Добавяне на Option Codes с помощта на NCS Expert
Модератори: mitaka7, ©, Dimitroff, Гецата, Технически модератори
22 мнения
• Страница 1 от 2 • 1, 2
- IvanchoM65
- кандидат ентусиаст
-
- Кара: BMW E46 320D
Добавяне на Option Codes с помощта на NCS Expert
Привет колеги!
Всеки от нас е правил някакви доработки по автомобила си, било добавяне на екстри (Nav, HK Sound, Interior Trim Panel, CD Changer Retrofit, TV Retrofit и др.) или премахването на такива. Въпроса ми е как е възможно с помощта на NCS Expert да се направи корекция на кода с екстрите за да бъде актуален към автомобилът.
Ето таблица на кодовете с екстрите: http://www.e38.org/OptionCodes.pdf
Ето и Manual относно NCS Expert : ftp://94.212.182.18/Other-Software/NCS_ ... er_CAS.pdf , където е описано за E60.
Интересува ме някой правил ли е тази манипулация за E46 (в моят случай ме интересува конкретно за модел след фейслифта, но е хубаво да се знае и за преди фейса, с цел колегите които желаят да си актуализират и тяхните автомобили.)
Ако някой го е правил, колеги моля споделете опит, каква е последователността и в кои точно модули трябва да бъде ъпдейтван Vehicle Order или FA. Точно този момент ми убягва, въпреки че съм прочел няколко теми тук във форума и съм потърсил и по западни такива.
Благодаря предварително за оказаното съдействие на всички колеги и съфорумници.
Всеки от нас е правил някакви доработки по автомобила си, било добавяне на екстри (Nav, HK Sound, Interior Trim Panel, CD Changer Retrofit, TV Retrofit и др.) или премахването на такива. Въпроса ми е как е възможно с помощта на NCS Expert да се направи корекция на кода с екстрите за да бъде актуален към автомобилът.
Ето таблица на кодовете с екстрите: http://www.e38.org/OptionCodes.pdf
Ето и Manual относно NCS Expert : ftp://94.212.182.18/Other-Software/NCS_ ... er_CAS.pdf , където е описано за E60.
Интересува ме някой правил ли е тази манипулация за E46 (в моят случай ме интересува конкретно за модел след фейслифта, но е хубаво да се знае и за преди фейса, с цел колегите които желаят да си актуализират и тяхните автомобили.)
Ако някой го е правил, колеги моля споделете опит, каква е последователността и в кои точно модули трябва да бъде ъпдейтван Vehicle Order или FA. Точно този момент ми убягва, въпреки че съм прочел няколко теми тук във форума и съм потърсил и по западни такива.
Благодаря предварително за оказаното съдействие на всички колеги и съфорумници.
- IvanchoM65
- кандидат ентусиаст
-
Re: Добавяне на Option Codes с помощта на NCS Expert
Ето и линк за функциониращ NCS Expert.
https://rs216l3.rapidshare.com/#!downlo ... 91BA9E|0|0
Престраших се и реших д пробвам:
1. Стартирах NCS Expert
2. File>Load Profil
3.Choose Profil Expertmode then OK
4.Натискаме F1 за да прочетем информацията за автомобила
5.Натискаме F3 за да прочетем FA от ECU
6.Избираме шаси (в моят случай Е46)
7.Избираме ECU (при мен бяха 4 -AKMB,ALSZ,EWS,KMB) - по данни пт нета VO/FA ЗА Е46 след фейса се пази във AKMB и ALSZ).
8.Аз избрах AKMB
точно след този избор се появяват вече данните на автомобила като отгоре са платформа, шаси (Vin)и FA Stream (какви екстри има колата). Точно тук ударих на камък и не посмях да продължа по нататък, на мястото на шасито информацията е некоректна почва WBAA както трябва да е, но после шест нули тоест WBAA000000, последните 7 символа от вина са вярни и последният е чексум. Моля ако някой знае защо се получва така и това проблем ли е нека сподели. Ако има някакво решение ще бъда благодарен.
Ето още малко инфо: http://www.bmwcoding.com/showwiki.php?t ... +locations
https://rs216l3.rapidshare.com/#!downlo ... 91BA9E|0|0
Престраших се и реших д пробвам:
1. Стартирах NCS Expert
2. File>Load Profil
3.Choose Profil Expertmode then OK
4.Натискаме F1 за да прочетем информацията за автомобила
5.Натискаме F3 за да прочетем FA от ECU
6.Избираме шаси (в моят случай Е46)
7.Избираме ECU (при мен бяха 4 -AKMB,ALSZ,EWS,KMB) - по данни пт нета VO/FA ЗА Е46 след фейса се пази във AKMB и ALSZ).
8.Аз избрах AKMB
точно след този избор се появяват вече данните на автомобила като отгоре са платформа, шаси (Vin)и FA Stream (какви екстри има колата). Точно тук ударих на камък и не посмях да продължа по нататък, на мястото на шасито информацията е некоректна почва WBAA както трябва да е, но после шест нули тоест WBAA000000, последните 7 символа от вина са вярни и последният е чексум. Моля ако някой знае защо се получва така и това проблем ли е нека сподели. Ако има някакво решение ще бъда благодарен.
