Червяк на Рейка на Е46
Модератори: mitaka7, ©, Dimitroff, Гецата, Технически модератори
36 мнения
• Страница 1 от 3 • 1, 2, 3
- sttekata
- кандидат ентусиаст
-
- Кара: BMW 216i Gran Tourer 109hp, 05.2019
- Мечтае да кара: Only BMW
Червяк на Рейка на Е46
След дълго каране по тези пътеки от Марс ми се появи странно прихлопване, когато карам бавно по неравен път.
Помислих си, че прекалено много се вслушвам в разни шумове по колата и си викам: "еее ще се оправи, да не издребнявам..."
Добре...!
Мина се седмица и шума взе да се чува все по явно - "хлоп-троп, хлоп -троп", давам газ и шума изчезва - супер..., но
намалям и пак "хлоп-троп, хлоп -троп". Тогава я вкарвам в бокса и познайте какво ми казва майстора
"Шарнир" - супер сменям целия носач, смених го - си го взех стария, оглеждам го няма му нищо!!!
Тръгвам с колата - "хлоп-троп, хлоп -троп"!
На другия ден се връщам и му казвам: "Абе човек не е носач и защо ме караш да купувам части които не са за смяна???!!!
А той ми казва, че си залага главата, че е хлопал шарнира!!!
Тогава я преглежда и вика ами биалета - добре - сменям биалета 30 лв е еданата само!
Купувам и точно ще я сменя и му викам - покажи къде хлопа и познайте - ами тя здрава!!
Добре обаче почваме да търсим зашо пак хлопа....
Той вика - ами има много лек луфт в рейката....- Хмм
този път не му вярвам и викам - Добре... Жорее...
Карам я в Камор ауто - СПЕЦИАлистиТЕ
Те я преглеждат и казват - Тампона на левия носач - добре купувам 2 нови и отивам да сменям в ЕМ комплект вдигат я гледам здрави, момчето ме пита , защо ще ги сменяме, а
аз гледам тъпо побеснял....
викам му ами "Майстори... ама майстори"
Гледам я отдолу хващам рейката и като я напъна силно се усеща много малък луфт, но викам да проверя долното каре на лоста на волана преди да влезе в рейката...
Хващам - ами тя си има отклонение във всяка посока по 1 см - хлопа та хлопа.. Та вече след като ми писна да търся под вола теле , след като се убедих, че щом в Камор ауто са некадърници
искам да разбера защо го има този луфт в червяка, т.е. мястото под долното каре (точно под мястото където са шлиците и се хваща рейката-червяка за карето) - червяка има луфт в кожуха.
Предполагам има някаква фтулка.
Някой разглобявал ли е, запознат ли е, предполагам не съм сам с този проблем. Всеки пише "хлопане на рейка" ама къде точно хлопа до вътрешните накрайници, назъбения прът червяка - вътре или вервяка в кожуха.
Моля ви за съвет и коментар по темата.
http://realoem.com/bmw/showparts.do?model=EU51&mospid=47629&btnr=32_1026&hg=32&fg=20 - Вижте горния мъркуч къде влиза в кожуха на червяка - точно там е големия луфт.
Ако тази тема не е за тук се извинявам на модераторите и нека я преместят там където трябва, но аз преди да я пусна рових и не открих тема за е46 с обсъждане за червяка.
Помислих си, че прекалено много се вслушвам в разни шумове по колата и си викам: "еее ще се оправи, да не издребнявам..."
Добре...!
Мина се седмица и шума взе да се чува все по явно - "хлоп-троп, хлоп -троп", давам газ и шума изчезва - супер..., но
намалям и пак "хлоп-троп, хлоп -троп". Тогава я вкарвам в бокса и познайте какво ми казва майстора
"Шарнир" - супер сменям целия носач, смених го - си го взех стария, оглеждам го няма му нищо!!!
Тръгвам с колата - "хлоп-троп, хлоп -троп"!

На другия ден се връщам и му казвам: "Абе човек не е носач и защо ме караш да купувам части които не са за смяна???!!!

А той ми казва, че си залага главата, че е хлопал шарнира!!!

