Airbag Module! Взаимозаменяемост и подмяна?!

3-та серия ('98-'05)

Модератори: mitaka7, ©, Dimitroff, Гецата, Технически модератори

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: X5 e53 3.0d 218ps
Мечтае да кара: X5 ///M - печка :D
Детайли за колата: Зла печка :D

Airbag Module! Взаимозаменяемост и подмяна?!

Мнение от An4oOo » 21 Окт 2011, 18:17

Здравейте колеги! По необясними причини Модула за еърбеците намиращ се под подлакътника се е прецакал. Опцийте ми са 2: да ми рестартират текущия, или да се подмени. Цената е почти еднаква за двете операции. Въпроса е че си намерих модул обаче не съм сигурен взаимозаменяеми ли са.. Изображение
Първо да кажа че това е примерна снимка. Модула ми е същия (същата марка) Това което съм оградил на снимката съвпада като данни и на двата модула. Доло номерата над баркодовете обаче при двата модула са различни.. Въпреки това.. значи ли, че може да взаимозаменят? Колата е е46 320d 136кс 02.99г. И изобщо да се занимавам ли да го подменям или рестарт би ми решил проблема с модула? Моля за адекватни отговори по темата. Благодаря ;)

старши ентусиаст
Аватар
Кара: '12 BMW F10
Мечтае да кара: самолет

Re: Airbag Module! Взаимозаменяемост и подмяна?!

Мнение от oci » 21 Окт 2011, 19:05

An4oOo написа:Здравейте колеги! По необясними причини Модула за еърбеците намиращ се под подлакътника се е прецакал. Опцийте ми са 2: да ми рестартират текущия, или да се подмени. Цената е почти еднаква за двете операции. Въпроса е че си намерих модул обаче не съм сигурен взаимозаменяеми ли са.. Изображение
Първо да кажа че това е примерна снимка. Модула ми е същия (същата марка) Това което съм оградил на снимката съвпада като данни и на двата модула. Доло номерата над баркодовете обаче при двата модула са различни.. Въпреки това.. значи ли, че може да взаимозаменят? Колата е е46 320d 136кс 02.99г. И изобщо да се занимавам ли да го подменям или рестарт би ми решил проблема с модула? Моля за адекватни отговори по темата. Благодаря ;)

Ти дори и да го смениш модула на беговет пак ще трябва да се програмира за твоята кола иначе колата няма да го възприеме т.е ще трябва де се смени вина в този модула и да се програмира.
Ако взимаш друг гледай да е от кола която има същия брой айрбеци като твоята кола иначе пак ще имаш проблеми.

младши ентусиаст
Аватар
Кара: M62B46

Мнение от Retrofit » 21 Окт 2011, 21:10

oci написа:Ти дори и да го смениш модула на беговет пак ще трябва да се програмира за твоята кола иначе колата няма да го възприеме т.е ще трябва де се смени вина в този модула и да се програмира.
Ако взимаш друг гледай да е от кола която има същия брой айрбеци като твоята кола иначе пак ще имаш проблеми.

Ако данните в оградената част са еднакви, значи модула ще стане директно без никакво препрограмиране, ВИН-а не е записан в централата на айрбега, така че няма нужда от програмиране.
Намираш същия модул и го монтираш направо без да се чудиш, предполагам твоя вади грешка която не може да се изтрие, затова го сменяш.

старши ентусиаст
Аватар
Кара: E70

Мнение от slitter » 21 Окт 2011, 21:54

Ако не е тайна как точно се случиха нещата, каква точно грешка изкарва, която не може да се изтрие, абе изобщо как стана така, че да се налага това??? Питам, щото ми стана интересно!

младши ентусиаст
Аватар
Кара: E61 530dA '04

Мнение от koleto_78 » 21 Окт 2011, 22:44

и на мен ми стана интересно какъв е проблема та да не може да се изчисти тая централа........

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от Retrofit » 21 Окт 2011, 23:08

Дава грешка "Power Supply" и не може да се изтрие с диагностика и лампата за айрбега не може да се изгаси.
За мен това е нещо като Краш дата при ПТП и изкочили бегове, централата е направена така, че да се заключи при отварянето им и да се замени после с нова.
Това е направено с цел сигурност, когато става въпрос за човешки живот, производителите не гарантират, че модул от катастрофирала кола, ще задейства възглавниците отново при необходимост.