Ето още малко инфо: http://www.bmwcoding.com/showwiki.php?t ... +locations
- oci
- старши ентусиаст
-
- Кара: '12 BMW F10
- Мечтае да кара: самолет
Добре ти щом работиш с експерта значи можеш да работиш и с ДИСА влезни с него в Кодинг и от там избираш кодинг ZCS и прекодираш таблото като го избираш да не е автоматично и диса ще те пита за вина, за километрите и за SA-то, което в същност е кода носител на екстрите и ти можеш да го промениш и като дадеш след това кодиране и се прекодира таблото SA-то автоматично ще се смени и в другите модули.
Това което ти го пиша съм го правил и работи с експерта също става, но първо трябва да прочетеш колата от ЕВС-а защото той е най-защитената част в колата и там със сигурнос тези кодове ще са твойте по дефолт, и там е малко по сложно смяната на кода с екстрите ще ми е трудно да ти обяснавам на съобщение.
За да си калкулираш новия SA можеш да ползваш бмв декодер с него ще си вкараш екстрите и той спрямо тях ще ти направи правилния код така с таблицата която си дал в първата тема ще ти е доста трудно.
Това което ти го пиша съм го правил и работи с експерта също става, но първо трябва да прочетеш колата от ЕВС-а защото той е най-защитената част в колата и там със сигурнос тези кодове ще са твойте по дефолт, и там е малко по сложно смяната на кода с екстрите ще ми е трудно да ти обяснавам на съобщение.
За да си калкулираш новия SA можеш да ползваш бмв декодер с него ще си вкараш екстрите и той спрямо тях ще ти направи правилния код така с таблицата която си дал в първата тема ще ти е доста трудно.
- IvanchoM65
- кандидат ентусиаст
-
Чакай малко нещо не схващам, аз говоря за фейсова е46, защо ми е въобще EWS. То нали до преди фейса се помни във EWS и KMB и кодирането е ZCS Central Coding Key, а след фейса фейса се помни във AKMB и ALSZ и вече типа на кодиране е: FA Vehicle Order.
- IvanchoM65
- кандидат ентусиаст
-
С NCS Expert няма ли да е по- лесно да се добават поотделно кодовете съответно във AKMB и ALSZ, нали при фейса се помнят само в тези 2 модула, няма нужда да набърквам EWS.
IvanchoM65 написа:С NCS Expert няма ли да е по- лесно да се добават поотделно кодовете съответно във AKMB и ALSZ, нали при фейса се помнят само в тези 2 модула, няма нужда да набърквам EWS.
С NCS-а става по-бързо.

- oci
- старши ентусиаст
-
- Кара: '12 BMW F10
- Мечтае да кара: самолет
IvanchoM65 написа:С NCS Expert няма ли да е по- лесно да се добават поотделно кодовете съответно във AKMB и ALSZ, нали при фейса се помнят само в тези 2 модула, няма нужда да набърквам EWS.
Ти промениш ли ги в таблото в ЕВС-а автоматично ще се сменят.
- IvanchoM65
- кандидат ентусиаст
-
Благодаря на всички справих се горе долу успешно.
Моментът в който ми дава некоректен вин следва от момент в който може да се въведе ръчно вина без последната допълнителна цифра, която е чексум. Когато се въведе винът просто отдолу маркираме Recalculate checksum. Имам един въпрос при проверка с NCS Expert кодовете които съм добавил са тук, но при четене с BMW Scanner една от екстрите липсва, а именно S426A-Aluminium decor strip, данеби тя да се добавя по по различен начин, а не $426. Другите кодове които съм добавил са налице при скенера и тях съм ги добавил по същия начин - пример $672 - което отговаря на код S672A - CD Changer bmw 6cd, и във връзка със чейнджъра има ли код за е46 който да е по - точен от S672A и да обозначава, че чейнджъра е MP3, защото той е такъв или просто се оставя S672A. Ако някой се интересува мога да пусна парт номер.
При сканиране с BMW Scanner 1.4 нямам никакви грешки в модулите. Това прекодиране на vehicle order надявам се не е някакво хакерство, а е нормална процедура за добавяна на опции и не би навредило на нормалното функциониране на модулите и тяхното нормално манипулиране с диагностични програми от сорта на DIS и SSS Progman.
Благодаря отново на всички колеги оказали съдействие!
Моментът в който ми дава некоректен вин следва от момент в който може да се въведе ръчно вина без последната допълнителна цифра, която е чексум. Когато се въведе винът просто отдолу маркираме Recalculate checksum. Имам един въпрос при проверка с NCS Expert кодовете които съм добавил са тук, но при четене с BMW Scanner една от екстрите липсва, а именно S426A-Aluminium decor strip, данеби тя да се добавя по по различен начин, а не $426. Другите кодове които съм добавил са налице при скенера и тях съм ги добавил по същия начин - пример $672 - което отговаря на код S672A - CD Changer bmw 6cd, и във връзка със чейнджъра има ли код за е46 който да е по - точен от S672A и да обозначава, че чейнджъра е MP3, защото той е такъв или просто се оставя S672A. Ако някой се интересува мога да пусна парт номер.
