръстен, поне според мен де :mhihi: ОБАЧЕ си имаше доста кир и направо се чудя тия от БМВ и всички други как изобщо са си помислили да вкарат тая гнус в двигателя :banghead: :dunno: Та както и да е ЕКОЛОГИЯ, очистих стана добре, обаче като го зглабях видях, че маркуча ограден в червено на снимката
121212.png
се е сцепил леко, но досега не съм усетил нищо. Реших да го изолирам с изолирбант :kuku: докато поръчам друг. ОБАЧЕ покарах малко и естествено реших да направя два-три кикдауна и по едно време се заслушах че при яко натискане се чува едно като пляскане :kuku: Веднага всички капаци вънка и установих, че изолирбанта е сцепен и от маркуча е излязло малко мазнинка :mhihi: Та питанията
1. Тази пукнатина, с която съм карал вече два месеца от как съм собственик :mhihi: до какъв ефект е довел???
2. Знам, че цялата система е свързана с турбото, но налягането в този маркуч високо ли е и явно да щом сцепи два ката изолирбант???
3, Друго ми направи впечатление- като свалих маркуча повторно видях, че вътре в очистения клапан вече има малко масълце. Нормално ли е??? Какво точно се движи в този маркуч???Проверих нивото на маслото, но си и ок и не го е пипнало :dunno:
4. А ако може и малко пояснение ка работи този клапан, че нещо не схванах кое се движи и кое колко се подава и т.н.
Вие нямате нужните права за да сваляте прикачени файлове.
ЖЕНА БЕЗ ЦИЦИ Е КАТО СЕЛО БЕЗ НАЧАЛНО УЧИЛИЩЕ-НЯМА ОТ КЪДЕ ДА ЗАПОЧНЕШ !
Изображение
Изображение

младши ентусиаст
Аватар

Re: Питане за маркуч преди АГР клапана 320Д фейс

Мнение от v_p_m » 08 Мар 2013, 22:58

Конкретно при бмв не знам но при пажерото идеята е при високи обороти да връща част от изгорелите газове обратно в двигателя , ако питаш мен направо изолираи клапана :ok: (понеже дори сега да си е сичко ок след време ще почне да ти прави мизерии и пак ще го изолираш :mrgreen: )

ентусиаст
Аватар
Кара: e46 compact 320td

Мнение от iv4o9999 » 08 Мар 2013, 23:38

идеята на клапана е екология нищо повече, изолирай и карай спокойно, тук съм сигурен че ще има такива, които ще почнат да плючт че не трябва да се изолира, и затова ще ти кажа както си прецениш, но за мен +совете са повече от минусите на изолирането.

относно маркуча, налягането е около 1 бар, мисля че беше 1.1 , ако греша да ме поправят по-компетентните, при положение че имаш спукан маркуч, колата губи налягане, от там турбото се опитва да навакса и в един момент пренадува и изключва за да не гръмне (защите), тогава се получава едно забиване на колата, налага се да се загаси и запали пак. Щом не си усетил разлика вероятно дупката е малка и турбината успява да наваксва и да не дава грешка, но това е добро стечение на обстоятелствата, или просто винаги си я карал така и не ти е направило впечатление, затова го сменяй и си готов

младши ентусиаст
Аватар
Кара: E90 335i n55
Мечтае да кара: Това, което кара;)
Детайли за колата: Jb4, FMIC,DP,CP,Xhp stage 3.Харчи,пари и бензин,като луда:)))j

Мнение от choio » 09 Мар 2013, 1:02

Маркуча който ти е спукан не се продава отделно а заедно с целия турбо път ,поне за 330д е така ...потърси алтернативен ,доколкото зная на илиенци се продават и срещу 20-тина лева ще си решиш проблема...скобите с които е захванат са заводски валцовани трябва да се отрежат и да сложиш обикновени....успех :yes:

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от русиабн » 09 Мар 2013, 1:22

iv4o9999 написа:идеята на клапана е екология нищо повече, изолирай и карай спокойно, тук съм сигурен че ще има такива, които ще почнат да плючт че не трябва да се изолира, и затова ще ти кажа както си прецениш, но за мен +совете са повече от минусите на изолирането.

