Въпрос относно автоматична скоростна кутия

3-та серия ('98-'05)

Модератори: mitaka7, ©, Dimitroff, Гецата, Технически модератори

ентусиаст
Аватар

Въпрос относно автоматична скоростна кутия

Мнение от driver69 » 25 Ное 2012, 19:46

Здравейте, колеги!
Наскоро си взех 320d 150 коня автоматик. Имам едно питане - при каране със 60 и около 1400 оборота, когато газта е съвсем леко натисната, оборотите падат с 300 и веднага се качват, при което се усеща как за момент сменя скорост. Нормално ли е?
П.П.: Снимки от колата ще кача тези дни, много съм доволен, по съвет минах и пълен преглед в Мкар.

ентусиаст
Аватар

Re: Въпрос относно автоматична скоростна кутия

Мнение от driver69 » 02 Дек 2012, 18:49

Колеги, никой ли няма подобен проблем или идея за решаването му?

младши ентусиаст
Аватар
Мечтае да кара: SR-71 Blackbird

Мнение от MonsteR » 02 Дек 2012, 19:52

Колега от описанието не се разбира какъв ти е проблема... като не натискаш газта нормално е оборотите да паднат... ако при натисната газ падат, това може да не е проблем на кутията...
Изображение

младши ентусиаст
Аватар
Кара: E61 530dA '04

Мнение от koleto_78 » 03 Дек 2012, 0:08

От това което си написал се предполага ,че е нормално като паднат и се вдигнат оборотите да върне една предавка надолу и тогава да започне да набира.

ентусиаст
Аватар
Кара: e46 compact 320td

Мнение от iv4o9999 » 03 Дек 2012, 13:08

при автомата, работата с гаста е важна, защото при леко натиснат педали поддържане на постоянна скорост, колата работи на максимално висока предавка за тази скорост, при ряско натискане на педала се превключва на по ниска предавка, мисля че може и 2 надолу. При оборотите които си казал, колата да се чуди какво и как защото под 1500 започват едни нездрави вибрации за мотор, скорости и купе.

старши ентусиаст
Аватар
Кара: 320dA 525xd

Мнение от pazokolarov » 03 Дек 2012, 18:47

Имаше една тема за това, как да караме с АСК.
Ако успееш да я изровиш ще ти даде отговор на много въпроси.
Като покараш малко още с АСК, ще и свикнеш и ще се научиш кога и как превключва предавките.
И ще се научиш как ти сам да ги сменяш с игра с педала на газта.
А особен кеф е в спортен режим ( не ръчен) щото мисли и действа доста по-бързо от тебе :driving:
Забравих да отговоря: да, нормално е това поведение на кутията. Ако караш по равен път с тази скорост и до 50 км/ч може да не ти върне скорост на зад. Но ако усети по-голямо натоварване (нагорнище примерно) веднага ще превключи една скорост на долу.
Изображение
ИзображениеИзображение

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от MonsteR » 03 Дек 2012, 18:54

Пацо, маса време карам автомата на БМВ и още не съм го включвал на спорт... я дай някво инфо какво е различното че се зарибих.. ама никога не ме е хапало да го цъкна на ляво.. а пък сега ти ме зариби... то и без това се изтрелва като комета.. дали ше стане още по бързо...
Изображение

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от Kris » 04 Дек 2012, 0:36

MonsteR написа:Пацо, маса време карам автомата на БМВ и още не съм го включвал на спорт... я дай някво инфо какво е различното че се зарибих.. ама никога не ме е хапало да го цъкна на ляво.. а пък сега ти ме зариби... то и без това се изтрелва като комета.. дали ше стане още по бързо...

По-бързо няма да стане. :mhihi:
Просто кутията ще реагира малко по-бързо. Т.е. ще пълни почти винаги оборотомера, като върнеш педала на газ-та няма веднага да превключва на по-висока предавка, а ще стои "в обороти" за малко. И такива дребни нещица, сложно е за описание през компа. Пробвай за известно време и ще разбереш сам.

P.S.
Ако си на "спорт" и караш кат' бабичка почти нищо няма да разбереш.

Фен на тройките
Аватар
Кара: Колите да палят и работят!
Мечтае да кара: ;)
Детайли за колата: Лачени, в добро здраве и сериозен ремап ;)

Мнение от Dimitroff » 04 Дек 2012, 11:10

MonsteR написа:Пацо, маса време карам автомата на БМВ и още не съм го включвал на спорт... я дай някво инфо какво е различното че се зарибих.. ама никога не ме е хапало да го цъкна на ляво.. а пък сега ти ме зариби... то и без това се изтрелва като комета.. дали ше стане още по бързо...

Това, което Пацо е казал е точно така, но с уговорката, че след сериозен пробег кутията "залинява"- няма разлика между спортен и нормален режим.

Ако обаче мотор, кутия и пробег са добри - разлика се усеща и то доста сериозно - на спорт освен, че "цеди" до по-високи обороти - скоростта на реакция е в пъти по-висока...

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от MonsteR » 04 Дек 2012, 12:50

Днес я пробвах. Да наистина има разлика - изчезва ластичното усещане и някак си я държи в обороти, винаги е готова да тръгне и няма лаг. Другото което ми направи впечатление е че като отпуснеш гаста почти веднага сваля на долна предавка, много е готино. Сега ще по карам малко на спорт да я почуствам хехе :D
Изображение

ентусиаст
Аватар
Кара: е85 M54B30

Мнение от sub_eleven » 09 Дек 2012, 10:02

MonsteR написа:Пацо, маса време карам автомата на БМВ и още не съм го включвал на спорт...

хаха и аз....

но на ръчни съм включвал един два пъти... :roll:

Назад към E46