Помогнете, колата не върви, майсторите не намират проблема

3-та серия ('98-'05)

Модератори: mitaka7, ©, Dimitroff, Гецата, Технически модератори

Потребител
Аватар

Помогнете, колата не върви, майсторите не намират проблема

Мнение от irina_azm_ » 26 Авг 2012, 0:59

Здравейте,
имам проблем с моето BMW, който се проточи много време и вече започнах да се отчайвам. Моля да ме извините за некомпетентния начин по който ще разкажа историята, но нямам понятие от материята.
Колата е BMW 330d 2000 година - комби. Проблемът е следния:
Вече 3 пъти колата ни остави на пътя, всеки път по един и същи начин, винаги на връщане от дълъг път. Значи както карам първо колата започва да предръпва, след малко светва на таблото нещо като навита жичка под която пише DDE, губи мощност, като натискам газта - не ускорява (стоеше си на 60 км) и след 20 - 30 секунди угасна. И няма палене, върти стартера, но не запалва. Прибираха ни и трите пъти с пътна помощ.
-Първия път(май месец) в сервиза казаха че този филтър който бил в резервоара, бил целия разяден и разпаднат(смениха го) и резервоара бил пълен с боклуци(изчистиха го);
-Втория път пак бил мръсен резервоара;
-Третия път цедката на резервоара се била задръстила и трябвало да държим колата винаги с резервоар пълен над половината, защото като било малко горивото се загрявало и налющвало боята в резервоара и затова се задръствал(нямам понятие дали е така)

Така или иначе от последния път не смеем никъде да мръднем по надалеко с колата, защото пътната помощ ни излезе златна от различните краища на България.

Но аз си усещам колата че не работи добре, от време на време предръпва, прелашква и въобще не върви както трябва. И понеже ми предстои по дълго пътуване реших профилактичо да отида в сервиз, да проверят дали всичко е наред. Но докато дойте време да отида в сервиза(вчера) колата започна да работи още по зле. Освен че предръпването вече стана много отчетливо ами на място започна да си мени оборотите. И то чувствително. По път за сервиза, докато превключвах от 4-та на 3-та при натискането на съединителя угасна(и съответно като вкарах трета пак запали).
В сервиза и направиха пълна диагностика и не откриха абсолютно нищо. Колата си работела идеално, покараха я - вобще не предръпвала. Тръгнах си като реших че ще отида и на друго място да поровят какъв е проблема. Но още на връщане от сервиза, колата се държа по абсолютно същия начин - прелашкваше(повече от сутринта на същия ден) и почти всеки път в който натиснех съединителя - угасваше. На едно от угасванията се наложи няколко минутно изчакване за да успее да запали. Едва успяхме да се приберем защото гаснеше постоянно.

На следващия ден(днес) отидохме в друг сервиз, отново пълна диагностика, пробване, возене и всичко останало - идеална била, за тези цифри дето показвал компютъра хората само можели да си мечтаят, перфектно работела колата - помпи, дюзи и т.н. работели идеално - да караме смело. И това което го правела - да гасне и да умира буквално, трябвало компютъра да го записва като грешка, а в компютъра нямал нито една грешка. Попитах дали е възможно в компютъра на колата да е проблема, да не отчита правилно, нещо от него да идва. Отвориха отпред отляво под капака някаква кутия с кабели, където бил компютъра да проверят дали всичко е наред там с кабелите и се оказа, че колата била тунингована - има Power Box който се явявал като втори компютър и на майстора му хрумна че може в него да е проблема, той да давал някакви грешки и да не предавал както трябва към главния компютър. Решиха да го разкачат този Power Box да я покараме така известно време, да видим дали ще продължи да прави проблем.

Покарах я днес доста, на ниските, до средни обороти колата предръпва ужасно, ускорява изключително мудно и като натисна газта стрелката на оборотомера не се движи плавно нагоре както би трябвало - а на пресекулки, сякаш колата се мъчи. Друго ново което забелязах тази вечер - на 2-ра като натисна съвсем леко газта, подчертавам съвсем леко - оборотите и скороста почти не мръдват - просто едва забележимо, а стрелката за моментния разход заковава 20(нещо което никока не е било).

