Светна чека - веднага ли да ходя на диагностика?

3-та серия ('98-'05)

Модератори: mitaka7, ©, Dimitroff, Гецата, Технически модератори

ентусиаст
Аватар
Кара: VOLVO XC60 2016 Feiclift D3

Светна чека - веднага ли да ходя на диагностика?

Мнение от Демирев » 15 Мар 2012, 13:31

Вчера реших на една отсечка да настъпя 318-ката ми до 3300 оборота и 100-тина км в час, за първи път, откакто купих колата.
Всичко наред - отзад никакъв пушек, за разлика от 5 цл. дизел. Изтегля си добре за мойте разбирания.
На прибиране в гаража вечерта светна чека и днес сутринта пак свети и продължава да не гасне!
Да покарам ли още 100-ти на км и да изчакам дали сама ще загасне или веднага да търча към комп диагностика?
В жълто свети чека.
Borymeckata написа:БМВ къща разваля... Момата е казала: "Или аз, или желазарията!"

ентусиаст
Аватар
Кара: e46 compact 320td

Re: Светна чека - веднага ли да ходя на диагностика?

Мнение от iv4o9999 » 15 Мар 2012, 15:25

щом е светнал значи ти е записала грешка, по-добре и направи една диагностика да видиш на къде е положението.
някакви проблеми освен че свети има ли?

ентусиаст
Аватар

Мнение от Демирев » 15 Мар 2012, 15:31

Уж няма проблеми - но днес вече не смея да мина 2200 об.
Маслото и антифриза се следят всяка сутрин. Други индикации не светят по таблото..само пустия чек стои в жълто.
Borymeckata написа:БМВ къща разваля... Момата е казала: "Или аз, или желазарията!"

старши ентусиаст
Аватар
Кара: N42B20 с ръкавици
Мечтае да кара: Spitfire

Мнение от Archangel » 15 Мар 2012, 15:49

Toя чек свети за щяло и за нещяло. Ако не усещаш нищо - той не сигнализира директно за някакви сериозни проблеми. Сериозното е ако мига на някакви интервали, а колата работи като трактор ;)
Много хора даже махат индикатора, защото свети и при завишено количество СО2, а това положение не се оправя с годините, само се влошава.
Като цяло диагностиката е хубаво да бъде направена, за да ти даде насока за какво може да става дума.
За жалост в 70% от случаите чек-а е само косвена, а не директна индикация за проблема и съответно съдържа косвена информация за проблема и косвени симптоми, всеки от които има още разклонения с възможни проблеми.
Rainbow shaker,
On a stallion twister,
Bareback rider,
On the eye of the sky,
Stormbringer coming down,
Meaning to stay,
Thunder and lightning,
Heading your way..

Потребител
Аватар

Мнение от d-r Janev » 15 Мар 2012, 17:13

Archangel написа:Toя чек свети за щяло и за нещяло. Ако не усещаш нищо - той не сигнализира директно за някакви сериозни проблеми. Сериозното е ако мига на някакви интервали, а колата работи като трактор ;)
Много хора даже махат индикатора, защото свети и при завишено количество СО2, а това положение не се оправя с годините, само се влошава.
Като цяло диагностиката е хубаво да бъде направена, за да ти даде насока за какво може да става дума.
За жалост в 70% от случаите чек-а е само косвена, а не директна индикация за проблема и съответно съдържа косвена информация за проблема и косвени симптоми, всеки от които има още разклонения с възможни проблеми.

Да колега и аз се присъединявам към това мнение. Миналото лято си взех моята и 2000 км без проблеми. Един ден на В. Търново се обърках на детелината и реших да обърна в обратна посока. Имаше доста коли и подадох по-рязко газта и индикатора светна. Ходих на диагностика и ми изчистиха грешата без да могат да ми кажат какъв е проблема. След време пак светна без дори да съм я мъчил колата. Пак на диагностика - там ми казаха че грешката е много обща (като се има в предвид, че е оригинален тестер на БМВ) и не е ясно каква е причината, а най вероятно кофти бензин. Смених бензиностанцията и там пак същото и по-лошо. От светване на 1000 км примерно в началото сега свети на 100 - 200 км след зачистването. :dunno: Сякаш интервала постепенно намалява.
Някъде бях чел, че колегата даже беше започнал да сменя различни неща включително и ламбда сондата и нямало резултат.
Едно мога да кажа със сигурност грешката е еднократна (понеже и аз си купих тестер), т.е. не е системна и не мисля, че е сериозна. Все пак дразни гадината и аз също се опитвам да открия произхода й. Сега смених свещи после друго. Моя тестер ми показва, че идва от DME (digital motor electronics), което е управлението на двигателя и там са и датчиците като ламбда та и др. (да ме поправи някой ако греша).
Така че въпросът е много обширен и незнам някой до сега дали го е разрешил без да изключва лампичката на таблото :D

Само да добавя, че във вървенето на колата , разхода или пушека от ауспуха всичко си е нормално при мен.

