Липса на тяга и прекъсване при ускорение, 320d 150hp

3-та серия ('98-'05)

Модератори: mitaka7, ©, Dimitroff, Гецата, Технически модератори

Потребител
Аватар

Липса на тяга и прекъсване при ускорение, 320d 150hp

Мнение от Todorani » 17 Сеп 2011, 0:13

Здравейте колеги,
карам 320d, 150hp, комби. От известно време се боря с няколко проблема на моята бавария - без особен успех. Изчетох маса теми в най-различни форуми, пробвах различни предложения, тествах, чистих и подменях компоненти - не успях да реша проблема. Излагам проблемите и симптомите, както и какво е свършено до сега. Ще бъда благодарен за всяка идея и компетентно мнение.

1. Липса на тяга при ускорение, усеща се на 2ра - до 2200 оборота ускорява добре, от там до 3000 оборота ръмжи повече и не ускорява и на 3000 оборота се изстрелва. Изстрелването го има и на по-високите предавки, но е по-слабо изразено.

2. При загрял автомобил и ускорение на 2ра, като се настъпи повече (не до дупка) се усеща като прекъсване в ускорението, едно насичане все едно дърпа, спира, дърпа, спира ... Изчезва след определени обороти (след 3000 се изстрелва) или при подаване на още газ (например педала до долу). Случва се понякога.

3. При незагрял автомобил и поддържане на постоянна скорост по равен път или леко надолнище, когато се подава малко газ, колкото да се поддържа скоростта - като се задържи между 1800-2000 оборота и започва едно придърпване, колата се движи на тласъци. При натискане на газта придърпването изчезва. Най-силно изразено е на 2ра, на 3та е осезаемо, на 4та и 5та не съм го усещал.

Други особености:
*) пали веднага когато е студена, пали по-бавно, когато е загряла.
*) миризма от ауспуха при работа на място - миризмата намаля след смяната на вакуумния клапан на EGR и почистване на дебитомера.
*) пеперудките са аут
*) без катализатори съм
*) Масло и филтри сменени преди 5К км. Горивният филтър е сменен по-скоро.
*) Филтър картерни газове не е сменян, не знам на колко км и в какво състояние е.
*) Свещите са в мн добро състояние според механика, вероятно са сменяни в последните 10-15 хил. км.
*) Добавки ползвам от време на време - STP, Castrol TDA.

Какво е свършено до сега:
*) дебитомера е почистен със спрей за дебитомери, след почистването на живи данни се дъдржи адекватно според механика, колата стана по-пъргава в оборотите до 2000;
*) вакуумен клапан за EGR - сменен с нов - смяната беше по повод лоша динамика на колата - при ускорение задържаше до към 2700-2800 оборота и след това се изстрелваше. Смяната подобри положението като цяло, но скоро след това се върна към предишната ситуация при ускорение на 2ра (проблем №1), в останалите предавки подобрението остана.
*) EGR - почистен и тестван дали се затваря и задържа при подаване на вакуум - според механика функционира нормално
*) кулер - почистен
*) всмукателен колектор - почистен
*) турбо - имаше теч от турбото и го носих в РеалТурбо за рециклиране - огледаха го и ми казаха, че турбото е мн читаво и няма нужда да се отваря. Оказа се, че липсва един болт. След завиване на болта течът изчезна. Според механика турбото надува както трябва (диагностика живи данни и на място).
*) По повод скапана нафта (OMV бул. България) резервоарът е почистван преди няколко месеца, заедно с него са почистени горивната помпа и маркучи по горивната система.
*) дюзи - тествани са няколко пъти, всеки път дават минимално отклонение от нулата - едните в минус, другите две в плюс. Според механика са в мн добро състояние.
*) компресията е мерена, еднакви показания на 4те цилиндъра - казаха ми, че няма какво повече да искам от този двигател като механика.
*) Съмнявах се за горивна помпа - след диагностика с живи данни според механика е ОК.

Механикът също така предположи, че съм свикнал с колата и само ми се струва, че не набира добре. Не е от това - имах същия модел преди време (откраднат), карал съм и седан същия модел. Сигурен съм, че колата в момента е под възможностите си.

Надявам се колеги с повече опит или сходни проблеми да изразят мнение.

Поздрави,
Тодор

старши ентусиаст
Аватар
Кара: the real 5er
Мечтае да кара: 0:00h. at La Sarthe

Re: Липса на тяга и прекъсване при ускорение, 320d 150hp

Мнение от Dirty M5 driveR » 17 Сеп 2011, 7:26

На живи данни гледали ли сте налягането в рейла?

Фен на тройките
Аватар
Кара: Колите да палят и работят!
Мечтае да кара: ;)
Детайли за колата: Лачени, в добро здраве и сериозен ремап ;)

Мнение от Dimitroff » 17 Сеп 2011, 7:53

1. Кажи на твоя механик, че турбината ако се гледа на място на живи данни - виииииинаги е перфектна!
Трябва да е под товар - тоест ти да караш, а той да гледа!