Тогава я преглежда и вика ами биалета - добре - сменям биалета 30 лв е еданата само!
Купувам и точно ще я сменя и му викам - покажи къде хлопа и познайте - ами тя здрава!!

Добре обаче почваме да търсим зашо пак хлопа....
Той вика - ами има много лек луфт в рейката....- Хмм

Карам я в Камор ауто - СПЕЦИАлистиТЕ

Те я преглеждат и казват - Тампона на левия носач - добре купувам 2 нови и отивам да сменям в ЕМ комплект вдигат я гледам здрави, момчето ме пита , защо ще ги сменяме, а
аз гледам тъпо побеснял....

Гледам я отдолу хващам рейката и като я напъна силно се усеща много малък луфт, но викам да проверя долното каре на лоста на волана преди да влезе в рейката...
Хващам - ами тя си има отклонение във всяка посока по 1 см - хлопа та хлопа.. Та вече след като ми писна да търся под вола теле , след като се убедих, че щом в Камор ауто са некадърници
искам да разбера защо го има този луфт в червяка, т.е. мястото под долното каре (точно под мястото където са шлиците и се хваща рейката-червяка за карето) - червяка има луфт в кожуха.
Предполагам има някаква фтулка.
Някой разглобявал ли е, запознат ли е, предполагам не съм сам с този проблем. Всеки пише "хлопане на рейка" ама къде точно хлопа до вътрешните накрайници, назъбения прът червяка - вътре или вервяка в кожуха.
Моля ви за съвет и коментар по темата.
http://realoem.com/bmw/showparts.do?model=EU51&mospid=47629&btnr=32_1026&hg=32&fg=20 - Вижте горния мъркуч къде влиза в кожуха на червяка - точно там е големия луфт.
Ако тази тема не е за тук се извинявам на модераторите и нека я преместят там където трябва, но аз преди да я пусна рових и не открих тема за е46 с обсъждане за червяка.
- Zagy
- нафтения
-
- Кара: го на спомени
- Мечтае да кара: E39 M5 или E46 M3
Re: Червяк на Рейка на Е46
Писано е, колега - гребена на рейката се е износил и чука. Пробвай следното - виж дали и в завой чука. Ако не чука - 200% е от гребена.
Si non confectus, non reficiat.
- sttekata
- кандидат ентусиаст
-
Чука си и по завой и по всичко , стига да карам бавно по неравния път - хлоп...хлоп...
Откачам вече, а всеки майстор вика.... "Няма и нищо... карай така докато се разхлопа много и тогава ще го видим къде е...."
т.е. давай докато потъне кораба пък после ще го мислим...
А този луфт няма ли как да се обере, втулки няма ли, да не би само те да са износени, защото като го хвана с рака кормилния лост (за долното каре) и то си се мърда...?
Откачам вече, а всеки майстор вика.... "Няма и нищо... карай така докато се разхлопа много и тогава ще го видим къде е...."
т.е. давай докато потъне кораба пък после ще го мислим...
А този луфт няма ли как да се обере, втулки няма ли, да не би само те да са износени, защото като го хвана с рака кормилния лост (за долното каре) и то си се мърда...?
- sttekata
- кандидат ентусиаст
-
Днес след толкова мъки, ходения по сервизи седнах и си отворих реглажа на рейката (BMW e46 318d - 02' - 116hp). То представлява един цилиндър в горната част на самата рейка (точно над червяка). След като се отвие със звездогаечен ключ 30мм има една дебела пружина (малка) маха се и с едни човки се вади едно малко бутало (само да поясня, че на това място няма хидравлична течност , а контакта е "сух") , което притиска гребена към червяка.
Отидох до магазина и купих хубава червена литиева грес. С помощта на буталото натъпках 1/3 от греста (тубата с грес е като силиконовите за пистолет), след което затегнах и направих опит дали се движи леко волана и връща ли се при завой сам!
Разбира се теста беше положителен - нямаше го хлопането, волана се движи с лекота и се връща.
Много трябва да се внимава с натягането, защото има голям риск на някой завой да блокира и да не се върне волана!!!!
Гарантирано има ефект от това!!!
Тази процедура я направих след като прочетох една тема на колега от форума, който я описал, но на по-стар модел BMW. Принципно разлика в процедурата няма.
Ако предницата на колата ви прихлопва, когато карате бавно по неравен път, а сте сменили всичко по нея и всеки ви казва "няма и нищо на колата" (та дори и в Камор Ауто ви казват - Наред е!) отворете рейката и я напълнете с грес
със сигурност ако шума е от там ще изчезне
ако ли не е там проблема - нищо не губите просто ще смажете гребена 
Успех!
Отидох до магазина и купих хубава червена литиева грес. С помощта на буталото натъпках 1/3 от греста (тубата с грес е като силиконовите за пистолет), след което затегнах и направих опит дали се движи леко волана и връща ли се при завой сам!
Разбира се теста беше положителен - нямаше го хлопането, волана се движи с лекота и се връща.
Много трябва да се внимава с натягането, защото има голям риск на някой завой да блокира и да не се върне волана!!!!

