Чукане при палене. Дали са повдигачи?

3-та серия ('98-'05)

Модератори: mitaka7, ©, Dimitroff, Гецата, Технически модератори

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: E46 330ci
Мечтае да кара: e46 m3

Чукане при палене. Дали са повдигачи?

Мнение от Inline6 » 29 Ное 2012, 7:56

Здравейте :)

От 2-3 седмици съм собственик на е46 330ci 2001-ва година. Колата си беше перфектна до момента в който смених маслото. 3-4 дни след неговата смяна започна да чука при палене като с всеки изминал ден чука по-дълго и по-дълго.
Маслото което й налях е Castrol Magnetic 5w40 от колегата mitaka7 (споменавам за да е ясно, че маслото е хубаво и не е менте). С предното масло с което я купих не чукаше така. Обадих се на познат майстор и той ми каза
"повдигачи са, налей една добавка на лики моли за повдигачи и ще се оправи". Речено - сторено. Обаче чукането сутрин не спира а става все по-дълго. Дори вчера през деня оставих колата за 4 часа, и при палене вечерта
пак се разчука. Общо взето едни викат повдигачи, други викат ванос, трети викат верига. Прилагам един клип, за да чуете чукането. http://www.youtube.com/watch?v=CWYqdfiqQ-I

Общо взето в началото по 1-2 секунди почукваше, сега седмица по късно е по-дълго. Маслото ли да сменям? Да не би да и трябва 10w40? По-каталог го дават 5w40 та за това съм сложил такова.

Последно само да уточня, чукането рано или късно спира, не е перманентно. Някакви идеи?
Последна промяна Inline6 на 29 Ное 2012, 10:29, променена общо 1 път
Дневен хороскоп за зодия близнаци

Фен на тройките
Аватар
Кара: Колите да палят и работят!
Мечтае да кара: ;)
Детайли за колата: Лачени, в добро здраве и сериозен ремап ;)

Re: Чукане при палене. Дали са повдигачи?

Мнение от Dimitroff » 29 Ное 2012, 9:52

Онлайн диагнозите са трудно нещо...

Ако си по-агресивен шофьор - 5в30 ще и е редичко на 30ката...

Относно шума - или повдигачи или Ванос - второто се хваща много лесно на диагностика.

старши ентусиаст
Аватар
Кара: F07 535D
Мечтае да кара: SL500

Мнение от anzak » 29 Ное 2012, 10:04

Лампата на маслото веднага като запалиш ли гасне или няколко секунди по късно ако гасне по късно имаш проблем с клапана на масленото тяло и трябва да го смениш
Барай шишарката Минкеее ....

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от Inline6 » 29 Ное 2012, 10:08

anzak написа:Лампата на маслото веднага като запалиш ли гасне или няколко секунди по късно ако гасне по късно имаш проблем с клапана на масленото тяло и трябва да го смениш

Мда веднага си гасне. Между другото, сутринта запали без тракането, вероятно заради по-топлото време днес.

Dimitroff написа:Онлайн диагнозите са трудно нещо...

Ако си по-агресивен шофьор - 5в30 ще и е редичко на 30ката...

Относно шума - или повдигачи или Ванос - второто се хваща много лесно на диагностика.

Текущо съм с 5w40, не 30 :)

старши ентусиаст
Аватар
Кара: Е39М54В30

Мнение от zvetiko » 29 Ное 2012, 10:11

Колега 5w40 но за нов двигател, а 20мл добавка на 5 литра масло едва ли би решила проблема. Аз бих пробвал с масло 10w40 на друга фирма, взето от друго място- ако се интересуваш мога да ти препоръчам едно магазинче в Красна поляна, където човека знае какво продава и от там си вземам всичко.

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от Inline6 » 29 Ное 2012, 10:23

zvetiko написа:Колега 5w40 но за нов двигател, а 20мл добавка на 5 литра масло едва ли би решила проблема. Аз бих пробвал с масло 10w40 на друга фирма, взето от друго място- ако се интересуваш мога да ти препоръчам едно магазинче в Красна поляна, където човека знае какво продава и от там си вземам всичко.

В последно време си купувам масло само от mitaka7 и съм доста доволен. Поради тази причина не вярвам, че проблема е в самото масло а по-скоро в типа масло. Бих опитал с 10w40 но ме притеснява факта, че текущото е само на 100км и някак не ми се плаща отново за масло толкова скоро :)

старши ентусиаст
Аватар
Кара: Е39М54В30

Мнение от zvetiko » 29 Ное 2012, 10:58

Не го познавам, но след като човека е сигурен.... :yes: Но мисля, че няма друг начин да разбереш дали е от маслото, а най-вероятно е от него. Но след като си тръгнал по пътя на добавките- има така наречените вискозитетни подобрители както и добавки, които се водят за редуциране на пушека от ауспуха, които би трябвало да действат при високи температури, но реално сгъстяват маслото- аз съм ги ползвал когато имах продължително каране с висока скорост. Има и маркови на всяка бензиностанция и ако искаш пробвай срещу още 15-на лв. ;)
Но важното е да решиш проблема, защото ако караш до следващата смяна по този начин, стойноста на някой ремонт ще надвиши многократно стойноста на още една смяна на маслото- филтъра няма да го сменяш, 10w40 не е кой знае колко скъпо.

