Странно виене - може би заминал лагер на главината
Модератори: mitaka7, ©, Dimitroff, Гецата, Технически модератори
17 мнения
• Страница 1 от 2 • 1, 2
- Rupart
- кандидат ентусиаст
-
- Кара: BMW E46 320d и Е36 318is for fun
- Мечтае да кара: BMW E46 M3 Evolution или Е36 Evo
Странно виене - може би заминал лагер на главината
Здравейте колеги,
преди около месец като смених летните със зимни те гуми се получи едно доста странно виене. След 40 км/ч. се получава виенето и прогресивно нараства до един момент, в който спира, не зависимо дали ускорявам или намалявам, или дали съм на някоя предавка, или не! От начало като беше по-топло това го правеше само като тръгна в първите 2-3 км., но сега като застудя не спира. Летните ми гуми са 205/55 R 16, а зимните 195/65 R 15 чисто нови Dunlop sp winter sport 4d на прави джанти, които не вярвам да вият така. Ако е лагер теорията ми за внезапното спиране и усилване на виенето е следната: греста която смазва лагера може да е по заминала или да се е втвърдила и като се върти лагера без мазане, от триенето да се вдига температурата, греста да се размеква и да смазва до някаква степен.
Та въпроса ми е дали съм на прав път с главината и ако не от какво може да е това виене!?
И ако е от главината как мога да разбера коя е, защото в купето не мога да разбера от къде идва точно виенето!?
преди около месец като смених летните със зимни те гуми се получи едно доста странно виене. След 40 км/ч. се получава виенето и прогресивно нараства до един момент, в който спира, не зависимо дали ускорявам или намалявам, или дали съм на някоя предавка, или не! От начало като беше по-топло това го правеше само като тръгна в първите 2-3 км., но сега като застудя не спира. Летните ми гуми са 205/55 R 16, а зимните 195/65 R 15 чисто нови Dunlop sp winter sport 4d на прави джанти, които не вярвам да вият така. Ако е лагер теорията ми за внезапното спиране и усилване на виенето е следната: греста която смазва лагера може да е по заминала или да се е втвърдила и като се върти лагера без мазане, от триенето да се вдига температурата, греста да се размеква и да смазва до някаква степен.
Та въпроса ми е дали съм на прав път с главината и ако не от какво може да е това виене!?

Re: Странно виене - може би заминал лагер на главината
По това което си написал, не мисля че е лагер. Ако е лагер ще си вие без да спира по-нататък. При полегат завой с някаква скорост по-висока от 30-40 като завиваш на ляво ако вие занчи е десен, и обратното ако завиваш на дясно и вие значи е ляв. След като изправиш ако виенето продължи значи или е много зле или не е лагер.
А на мен ми намирисва на гуми. Просто зимните са си по шумни, пък дори и то нови.
А на мен ми намирисва на гуми. Просто зимните са си по шумни, пък дори и то нови.
- Zagy
- нафтения
-
- Кара: го на спомени
- Мечтае да кара: E39 M5 или E46 M3
Да не вие ролката на компресора на климатика? Тя има едно такова виене, наподобяващо лагер.
Да не би постоянно да караш с пуснат климатик?
Да не би постоянно да караш с пуснат климатик?
Si non confectus, non reficiat.
- Rupart
- кандидат ентусиаст
-
Не карам на климатик, но ролката ми е малко заминала. Лятото като пълнех климатика ми казаха, че е тръгнала. Магнита не отделя като хората или нещо такова - след спиране на климатика се чува едно като пукане. Да махна ремъка на климатика и да направя едно кръгче за проба?
- overclock
- младши ентусиаст
-
- Кара: E36 316 96', Е46 316 03'
Шума е от гумите, 100%
.Аз съм със същите гуми, втора зима ме стресират, но вече им свикнах. Ако летните са ти на джанти можеш да се увериш много лесно. Вият здраво, но пък са уникални зимни гуми 

Да влагаш чувства не е като да чувстваш влага!
- Dirty M5 driveR
- старши ентусиаст
-
- Кара: the real 5er
- Мечтае да кара: 0:00h. at La Sarthe
Аз съм със същите гуми и честно казано не съм чул досега виене. Може и да не чувам добре
Направи си все пак една проверка на лагерите. Както ти каза колегата по-горе - при ляв и десен завой се чува отчетливо заминал лагер. Може и да вдигнеш всяко едно от колелата във въздуха и да го завъртиш. Също се чува доста ясно.
ПП: ГУмата наистина е перфектна.