Не знаем какъв е проблема, но колата работи ужасно, не върви и си личи и по звука и по вървежа и по прелашкването(което смущава дори пасажерите, не само шофьора) че колата се мъчи и не работи както трябва.

Моля ви, ако имате опит с нещо подобно, или имате идея какъв би могъл да е проблема пишете ми в тази тема.
Още веднъж съжелявам за неграмотните обяснения, но се опитах да обясня в най - големи подробности какво точно се случва. :)

ентусиаст
Аватар
Кара: E46 M47N

Re: Помогнете, колата не върви, майсторите не намират пробле

Мнение от mustang1986 » 26 Авг 2012, 21:54

memberlist.php?mode=viewprofile&u=10006
0886402011 Момчето е много кадърно и уважавано.Обади му се да я погледнат в сервиза :)
Изображение

Да пишеш на български с латински букви е като да пишеш на стена с лайна....чете се,но не е красиво!!!

Потребител
Аватар

Мнение от irina_azm_ » 26 Авг 2012, 22:32

Благодаря Ви за отговора. А от къде е това момче, защото аз забравих да спомена че съм от Велико Търново. А в сегашното състояние на автомобила, не мога да се придвижвам много надалеч :(

ентусиаст
Аватар
Кара: X3 E83 2.0d 2006; 316 i 1999;

Мнение от NikVanov » 26 Авг 2012, 23:17

Горният съвет е прекрасен, ако сте от София или близките 60 км.
2. Тоест- напишете откъде сте, ако искате бързи и точни съвети.
3. На сервиз и болница в почивен ден се ходи само при спешен случай!
4. Колата трябва да се закачи на лаптопа и да се гледа в движение по-продължително от специалист. Г-н Димитров е такъв. 5. Това за горивото е вярно, макар че ,,половин резероар'' е хипербола. Все пак е добре да не се оставя да светва лампата.

ентусиаст
Аватар
Кара: e46 compact 320td

Мнение от iv4o9999 » 27 Авг 2012, 9:39

2000г, мотора предполагам е 184 коня и е с ГНП, на мен ми намирисва на проблем именно там.

Потребител
Аватар

Мнение от Nafarforii_89 » 27 Авг 2012, 12:17

Щом и 3-те пъти резервоара се е задръствал значи проблема е или в него или в горивото което сипвате.Малко ми е странно,как може да се лющи толкова много или не го чистят качествено.Непосредствено лед почистването, прави ли проблем колата.

нафтения
Аватар
Кара: го на спомени
Мечтае да кара: E39 M5 или E46 M3

Мнение от Zagy » 27 Авг 2012, 12:27

iv4o9999 написа:2000г, мотора предполагам е 184 коня и е с ГНП, на мен ми намирисва на проблем именно там.

Този мотор е комънрейл - няма никакво ГНП.

Към колежката - мини на диагностика и запиши всички данни, които излизат. После ги пусни тук - ще опитаме да видим какво има.
Si non confectus, non reficiat.

Потребител
Аватар

Мнение от irina_azm_ » 27 Авг 2012, 12:45

Здравейте отново,
да 184 коня е двигателя, но не е Common Rail.
Добре де, ако има проблем с тази ГНП на диагностиката нямаше ли да излезе? И двете диагностики, който правиха казаха, че цифрите са повече от идеални, и че и помпата която била в резервоара и тази която била под шофьорската седалка работели идеално :(
Не е ли възможно и аз не знам да се е бъгнал нещо компютъра на колата и да не показва реални цифри, както и да не отчита никакви грешки. Защото в единия сервиз казаха, че след като ми ги правела тея мизерии, трябвало компютъра да ги записвал като грешки, а в компютъра няма нито една грешка.
Направо не знам какво да правя :banghead:

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: ше E46 330xi, сега Туарег 3.2 vr6

Мнение от skoklev » 27 Авг 2012, 13:17

irina_azm_ написа:Здравейте отново,
да 184 коня е двигателя, но не е Common Rail.