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от slitter » 21 Окт 2011, 23:46

Заради същата грешка "Power Supply" навремето с колегата ludia се спречкахме, защото аз бях на същото мнение - проблем с централата или кабелен проблем! Както и да е, това е друга тема, но именно заради това се интересувам така живо от проблема, защото колегата ludia след години ми сподели, че проблемът се е оправил с интервенция върху буксата на патрона при акумулатора и едно изтриване на грешката от друг колега от форума. Лично за мен бе ясно, че или има нещо нередно в кабелите, както се оказа в последствие, или проблемна е централата, но аз искам да изчакам колегата да каже подробностите и тогава ще коментирам пак!

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от Retrofit » 21 Окт 2011, 23:58

Самата централа си има статус на връзките и ако има проблем някъде се вижда, но когато не отчита проблем, а дава грешка "Power Supply" проблема е в централата, или се сменя с друга или се флашва паметта.

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от oci » 22 Окт 2011, 0:41

колегата ми се обади и ми каза по телефона, че така си е светнала лампата без нищо да се е отваряло и е ходил на сервиз в който са му казали, че има две грешки:
еднате е в централата, другата в обтегача на колана :mhihi: тук явно имат предвид пиропатрона, но това са по думите на диагностика и са му казали да смени централата и колана, но ние с него ще се виждаме във неделя аз така и така съм във Варна и ще видим от къде е проблема според мен е нещо трето :mhihi: , което тия пичове не са разбрали защото са я гледали с универсален скенер и кой знае каква грешка е прочел въпросния кодочетец.
Не знам защо но по спомени скенера изкарваше вина в ценралата за беговете и този проблем съм го имал с една кола докато не смених вина не възприемаше модула на беговете същото се отнася и за ASC/DSC.

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: X5 e53 3.0d 218ps
Мечтае да кара: X5 ///M - печка :D
Детайли за колата: Зла печка :D

Мнение от An4oOo » 22 Окт 2011, 1:25

Възникването на грешката не е тайна.. щото и аз незнам как е станало :mhihi: Колата не е претърпявала удари и интервенции по системите за сигурност. Все пак нека колегата oci да се произнесе в неделя и ще споделя резултати и евентуално решение на проблема ;)

ШОП
Аватар
Кара: e87lci

Мнение от BMDrago » 22 Окт 2011, 2:44

Когато има спад в захранващото напрежение на системата също светва лампата на бега.Този номер ми го прави миналата зима, преди да си сменя акумулатора.След диагностика и чистене на грешакта си се оправи.Пробвайте диагностика с ИНПА или ДИС.
Изображение

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от slitter » 22 Окт 2011, 8:49

Aз лично ще чакам оци да каже каква точно е грешката, щото на него му имам доверие и знам какво гледа, прави и как ще интерпретира нещата!

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от oci » 23 Окт 2011, 16:57

оказа се голяма греда на колегата с модула явно пиропатрона на шофьорската седалка е направил проблема защото грешките са две найстина е те са едната е в пиропатрона, а другата в екуто на айрбега т.е модула и тя е вътрешна грешка в самия модула, а най странното е че пиропатрона го разпознава и като влезеш на живи данни дава, че е ок а реално не го трие и според мен проблема е в самата централа пробвах да я програмирам на ново и ме връща в диагностика и не завършва програмирането със скенера свалих файла от моята централа, но негова не го възприема явно са несъвместими въпреки, че и двете коли са със 6 бега, но в централата е записан вина на колата и дори и да взема друга ще трябва вина да се смени това го видя и колегата.
Диса позволява да се направи тест според грешката в модула и според теста е че две от напреженията не са наред вътре в самата централа и ме съмнява че дори и с програматор да се префлашне екуто на беговете пак няма да стане, но може и да се пробва.

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от Retrofit » 23 Окт 2011, 17:46

Щом дава "Internal ECU error" значи е проблемна самата централа. Сменете я със централа със същия номер и трябва да работи дори без да сменяте вин-а.
А ако дава пак грешка за пиропатрона, проверете кабелите, напръскайте буксите с контактен спрей, ако не се оправи, може да има пречупени кабели под седалката, тези които влизат в мокета.

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от slitter » 23 Окт 2011, 17:47

Защо не го пробва да го препрограмираш с ДИС, не със Скенера само!?

Следваща

Назад към E46