E46, 2002, 318 i, N42B20, "Клапан картерни газове"

3-та серия ('98-'05)

Модератори: mitaka7, ©, Dimitroff, Гецата, Технически модератори

Потребител
Аватар

E46, 2002, 318 i, N42B20, "Клапан картерни газове"

Мнение от The professor » 06 Яну 2012, 11:08

Колеги, търсих подобни теми във форума, но това което намирам не отговаря на въпроса ми - дали моят двигател има такъв клапан или не!
Проблема е че колата ми харчи доста масло (коло 1 литър на 2500 км). Преди я карах с 10 w 40 Castrol, в момента е с 5 w 40 Unil.
От известно време има теч от уплатнението на картера, но горенето на масло е от по-отдавна.
От това, което четох и в чужди форуми, разбирам че когато този клапан (PVC valve) или клапан за картерните газове се запуши, налягането в картера се повишава от влизащите там газове и започва да надува уплатненията и да изтича от там.
Обаче според някои мнения, когато този клапан е запушен, колата започва да променя обороти и да прави други проблеми.
Някои ДВГ, нямат такъв клапан.
Въпроса ми е N42B20 има ли ? И ако има, от къде да го купя и сменя ? Около Пловдив.
Благодаря!

нафтения
Аватар
Кара: го на спомени
Мечтае да кара: E39 M5 или E46 M3

Re: E46, 2002, 318 i, N42B20, "Клапан картерни газове"

Мнение от Zagy » 06 Яну 2012, 13:22

В Мкар нямат ли? Пробвай там.
Si non confectus, non reficiat.

Потребител
Аватар

Мнение от mixer » 06 Яну 2012, 21:48

приятел имаш го този клапан но ако е запушен трябва да ти се менят оборотите и гори повече бензин а не масло иначе е около 80 лв. намира се под филтара на купето

младши ентусиаст
Аватар
Кара: е46
Детайли за колата: N42B20

Мнение от pimpo » 06 Апр 2012, 14:10

Нека да обогатим малко темата. Аз съм със същия мотор и по препоръка на "майстори" смених въпросния клапан. Проблема беше, че при работещ двигател като се отвори капачката на маслото или щеката, оборотите рязко падаха и почти гаснеше. Веднага ми казаха, че клапата е за смяна. Смених я и нямаше никаква промяна. Освен това ( да се *** в акъла) отворих сервизната книжка и видях, че прединшния собственик си е написал че тази клапа е сменена. Т.е. и старата и новата клапа са си наред. Освен това, разглобих старата и от конструкцията е ясно че тя е нормално отворена. Т.е. Е нормално като се отвори капачката от там да смуче към всмукателните колектори. Поне такава е моята логика.
Та в крайна сметка молбата ми е някой който е минал през това, със същия мотор, да обясни кое е нормалното и кое - не. Аз лично нямам никакви проблеми с мотора и се втурнах да я сменям само защото ми казаха, че не е нормално да смуче през капачката. А според мен това е правилния начин на работа.
Кога се пише "И" и кога "Й"

1. В българския език няма дума, която в множествено число да завършва на "й"!!!
грешно --> правилно
- вибраций --> вибрациИ
- консултаций --> консултациИ

2. Думи в които може да има "и" или "й" според смисъла. Примери:
- моменТА в коЙто (ед.число)... / ...моментИТЕ в коИто... (мн. число)
- коЙ човек (ед. число) / коИ хора (мн. число)
- някоЙ човек (ед.число) / някоИ хора (мн.число)
- Моля не ме безпокоЙте! / Не, не ме безпокоИте
- един завоЙ (ед.ч.) / много завоИ (мн.ч.)