ентусиаст
Аватар

Мнение от Демирев » 15 Мар 2012, 17:21

Баси малоумния чек - не е истина заради каква зверска тъпотия е светнал!
Закачих я на комп диагностика в спец. сервиз и се оказа че чека е Индикирал активиране проверка на горивната с-ма :shock: :dunno: Басииии глупоста! А проверката на горивната с-ма се е активирал защото съм карал на бензинови изпарения и всеки момент е щяла да загасне, но и напълних резервоара...
- посъветваха ме повече да не карам на резерва и като светне резервата веднага да съм търчал да пълня резервоара..а не като сега габровската да чакам да мина 60 км. от светването и тогава да пълня....така като съм я оставял с 2 л. по маркучите съм пощурявал чека и горивната с-ма.

ентусиаст
Аватар
Кара: е85 M54B30

Мнение от sub_eleven » 15 Мар 2012, 17:37

Демирев написа:Баси малоумния чек - не е истина заради каква зверска тъпотия е светнал!
Закачих я на комп диагностика в спец. сервиз и се оказа че чека е Индикирал активиране проверка на горивната с-ма :shock: :dunno: Басииии глупоста! А проверката на горивната с-ма се е активирал защото съм карал на бензинови изпарения и всеки момент е щяла да загасне, но и напълних резервоара...
- посъветваха ме повече да не карам на резерва и като светне резервата веднага да съм търчал да пълня резервоара..а не като сега габровската да чакам да мина 60 км. от светването и тогава да пълня....така като съм я оставял с 2 л. по маркучите съм пощурявал чека и горивната с-ма.

чека може да ти светне и от един куп други неща - главно свързано с емисиите на двигателя. Почти винаги няма проблем да си караш така известно време, просто ти напомня, че имаш нередност, която трябва да погледнеш. Не значи - спирай на място и стой там.

Както и да си гледаш маслото и антифриза няма нищо общо с тази лампа.

старши ентусиаст
Аватар
Кара: '12 BMW F10
Мечтае да кара: самолет

Мнение от oci » 15 Мар 2012, 17:43

Демирев написа:Баси малоумния чек - не е истина заради каква зверска тъпотия е светнал!

Бас ловя, че грешката е била по код Р171 и гласи проблем в системата осигуряваща гориво и за съжаление това е обща грешко която може да означава много неща като Дебитомер, паразитен въздух, запекла дюза, лошо гориво но едно е сигурно, че не ти е светнал чека от това, че си карал на изпарения както се изрази ти или имаш гориво и караш докато не изгасне или нямаш и колата работи до тогава докато не свърши бензина това да е газ та като намалее количеството и да почва да ти намалява мощността и след определено време да загасне мотора.

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: BMW Е91
Детайли за колата: 325i Automatic

Мнение от shitizreal » 15 Мар 2012, 18:44

На мене 2 пъти вече ми записва тази грешка когато неуспея да сипя гориво навреме и карам малко на резерва но никога не ми е светвал чек-а затова :kuku:
$ anotha day anotha dollar $

ентусиаст
Аватар

Мнение от Демирев » 15 Мар 2012, 22:04

Мерси Оци....318 бензин 1.9 л. 118 коня с ръчна кутия е колата сглобена 15 август 1999г.
Карам я на А95 обикновен от Лукойл и Еко ги въртя през 10 дена.

Потребител
Аватар

Мнение от d-r Janev » 15 Мар 2012, 22:15

Демирев написа:Мерси Оци....318 бензин 1.9 л. 118 коня с ръчна кутия е колата сглобена 15 август 1999г.
Карам я на А95 обикновен от Лукойл и Еко ги въртя през 10 дена.

