Лампа за ниво на охладителната течност
Модератори: mitaka7, ©, Dimitroff, Гецата, Технически модератори
13 мнения
• Страница 1 от 1
- borkotot
- Потребител
-
- Кара: BMW 320D E46 150 k.s.
Лампа за ниво на охладителната течност
Здравейте колеги, от време на време ми светва лампата за нивото на охладителната течност. Появаше се по-рядко, но сега зачести и не ми дава мира тази лампа.
Антифриза го проверявам и си е ок - на максимума (клечката си изкача много нагоре). На какво може да се дължи това?
Използвах търсачката, но не открих информация освен тази да си провериш нивото на антифриза.
Колата ми е 320Д - 150 к.с.
Благодаря ви предварително за помощта!
Антифриза го проверявам и си е ок - на максимума (клечката си изкача много нагоре). На какво може да се дължи това?
Използвах търсачката, но не открих информация освен тази да си провериш нивото на антифриза.
Колата ми е 320Д - 150 к.с.
Благодаря ви предварително за помощта!
Последна промяна borkotot на 14 Окт 2012, 10:27, променена общо 1 път
- Zagy
- нафтения
-
- Кара: го на спомени
- Мечтае да кара: E39 M5 или E46 M3
Re: Лампта за ниво на охладителната течност
Ако нямаш загуба на антифриз най-вероятно е от датчика. Като за начало му почисти буксата и виж дали пак ще го прави.
Si non confectus, non reficiat.
- borkotot
- Потребител
-
Re: Лампа за ниво на охладителната течност
Размърдах буксата и я пръсках с един спрей, но нямаше ефект
Как се сменя този датчик? Дали ще се наложи смяната и на антифриза като се сменя датчика?

Как се сменя този датчик? Дали ще се наложи смяната и на антифриза като се сменя датчика?
- shumi66
- кандидат ентусиаст
-
- Кара: Е90 320Д или Х3 - 3.0Д
Датчика се намира на дъното на разширителния съд и се сменя много лесно(само се завърта на 90 градуса) - не изтича антифриз. Купих го за 12лв. Работи на магнитен принцип - можеш да го провериш дали работи като го извадиш от гнездото(без да изкл. буксата), да дадеш на контакт и да допираш до него малък магнит. Ако се заслушаш се чува леко цъкане при допир с магнита, в този момент изгасва лампата на таблото.
Колега имах същия проблем(само,че моят мотор е бензинов). Лампата изгасяше понякога при загрят мотор, но обикновенно си светеше.При преминаване през полегнал полицай светва. Смених датчика и никакъв резултат. Реших проблема след година , когато смених разширителния съд(стария се спука). В разширителния съд има 2 поплавъка-горният е с нивомерната щека, а отдолу има втори(независим от другия)-в него е вградена една намагнитизирана шайба, която дава импулс към датчика когато падне нивото на антифриза.

Колега имах същия проблем(само,че моят мотор е бензинов). Лампата изгасяше понякога при загрят мотор, но обикновенно си светеше.При преминаване през полегнал полицай светва. Смених датчика и никакъв резултат. Реших проблема след година , когато смених разширителния съд(стария се спука). В разширителния съд има 2 поплавъка-горният е с нивомерната щека, а отдолу има втори(независим от другия)-в него е вградена една намагнитизирана шайба, която дава импулс към датчика когато падне нивото на антифриза.

- punish_the_benz
- кандидат ентусиаст
-
- Кара: M5 е60, 645i manual
- Мечтае да кара: е30 + S85B50 и ASW
Здравей колега. Имах същият проблем , святкаше чат пат после зачестя. Проверих антифриза виждаше се до гърлото на казанчето а щекичката си излизаше докрай, но реших да го проверя на запален двигател след като си покарал малко. Отворих и тогава щеката изобщо не изкочи , долях 600-700 грама и от тогава лампа не ми е святкала. Откакто я имам тази кола никога не ми е дала правилни стойности за антифриза ако я проверявам студена. Най добре запали я покарай 4-5 километра и провери тогава.

- Rubik777
- Потребител
-
- Кара: Е46 318i 00'
- Мечтае да кара: M5
Зсравейте! За да не отварям нова тема ще попитам тук. Аз имам подобен проблем с антифриза. Преди месец, два ми се губеше антифриз и доливах веднъж. От тогава карам и нямам проблеми, но преди седмица пак светна лампата. Долях доста към 700-800 гр. Това става сутринта вечерта като си тръвах от работа пак ми светна и пак долях малко. На другата сутрин долях около 500 гр отново. От там право в сервиз. Оставих я няколко дни да я видят студена и загряла, но хората казаха, че от никъде не се вижда теч. Казаха да карам докато пак се прояви проблема. И наичтина 3,4 дни карам и нямам никакви проблеми. Само че това ме вбесява ту губи, ту спира не мога да тръгна на дълъг път, защото не знам какво може да стане. Кофти ситуация помагайте моля! Може ли да е помпата?
- Zagy
- нафтения
-
- Кара: го на спомени
- Мечтае да кара: E39 M5 или E46 M3
Аз имах подобни симптоми - оказа се спукан корпус на термостата. На ниски обороти нямаше теч, но над 2000об/мин явно налягането разтваря цепнатината и губех антифриз.
Пробвай на студен двигател да запалиш, изчакай 1-2 минути и я форсирай малко, след което гасиш и почваш да гледаш за течове. Така ще е лесно, защото мотора ще е студен и няма да е изпарил антифриза.
Пробвай на студен двигател да запалиш, изчакай 1-2 минути и я форсирай малко, след което гасиш и почваш да гледаш за течове. Така ще е лесно, защото мотора ще е студен и няма да е изпарил антифриза.
Si non confectus, non reficiat.
- Rubik777
- Потребител
-
- Кара: Е46 318i 00'
- Мечтае да кара: M5
Благодаря колега, това е една много добра насока, задължително ще проверя дали не е от там теча.
- borkotot
- Потребител
-
Благодаря ви колеги за помощта. Както беше написал колегата пробвах да видя на запален двигател и щеката беше много ниско. Долях и от тогава две седмици не е светнала лампата 
Явно, че тази щека и при мен не показва правилно на студен двигател.

Явно, че тази щека и при мен не показва правилно на студен двигател.
Имаш теч вероятно колега, а освен това след изгасване и охлаждане на мотора дърпа въздух навътре от някъде и по този начин се качва нивото в разширителния съд, което те заблуждава, че има течност, а то има, но избутана нагоре от въздуха и съответно недостатъчна. За истинността на казаното може да пробваш да отвиеш леко пробката за обезвъздушаването и ще видиш как нивото в казанчето почва да се вдига нагоре. Има вероятност точно този ефект да се получава при теб. Затова огледай абсолютно всички детаили на охладителната система и трябва да го хванеш! При добре затворена херметически охладителна система нивото а течността си се мери идеално по щеката. Ако обаче го има това, за което ти говоря, трябва да се запали колата, за да превърти антифриза и да излезе въздуха, за да може да се види реалното ниво.
- punish_the_benz
- кандидат ентусиаст
-
- Кара: M5 е60, 645i manual
- Мечтае да кара: е30 + S85B50 и ASW
Аз ти казах колега при мен така се оправи и няма проблеми.

- dido0o```
- ентусиаст
-
- Кара: F10 530d 245
А аз да попитам на контакт като дам тази лампа трябва ли да светне? Така както светват за кратко лампите за абс-а и тн.
- overclock
- младши ентусиаст
-
- Кара: E36 316 96', Е46 316 03'
13 мнения
• Страница 1 от 1