Стойности от диaгностика(дебитомер)
Модератори: mitaka7, ©, Dimitroff, Гецата, Технически модератори
15 мнения
• Страница 1 от 1
- ociata
- кандидат ентусиаст
-
Стойности от диaгностика(дебитомер)
Здравейте,
От няколко дни имам кабел за БМВ-то от пловдивската фирма. Инсталирах ИНПА и ДИС(ВАГ-ком програмата също работи, тествахме я на едно голфче). Когато отидох на четене на живи данни с ДИС и му дадох Actual Air Mass и Specified Air Mass забелязах че разликата между двете стойности е голяма. При покой Actual=420, Specified=360 при подаване на газ стига до Actual=600, Specified = 460.
Като дадох на Actual и Specified Rail Pressure двете стойности бяха 1:1 и в покой и под товар.
Правилно ли съм разбрал, че едното е стойността получавана от дебитомера, а другото е очакваната стойност?
Ако не е така може ли някой да каже каква е разликата между двете?
Благодаря предварително!
От няколко дни имам кабел за БМВ-то от пловдивската фирма. Инсталирах ИНПА и ДИС(ВАГ-ком програмата също работи, тествахме я на едно голфче). Когато отидох на четене на живи данни с ДИС и му дадох Actual Air Mass и Specified Air Mass забелязах че разликата между двете стойности е голяма. При покой Actual=420, Specified=360 при подаване на газ стига до Actual=600, Specified = 460.
Като дадох на Actual и Specified Rail Pressure двете стойности бяха 1:1 и в покой и под товар.
Правилно ли съм разбрал, че едното е стойността получавана от дебитомера, а другото е очакваната стойност?
Ако не е така може ли някой да каже каква е разликата между двете?
Благодаря предварително!
Последна промяна ociata на 13 Яну 2013, 20:17, променена общо 1 път
- DiGital
- младши ентусиаст
-
- Кара: на пълна газ
- Мечтае да кара: MB SLS AMG
Re: Стойности от дигнастокика(дебитомер)
Actual Airmass - е реалната стойност.
Specified Airmass - е стойността която системата очаква - (минус) това от EGR картата в електронния блок.
Ако нямаш катализатор на празен ход ще има разлика.
На пълна газ ако Actual Airmass ти е над 850 значи всичко е наред.
Нещо такова, надявам се ти стига отговора.
Specified Airmass - е стойността която системата очаква - (минус) това от EGR картата в електронния блок.
WOT: wide open throttle, the only tuning condition that newbies seem to be interested in. ;-)
- ociata
- кандидат ентусиаст
-
Добре значи съм го разбрал горе долу правилно. Въпроса е защо има голяма разлика между двете особено при подаване на газ. И съм на 99% сигурен че Actual беше по-голямото при това с доста(150-200 единици) под товар. Катализаторите са си там. Дебитомера обаче не е оригинален, а на Пиербург.
- DiGital
- младши ентусиаст
-
Re: Стойности от диaгностика(дебитомер)
EGR-ти може дае позапушен или изключен.
Кой двигател е?
Кой двигател е?
WOT: wide open throttle, the only tuning condition that newbies seem to be interested in. ;-)
- ociata
- кандидат ентусиаст
-
330д стария 184 к.с.(М54 мисля се водеше). ЕГР-а му е изваден управляващия вакуум още от лятото от колега от форума, който каза че може от това да забива муцуна колата. После смених дебитомера и забиването се оправи. Но от известно време ми се струва че не върви като хората.
Какво предлагаш да направя - да си включа ЕГР-а и тогава да гледам какви стойности ще показва ли?
Какво предлагаш да направя - да си включа ЕГР-а и тогава да гледам какви стойности ще показва ли?
- DiGital
- младши ентусиаст
-
Имаш кабел. Пускаш го, търсиш някаде Quantity, main injection (Analog 2 беше май) - караш на пълна газ 3 скорост трябва да отиде около 60mg/str. Турбото около 2100mbar по спомен. Airmass actual трябва над 950 да показва. Това от 1700 до 3800 оборота. Ако това е както трябва, колата трябва да върви. Ако не тогава ще разсъждаваме допълнително.
DiGital написа:Actual Airmass - е реалната стойност.
Очакваното количество въздух е това, което системата очаква, включително ЕГР корекцията. Точно за това е и очаквано. Демек не се вади количеството въздух по ЕГР картата.
Точно за това са разминаването в показанията на колегата, защото ЕГР-а е изключен и ЕКУ-то не може да направи необходимата корекция до исканото количество въздух.
Демек показанието на колегата е точно такова, което се очаква с изключен ЕГР.
Трябва да си богат, за да караш BMW!
Трябва да си много богат, за да караш старо BMW!
- ociata
- кандидат ентусиаст
-
DiGital написа:Имаш кабел. Пускаш го, търсиш някаде Quantity, main injection (Analog 2 беше май) - караш на пълна газ 3 скорост трябва да отиде около 60mg/str. Турбото около 2100mbar по спомен. Airmass actual трябва над 950 да показва. Това от 1700 до 3800 оборота. Ако това е както трябва, колата трябва да върви. Ако не тогава ще разсъждаваме допълнително.
Значи при мен е следното:
Actual Air Mass при пълно дупене на 3та 1150-1200
Charge Air нещо си(турбото) пак на пълен зор на 3та 2400
Тоя Main Injection не го гледах