ПП: ГУмата наистина е перфектна.
- unikalen88
- старши ентусиаст
-
- Кара: BMW 330cd
аз несъм с такива гуми,но след като смених летни със зимни се получи чъщото с шума,вече 2-ра зима карам и е така,вият си и това е все едно карам ВИАТНАМКА

- Rupart
- кандидат ентусиаст
-
Мисля да сложа летните гуми като се по разтопи снега, тия дни гледам го дават по топло и да пробвам дали е от тях. Тогава ще си проличи дали е от гумите!!! Като сваля ще разгледам главината случайно да няма повечко грес или дали има луфт. Ще пиша за резултатите след смяната.
- Falcon87
- Потребител
-
- Кара: BMW E46 330xi '02
Ако не се оправи след смяната на гумите си погледни диференцяла. Преди 1 месец колата ми виеше между 40 и 50 км/ч, като как минех 50 км/ч виенето спираше. Сложих добавка в задния диференцял и вече не го чувам.
- asotsf
- кандидат ентусиаст
-
- Кара: 330ci Stahlgrau
Виенето е от зимните гуми 100%. Откакто сложих зимните се появи това виене в ниските скорости, преди това с летните нямах ядове.
- transmaks
- Потребител
-
- Кара: 330 д
- Детайли за колата: много глезотиики
a можеби не е точно виене а като бучене го определям аз същия проблем със е330д комби сложих зимните хем не са нови и се появи доста осезаемо все едно диференциал по скоро а не лагер и то само в задната част защото от пред съм със летни гуми. 

качеството определя разликата
transmaks написа:a можеби не е точно виене а като бучене го определям аз същия проблем със е330д комби сложих зимните хем не са нови и се появи доста осезаемо все едно диференциал по скоро а не лагер и то само в задната част защото от пред съм със летни гуми.
Това предполагам е отговор, а не въпрос нали?
- Rupart
- кандидат ентусиаст
-
Всичко хубаво ама....защо шума се увеличава и в един момент спира и до Вакарел, до където ходих днес, след като спря нямаше никакъв шум!? Това не е характерно нито за гуми, нито за лагер, нито за диференциал....всичките тия работи си вият спрямо движението на колата, колкото по-бързо - толкова по-силно!!!

- bgpavlp
- младши ентусиаст
-
Аз залагам на лагер.На старати ми кола го имах същият проблем.Признаците бяха като твоите.Тръгваш и след няколко километра почва да вие (понякога след 5 км,друг път след 50км),в началото по слабо,но след 2-3 месеца по силно.Виеше си когато иска,и аз си мислех че ако е лагер,трябва да вие постоянно,но уви.По важно е ти сам да определиш от къде идва виенето,защото аз като съм ходил по сервизите ми казваха че всичко е наред и нямало лагер за смяна.Даже в един ми казаха,че виенето идвало от скоростната кутия.След като го смених всичко спря.

Ако нема у глава, има у Google.
- basko
- кандидат ентусиаст
-
- Кара: 2004/330xd автомат
- Мечтае да кара: bumer ...
- Детайли за колата: ноо яка
Имам едно постче за МОЕТО виене. Но при мен беше от летните гуми.
Скъса ми нервите, няма да ти казвам колко пъти минах по естакадата за летището, за да го чуя "по-добре". Сложих зимните и спря.

Не съм претенциозен, ... най-доброто ми е предостатъчно!!!
17 мнения
• Страница 1 от 2 • 1, 2