Теч на антифриз неизвестно откъде
Модератори: mitaka7, ©, Dimitroff, Гецата, Технически модератори
10 мнения
• Страница 1 от 1
- Nistel
- кандидат ентусиаст
-
- Кара: BMW E91 320D
- Мечтае да кара: на сняг
Теч на антифриз неизвестно откъде
Накратко казано губя антифриз редовно и за съжаление не мога да открия откъде вече повече от месец. Колата е Е46 купе 318 2000г.
А сега надълго - проблема започна когато един ден забелязах, че пуши изпод капака. Отварям капака и гледам тече обилно от тук(където е оградено с червено):

Uploaded with ImageShack.us
Закарах я веднага към сервиза и установихме, че от капачката на антифриза мирише на газ. Газовото ми е на няколко месеца и още на следващия ден отидох и гаранционно ми смениха изпарителя. Проблема се оказа в мембраната на изпарителя. Пробила е и смесва газта и антифриза. След смяната газаджията каза, че известно време може да мирише на газ от капачката, но това е нормално и до седмица ще изчезне. Действително така и стана.
Само, че оттогава докъм момента губя постоянно охладителна течност. Горе долу при едно наливане при студен мотор докато плувката излезе до равно с ръба на съда изкарва 2-3 дни и после е до долу плувката и ако продължа да карам светла лампата за ниско ниво. Виждам и долу на кората как е мокро винаги. Прави ми спечатление, че и под казанчето като си сложа пръста винаги е мокро.
Та закарах колата в сервиз на едни познати стоя два дена при тях карали я разглобявали огледали са всички маркучи и единственото, което забелязали е дупчица в края на един от маркучите пробит като с карфичка. Дори се съмнявали, че може да е фабрично така. Надявахме се това да е проблема. Махнаха ми кората отдолу и ми казаха да я карам една седмица за да видим дали ще е решен проблема. Та карах аз колата 4 дни интензивно предимно градско спиране тръгване на малки интервали и на 4-я ден усетих, че прави малки локвички, когато съм я оставил за около половин час(възможно ли е това да е конденз?). Това беше тази неделя 20.01 - отворих капачката(откакто я бях взел 4 дни по-рано не съм я отварял) и плувката изкочи почти на макс нагоре - колата беше изгасена преди около 30-40 минути. На следващия ден(днес) сутринта отварям капачката и плувката е паднала пак долу и няма никаква течност в казанчето. Лампата за ниско ниво свети на таблото. Отдолу като погледнах над локвичката дори видях как капе.
Та говорих със сервиза пак и се уговорих пак да я закарам, но май вече и те не знаят какво да правят. Казват, че при тях нямало проблем. Всякакви съвети ще са ми полезни. Имам чувството, че когато отварям капачката сякаш се по-бързо почва да губи течността. Възможно ли е да не се обезвъздушава системата и затова да е теча? Колата въпреки гаврите с охладителната система винаги си заковава стрелката на температурата в средата и слава богу. Прави ми спечатление, че парното духа доста по-малко топло от преди.
А сега надълго - проблема започна когато един ден забелязах, че пуши изпод капака. Отварям капака и гледам тече обилно от тук(където е оградено с червено):

