Настройка фарове за мъгла

3-та серия ('98-'05)

Модератори: mitaka7, ©, Dimitroff, Гецата, Технически модератори

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: BMW E46 320d,Peugeot 407SW
Мечтае да кара: BMW E61

Настройка фарове за мъгла

Мнение от NicKo_8 » 27 Ное 2012, 20:17

Здравейте колеги.Как трябва да са настроени фаровете за мъгла?Колко напред трябва да светят?При мен единия светеше напред а другият беше забит на долу.Сега съм ги направил да светят на метър-метър и половина пред колата,но май това не е правилната настройка.Как е правилно,как светят вашите халогени? :?:
The Power of Dreams!

кандидат ентусиаст
Аватар

Re: Настройка фарове за мъгла

Мнение от NicKo_8 » 29 Ное 2012, 12:51

Явно никой не е настройвал...Аз си ги настроих,като ги направих да светят на 10-15 метра пред колата.Мисля,че така са добре,ако са повече вдигнати почват да бледнеят.После на стена ги изравних да светят двата на равно.Това е.Мисля,че темата е за ключ. :idea:
The Power of Dreams!

старши ентусиаст
Аватар
Кара: E70

Мнение от slitter » 29 Ное 2012, 13:13

Toва е интересен въпрос, на който аз нямам точен отговор, а само мога да предполагам, че според мен халогените трябва да светят и настрани, за да се ориентира водача по банкета или пътната маркировка. Ще следя с интерес темата да видим дали някой наяма да каже нещо по-компетентно, но май не би! Все пак не заключвайте темата...

Слави
Аватар

Мнение от © » 29 Ное 2012, 13:16

Естествено, че няма норми за тях. Има за фарове, но не и за такива допълнителни светлини. Според мен ги настройваш най-много на половината от височината на късите и на едно ниво - това е. То на страни няма как да ги регулираш, само нивото

старши ентусиаст
Аватар
Кара: E70

Мнение от slitter » 29 Ное 2012, 13:20

© написа:Естествено, че няма норми за тях. Има за фарове, но не и за такива допълнителни светлини. Според мен ги настройваш поне на половината под късите и на едно ниво - това е. То на страни няма как да ги регулираш, само нивото

Разбира се, че няма нужда настрани да се регулират, но ми се струва логично да светят настрани, защото просто потокът светлина е насочен настрани, поради простата причина, че са разположени крайно в двата противоположни края на бронята, а тя си има своята естествена извивка. Много пъти ми е правило впечатление, че халогените светят именно натам, разбира се другата част от потока е напред. Не може да няма някакви норми!!! Убеден съм,че има... Между другото откъде се регулират????

Слави
Аватар

Мнение от © » 29 Ное 2012, 13:49

а бе сигурно има норми в някоя друга държава :mhihi:
Регулират се от един винт вътре, но само нивото. Поне М халогените са така.

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от NicKo_8 » 29 Ное 2012, 15:16

Да регулират се горе-долу на половината на късите,все пак идеята им е да светят на ниско.Регулирането им е само нагоре и надолу.Става чрез навиването на един винт с шестограм 4 (ако не се лъжа.)Достигането на винта става през една малка дупчица която се намира на левия халоген долен ляв ъгъл,а на десния в долен десен ъгъл.Настрани те са си нагласени да светят и немогат да се коригират.Просто самия рефлектор е така конструиран да разпръсква светлината и на страни.
The Power of Dreams!

младши ентусиаст
Аватар
Кара: 1999 BMW 320D

Мнение от b_velev » 29 Ное 2012, 16:00

Ето едно доста подробно описание за настройване на фаровете:
http://mercedes-bulgaria.com/polezno/po ... arove.html

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: 320d
Мечтае да кара: 330xd

Мнение от tuporashko » 29 Ное 2012, 16:09

добре де колеги,целта на фаровете за мъгла не е ли да светят по наблизо и в страни.Все пак когато има гъста мъгла най много нужда от видимост имаме пред колата,за осевата линия и за мантинелите. Поне аз съм чувал от шофьори че това им е предназначението. :dunno:.Аз съм с м броня и халогени и моите светят на долу и леко в страни.Мисля че така е нормално.

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от NicKo_8 » 29 Ное 2012, 17:09

Да колега,затова се слагат да светят по-близо от късите т.е. по-надолу.А за светенето на страни те си светят настрани.

Тази статия я четох.Струва ми се много сложна.Разчертаване на стени,мерене...Много играчка.По-добре да си платя и да ми ги настроят на машина,която си е специално за това.Лично мнение. :) Иначе статията не е лоша,много добре е описана.
The Power of Dreams!

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: 320d
Мечтае да кара: 330xd

Мнение от tuporashko » 29 Ное 2012, 17:22

аз това със статията го права,но чак толкова да се задълбочавам.....влизам в едни подземни гаражи,заставам с едно шестограмче и ги регулирам,гледам не ми пресветват насрещно движещите се,аз виждам добре значи всичко е супер

младши ентусиаст
Аватар
Кара: 1999 BMW 320D

Мнение от b_velev » 29 Ное 2012, 18:02

NicKo_8 написа:Да колега,затова се слагат да светят по-близо от късите т.е. по-надолу.А за светенето на страни те си светят настрани.

Тази статия я четох.Струва ми се много сложна.Разчертаване на стени,мерене...Много играчка.По-добре да си платя и да ми ги настроят на машина,която си е специално за това.Лично мнение. :) Иначе статията не е лоша,много добре е описана.

Имаше и по-прости инструкции, но не успях да ги намеря. Накратко идеята беше, че проекцията на фаровете за мъгла трябва да започват от където свършва тази на късите без да се припокриват. При мен са си така без да съм ги пипал.

старши ентусиаст
Аватар
Кара: 320dA 525xd

Мнение от pazokolarov » 02 Дек 2012, 0:25

Стандарта е:
Основни фарове за къси светлини - снижение 1%
Фарове за мъгла - снижение 2%
Как става?
Избираш някой по-свободен подземен паркинг или равна площадка със стена.
1. Спираш с бронята до стената, пускаш фаровете и отбелязваш центъра на снопа светлина (което определя и хоризонталния център на фара) на късите светлини за всеки фар и средата между двете отбелязки (центъра на колата, за да можеш да контролираш отдалечаването на колата право назад).
2. Същото се прави за фаровете за мъгла.
За линиите използвам тънко хартиено тиксо.
3. Дърпаш колата право на зад 10м, но не по-малко от 7,5 метра. (аз слагам по един напречен мерник по средата на предното и задното стъкло. Така като застанеш зад колата и ги видиш, дали сочат към средата между двете отбелязки на стената, се вижда дали си дал право назад или си кривнал в страни).
4. Правите си линиите за регулиране на фаровете по схемата, показана в горните постове. Ако ще регулирате и фаровете за мъгла, за тах си правите допълнителни линии.
5. За 10 м, за фаровете на късите, хоризонталната линия на светлината трябва да е спаднала с 10 см, а за фаровете за мъгла - с 20 см от хоризонталния център на съответния фар. Ако сте на 7,5, разстоянията трябва съответно да са 7,5 см и 15 см. Чупката между хоризонталната линия на светлината и отклонението й на горе в дясно, трябва да съвпада с центъра на снопа светлина на всеки фар от т.1.
6. Настройваш хоризонтално и вертикално фаровете и си готов.
7. Дългите светлини не се настройват. Те са си по заводско изпълнение на фара.

Надявам се да съм успял да го обясня малко по-просто от горното подробно описание.
Изображение
ИзображениеИзображение

Назад към E46