Направо не знам какво да правя :banghead:

Common Rail е колежке. А ако наистина е бил мръсен резервоара се предполага, че и горивните пътища може да са мръсни. Ако пуснеш живи данни, на колегите ще им е доста по-лесно :yes:

Потребител
Аватар

Мнение от Nafarforii_89 » 27 Авг 2012, 13:23

До колкото ми е известно,тоя мотор е само комън рейл. Или вашият е поръчков :)

Е46нтусиаст
Е46нтусиаст
Аватар
Кара: M3 E46
Мечтае да кара: M3 E46
Детайли за колата: BMW E46 M3 '03 - Carbon Black & Manual Gearbox

Мнение от Runnaway » 27 Авг 2012, 13:35

Чакаме данните, които ще покажат какво се случва в цилиндрите в ниските, средните и високите обороти, за да се разбере коя дюза/цилиндър причинява тресенето и нестабилните обороти.
"Съборът" >>> ЦЪК!
"Поредният работен ден" - до Част 7 >>> ЦЪК!
"Разходката" >>> ЦЪК!

ентусиаст
Аватар
Кара: e46 compact 320td

Мнение от iv4o9999 » 27 Авг 2012, 13:41

според справката, която направих се оказа наистина че този мотор е комънрейл :yes: , но това не дава отговор на проблема, нее нормално да светне ДДЕ, колата да приклецва и да не запише нито една грешка. Според мен първо трябва да се върне към сток настройките, като се премахне чипа. Един калпав ремап може да нанесе поразии.

М3 Пристрастен
Аватар
Кара: E38 735i

Мнение от Веселин|Василев » 27 Авг 2012, 14:47

Пуши ли?
Така като чета никъде не сте споменали да сте сменяли горивен филтър и филтър за картерните газове! Другото което мисля е, че се е насъбрало боклуци по горивните пътища и след чистенето на резервоара (ако не е бил качествено изчистен) са се до запушили още толкова и не върви още повече, а пък нали и нафтата се връща обратно в резервоара и ако е имало боклуци то те са се върнали в резервоара и се е наложило повторното чистене! Турбото гледахте ли го дали не пренадува?
Живота е прекалено кратък за лоша музика, грозни жени, бавни коли и проблемни връзки!!!

Потребител
Аватар

Мнение от irina_azm_ » 27 Авг 2012, 15:18

Веселин|Василев написа:Пуши ли?
Така като чета никъде не сте споменали да сте сменяли горивен филтър! Другото което мисля е, че се е насъбрало боклуци по горивните пътища и след чистенето на резервоара (ако не е бил качествено изчистен) са се до запушили още толкова и не върви още повече!

Ами казаха че е сменен този филтър, който се намирал в резервоара(това беше още при първото закъсване). Друг скоро не сме сменяли. Значи трябва според вас да се изчистят горивните пътища.
Утре имало трети сервиз, който щял да ни приеме, че да видим, ще ги помоля да ми разпечатат данните от диагностиката, да отворят резервоара да проверят дали има боклуци, да почистят горивните пътища и от там на сетне не знам.

Един познат каза, че би могло да е от педала на газта. Имало акселератор или нещо подобно, и ако той бил заминал пак можело да предръпва. Ще кажа и това да проверят.

Друг познат ме посъветва да ги накарам да ми проверят дюзите и клапите, защото можело там да е проблема, а да не се отчита от компютъра. И тази опция ще бъде проверена. Както и цилиндрите.

Някой ако има други идеи, че вече направо :conf:

М3 Пристрастен
Аватар
Кара: E38 735i

Мнение от Веселин|Василев » 27 Авг 2012, 15:58

До колкото знам в резервоара е цедка, но да го наречем филтър, но има още един горивен филтър който се сменя също така и въздушния сменете, вижте си и този за картерните газове, защото съм имал проблеми с него! Да, нека погледнат дюзите както казаха колегите също така и горивните пътища! Според мен ако беше проблема в педала поне нямаше да гасне!

И да не забравите живите данни, колегите да се произнесат ако след всичко това проблема ви не е решен!
Последна промяна Веселин|Василев на 27 Авг 2012, 16:01, променена общо 1 път
Живота е прекалено кратък за лоша музика, грозни жени, бавни коли и проблемни връзки!!!

Следваща

Назад към E46