Въпрос за музика
Модератори: mitaka7, ©, Dimitroff, Гецата, Технически модератори
21 мнения
• Страница 1 от 2 • 1, 2
- dark0
- младши ентусиаст
-
- Кара: 320ci 170 к.с.
- Мечтае да кара: Е92, ако може М3 !
Въпрос за музика
Здравейте колеги
Значи в колата ми ( е46 купе ) ми липсваше бас .. и си взех туба и усилвател .. поиграх си 2 часа да прокарам кабелите и да навържа нещата, но имам следния проблем ..
усилвателя е вързан към задните говорители на колата ( в фабрично сд съм ), но нещо май не е като хората, защото като подам газ на колата и мембраната на говорителя надува на макс .. другото което е като намаля музика докрай и се чува едно бучене от говорителя.
Мислех си, че ще ми трябва филтър, вързах и филтър, но положението е същото ..
Та някой може ли да ми каже как и от къде да изкарам сигнал за усилвателя, за да се махнат тези гадни шумове и надуване на баса ..
Благодаря предварително
п.с. ако за София има някой, който може да го направи евентуално и има свободно време ако иска да пише, ще си платя нужната цена стига да нагласи нещата

Значи в колата ми ( е46 купе ) ми липсваше бас .. и си взех туба и усилвател .. поиграх си 2 часа да прокарам кабелите и да навържа нещата, но имам следния проблем ..
усилвателя е вързан към задните говорители на колата ( в фабрично сд съм ), но нещо май не е като хората, защото като подам газ на колата и мембраната на говорителя надува на макс .. другото което е като намаля музика докрай и се чува едно бучене от говорителя.
Мислех си, че ще ми трябва филтър, вързах и филтър, но положението е същото ..
Та някой може ли да ми каже как и от къде да изкарам сигнал за усилвателя, за да се махнат тези гадни шумове и надуване на баса ..
Благодаря предварително

п.с. ако за София има някой, който може да го направи евентуално и има свободно време ако иска да пише, ще си платя нужната цена стига да нагласи нещата