Uploaded with ImageShack.us
Закарах я веднага към сервиза и установихме, че от капачката на антифриза мирише на газ. Газовото ми е на няколко месеца и още на следващия ден отидох и гаранционно ми смениха изпарителя. Проблема се оказа в мембраната на изпарителя. Пробила е и смесва газта и антифриза. След смяната газаджията каза, че известно време може да мирише на газ от капачката, но това е нормално и до седмица ще изчезне. Действително така и стана.
Само, че оттогава докъм момента губя постоянно охладителна течност. Горе долу при едно наливане при студен мотор докато плувката излезе до равно с ръба на съда изкарва 2-3 дни и после е до долу плувката и ако продължа да карам светла лампата за ниско ниво. Виждам и долу на кората как е мокро винаги. Прави ми спечатление, че и под казанчето като си сложа пръста винаги е мокро.
Та закарах колата в сервиз на едни познати стоя два дена при тях карали я разглобявали огледали са всички маркучи и единственото, което забелязали е дупчица в края на един от маркучите пробит като с карфичка. Дори се съмнявали, че може да е фабрично така. Надявахме се това да е проблема. Махнаха ми кората отдолу и ми казаха да я карам една седмица за да видим дали ще е решен проблема. Та карах аз колата 4 дни интензивно предимно градско спиране тръгване на малки интервали и на 4-я ден усетих, че прави малки локвички, когато съм я оставил за около половин час(възможно ли е това да е конденз?). Това беше тази неделя 20.01 - отворих капачката(откакто я бях взел 4 дни по-рано не съм я отварял) и плувката изкочи почти на макс нагоре - колата беше изгасена преди около 30-40 минути. На следващия ден(днес) сутринта отварям капачката и плувката е паднала пак долу и няма никаква течност в казанчето. Лампата за ниско ниво свети на таблото. Отдолу като погледнах над локвичката дори видях как капе.
Та говорих със сервиза пак и се уговорих пак да я закарам, но май вече и те не знаят какво да правят. Казват, че при тях нямало проблем. Всякакви съвети ще са ми полезни. Имам чувството, че когато отварям капачката сякаш се по-бързо почва да губи течността. Възможно ли е да не се обезвъздушава системата и затова да е теча? Колата въпреки гаврите с охладителната система винаги си заковава стрелката на температурата в средата и слава богу. Прави ми спечатление, че парното духа доста по-малко топло от преди.
- ilia1984
- младши ентусиаст
-
- Кара: BMW E60
- Мечтае да кара: BMW
Re: Теч на антифриз неизвестно откъде
Първо не е я карай повече колата дай повече снимки имаш теч и то доста голям !!! Нямаш никакви фабрични дупки по маркучите
Провери казанчето на антифриза да е сдало багажа след това си провери изпарителя да не тече от него и всички маркучи на газовата уредба! И докладвай тук 

- Zagy
- нафтения
-
- Кара: го на спомени
- Мечтае да кара: E39 M5 или E46 M3
Би трябвало да си с М43Б19 - там има един пословичен проблем и той се казва "тройник". Потърси с търсачката и ще видиш зьа какво става дума.
Това ограденото като гледам е казанчето за хидравлична течност...
Това ограденото като гледам е казанчето за хидравлична течност...
Si non confectus, non reficiat.
- Nistel
- кандидат ентусиаст
-
Ами значи започвам със смяна на този тройник. За съжаление нямам канал и нямам как да гледам отдолу за течове. Локвичките ги прави иначе доста напред горе долу под казанчето или малко по-назад със него. Как може да се разбере дали е спукано без да се сваля?
Мислех да ходя при т.нар Митко на 5км, но миналия път при светнал чек и класически симптоми на скапан дебитомер ме хвърли в съвсем грешна посока с много по-скъп ремонт. Някой има ли идея къде в Бургас може да се диагностицира проблема, че накрая ще отида в Бова-та.
Мислех да ходя при т.нар Митко на 5км, но миналия път при светнал чек и класически симптоми на скапан дебитомер ме хвърли в съвсем грешна посока с много по-скъп ремонт. Някой има ли идея къде в Бургас може да се диагностицира проблема, че накрая ще отида в Бова-та.
- vavilon
- старши ентусиаст
-
- Кара: E46 318i 98
- Мечтае да кара: Електромобил...
Nistel написа:Ами значи започвам със смяна на този тройник. За съжаление нямам канал и нямам как да гледам отдолу за течове. Локвичките ги прави иначе доста напред горе долу под казанчето или малко по-назад със него. Как може да се разбере дали е спукано без да се сваля?
За тройника се гледа на студена колата. Може да се усети и с ръка, дали има теч от него.
За да установиш теч, трябва да ти е загряла колата и работеща. Гледа се канал, като е махната кората на ДВГ-то.
1.Гледа се разшерителният съд. При мен беше една микроскопична пукнатина. Хванах я на работещ двигател. Ако е нужно се маха кутията на въздушният филтър.
2.Гледат се свръзките за охлаждането на изпарителя. Много често те са пластмасови и скобите мачкат пластмасата. В моя случай ги замених с алуминиеви.
- Nistel
- кандидат ентусиаст
-
Добавям клип и снимки отпреди малко. Когато е загряла си капе сериозно. Ходих да заредя газ и гледам после локвичката отдолу и когато спра в началото съвсем бавно почва да капе а после бързо.

Купих днес тройника и ще дам утре колата да го сменят, но като го напипах къде отзаде чак е се чудя как теч оттам стига толкова напред.