При сканиране с BMW Scanner 1.4 нямам никакви грешки в модулите. Това прекодиране на vehicle order надявам се не е някакво хакерство, а е нормална процедура за добавяна на опции и не би навредило на нормалното функциониране на модулите и тяхното нормално манипулиране с диагностични програми от сорта на DIS и SSS Progman.
Благодаря отново на всички колеги оказали съдействие!
- IvanchoM65
- кандидат ентусиаст
-
Колеги някой знае ли как се променя upholstery code това което виждам в NCS Expert e нещо от рода на %H9AT, как се променя този код, ясно как се трие, но добавянето на нов как ставатака ли трябва да го въведа примерно %N6ТТ или така $N6TT или %N6T, или промяната става по друг начин.
- IvanchoM65
- кандидат ентусиаст
-
Малка поправка. Добавянето на код за тапицерия става като се добави по следният начин :"&XXXX" , където "XXXX" е четири цифреният код който ви е необходим . Можете да вземете кодовете от realoem.
- Dimitroff
- Фен на тройките
-
- Кара: Колите да палят и работят!
- Мечтае да кара: ;)
- Детайли за колата: Лачени, в добро здраве и сериозен ремап ;)
- tekabg
- младши ентусиаст
-
- Кара: 530xd F11 individual
Колеги и аз следвам последователността на колегата IvanchoM65, прочитам екстрите на колата, въвеждам към екстрите "$251" това е RPA-то давам след това ок и като отворя отново списъка с екстрите въведеният от мен код липсва.Пробвах така 4 пъти днес и нищо не се получава.И не мога да разбера как да я запазя тази промяна.
Ще съм благодарен на съветите ви ,че от пробите днес си деактивирах дневните светлини ,оил сервиза ми стана пак 22 000км и разни други дреболийки та после си играх да ги пускам отново.

- Gqbriel
- старши ентусиаст
-
- Кара: комби
- Мечтае да кара: Нещо с S мотор
- Детайли за колата: N52B25
tekabg написа:Колеги и аз следвам последователността на колегата IvanchoM65, прочитам екстрите на колата, въвеждам към екстрите "$251" това е RPA-то давам след това ок и като отворя отново списъка с екстрите въведеният от мен код липсва.Пробвах така 4 пъти днес и нищо не се получава.И не мога да разбера как да я запазя тази промяна.Ще съм благодарен на съветите ви ,че от пробите днес си деактивирах дневните светлини ,оил сервиза ми стана пак 22 000км и разни други дреболийки та после си играх да ги пускам отново.
F1- F3 - FA - Add $251 - ok - back - change job to FA_Write - execute
bgpavlp написа:Ремапа е като морския пясък на Приморско, влезнели един път в г..а, чистене няма.
Сложиш ли един път ремап, после не ти се иска да го махаш.
екс:М47/м47Н/Н52б30/м52б28/н52б5
- tekabg
- младши ентусиаст
-
- Кара: 530xd F11 individual
Gqbriel написа:tekabg написа:Колеги и аз следвам последователността на колегата IvanchoM65, прочитам екстрите на колата, въвеждам към екстрите "$251" това е RPA-то давам след това ок и като отворя отново списъка с екстрите въведеният от мен код липсва.Пробвах така 4 пъти днес и нищо не се получава.И не мога да разбера как да я запазя тази промяна.Ще съм благодарен на съветите ви ,че от пробите днес си деактивирах дневните светлини ,оил сервиза ми стана пак 22 000км и разни други дреболийки та после си играх да ги пускам отново.
Благодаря колега!

- Gqbriel
- старши ентусиаст
-
- Кара: комби
- Мечтае да кара: Нещо с S мотор
- Детайли за колата: N52B25
tekabg написа:Gqbriel написа:tekabg написа:Колеги и аз следвам последователността на колегата IvanchoM65, прочитам екстрите на колата, въвеждам към екстрите "$251" това е RPA-то давам след това ок и като отворя отново списъка с екстрите въведеният от мен код липсва.Пробвах така 4 пъти днес и нищо не се получава.И не мога да разбера как да я запазя тази промяна.Ще съм благодарен на съветите ви ,че от пробите днес си деактивирах дневните светлини ,оил сервиза ми стана пак 22 000км и разни други дреболийки та после си играх да ги пускам отново.
Благодаря колега!Остава да почерпя следващият път когато си в Сънито ,че предният път се разминахме малко с теб.
Споко в четвъртъка пак ще съм там до неделя

bgpavlp написа:Ремапа е като морския пясък на Приморско, влезнели един път в г..а, чистене няма.
Сложиш ли един път ремап, после не ти се иска да го махаш.
екс:М47/м47Н/Н52б30/м52б28/н52б5
22 мнения
• Страница 1 от 2 • 1, 2