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: M sport
Мечтае да кара: черно ламбо по прашните улици

Мнение от besnia_ » 09 Апр 2012, 2:07

Да обогатим малко темата както е казал колегата, клапана го има и не само на този мотор ;) и се сменя периодично не знам точно колко,но в повечето от случаите не е сменян никога или почти :mhihi: тук отдолу ще приложа една снимка да видите за какво говорим снимката е на колега от форума :smoke: този клапан има три изхода единия е към щеката за маслото,другия към капака на главата а третия към колекторите, клапана сам по себе си е едно голямо нищо вътре има една мембрана на мънички дупчици и през нея преминават газовете към колекторите,в тези газове има частици мръсотия която се отделя от маслото колкото е по лошо е то толкова повече са и боклуците :mhihi: и всичко това отива в мембраната и тя се запушва и това запушване нарушава циркулирането на газовете,и така след като клапата е запушена маслото от картера преминава по маркуча които стои на щеката и право в колекторите а там вече знаете къде отива,аз лично сменях този клапан и при мен има разлика в горенето на масло някой казват че няма :) също имам и една петица 523и и на нея и го смених при нея беше много зле :confused: когато се опитах да извадя маркуча който идва от щеката към въпросния клапан направо се разпадна като вестник :mhihi: толкова много се беше напоил с масло :bchug:
Вие нямате нужните права за да сваляте прикачени файлове.
Изображение

Изображение

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от nikim69 » 12 Апр 2012, 22:51

mixer написа:приятел имаш го този клапан но ако е запушен трябва да ти се менят оборотите и гори повече бензин а не масло иначе е около 80 лв. намира се под филтара на купето

Ми и аз да се включа ,как се проверява този клапан дали работи нормално.
На моята извадих маркуча от ваноса и го надух с уста и са чу балбукане в маслото ,което според мен значи не е запушен.
А оборотите си играят дори гасне е-46бензин-150кс.и бензин и на газ.

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: e46 325i
Мечтае да кара: Балканче
Детайли за колата: M54B25

Мнение от Tunturi » 13 Апр 2012, 12:10

Аз съм с същия двигател и аз имам тоя проблем (но в доста по малки граници) харчи на 10000 около 2л може би и над 2 но съм с 5/40 сега ще мина на 10/40 и ако не се оправи така ще трябва да търся причината но за сега в близките месеци ще видя как е с другото масло.Бях чел че и на друг човек от форума имал същия проблем(като цяло за тоя двигател май е често срещано явление) и доколкото разбрах работата на двигателя е с по висока температура от предишните 318(незная до колко е така наистина :dunno: ) може това да се окаже причината.

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: E46 318i N42

Мнение от Mariga » 13 Апр 2012, 13:14

Колеги, въпросния клапан на снимката е моя :mrgreen:
Не беше сменян от както е направена колата, датата на производство си стоеше. Ако някате осезаеми проблеми не се втурвайте да го сменяте ей така, защото поне при мен нищо не се промени + това клапана е на много криво място, точно под колекторите и смяната му никак не е лесна и бърза.
Въпросния клапан е в такова състояние, защото го смянх в ниските температури, а тогава поне при мен си има конденз по щеката. Ако сега беше на колата и се отвори, щеше да си е чист от към конденз, поне така си мисля :)
Иначе мембраната си беше здрава, не е никак тънка!
Изображение

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: e46 325i
Мечтае да кара: Балканче
Детайли за колата: M54B25

Мнение от Tunturi » 08 Авг 2013, 16:48

Значи смених и този клапан и установих че стария си беше съвсем читав иначе беше и той сравнително омазан но мембраната си беше в перфектно състояние и не бих казал че беше запушен, видях че имах сълзене от гарнитурите под масления филтър смених ги, но теча продължи, смених гарнитурата на горния капак (там не зная дали реално е текло, нямаше очевидни следи, а преди година течеше, но му бях сложил селикон и повече не е забелязано от да има проблем, но все пак го смених с нов), но пак проблема остана, основно се оказа от гарнитурата на картера тя течеше най обилно, засега нямам навъртяни много километри, но спрях да имам локвички с масло в гаража и предполагам че проблема е решен.

Назад към E46