- ssound
- кандидат ентусиаст
-
- Кара: e46 compact320тd/e30 318is
- Мечтае да кара: е30 m62b48is
Re: Въпрос за музика
такаааа...
марка и модел на усилвателя?
какво означава надува на макс?
пука ли при сменяне на песните,при преминаване от диск на радио,при включване и изключване?
влияе ли се като ниво като променяш усилването или е константа?
от двата канала ли вземаш сигнал или само от единия?
откъде си взел маса за захранване на усилвателя?
марка и модел на усилвателя?
какво означава надува на макс?
пука ли при сменяне на песните,при преминаване от диск на радио,при включване и изключване?
влияе ли се като ниво като променяш усилването или е константа?
от двата канала ли вземаш сигнал или само от единия?
откъде си взел маса за захранване на усилвателя?
- marto853.
- ентусиаст
-
- Кара: BMW E46 coupe 323ci
- Детайли за колата: Някво купе 2.5
Трябва ти това: download/file.php?id=56103&t=1 Връзва се на задните колони.
новият ми номер: 0877787835
- dark0
- младши ентусиаст
-
Усилвателя е ето такъв - http://www.hifi-pictures.net/base-car-a ... %20460.htm
иначе няма значение дали е радио или сд като звука е намален докрай има едно бучене от говорителя.. а най-интересно е, че като натисна педала за газта и говорителя се надува .. се едно е пусната песен с много як бас, а в същото време всичко е намалено докрай ..
въпросното устройство от къде може да се закупи, какво да търся ( какво се води това чудо ) и колко пари е г/д
иначе няма значение дали е радио или сд като звука е намален докрай има едно бучене от говорителя.. а най-интересно е, че като натисна педала за газта и говорителя се надува .. се едно е пусната песен с много як бас, а в същото време всичко е намалено докрай ..
въпросното устройство от къде може да се закупи, какво да търся ( какво се води това чудо ) и колко пари е г/д
- marto853.
- ентусиаст
-
Това устройство вади само сигнала от колоните,може да го намериш навсякъде където слагат музика.Струва 30,40лв.
пп.Даже си и с като моя усилвател.
пп.Даже си и с като моя усилвател.
новият ми номер: 0877787835
- Rosendo
- младши ентусиаст
-
- Кара: E46 330Ci M2 PACK CABRIO
dark0 написа:въпросното устройство от къде може да се закупи, какво да търся ( какво се води това чудо ) и колко пари е г/д
Колега, аз купувах въпросното устройство и истината е че не върши никаква работа. Бих те посъветвал следното:
Намери свестен радиотехник който познава добре елементите по една платка и борави добре с поялника и го помоли да отвори твоето СД, към предусилвателя да върже успоредно “външна предусилвателна платка“ която има готова във всички магазини за радиотехника (струва към четири лева) и от нея да ти извади така наречените “чинчове“ или “камбанки“ (червената и бяла букса с която се подава сигнал към външното стъпало)
По този начин оригиналният предусилвател захранва оригиналният усилвател, а той говорителите на колата
Допълнително монтираната предусилвателна платка захранва външният усилвател който си купил, а той тубата.
Още един съвет, вместо тубата,която ти заема място в багажника монтирай си един басговорител на подлакътника на задната седалка (прави се фланец и се закача откъм багажника така че да е насочен към купето) и мисля че ще останеш доволен.
Поздрави
- ssound
- кандидат ентусиаст
-
това устройство е шибан конвертор на ниво от високо към ниско и с него нищо няма да направиш.варианта с външния предусилвател е малко по-добър,но и там има особености които ако не се спазят при изработката пак ще има неприятности. а вероятността да окъкате цд-то е много голяма.
сегааа.. в момента имаш т.нар. "самовъзбуждане" на стъпалото породено от неправилното ти свързване на сигналния кабел.
трябва да вземеш сигнал само от (+) на ляв и (+) на десен канал свързнани към тънкото жило на чинчовете ти. пин 1 и 2 на буксата.
екранировката на двата кабела я свържи към корпуса на цд-то ти или към дебелия кафяв проводник който захранва цд-то.
сегааа.. в момента имаш т.нар. "самовъзбуждане" на стъпалото породено от неправилното ти свързване на сигналния кабел.
трябва да вземеш сигнал само от (+) на ляв и (+) на десен канал свързнани към тънкото жило на чинчовете ти. пин 1 и 2 на буксата.
екранировката на двата кабела я свържи към корпуса на цд-то ти или към дебелия кафяв проводник който захранва цд-то.
- ssound
- кандидат ентусиаст
-
и още нещо тоя вариант с баса на подлакътника недей го пробва,ще си надупчиш облегалката напразно.
за тоя вариант ти трябва т.нар. "free air" говорител,който трябва да е с определени параметри а тия които се предлагат в търговската мрежа в момента не са от него. ако пък решиш да послушаш колегата и да сложиш какъв да е бас по този начин,ще гледаш само едни бесни ходове на мембраната слизащи много под резонансната на баса а бас няма да има никакъв или в най-добрия случаи някакъв мазен неотчетлив разплут бас с ниско ниво и големи фазови закъснения.
за тоя вариант ти трябва т.нар. "free air" говорител,който трябва да е с определени параметри а тия които се предлагат в търговската мрежа в момента не са от него. ако пък решиш да послушаш колегата и да сложиш какъв да е бас по този начин,ще гледаш само едни бесни ходове на мембраната слизащи много под резонансната на баса а бас няма да има никакъв или в най-добрия случаи някакъв мазен неотчетлив разплут бас с ниско ниво и големи фазови закъснения.
- marto853.
- ентусиаст
-
- Rosendo
- младши ентусиаст
-
marto853. написа:Ела да видиш дали нищо не става.![]()
И аз мога да кажа същото. Щом съм го предложил значи съм пробвал и ефекта е дооооста задоволителен.