2. Какви грешки дава на диагностика ?

3. Смени вакуумния клапан от ЕГР-а (новия клапан, който си взел) със същия за турбината - просто им размени местата :mhihi:

Потребител
Аватар

Мнение от Todorani » 17 Сеп 2011, 9:56

Dirty M5 driveR написа:На живи данни гледали ли сте налягането в рейла?

Не сме, записвам си го за следващата диагностика.

Потребител
Аватар

Мнение от Todorani » 17 Сеп 2011, 10:17

Dimitroff написа:1. Кажи на твоя механик, че турбината ако се гледа на място на живи данни - виииииинаги е перфектна!
Трябва да е под товар - тоест ти да караш, а той да гледа!

Не съм сигурен дали е било на място или в движение, бях оставил колата за няколко дни и не съм присъствал на диагностиката. Следващият път ще бъде в движение :)

Dimitroff написа:2. Какви грешки дава на диагностика ?

Нямаше записани грешки. На живи дани при симулиране на проблем №3 не дава никаква грешка. По едно време имаше грешка за някакъв датчик за климатика, но едва ли е от значение тук.

Dimitroff написа:3. Смени вакуумния клапан от ЕГР-а (новия клапан, който си взел) със същия за турбината - просто им размени местата :mhihi:

С механика стигнахме до извода, че клапана на турбото е ОК и не съм се сещал да ги разменим. Ще пробвам и ще пиша.

Потребител
Аватар
Кара: ше AS71

Мнение от firetux » 17 Сеп 2011, 10:38

3. При незагрял автомобил и поддържане на постоянна скорост по равен път или леко надолнище, когато се подава малко газ, колкото да се поддържа скоростта - като се задържи между 1800-2000 оборота и започва едно придърпване, колата се движи на тласъци. При натискане на газта придърпването изчезва. Най-силно изразено е на 2ра, на 3та е осезаемо, на 4та и 5та не съм го усещал.

И при мен е така, само докато излезе от синьото, залагам го на колебания отворен/затворен ЕГР в зависимост от съответните температури/положение на педала.
Може и да греша...
Изображение

Потребител
Аватар

Мнение от Todorani » 18 Сеп 2011, 11:42

И аз съм си мислил за същото, колега, ти го обясни мн добре.
А дали е възможно да е от липсващите пеперудки?
Последна промяна Todorani на 26 Сеп 2011, 11:11, променена общо 1 път

младши ентусиаст
Аватар
Кара: на ток
Мечтае да кара: по пътища без дупки

Мнение от nik4o_83 » 19 Сеп 2011, 9:21

Не може да е от липсващи пеперуди - аз съм без тях и нямам нито един от горепосочените проблеми.

старши ентусиаст
Аватар
Кара: буретата да пресъхват

Мнение от Alexi » 19 Сеп 2011, 9:45

затапи си за проба ЕГР-а с една ламаринка и покарай така да видиш как ще е

Потребител
Аватар
Кара: ше AS71

Мнение от firetux » 19 Сеп 2011, 10:36

Предполагам има значение дали има сензор на първия катализатор, който евентуално регистрира повече кислород поради липсващите клапи. И от там да идват колебанията. Но nik4o_83 предполагам че има въпросната сонда и щом при него не се наблюдава...не знам от какво ще е.
Изображение

ентусиаст
Аватар
Кара: e46 compact 320td

Мнение от iv4o9999 » 19 Сеп 2011, 14:54

На колко километра е колата, защото при студен мотор да пали лесно а при топъл по-трудно понякога е признак на разтегната верига, чиито живот е около 250 000 км, Филтъра за картерните газове при мен беше много зле и след смяната колата заработи друго ядче. Другото за което се сещам е да се прегледар реила и клапана му.

Фен на тройките
Аватар

Мнение от Dimitroff » 19 Сеп 2011, 19:34

Живота на веригата е доста повече от 250 000км - казвам ти го от опит :lol:

ентусиаст
Аватар
Кара: e46 compact 320td

Мнение от iv4o9999 » 19 Сеп 2011, 22:06

Корегирам се веднага, имам предвид че веригата е изчислена за мин 250 000 а + отгоре е според зависи. В немски форум бях чел че БМВ дават нещо като неписана гаранция за тези километри :yes:

старши ентусиаст
Аватар
Кара: буретата да пресъхват

Мнение от Alexi » 20 Сеп 2011, 9:12

Dimitroff написа:Живота на веригата е доста повече от 250 000км - казвам ти го от опит :lol:

той имаше предвид 250к горублянски :mhihi:

Фен на тройките
Аватар

Мнение от Dimitroff » 20 Сеп 2011, 16:01

Това е съвсем друго нещо, но да не се отклоняваме от топика на темата :yes: :mhihi:

Следваща

Назад към E46