разход и лошо гориво

3-та серия ('98-'05)

Модератори: mitaka7, ©, Dimitroff, Гецата, Технически модератори

ентусиаст
Аватар
Кара: 12' F30 335i

разход и лошо гориво

Мнение от taba4ko » 29 Сеп 2012, 23:46

Привет колеги. Възможно ли е некачествено гориво да доведе до по-висок разход и обратното, по-хубаво гориво до по-малък при еднакви условия на каране и естествено изправен автомобил?
Изображение

Потребител
Аватар
Кара: E46 , E64
Детайли за колата: 318 i , 635 d

Re: разход и лошо гориво

Мнение от zl000 » 30 Сеп 2012, 0:43

Да - имайки впредвит че в Европа като си сипвам бензин и от изпаренията над резервуара можеш да припаднеш - в БГ не е така :idea:
А дали проблема ти е от бензина не е сигорно
БАТЕ СА - BMW SWAG .mp3

младши ентусиаст
Аватар
Кара: Е38 725tds

Мнение от emo_ch » 30 Сеп 2012, 1:33

Принципно е възможно понеже некачественото гориво изгаря по-лошо в цилиндрите, което означава че мощността пада, което изисква повече натискане на педала за газта, което води до повишен разход. Друг е въпросът дали този разход е съществен. Аз наскоро преминах към към по-хубавата нафта на OMV (Max motion diesel). Все още не мога да кажа дали разходът е намалял, но това което забелязвам е, че двигателят пуши много по-малко като давам газ. В това отношение разликата е огромна :lalala: . Преди зареждах на Еко обикновен дизел (т. нар. Ekonomy) и колата си припушваше дори и при не много подаване на газ. А и Еко нещо ме съмняват, че "удрят в грамажа" :ranting: . Гледам, че от скоро и Shell предлагат някакво гориво, с което се намалявал разхода, но тия работи ми се струват измама. Все пак ако някой го е пробвал това гориво нека сподели впечатления. Аз по принцип на Shell избягвам да зареждам, защото съм чувал някои "мръсни" истории :censored: .

ентусиаст
Аватар

Мнение от taba4ko » 30 Сеп 2012, 10:46

Ами за Shell смятам, че е рекламен трик. Само те останаха без да са си кръстели обикновеното гориво. Според мен само са му сменили името а си е същото гориво от преди. Няма как да стане до сега си сипвал едно а от довечера сипваш друго на всички бензиностанции. За ЕКО се говори, че само Ekonomy 95 не ставал (аз от него заредих сега и малко съжалявам за това), останалите горива уж били добри.
По темата. Аз зареждам до горе и от последната зарядка ми се струва, че прекалено бързо пада стрелката на резервоара, а изминатите километри не са колкото съм изминавал до сега. Под съществен разход имам в предвид около 1,5-2 литра отгоре.
Изображение

младши ентусиаст
Аватар

разход и лошо гориво

Мнение от RaHzElChO » 30 Сеп 2012, 11:46

Случайно или не, преди 2 седмици заредих ekonomy догоре и 70км по-късно колата умря на магистралата със 150 км/ч, така и не успя да запали повече. Диагнозата беше заминала помпа на common rail.
36922
rve написа:БМВ не е просто марка автомобил, БМВ е идея, страст, съдба.

младши ентусиаст
Аватар
Кара: E46
Мечтае да кара: T-72 само направо и с пълна газ

Мнение от gromovich » 30 Сеп 2012, 13:16

Аз откакто съм взел колата карам зимата и лятото само със скъпия дизел на ОМВ, но има разлика в горивата на различните бензиностанции на веригата. Така че... всичко е на късмет.

младши ентусиаст
Аватар
Кара: E36 316 96', Е46 316 03'

Мнение от overclock » 30 Сеп 2012, 13:17

Аз вече втори път зареждам от новото гориво на Шел (Shell FuelSave 95) и съм приятно изненадан :yes: . Незнам дали е по-икономичен, но двигателя работи досто по-добре сутрин преди да е загрял. Дават му 2% икономия, което няма как да го хвана по никакъв начин, а и това не би ме накарало да зареждам от една или друга бензиностанция.
Да влагаш чувства не е като да чувстваш влага!

ентусиаст
Аватар

Мнение от taba4ko » 30 Сеп 2012, 13:54

gromovich написа:Аз откакто съм взел колата карам зимата и лятото само със скъпия дизел на ОМВ, но има разлика в горивата на различните бензиностанции на веригата. Така че... всичко е на късмет.

Не само на ОМВ е така. На повечето вериги бензиностанции им се различава горивото по различните им клонове - та нали от едно място зареждат...
Изображение

младши ентусиаст
Аватар
Кара: Е38 725tds

Мнение от emo_ch » 30 Сеп 2012, 20:28

taba4ko написа:По темата. Аз зареждам до горе и от последната зарядка ми се струва, че прекалено бързо пада стрелката на резервоара, а изминатите километри не са колкото съм изминавал до сега. Под съществен разход имам в предвид около 1,5-2 литра отгоре.