Тази стойност Quantity, main injection какво показва?
Поздрави,
Христо
edit: Сетих се още няколко неща. И с ИНПА и с ДИС имаше някакви часове, които според инпата не трябва да са повече от 500 а при мен са 4700 - как се нулират и за какво служат?
На студен мотор 2 от дюзите ми имат корекция 2, а на загрял 0.8-0.9-1... Та колко е максимално допустимата корекция?
- DiGital
- младши ентусиаст
-
Неси гледал точно. Турбо надува неможе дае 2400 в никакъв случай. Тиси гледал Charge air pressure via Airmass това е грешно. До това има друга стойност пак Charge air pressure гледай него.
Quantity, main injection това е най-важното - горивото впръскано на такт. ТОва е право пропорционално на въртящия момент и мощността на колата.
Но както и да е 1200 airmass означава, че турбото надува и би трябвало колата да върви.
За дюзите –+5 мисля беше, но +2 е цифра която би трябвало докато е студена колата да чука леко двигателя. Сипвай двутактово минерално масло към нафтата.
Quantity, main injection това е най-важното - горивото впръскано на такт. ТОва е право пропорционално на въртящия момент и мощността на колата.
Но както и да е 1200 airmass означава, че турбото надува и би трябвало колата да върви.
За дюзите –+5 мисля беше, но +2 е цифра която би трябвало докато е студена колата да чука леко двигателя. Сипвай двутактово минерално масло към нафтата.
DiGital написа:...
....
Може да е свързано с въртящия момент, но не и с мощността. За това впръскването при увеличаването на оборотите намалява, след определена граница, където е максималния въртящ момент, а мощността продължава да се увеличава, въпреки намаляването на впръсканото количество гориво на такт.
- DiGital
- младши ентусиаст
-
Хах, това е така, но мощността е функция от въртящия момент. Може да се говори много, ти имаш много смислени постове в този форум, но не това е точната тема. Мисля, че съвсем добре, просто и точно съм упътил колегата и както се вижда той е произвел нужните тестове и можем да заключим, че колата му е изправна. Мисля, че темата се изчерпва до тука.
- ociata
- кандидат ентусиаст
-
DiGital написа:Хах, това е така, но мощността е функция от въртящия момент. Може да се говори много, ти имаш много смислени постове в този форум, но не това е точната тема. Мисля, че съвсем добре, просто и точно съм упътил колегата и както се вижда той е произвел нужните тестове и можем да заключим, че колата му е изправна. Мисля, че темата се изчерпва до тука.
Благодаря и на двамата за мненията по темата ми. Довечера ще погледна и стойността на горивото какво показва и ще пиша. За мен като новак темата е доста полезна

Малко се извинявам че така на час по лъжичка, но вчера вече като се прибирах към бокса забелязах че е записало грешка нещо от рода на Too Much Airmass(довечера ще я погледна пак да кажа с точност каква е и като номер). Това възможно ли е да е от откачения ЕГР и така като гледам май ще е най-добре да си го закача пак?
Поздрави
DiGital написа:Хах, това е така, но мощността е функция от въртящия момент. Може да се говори много, ти имаш много смислени постове в този форум, но не това е точната тема. Мисля, че съвсем добре, просто и точно съм упътил колегата и както се вижда той е произвел нужните тестове и можем да заключим, че колата му е изправна. Мисля, че темата се изчерпва до тука.
Това е така, дефакто мощност няма. Тя е производна на въртящия момент по оборотите. Но цялата идея е, че впръскването е функция на въртящия момент, а не на мощността. Защото ако беше функция на мощността, то нямаше в този случай мощността да се увеличава, а пък през това време впръсканото количество гориво да намалява.

- DiGital
- младши ентусиаст
-
Ако погледнем от друг ъгъл можем да кажем, че мощността е резултат от впръсканото кол. и оборотите. Мощността се увеличава защото оборотите компенсират нямаляващото кол. гориво.
Впръскваното кол. гориво нямалява защото двигателя губи свойството си да пълни пълноценно цилиндрите (пружини, валове, клапани окавзват влияние) с въздух не за друго.
Насложи на една дино графика с преди/след ремап впр.кол.гор. преди/след и ще видиш, че с увеличаване на гор. се увеличават едновременно мощността и върт. момент.
Както и дае, разбрахме се
Впръскваното кол. гориво нямалява защото двигателя губи свойството си да пълни пълноценно цилиндрите (пружини, валове, клапани окавзват влияние) с въздух не за друго.
Насложи на една дино графика с преди/след ремап впр.кол.гор. преди/след и ще видиш, че с увеличаване на гор. се увеличават едновременно мощността и върт. момент.

DiGital написа:Ако погледнем от друг ъгъл можем да кажем, че мощността е резултат от впръсканото кол. и оборотите. Мощността се увеличава защото оборотите компенсират нямаляващото кол. гориво.
Горивото не намалява, защото пълненото не е пълноценно. Ако пълненото не е пълноценно, то показанията по дебитомер щяха да намаляват заедно с горивото. Причината е съвсем друга. Няма смисъл от спор.
Поздрави.

15 мнения
• Страница 1 от 1