Пренареждане OBD Букса => Конектор - Предложение

3-та серия ('98-'05)

Модератори: mitaka7, ©, Dimitroff, Гецата, Технически модератори

Петко ///M големия
Аватар
Кара: E46 330xd / Mini Cooper S

Пренареждане OBD Букса => Конектор - Предложение

Мнение от BMW///M-ma6inata » 11 Фев 2012, 11:33

Както някои от вас знаят, има изискване от някои застрахователни компании на БМВ-та след 2005-та да бъде извършена горепосочената процедура с цел предпазване от кражба. Тъй като аз, а предполагам и доста колеги от тук не спят спокойно ,като се има предвид как се крадат колите ни. Въпросната фирма която извършва пренареждането, ми поиска 168 лв като частна поръчка за процедурата.
Имам условия да направя това на моята кола в комплекса в който работя, но предпочитам тази тема да е полезна за всички тук и да намерим масово решение на проблема.
Прави се следното нещо- пренарежда се обд буксата и дават преходен кабел/букса с която да се чете колата. Гледам в интернет има някакви заготовки.
Питането ми е следното-има ли колеги които биха направили тази манипулация като целта е да се съберем повече хора, и евентуално някой запознат колега от тук да извърши въпросната манипулация и да си направим масова поръчка за да ни излезе по-евтино.

P.S 1 : Моля колегите, които имат желание да пишат, също така и хора, които могат да се хванат да извършат манипулацията.

P.S 2 :Моля да не се посочват конкретни методики за изиграването на крадците в тази тема - със сигурност има кой да чете тук :dummy:
P.S 3:Държа човека, който ще извърши манипулацията да е проверен и да не спекулира с дадената задача, иначе смисъла е нулев.

ентусиаст
Аватар
Кара: U.D.M.

Re: Пренареждане OBD Букса => Конектор - Предложение

Мнение от stilko » 11 Фев 2012, 20:51

В това има смисъл единствено ако:
1. Се подменят всички кабели към буксата, за да са в един и същ цвят. Иначе се знае кой кабел каква линия е и се подреждат обратно за няма и минута.
2. На всеки се направи отделен преходник с различна комбинация от пинове. Иначе преходника става универсален.

Имаше преди време същата идея, но с преместване на буксата. Мисля, че е по-добър!

старши ентусиаст
Аватар
Кара: E70

Мнение от slitter » 11 Фев 2012, 21:23

Това е супер безсмислено да се прави.... Комуникацията в колата върви по точно един кабел и където и да го хванеш, а той върви по всички модули и може да си свършиш работа... Тва е поредната тъпотия, която са измислили... Набележат ли те....

Аватар
Кара: Бързо
Мечтае да кара: М3 Е92

Мнение от ludia » 11 Фев 2012, 22:25

За жалост слитер е прав.
Всичко върви по един кабел и тези които се занимават с такъв вид работа знаят и как да го намерят.
Изображение
БМВ не е нито най-бързата кола, нито най-луксозната, сигурно не и най-красивата, тя е просто НАЙ-ДОБРАТА!

http://clip4e.com/play.php?id=45143

Петко ///M големия
Аватар
Кара: E46 330xd / Mini Cooper S

Мнение от BMW///M-ma6inata » 12 Фев 2012, 11:57

В такъв случай има ли как да се прекъсне захранването към него?

старши ентусиаст
Аватар
Кара: E70

Мнение от slitter » 12 Фев 2012, 12:05

BMW///M-ma6inata написа:В такъв случай има ли как да се прекъсне захранването към него?

Там няма захранване, там просто тече сигнал. Напрежението в тоя кабел е ниско и е около 5в, ако не се лъжа. Прекъснеш ли кабела, прекъсваш комуникацията между модулите, а те комуникират заедно и постоянно. Прекъсне ли се става мазало - ще ви светнат колите като коледни елхи вероятно! Без значение е дали ще се вържеш към ОБД буксата или ще си дръпнеш кабелче примерно от лайт модула. Затова ми се струва тъпо. Те тия хора знаят какво предприемат застрахователите и просто ще дойдат подготвени, а подготовката не е трудна. Далеч по-ефективна мярка би била за мен едно скрито копченце прекъсвач, който да блокира помпата примерно, ходи го намери. Доста по-просто и доста по-ефективно!

п.с. всъщност може и да може като се замисля, може и да не ви светнат лампи! реално тая линия е за комуникация с модулите през диагностиката, а комуникацията между тях става по друга кан линия се казва. Доста по-добре би било, да се направи прекъсвач там, където се събира К-линията и просто като се наложи да се прави диагностика да се включи копчето и като свършиш с това, изключваш пак. Може и да стане. Трябва да се пробва обаче, за да се установи дали няма да се появи друг проблем отнякъде, щото пък не съм на 100% убеден дали точно по тая линия не минава комуникацията на евс-а за отключването на мотора за палене. Почти съм сигурен, че е там и нема палене, ако му прекъснеш комуникацията. Евентуално да се оставят само двигател и евс. Ама пък това пак е слабост за нас и предимство за крадците. Съжалявам, че така разсъждавам пишейки, ама поне ще знаете каква е логиката на нещата. Проба му е майката и не съм на 100% убеден, че е ефективна, пак казвам! Аз не бих се занимавал! По-скоро бих направил другото, което ви споделих. И не на последно място - не се задълбавайте в разни мерки за сигурност, щото именно вас ще ви сполети, колкото повече те е страх и очакваш да ти се случи, толкова по-голяма е вероятността да се случи в действителност :) Затова и който се занимава много с колата си, той страда най-много и най-много му се чупи, щото й става роб, а не тя да му е робиня! :) :mhihi: :mhihi: :mhihi: :mhihi:

Назад към E46