Купих днес тройника и ще дам утре колата да го сменят, но като го напипах къде отзаде чак е се чудя как теч оттам стига толкова напред.
- vavilon
- старши ентусиаст
-
- Кара: E46 318i 98
- Мечтае да кара: Електромобил...
Ти прочете ли ми поста поне?
Там да ти тече е или от щуцерите за охлаждане на изпарителя или от разшерителният съд! Може и радиатора ти да е спукан.
Тройника е много назад няма как да отиде течноста там. Освен ако колата не е под наклон. То ясно се вижда че от горе някъде тече.
Недей бърза с този тройник!

Там да ти тече е или от щуцерите за охлаждане на изпарителя или от разшерителният съд! Може и радиатора ти да е спукан.
Тройника е много назад няма как да отиде течноста там. Освен ако колата не е под наклон. То ясно се вижда че от горе някъде тече.
Недей бърза с този тройник!
- Nistel
- кандидат ентусиаст
-
vavilon написа:Nistel написа:Ами значи започвам със смяна на този тройник. За съжаление нямам канал и нямам как да гледам отдолу за течове. Локвичките ги прави иначе доста напред горе долу под казанчето или малко по-назад със него. Как може да се разбере дали е спукано без да се сваля?
За тройника се гледа на студена колата. Може да се усети и с ръка, дали има теч от него.
За да установиш теч, трябва да ти е загряла колата и работеща. Гледа се канал, като е махната кората на ДВГ-то.
1.Гледа се разшерителният съд. При мен беше една микроскопична пукнатина. Хванах я на работещ двигател. Ако е нужно се маха кутията на въздушният филтър.
2.Гледат се свръзките за охлаждането на изпарителя. Много често те са пластмасови и скобите мачкат пластмасата. В моя случай ги замених с алуминиеви.
Тройника го опипах на студен мотор и не усетих никъде по него влажно. Разширителния съд не виждам по него течове единствено отдолу като го пипна винаги е мокро. Махната е кората(то се вижда и на клипчето) и сервиза в който я карам има канал аз нямам дори инструменти - разчитам там да открият проблема. Надявам се сега поне го прави по-интензивно и да могат да установят откъде тече. Ще им кажа да проверят тези щуцери за охлаждане на изпарителя, казанчето и радиатора и ще докладвам тук. А тройника така и така съм го купил ще им кажа да го сменят - рано или късно и той ще се скапе доколкото разбрах е една от детските болести на тоя двигател.
едит: сега минах пак да проверя колата - горе долу 2 часа след като съм я загасил - не капе. Явно си го прави само като загрее и вдигне налягане.
- IKN
- младши ентусиаст
-
- Кара: Е46 /316i
Колега като е била спукана водната мембрана на изпарителя и е влизал
газ в охладителната система се е нарушил нормалния поток на антифриза
поради което се е получило повишено налягане в системата и най вероятно
клапана в капачката не е отворил навреме и казанчето като най слаба точка
и поради старост се е спукало .
Не е изключено и снадките на казанчето с радиатора отдолу и маркуча /долния/
към него да правят проблем ,защото всичко се уплътнява от "О" пръстени и с
времето те също се опичат и почват течове.
На казанчето най отдолу има една синя пробка за източване ,тя също се
уплътнява от гумено пръстенче и също може да тече от там.
На твое място бих си купил ново казанче и НОВА КАПАЧКА ОРИГИНАЛ , и най
вероятно проблема би се решил .
При тройника ако в момента е сухо ,може да се смени и по нататък.
газ в охладителната система се е нарушил нормалния поток на антифриза
поради което се е получило повишено налягане в системата и най вероятно
клапана в капачката не е отворил навреме и казанчето като най слаба точка
и поради старост се е спукало .
Не е изключено и снадките на казанчето с радиатора отдолу и маркуча /долния/
към него да правят проблем ,защото всичко се уплътнява от "О" пръстени и с
времето те също се опичат и почват течове.
На казанчето най отдолу има една синя пробка за източване ,тя също се
уплътнява от гумено пръстенче и също може да тече от там.
На твое място бих си купил ново казанче и НОВА КАПАЧКА ОРИГИНАЛ , и най
вероятно проблема би се решил .
При тройника ако в момента е сухо ,може да се смени и по нататък.
- Nistel
- кандидат ентусиаст
-
Благодаря за подробния отговор колега - днес са открили проблема - казанчето. Утре ще търсим и ще споделя дали проблема е решен окончателно.
10 мнения
• Страница 1 от 1