Тази процедура я направих след като прочетох една тема на колега от форума, който я описал, но на по-стар модел BMW. Принципно разлика в процедурата няма.
Ако предницата на колата ви прихлопва, когато карате бавно по неравен път, а сте сменили всичко по нея и всеки ви казва "няма и нищо на колата" (та дори и в Камор Ауто ви казват - Наред е!) отворете рейката и я напълнете с грес

Успех!
- Zagy
- нафтения
-
- Кара: го на спомени
- Мечтае да кара: E39 M5 или E46 M3
Скоро и аз мисля да направя една пролетна профилактика на печката и това ще е едно от нещата, които също включвам в програмата.
Si non confectus, non reficiat.
- IKN
- младши ентусиаст
-
- Кара: Е46 /316i
sttekata написа:Днес след толкова мъки, ходения по сервизи седнах и си отворих реглажа на рейката (BMW e46 318d - 02' - 116hp). То представлява един цилиндър в горната част на самата рейка (точно над червяка). След като се отвие със звездогаечен ключ 30мм има една дебела пружина (малка) маха се и с едни човки се вади едно малко бутало (само да поясня, че на това място няма хидравлична течност , а контакта е "сух") , което притиска гребена към червяка.
Ако предницата на колата ви прихлопва, когато карате бавно по неравен път, а сте сменили всичко по нея и всеки ви казва "няма и нищо на колата" (та дори и в Камор Ауто ви казват - Наред е!) отворете рейката и я напълнете с грессъс сигурност ако шума е от там ще изчезне
ако ли не е там проблема - нищо не губите просто ще смажете гребена
Успех!
Тоя номер с греста съм го пробвал на другата ми кола ,има известен ефект ,но е за определено време.
После полека лека всичко се връща в изходно положение . Освен това много е важно да не се пренатегне луфта
между гребена и пиньона на рейката защото ще замине още по бързо.
Но дано при тебе причината да е бил прекомерен луфт колега ,и ти сега да си го обрал . Щом казваш ,че волана сам
с лекота се връща и няма тропане ,значи има още надежда да е жива рейката.
Успех!

- Dimitroff
- Фен на тройките
-
- Кара: Колите да палят и работят!
- Мечтае да кара: ;)
- Детайли за колата: Лачени, в добро здраве и сериозен ремап ;)
Гребена се изяжда - факт!
Обаче...една от най-честите причини за дефектиране на рейката е това, че 90% от Вас не си сменят хидравличното масло...никога...
Самото хидравлично масло губи своите свойства с времето...смяната не е нито сложна, нито особено скъпа - не е зле сега напролет да си го смените ако не сте го правили никога...
Обаче...една от най-честите причини за дефектиране на рейката е това, че 90% от Вас не си сменят хидравличното масло...никога...
Самото хидравлично масло губи своите свойства с времето...смяната не е нито сложна, нито особено скъпа - не е зле сега напролет да си го смените ако не сте го правили никога...

