Нямам парно, а колата е загряла

3-та серия ('98-'05)

Модератори: mitaka7, ©, Dimitroff, Гецата, Технически модератори

младши ентусиаст
Аватар

Нямам парно, а колата е загряла

Мнение от cHaunepucTa » 31 Окт 2012, 19:01

Здравейте колеги,
Изчетох всичко, което намерих с търсачката, но ....
Нормално ли е колата да загрява много бързо, а парното да го няма никакво?

Колата е е46 318i.

Давам пример от сутринта:
Навън 1 градус, паля колата, изчаквам 1-2 мин да поработи и тръгвам. Точно след 2 сфетофара, стрелката на температурата е на средата. Даже ми се струва, че колата загрява ненормално бързо.
Обаче ... пускам парното на макс. - духа студено.
Общо пътя ми към работа е 8км в София, от които вися по задръствания и стигам за около 40 минути. Та чак на последните 10 мин от пътуването/висенето , парното започва да духа много горещо. Изведнъж започва и прави баня в колата.

Дайте съвети, дали термостат е проблема, кой от двата термостата може да е проблема, какво да проверя освен термостатите?
Антифриз имам на макс.

Едит: Лятото като е пуснат климатика, в краката ми не духа студено, а топло!
Благодаря предварително!
Последна промяна cHaunepucTa на 04 Ное 2012, 11:50, променена общо 1 път

Потребител
Аватар

Re: Нямам парно, а колата е загряла

Мнение от kocceto1 » 31 Окт 2012, 19:07

Може да не ти е обезвъздушено парното

ентусиаст
Аватар

Мнение от Louis » 31 Окт 2012, 20:00

надува ли водните съединия? може да не е обезвъздушена
Упомена!Одере!Сдържам!Учуден! ВанОс! ПрУжина! АкУмулатор! СемеринГ! АУспУх! КлапАн! РезервОар! ГаЗ! ФорУм! ОбрЪч! КУпувам! ВрЪЗка! БОбина! ЛосТче! КаРбУратор! ИталиАнски! ГрадУс
ИзображениеИзображение

ентусиаст
Аватар
Кара: BMW E46 coupe 323ci
Детайли за колата: Някво купе 2.5

Мнение от marto853. » 31 Окт 2012, 20:37

Варианти много:
1)Клапана за топло/студено е дал фира.
2)Запушено радиаторче на парното.
3)Водна помпа.
новият ми номер: 0877787835

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: bmw e46-323-2.5CI
Мечтае да кара: E46M3,E92

Мнение от vankodve » 31 Окт 2012, 21:42

cHaunepucTa написа:Здравейте колеги,

Колата е е46 318i.

Навън 1 градус, паля колата, изчаквам 1-2 мин да поработи и тръгвам. Точно след 2 сфетофара, стрелката на температурата е на средата. Даже ми се струва, че колата загрява ненормално бързо.
Общо пътя ми към работа е 8км в София, от които вися по задръствания и стигам за около 40 минути. Та чак на последните 10 мин от пътуването/висенето , парното започва да духа много горещо. Изведнъж започва и прави баня в колата.

Дайте съвети, дали термостат е проблема, кой от двата термостата може да е проблема, какво да проверя освен термостатите?
Антифриз имам на макс.

Благодаря предварително!

здравей колега ....имах същия проблем и същата кола е46 318 ..след смяна на теростат 170лв. нямаше резултат след това водна помап 60 лв. пак нищо колата загрява за норматив а парното духа студен ....и най-накрая не слушах (специалистите)който ме набутаха с излишни пари за смяна на неща който работят купи ново радиаторче на парното мисля беше около 100 немско хубаво :yes: ако не се лъжа BERH и се родих .....в колата баня за 10 мин . в най-голямия студ :driving: 90% проблема е в радиаторче ....сменяй смело и пиши какво е .....поздрави

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от cHaunepucTa » 31 Окт 2012, 21:53

vankodve написа:
cHaunepucTa написа:Здравейте колеги,

Колата е е46 318i.

Антифриз имам на макс.

Благодаря предварително!

здравей колега ....имах същия проблем и същата кола е46 318 ..след смяна на теростат 170лв. нямаше резултат след това водна помап 60 лв. пак нищо колата загрява за норматив а парното духа студен ....и най-накрая не слушах (специалистите)който ме набутаха с излишни пари за смяна на неща който работят купи ново радиаторче на парното мисля беше около 100 немско хубаво :yes: ако не се лъжа BERH и се родих .....в колата баня за 10 мин . в най-голямия студ :driving: 90% проблема е в радиаторче ....сменяй смело и пиши какво е .....поздрави

Къде се намира това радиаторче?
А и до колегата по-горе, къде се намира тоя клапан за топло студено и как се казва, да го намеря в realoem?