То на стрелката не винаги може да се вярва. Най-точното е добре познатия метод със зареждане догоре, каране и пак зареждане догоре. Разход 1,5-2 литра отгоре (предполагам на 100 км имаш предвид) е доста, за да се дължи на горивото.

ентусиаст
Аватар

Мнение от taba4ko » 30 Сеп 2012, 21:51

Да имаш право. Възможно е и стрелката да ме лъже малко. Аз и за това поставям въпроса пред колегите от форума. Естествено ще имам резултатите след като заредя догоре и ще видя колко съм изминал с изразходеното вече гориво.
Изображение

ентусиаст
Аватар
Кара: e46 compact 320td

Мнение от iv4o9999 » 30 Сеп 2012, 23:51

emo_ch написа:
taba4ko написа:По темата. Аз зареждам до горе и от последната зарядка ми се струва, че прекалено бързо пада стрелката на резервоара, а изминатите километри не са колкото съм изминавал до сега. Под съществен разход имам в предвид около 1,5-2 литра отгоре.

То на стрелката не винаги може да се вярва. Най-точното е добре познатия метод със зареждане догоре, каране и пак зареждане догоре. Разход 1,5-2 литра отгоре (предполагам на 100 км имаш предвид) е доста, за да се дължи на горивото.

към 2 литра разлика на 100 може да се постигне или с проблем в мотора или ако си карал безумно лошо гориво, в момента по рекламите дават 2 литра на резервоар, ако се предлагаше гориво което намалява разхода с 2 литра на 100, то тва е все едно да намалят нафтата на 2лв на литър, за жалост няма да стане.

иначе и аз си мислля да пробвам тези нови горива на Шел, предполагам ще пуснат първите месеци качество с цел да зарибят и после пак същия боклук. За сега сипвам само на лукойл, и то не защото им е невероятно горивото ами защото ми е удобна, навсякаде все е едно и също.

старши СПАМ ентусиаст
Аватар
Кара: е30 чат-пат
Мечтае да кара: варел
Детайли за колата: ...
е46 m52b20
е46 m54b30
е83 m54b30
e30 m20b25
е30 m10b18
е46 m54b25
e92 s65b40

Мнение от K_Ilkov » 01 Окт 2012, 9:33

taba4ko написа:Да имаш право. Възможно е и стрелката да ме лъже малко. Аз и за това поставям въпроса пред колегите от форума. Естествено ще имам резултатите след като заредя догоре и ще видя колко съм изминал с изразходеното вече гориво.

като говориш за разход и гледам си от София
отчиташ ли ефекта 15 септември :mhihi:
последните седмици трафика се промени доста
Изображение

Цените са такива, че ако имаш хубава не си струва да я продаваш, а ако търсиш хубава не си струва да я купуваш.

...

ентусиаст
Аватар

Мнение от taba4ko » 01 Окт 2012, 10:30

Дано да е от първия учебен ден, но като цяло не съм забелязъл да се е променил трафика по моя маршрут с повече от обикновеното.
Изображение

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: на вода!
Мечтае да кара: Airbus A380! :)

Мнение от JOTTO_DEL » 01 Окт 2012, 13:14

overclock написа:Аз вече втори път зареждам от новото гориво на Шел (Shell FuelSave 95) и съм приятно изненадан :yes: . Незнам дали е по-икономичен, но двигателя работи досто по-добре сутрин преди да е загрял. Дават му 2% икономия, което няма как да го хвана по никакъв начин, а и това не би ме накарало да зареждам от една или друга бензиностанция.

Това гориво "Shell FuelSave" го зареждам почти винаги и съм доволен, но тук в Германия го има от няколко месеца. Предполагам, че тук ще е доста по-качественно от БГ. :mhihi: Като си бях в БГ за около месец зареждах само от ОМВ и няколко дни преди да си тръгна за Германия нафтовата помпа се развали, причината бе ясна лошо гориво. :evil: Новата помпа имаше книжка с упътване и пишеше "причина за повреда на помпата е некачественно гориво", тъй че в БГ за пореден път се убедих какъв боклук се продава! :nono:
Изображение
Sheer driving pleasure BMW

старши ентусиаст
Аватар
Кара: G20, F82

Мнение от Bexim » 01 Окт 2012, 14:41

На мен също ми се вдигна разхода с около 1,5 - 2 литра, но си го обяснявам с ефекта 15 Септември...
До сега съм зареждал само ЕКО - Економи 95, но сега ми се ще да пробвам нещо друго, още се ослушвам :lol:

Пък и не виждам да ми е висок разхода - 2,8 - 12 лятно градско ми се струва срамно ниско.. Ако падне още, не знам, ще ме е срам да споделям... Иначе пролет-есен ми е около 13... За зимата не казвам, че става страшно :mhihi:
FREE SPIRIT
``He who shall be last shall be sideways and smiling...`` J. Clarkson
ex: e30 318is, e46 330d, e36 328i M, e46 316i, e90 320d, e34 ///M5, e46 330ci SMG M, e90 LCI 325i M, f30 328i, e92 ///M3 6MT

Следваща

Назад към E46