относно маркуча, налягането е около 1 бар, мисля че беше 1.1 , ако греша да ме поправят по-компетентните, при положение че имаш спукан маркуч, колата губи налягане, от там турбото се опитва да навакса и в един момент пренадува и изключва за да не гръмне (защите), тогава се получава едно забиване на колата, налага се да се загаси и запали пак. Щом не си усетил разлика вероятно дупката е малка и турбината успява да наваксва и да не дава грешка, но това е добро стечение на обстоятелствата, или просто винаги си я карал така и не ти е направило впечатление, затова го сменяй и си готов

Относно изолирането, доколкото съм чел в другите теми при фейслифта нещата не са толкова прости и не се свеждат до затапването на маркучлетата, а трябвало и софтуерно да се пипа??? Колата я карам от два месеца и най-вероятно си е така ма като не съм карал друга е46 с този мотор найстина не съм обърнал внимание. Нещо което ми прави впечатление е, че от ниските обороти и на по-ниските предавки като я надъниш те залепва за седалката, ама на по-висока предавка 4-5-6 като е след 2600оборота набира ма не е нещо уау. Я споделете дали гореописаното може да е в тази връзка, а и колегите с този мотор да кажат как е при тях :yes:
Изображение
Изображение

младши ентусиаст
Аватар
Кара: E46
Мечтае да кара: T-72 само направо и с пълна газ

Мнение от gromovich » 09 Мар 2013, 9:22

Привет колега,
по т.1. колегата iv4o ти е обяснил добре.
по т.2 максималното налягане в този маркуч стига до 1,3 Бара. Ако е повече не е добре.
по т.3 фейсовите турбини си хвърлят масло. Моята е на 20К км и пак си хвърля по малко. По щека за масло няма да видиш загуби.
по т.4 има доста обширна тема за това как работи AGR. Доколкото съм запознат при фейса не е чак толкова просто да се изолира АГР-а. След това почва да ти набива грешки. Моят съвет е да си го почистваш на 10К км.

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: BMW E46 320d,Peugeot 407SW
Мечтае да кара: BMW E61

Мнение от NicKo_8 » 09 Мар 2013, 14:38

И при мен се беше сцепил този маркуч и колата виеше като линейка,когато и подам газ. :mhihi: Намерих си втора употреба за 20 лева от колега от форума.Става въпрос за Е46 преди фейса обаче.
The Power of Dreams!

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от русиабн » 09 Мар 2013, 20:07

gromovich написа:Привет колега,
по т.1. колегата iv4o ти е обяснил добре.
по т.2 максималното налягане в този маркуч стига до 1,3 Бара. Ако е повече не е добре.
по т.3 фейсовите турбини си хвърлят масло. Моята е на 20К км и пак си хвърля по малко. По щека за масло няма да видиш загуби.
по т.4 има доста обширна тема за това как работи AGR. Доколкото съм запознат при фейса не е чак толкова просто да се изолира АГР-а. След това почва да ти набива грешки. Моят съвет е да си го почистваш на 10К км.

да колега благодаря, това за т.3 ме успокоява, че за него се шашнах най-много. и аз сега разглеждам секцията продава да поръчвам друг, че целия турбо път нов нещо не ми се връзва :nono: :kuku:
Изображение
Изображение

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: 2004/330xd автомат
Мечтае да кара: bumer ...
Детайли за колата: ноо яка

Мнение от basko » 09 Мар 2013, 20:21

NicKo_8 написа:И при мен се беше сцепил този маркуч и колата виеше като линейка,когато и подам газ. :mhihi: Намерих си втора употреба за 20 лева от колега от форума.Става въпрос за Е46 преди фейса обаче.

Колега, предполагам говориш за свирене на турбото? Аз преди няколко дни чистих моя клапан, и нещо ми присвирва. Явно трябва да погледна да не съм окуцил нещо! :dunno:
Не съм претенциозен, ... най-доброто ми е предостатъчно!!!

ентусиаст
Аватар
Кара: e46 compact 320td

Мнение от iv4o9999 » 09 Мар 2013, 23:57

нека някой да обясни като набие грешка от ЕГР-а, по какъв начин се отразява на работата на мотора. Не се заяждам а питам, защото аз съм с изолиран, дава ми грешка, но това по никакъв начин не съм усетил да влияе на мотора

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: BMW E46 320d,Peugeot 407SW
Мечтае да кара: BMW E61

Мнение от NicKo_8 » 10 Мар 2013, 10:57

basko написа:
NicKo_8 написа:И при мен се беше сцепил този маркуч и колата виеше като линейка,когато и подам газ. :mhihi: Намерих си втора употреба за 20 лева от колега от форума.Става въпрос за Е46 преди фейса обаче.