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от Inline6 » 29 Ное 2012, 11:06

zvetiko написа:Не го познавам, но след като човека е сигурен.... :yes: Но мисля, че няма друг начин да разбереш дали е от маслото, а най-вероятно е от него. Но след като си тръгнал по пътя на добавките- има така наречените вискозитетни подобрители както и добавки, които се водят за редуциране на пушека от ауспуха, които би трябвало да действат при високи температури, но реално сгъстяват маслото- аз съм ги ползвал когато имах продължително каране с висока скорост. Има и маркови на всяка бензиностанция и ако искаш пробвай срещу още 15-на лв. ;)
Но важното е да решиш проблема, защото ако караш до следващата смяна по този начин, стойноста на някой ремонт ще надвиши многократно стойноста на още една смяна на маслото- филтъра няма да го сменяш, 10w40 не е кой знае колко скъпо.

Пушек от ауспуха нямам, нито бял, нито сив. Само конденз :)

10w40 е по гъсто от 5w40 ако не се лъжа. Защо смяташ, че маслената помпа би качвала маслото по бързо до повдигачите? По моята логика по тънкото масълце ще стигне по бързо до тях? :dunno:

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от Inline6 » 29 Ное 2012, 11:08

anzak написа:Лампата на маслото веднага като запалиш ли гасне или няколко секунди по късно ако гасне по късно имаш проблем с клапана на масленото тяло и трябва да го смениш

Дали случайно имаш предвид този клапан? N:12 визирам :)

http://realoem.com/bmw/showparts.do?model=BN51&mospid=47620&btnr=11_2868&hg=11&fg=30

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от Inline6 » 29 Ное 2012, 14:22

Току що слязох специално до колата да проверя кога гасне. Лампичката за маслото заедно с тази на акумулатора, гасне точно две секунди след запалването. И двете заедно.

старши ентусиаст
Аватар
Кара: F07 535D
Мечтае да кара: SL500

Мнение от anzak » 30 Ное 2012, 8:25

Inline6 написа:

http://realoem.com/bmw/showparts.do?model=BN51&mospid=47620&btnr=11_2868&hg=11&fg=30

визирам клапана на масленото тяло не на маслената помпа ;)
Барай шишарката Минкеее ....

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от Inline6 » 30 Ное 2012, 10:38

anzak написа:
Inline6 написа:

визирам клапана на масленото тяло не на маслената помпа ;)

Може ли да те помоля само да поясниш, за кое точно маслено тяло иде реч? Нещо от тази схема ли? http://realoem.com/bmw/showparts.do?model=BN51&mospid=47620&btnr=11_2201&hg=11&fg=30

:roll:

старши ентусиаст
Аватар
Кара: the real 5er
Мечтае да кара: 0:00h. at La Sarthe

Мнение от Dirty M5 driveR » 30 Ное 2012, 22:34

Възможно е повдигачите да са чукали и преди, и старото масло да е било с разни добавки. Не знам... Аз скоро сложих 0W40 на 21 годишен двигател, и повдигачите спряха да чукат (или може би едва доловимо). Със старото - 10W40 чукаха съвсем отчетливо, за по 2-3 секунди. Но прекалено замърсен повдигач каквото и масло да му налееш, все ще причуква. Трябва да се извади и почисти.

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от Inline6 » 02 Дек 2012, 9:44

Dirty M5 driveR написа:Възможно е повдигачите да са чукали и преди, и старото масло да е било с разни добавки. Не знам... Аз скоро сложих 0W40 на 21 годишен двигател, и повдигачите спряха да чукат (или може би едва доловимо). Със старото - 10W40 чукаха съвсем отчетливо, за по 2-3 секунди. Но прекалено замърсен повдигач каквото и масло да му налееш, все ще причуква. Трябва да се извади и почисти.

Относно замърсения повдигач, поне по мое мнение ако е мръсен, ще си трака перманентно докато не се почисти. В моя случай всичко спира за 2-3 секунди?

старши ентусиаст
Аватар
Кара: the real 5er
Мечтае да кара: 0:00h. at La Sarthe

Мнение от Dirty M5 driveR » 02 Дек 2012, 13:07

Повдигача трака първоначално, защото му трябва време да се донапълни хубаво с масло. Замърсяванията означават пречка на маслото да навлезе максимално бързо. Тракането понякога минава с наливане на по-тънко масло, както направих и аз (само че аз не го направих с тая цел). Или маслото ти е кофти, или искат чистене или евентуална смяна на някой-друг, поради което старото масло може да е било с разни добавки, щото никой няма да иска да ти продаде тракащ двигател.

Следваща

Назад към E46