ентусиаст
Аватар
Кара: BMW E46 coupe 323ci
Детайли за колата: Някво купе 2.5

Мнение от marto853. » 31 Окт 2012, 22:43

Аз бих започнал едно по едно да ги изключвам.Клапана може да се провери на диагностика има такава опция на колко градуса отваря/затваря.Водната помпа се проверява като се свали и се проверят лопатките на турбинката и.Радиатора също може да се провери лесно да ли е запушен като се свали клапана и се надуе от единия край на маркуча.За тези Проверки не са нужни кой знае какви средства и става много бързо.
пп.Дори и да е запушено радиаторчето може да се пробва да се отпуши или с въздух или с някакъв препарат който разтваря варовика.Аз използвах Кислол.
новият ми номер: 0877787835

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от azarovlado » 31 Окт 2012, 22:44

Като човек сблъсквал се с проблема да нямам парно в автомобила (не конкретно с БМВ) си мисля,че радиаторчето за парното ти не е запушено, защото ако е, то няма да имаш почти никакво парно дори и цял ден да шофираш. Когато радиаторчето е запушено при работа на двигателя във високи обороти едвам се усеща някаква топлинка. Знам, някой би казал,че може да е от водната помпа, но дори и да има малък дебит то при високи обороти тя все пак ще създаде достатъчно налягане. По принцип на всички коли в охладителната система има сякакви мръсотии и едно от местата където най-често се ОТЛАГАТ е точно радиаторчето за парното.Според мен имаш не добре обезвъздушена система и те съветвам да започнеш именно от там,а не да разглобяваш или сменяш неща и да си усложняваш работата.
Може да си направиш и един тест да следиш при колко градуса ще започне да духа топло от скритото меню,защото стрелката на датчика работи в много голям диапазон и няма такава точност колкото от менюто.
И имам едно питане, понеже и аз съм с подобен на твоя двигател само че е n42b18 и искам да знам с колко термостата е .

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: bmw e46-323-2.5CI
Мечтае да кара: E46M3,E92

Мнение от vankodve » 01 Ное 2012, 1:01

колега радиаторчето се намира под климатроника ,разглобява се пепелника има един пласмасов капак под него е радиаторчето смяната е за около 30-40 мин. ....за промивка аз лично не бих пробвал ....временна работа ,нов цената не е фрапираща ..

старши ентусиаст
Аватар
Кара: E46 318i 98
Мечтае да кара: Електромобил...

Мнение от vavilon » 01 Ное 2012, 16:10

А защо не пробваш най елементарният вариянт? В "скрито меню 7" влизаш и гледаш температурата.
Ето тук да си сравниш малко: viewtopic.php?f=34&t=230208&hilit=%D0%B7%D0%B0+%D0%BA%D0%BE%D0%BB%D0%BA%D0%BE+%D0%B7%D0%B0+%D0%BA%D0%BE%D0%BB%D0%BA%D0%BE+%D0%BC%D0%B8%D0%BD%D1%83%D1%82%D0%B8+%D0%B2%D0%B8+%D0%B7%D0%B0%D0%B3%D1%80%D1%8F%D0%B2%D0%B0+%D0%94%D0%92%D0%93+%D1%82%D0%BE

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от cHaunepucTa » 01 Ное 2012, 16:52

Сега се сетих и друго нещо, което може да е от полза.
На няколко пъти лятото ми се случваше докато карам на климатик, да ми духа топло в краката, ако това има връзка и ви помага да разгадаете мистерията.

ентусиаст
Аватар
Кара: BMW E90 320d; BMW E30 318i cabrio

Мнение от UBAH5 » 01 Ное 2012, 17:45

Koлега, сложил ли си копчето на централните духалки на червено?
Изображение
Изображение
When people ask you what car you drive and you say a BMW and they get all excited until they see it...

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: E 46

Мнение от BAGRETO » 01 Ное 2012, 20:46

Колега щом ти се е случвало да духа топло при пуснат климатик значи клапанът за парното не ти затваря добре ,възможно е сега да неможе да отвори добре или изобщо не отваря.При мен се получи лятото не спираше топлата вода и духаше топло постоянно ,смятах да си купувам нов но видях че се разглобява и го отворих и почистих (имаше парченца от бакелит явно от водната помпа :dunno: ) след това заработи без проблем.Номер 5 от схемата http://www.realoem.com/bmw/showparts.do ... g=64&fg=18

младши ентусиаст
Аватар
Кара: BMW F10 520dA

Мнение от BMW_1914 » 01 Ное 2012, 21:59

Ел. клапана на парното е :yes:
....и аз имам този проблем.

старши ентусиаст
Аватар
Кара: '12 BMW F10
Мечтае да кара: самолет

Мнение от oci » 02 Ное 2012, 0:13

cHaunepucTa написа:Сега се сетих и друго нещо, което може да е от полза.
На няколко пъти лятото ми се случваше докато карам на климатик, да ми духа топло в краката, ако това има връзка и ви помага да разгадаете мистерията.

Е ти с това трябваше да почнеш ел. клапана се бъзика нещо, първо го свали и пробвай да го почистиш ако не се оправи сменяй го с друг, духа ли на климатик топло в краката и на стъклото значи клапана не затваря, а сега най-вероятно е станало обратното или пък е заседнало нещо в него и не пропуска достатъчно.

Следваща

Назад към E46