- pimpo
- младши ентусиаст
-
- Кара: е46
- Детайли за колата: N42B20
Според мен проблема с "надуването на макс" се дължи на свързването към изхода на крайното стъпало на CD-то. По принцип автоусилвателите са в т.нар. мостов режим, при който говорителите не са вързани спрямо маса (корпус) а между два изхода на два усилвателя работещи в противофаза. С други думи сигнала, който вземаш от говорителите съдържа постоянно напрежение, което е в зависимост от захранващото напрежение, а то пък зависи от оборотите. Тук има 2 решения: 1 - добавяш си разделителен кондензатор, който да филтрира постоянната съставка в сигнала. 2 - Правиш си (ако фабрично няма) изход от предусилвателя на плеъра. Втория вариант ще реши и другия ти проблем. Шума най-вероятно се дължи на това, че реално имаш 2 усилвателя един след друг. И макар да си намалил до 0, шума на първия усилвател си го има и той се усилва от втория. Друг вариант за шума е лоши кабели към усилвателя или лоши връзки.
И най-важното: Ако не ги чуваш много тоците, по-добре нищо не пипай
едит: Сега погледнах усилвателя, че има режим high pass 80Hz. Пробвай да го включиш на този режим. Най-вероятно проблема ще изчезне заедно с половината бас
, но поне ще знаеш, че там е проблема и може да караш така докато не направиш изход от предусилвателя.

едит: Сега погледнах усилвателя, че има режим high pass 80Hz. Пробвай да го включиш на този режим. Най-вероятно проблема ще изчезне заедно с половината бас

Кога се пише "И" и кога "Й"
1. В българския език няма дума, която в множествено число да завършва на "й"!!!
грешно --> правилно
- вибраций --> вибрациИ
- консултаций --> консултациИ
2. Думи в които може да има "и" или "й" според смисъла. Примери:
- моменТА в коЙто (ед.число)... / ...моментИТЕ в коИто... (мн. число)
- коЙ човек (ед. число) / коИ хора (мн. число)
- някоЙ човек (ед.число) / някоИ хора (мн.число)
- Моля не ме безпокоЙте! / Не, не ме безпокоИте
- един завоЙ (ед.ч.) / много завоИ (мн.ч.)
1. В българския език няма дума, която в множествено число да завършва на "й"!!!
грешно --> правилно
- вибраций --> вибрациИ
- консултаций --> консултациИ
2. Думи в които може да има "и" или "й" според смисъла. Примери:
- моменТА в коЙто (ед.число)... / ...моментИТЕ в коИто... (мн. число)
- коЙ човек (ед. число) / коИ хора (мн. число)
- някоЙ човек (ед.число) / някоИ хора (мн.число)
- Моля не ме безпокоЙте! / Не, не ме безпокоИте
- един завоЙ (ед.ч.) / много завоИ (мн.ч.)
- dark0
- младши ентусиаст
-
Вързах нещата както е казал колегата саунд.. пак издива
Утре ще пробвам с кондензатор.. само кажете как и къде се връзва
Утре ще пробвам с кондензатор.. само кажете как и къде се връзва
- ssound
- кандидат ентусиаст
-
ros1977 написа:marto853. написа:Ела да видиш дали нищо не става.![]()
И аз мога да кажа същото. Щом съм го предложил значи съм пробвал и ефекта е дооооста задоволителен.
ефекта колега ми е до болка познат и може да е "доооста задоволителен" за хора като теб и колегата които нямате кои знае какви изисквания за качествен звук. ако на бозава честотна характеристика с пикове с над +6-7дб. при 24-30херца и последващ спад с над -5-6дб. при 50-65херца. казвате "дооста задоволителен" то тогава всичко е наред.
и всичко това е при фазови закъснения с над 30 милисекунди,които човешкото ухо възприема като бавен,мазен,неотчетлив, бас.
не искам никой да обидя,всеки си има мнение опитваме се да помогнем на колегата кой с каквото може!
занимавам се професионално с кар-аудио вече 15 години и със споменатите проблеми в дискутираната тема се сблъскваме всеки ден!