Колега моята е същата, но по-нова октомври месец е произведена ;) И аз я карах с Лукоил и започнаха проблемите. Казаха ми на Ромпетрол да мина.......е минах още по редовно ми започна да светка. Направо да се :kuku: А до това, че си бил карал на изпарения, за теб незная но аз :mhihi: никогаааа.

Само да добавя, като каза че те е страх да минеш 2000 оборота последните пъти ми светва като си карам на 5та със съвсем леко подаване на газ.

старши ентусиаст
Аватар
Кара: любимата ни марка да е първа ;)
Мечтае да кара: римска колесница с М-пакет ;)

Мнение от spower » 16 Мар 2012, 12:27

Моята е същата и от как съм я взел с няколко изключения само от Лукойл зареждам 95 и никакви грешки ... нещо друго трябва да е тръгнало да се скапва явно...
Плей листа с видеа за ремонт на BMW Х3 F25: :lalala: https://www.youtube.com/playlist?list=P ... A1PWE6WpJt

старши ентусиаст
Аватар
Кара: E70

Мнение от slitter » 16 Мар 2012, 13:20

Момчета, просто понякога недоумявам как може да сте толкова наивни и благодарение на тая наивност само си хабите бутоните на компютрите, пишейки безсмислени мнения, за които разбира се не сте виновни. По-скоро да ви имам майсторите диагностици и официалните сервизи, дето посещавате с грешките им от "общ характер" и "карания на изпарения" и тем подобни глупости. Искам да ви кажа от личен опит, щото цъкам по програмите за диагностика вече толкова много време, че светването на чека може да се прецени с точност от какво може да бъде, стига да знаеш какво да гледаш и как да тълкуваш дадена грешка, да не говорим, че самата програма те подпомага с достатъчно много информация кое, от какво и как става, еле па на 318, който моторната екетроника командва общо 5 датчика и две сонди, а чекът е сложен само за красота, щото единственото, което индикира е горивната система и то по-конкретно изпускателната и това е, за друго това не свети, дори да оскубеш всички кабели на дебитомери, свещи и т.н. Просто не ми се мисли какво заключение биха дали тия майасторчета, ако се натъкнат на проблем на Е60 примерно, където има над 30 модула и се следят сума неща от електониката!

Потребител
Аватар

Мнение от d-r Janev » 16 Мар 2012, 14:04

slitter написа:Момчета, просто понякога недоумявам как може да сте толкова наивни и благодарение на тая наивност само си хабите бутоните на компютрите, пишейки безсмислени мнения, за които разбира се не сте виновни. По-скоро да ви имам майсторите диагностици и официалните сервизи, дето посещавате с грешките им от "общ характер" и "карания на изпарения" и тем подобни глупости. Искам да ви кажа от личен опит, щото цъкам по програмите за диагностика вече толкова много време, че светването на чека може да се прецени с точност от какво може да бъде, стига да знаеш какво да гледаш и как да тълкуваш дадена грешка, да не говорим, че самата програма те подпомага с достатъчно много информация кое, от какво и как става, еле па на 318, който моторната екетроника командва общо 5 датчика и две сонди, а чекът е сложен само за красота, щото единственото, което индикира е горивната система и то по-конкретно изпускателната и това е, за друго това не свети, дори да оскубеш всички кабели на дебитомери, свещи и т.н. Просто не ми се мисли какво заключение биха дали тия майасторчета, ако се натъкнат на проблем на Е60 примерно, където има над 30 модула и се следят сума неща от електониката!

Да колега, аз точно това се опитвам да кажа, че притесненията на колегата не са основателни и да не ходи по разни "майстори", които само като видят че влиза БМВ в сервиза започват да точат брадвите. От друга страна си е за притеснение, когато нямаш кой знае каква техническа подготовка и си на дълъг път, с малки деца и куп багаж да ти светне лампа за проблем в двигателя..... Минал съм го и не е много приятно чувстовото. Така че наистина няма какво повече да пишем.

ентусиаст
Аватар
Кара: X3 E83 2.0d 2006; 316 i 1999;

Мнение от NikVanov » 16 Мар 2012, 14:29

Ето на този адрес описание на всички контролни лампи- кога трябва да се спре незабавно, кога може да се кара ,,с едно на ум'', кои са само информативни. Принтирайте си материала и да стои в колата за справка. Ако някой се нуждае от превод да пита.

Следваща

Назад към E46