- meti_vd
- кандидат ентусиаст
-
- Кара: BMW 530d
Колеги имам абсолютно същия проблем но на е39 530д!
Може ли малко да поясниш как се извършва процедурата,сваля ли се рейката или се смазва на място?Не може ли да се смаже самият гребен,ако се откачът предпазните маншони?
Благодаря!
Поздрави!
Може ли малко да поясниш как се извършва процедурата,сваля ли се рейката или се смазва на място?Не може ли да се смаже самият гребен,ако се откачът предпазните маншони?
Благодаря!
Поздрави!
- sttekata
- кандидат ентусиаст
-
Колега, като се смазва през това бутало се смазва самия гребен, на място се прави цялата процедура и не се сваля нищо освен отвиване на гайката и изваждане на буталото с диаметър 3-4см
- 100imenov
- ентусиаст
-
- Кара: с Adaptive Drive
- Мечтае да кара: F06 с B58
Някой запознат ли е дали рейките на повечето модели са сходими? В реалоем ги дават с различен парт номер,но все пак...
- Nedialkov
- кандидат ентусиаст
-
- Кара: BMW
- Детайли за колата: BMW
Някой има ли идея за луфт в рейката, дали може да се излекува.
В момента съм с нова рейка, взета от морга и има много гаден проблем. Волана има луфт и усещането е все едно колата е разглобена. Четох , че има болт за натягане, но не било препоръчително да се бута от там. Има ли някакъв вариант този луфт да идва от другаде. В момента като се кара е все едно караш зил обираш луфта постоянно и карането с малко по-висока (90-100
) скорост е кошмар.Луфта е около сантиматър и половина ( по обиколка на волана) във всяка страна.
Моля някой ако има идея да казва или направо да търся друга рейка.
П.С. Колега извинявай, че ти ползвам темата.
В момента съм с нова рейка, взета от морга и има много гаден проблем. Волана има луфт и усещането е все едно колата е разглобена. Четох , че има болт за натягане, но не било препоръчително да се бута от там. Има ли някакъв вариант този луфт да идва от другаде. В момента като се кара е все едно караш зил обираш луфта постоянно и карането с малко по-висока (90-100

Моля някой ако има идея да казва или направо да търся друга рейка.
П.С. Колега извинявай, че ти ползвам темата.
- sttekata
- кандидат ентусиаст
-
според мен няма решение на проблем освен смяна с нова, но това е мое мнение, нека и колегите изкажат мнение....
- el lobo
- младши ентусиаст
-
- Кара: ше E46 320D
- Мечтае да кара: 850
здравейте и при мен се наблюдава едно яко тресене на волана при много малка скорост и се чува някакво тропане/пукане от към кормилния вал , също и при натискане на спирачки при скорост 100-120 волана тресе много
ходих на стенд , пипаха нещо макар че волана ми е леко надясно , смених си гуми/джанти с баланс и пак същото
волана си се връща на завои , не е тежък , но се чува едно пукане при натискане на спирачка и леко потрепва волана , възможно ли е и при мен да е този червяк проблема
ходих на стенд , пипаха нещо макар че волана ми е леко надясно , смених си гуми/джанти с баланс и пак същото
волана си се връща на завои , не е тежък , но се чува едно пукане при натискане на спирачка и леко потрепва волана , възможно ли е и при мен да е този червяк проблема
- sttekata
- кандидат ентусиаст
-
Криви дискове!
Свали си гумите и пипни с пръст дисковете, провери дали се усещат "вълни" по дисковете.
Провери накладките, защото много често накладките са с високо съдържание на метал в тях и износват дисковете бързо и неравномерно!
Аз лично съм попадал на такива накладки и съм имал същия проблем!
Имай в предвид, че ако са ти нови дисковете и са износени неравномерно ще се оправят след смяна на накладките, но ако са стари дисковете и се окаже проблема в тях ги сменяй заедно.
Провери си и цилиндрите, които притискат накладките.
Свали си гумите и пипни с пръст дисковете, провери дали се усещат "вълни" по дисковете.
Провери накладките, защото много често накладките са с високо съдържание на метал в тях и износват дисковете бързо и неравномерно!
Аз лично съм попадал на такива накладки и съм имал същия проблем!
Имай в предвид, че ако са ти нови дисковете и са износени неравномерно ще се оправят след смяна на накладките, но ако са стари дисковете и се окаже проблема в тях ги сменяй заедно.
Провери си и цилиндрите, които притискат накладките.
36 мнения
• Страница 1 от 3 • 1, 2, 3