- ssound
- кандидат ентусиаст
-
pimpo написа:Според мен проблема с "надуването на макс" се дължи на свързването към изхода на крайното стъпало на CD-то. По принцип автоусилвателите са в т.нар. мостов режим, при който говорителите не са вързани спрямо маса (корпус) а между два изхода на два усилвателя работещи в противофаза. С други думи сигнала, който вземаш от говорителите съдържа постоянно напрежение, което е в зависимост от захранващото напрежение, а то пък зависи от оборотите. Тук има 2 решения: 1 - добавяш си разделителен кондензатор, който да филтрира постоянната съставка в сигнала. 2 - Правиш си (ако фабрично няма) изход от предусилвателя на плеъра. Втория вариант ще реши и другия ти проблем. Шума най-вероятно се дължи на това, че реално имаш 2 усилвателя един след друг. И макар да си намалил до 0, шума на първия усилвател си го има и той се усилва от втория. Друг вариант за шума е лоши кабели към усилвателя или лоши връзки.
едит: Сега погледнах усилвателя, че има режим high pass 80Hz. Пробвай да го включиш на този режим. Най-вероятно проблема ще изчезне заедно с половината бас, но поне ще знаеш, че там е проблема и може да караш така докато не направиш изход от предусилвателя.
едно от най-съдържателните мнения който съм чел в последно време

с леки допълнения,
вариант едно- добавянето на разделителен кондензатор няма да помогне защото стъпалото си има такъв на входа,непосредствено след чинчовете и проблема е налице.
към автора на темата:
колега я намали "левел-а" на блаупункта докрай и пробвай без да усилваш много отцд-то да чуеш дали проблема го има.
- Rosendo
- младши ентусиаст
-
ssound написа:ros1977 написа:marto853. написа:Ела да видиш дали нищо не става.![]()
ефекта колега ми е до болка познат и може да е "доооста задоволителен" за хора като теб и колегата които нямате кои знае какви изисквания за качествен звук. ако на бозава честотна характеристика с пикове с над +6-7дб. при 24-30херца и последващ спад с над -5-6дб. при 50-65херца. казвате "дооста задоволителен" то тогава всичко е наред.
и всичко това е при фазови закъснения с над 30 милисекунди,които човешкото ухо възприема като бавен,мазен,неотчетлив, бас.
не искам никой да обидя,всеки си има мнение опитваме се да помогнем на колегата кой с каквото може!
занимавам се професионално с кар-аудио вече 15 години и със споменатите проблеми в дискутираната тема се сблъскваме всеки ден!
Ние аматьорите се задоволяваме и с бавен мазен неотчетлив бас.....
Ако прочетеш питането на колегата пуснал темата, единственното което търси е да подсили малко баса който наистина липсва във Е46. Нека не забравяме че не търси супер саунд профешънъл. Това което съм написал е най читавият и най евтин вариант. Друго нещо което е важно, собственниците на Е46 не са “гъзета“ дето гледат да натъпчат колата с “варели“ в багажника за да прави дум-дум по улиците

Аз също не искам да умаловажа 15 годишния ти опит със музикалните уредби в колата, но съм препатил, ходил съм при какви ли не разбирачи и всички искаха да ме “къпят“ със супер уредби за да ми вземат една камара пари.
Пробвах и със въпросното устройство дето взима сигнал от задните говорители, и със туба в багажника и най приятният звук за непрофесионалните ми уши е този който съм описак в поста си по-горе, 10“ бас на ски сака (подлакътника на задната седалка)
Всеки си решава сам, аз само споделям опит от това което съм препатил със музиката.
Поздрави
21 мнения
• Страница 1 от 2 • 1, 2