Колега, предполагам говориш за свирене на турбото? Аз преди няколко дни чистих моя клапан, и нещо ми присвирва. Явно трябва да погледна да не съм окуцил нещо! :dunno:

Да колега,цвистеше,защото маркуча се беше цепнал.
The Power of Dreams!

младши ентусиаст
Аватар
Кара: турбо дизел
Мечтае да кара: би-турбо дизел

Мнение от SHTILL » 10 Мар 2013, 14:27

То и преди фейса набива грешка. За разлика в работата на мотора не съм усетил. Иначе е нормално да има малко масълце (маслени пари) по турбо пътищата.
Изображение

старши ентусиаст
Аватар
Кара: комби
Мечтае да кара: Нещо с S мотор
Детайли за колата: N52B25

Мнение от Gqbriel » 10 Мар 2013, 16:14

SHTILL написа:То и преди фейса набива грешка. За разлика в работата на мотора не съм усетил. Иначе е нормално да има малко масълце (маслени пари) по турбо пътищата.

Разликата е че без ЕГР ще загрява по-бавно - гаранция ( за лятото е ок но зимата ще се усети)
С изолиран колата е по-шумна отколко с работещ
Че при фейса набива грешка набива,но се изолира механично
Самото изолиране ,не опира само до махане на вакуум маркуча към него,а и слагане на пластина след него.
Преди да махате някакви части,си проверете системата като цяло - а маркуча се намира сравнително лесно,или от колега от форума или с подобен диаметър от друга дизелова кола...аз лично на старата го смених с такъв от бус на Мерц :mhihi: просто имахме под ръка
bgpavlp написа:Ремапа е като морския пясък на Приморско, влезнели един път в г..а, чистене няма :D .
Сложиш ли един път ремап, после не ти се иска да го махаш.
екс:М47/м47Н/Н52б30/м52б28/н52б5

младши ентусиаст
Аватар
Кара: турбо дизел
Мечтае да кара: би-турбо дизел

Мнение от SHTILL » 10 Мар 2013, 22:58

Gqbriel написа:
SHTILL написа:То и преди фейса набива грешка. За разлика в работата на мотора не съм усетил. Иначе е нормално да има малко масълце (маслени пари) по турбо пътищата.

Разликата е че без ЕГР ще загрява по-бавно - гаранция ( за лятото е ок но зимата ще се усети)
Самото изолиране ,не опира само до махане на вакуум маркуча към него,а и слагане на пластина след него.
Преди да махате някакви части,си проверете системата като цяло - а маркуча се намира сравнително лесно,или от колега от форума или с подобен диаметър от друга дизелова кола...аз лично на старата го смених с такъв от бус на Мерц :mhihi: просто имахме под ръка

Точно така, колега, загрява по- бавно и е по- шумна. Отзад при ауспуха се чува едно по- специфично. И да- не се изолира само с вадене на маркучето, а се слага пластина, но според мен една поцинкована ламарина 1мм си е идеална за целта :mhihi: .
Аз обаче сега се замислям над въпроса "трябва ли след като сме изолирали ЕГР-а механично (пластина), да махнем и маркучетата?"
П.П. Вакуум системата най- лесно се "хваща" като вдигнете капака и видите дали при палене се затварят решетките на дифузьора.
Изображение

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от русиабн » 11 Мар 2013, 20:12

Gqbriel написа:

ОООООООООООУУУУУУУУУУУУУУУУУУ Това с бавното загряване изобщо не е за мен с тази зима в Банско от по 7-8месеца и при темп. -10градуса средно с изключение на тази зима де :kuku: . Тук най-голямото макс. разстояние градско е 1,5-2км , а по моя обичаен маршрут -1км. 5часа на място и пак наново :mhihi: нали се сещата колата кога загрява/термостатите ми работят проверено/, а от тук разхода градско не искам изобщо да го коментирам :banghead: :no: :mhihi: Но пък извънградско вчера с нормално юркане 5,3литра на 100 :yes: :ok: Та ще си го чистя този клапан на всеки 10к км и хич не ми пука :mhihi: А за намирането на маркуча от колега не се оказа толкова лесна работа, явно на много други колеги е бил цепнат също и където почукаш-няма :mhihi: Май ще пригаждаме от друга каляска :mhihi:
Изображение
Изображение

Следваща

Назад към E46