Вибрации около скоростна кутия, кардан.
Модератори: mitaka7, ©, Dimitroff, Гецата, Технически модератори
21 мнения
• Страница 1 от 2 • 1, 2
- plamsy_8805
- кандидат ентусиаст
-
- Кара: BMW 320d Touring '00
- Мечтае да кара: Самолет...
Вибрации около скоростна кутия, кардан.
Честита нова година колеги,
от месец имам проблем който взе да се усеща повече. При движение на 3 4 5 скорост с около 1800 - 1900 оборота, се усеща някакво тресене отдолу около скоростната кутия..ако не се лъжа. Сменил съм тампоните на двигателя, съединител, тампона на дифа огледах гуменото каре изглежда здраво...леко е напукано но няма сцепено никаде. Единствено тамоните на скоростната кутия ми се струват много меки и се чудя дали проблема не се дължи на тях. Ако някой е имал подобен проблем нека сподели как го е решил.
Колата е 320д 136 коня комби
от месец имам проблем който взе да се усеща повече. При движение на 3 4 5 скорост с около 1800 - 1900 оборота, се усеща някакво тресене отдолу около скоростната кутия..ако не се лъжа. Сменил съм тампоните на двигателя, съединител, тампона на дифа огледах гуменото каре изглежда здраво...леко е напукано но няма сцепено никаде. Единствено тамоните на скоростната кутия ми се струват много меки и се чудя дали проблема не се дължи на тях. Ако някой е имал подобен проблем нека сподели как го е решил.

Колата е 320д 136 коня комби
- tani bojilov
- младши ентусиаст
-
- Кара: е 46 320д 136кс + чип
Re: Вибрации около скоростна кутия, кардан.
Значи,първо прегледай дали всичко по скоростите е стегнато,после се замисли кардана дали е свалян и разцепван от шлиците ако е сваляна предната част на кардана и после е върната произволно(без да е белязана преди това)трябва да свалиш кардана и да го занесеш на баланс.Той е балансиран в едно положение и като се размести и се получава дебаланс.Много е вероятно от него да ти е проблема. 

- plamsy_8805
- кандидат ентусиаст
-
Колега не ми се вярва да е от кардана защото вибрациите се получават на опредлени обороти на двигателя след това изчезват. Ако кардана е дебалансиран ще тресе постоянно.
- tani bojilov
- младши ентусиаст
-
Грешиш не така.Когато караш по бавно кардана се върти по слабо и не се чувстват вибрации,като засилиш започва да тресе и като засилиш още,от по-бързото въртене започва да успокоява.Не ти ли се е случвало от крива джанта да ти тресе волана от 80 до 100 км.примерно,това е същото.
- tani bojilov
- младши ентусиаст
-
Междодругото забравих да те питам,тресенето имаше ли го след смяната на съединителя или после се появи.Ако след смяната на съединителя не си имал проблем а после се е появило тресенето,значи проблема със сигурност не е в кардана... 

- plamsy_8805
- кандидат ентусиаст
-
Колега аз съединителя го сменях миналото лято. Пък тези въбрации се получават от скоро от около 1 2 месеца.
Интересното е че не се получават при някаква определена скорост, а само при тези 1700 - 1900 оборота на двигателя, усещането е като нещо дебалансирано и се чудя да не би маховика да е издал багажа и от него да прави така или някой тампон не е в ред...
Интересното е че не се получават при някаква определена скорост, а само при тези 1700 - 1900 оборота на двигателя, усещането е като нещо дебалансирано и се чудя да не би маховика да е издал багажа и от него да прави така или някой тампон не е в ред...

- tani bojilov
- младши ентусиаст
-
Доколкото знам,маховика тресе преди спиране ама знаеш ли го.Трябва да се разгледа на канал за скъсани тампони...
- plamsy_8805
- кандидат ентусиаст
-
Тампоните на двг са нови ама на скоростната кутия не съм ги сменял и ми се струват много мекички. Незнам те как трябва да са твърди или меки 

- boXeer
- кандидат ентусиаст
-
- Местоположение: <<Valencia,Spain >>.......... <<през лятото-Pleven,Bulgaria>>
- Кара: Е46 330D 204hp (M57N)
Според мен проблема е в гуменото каре.
И моето изглеждаше здраво,чак си помислих ,че е било сменяно.В крайна сметка бях взел ново и го смених.След това при огледа всички метално "уши" имаха много голям луфт във всички посоки.
Най ясно се усещаше преди мамахна пеперудките ,когато използвах двигателната спирачка.Сякаш някой се беше заврял под колата и удряше отдолу когато пусна по рязко газта.
И моето изглеждаше здраво,чак си помислих ,че е било сменяно.В крайна сметка бях взел ново и го смених.След това при огледа всички метално "уши" имаха много голям луфт във всички посоки.
Най ясно се усещаше преди мамахна пеперудките ,когато използвах двигателната спирачка.Сякаш някой се беше заврял под колата и удряше отдолу когато пусна по рязко газта.

Ако проблема ти е в кардана, тогава тресенето ще зависи от скоростта, т.е. ще се проявява от 80 до 100 км/ч примерно (зависи какъв е проблема и колко е дебалансиран). При теб зависимостта е от оборотите на двигателя доколкото разбрах, така че най-вероятно проблема е в двигател-ск. кутия.
Нещо по скоростите ще да е.
Оборотите, при които се получава са точно оборотите на пика на въртящият момент т.е. голямо напрежение, което отминава.
Оборотите, при които се получава са точно оборотите на пика на въртящият момент т.е. голямо напрежение, което отминава.
И аз имам подобен проблем от известно време. На 1800-1900 оборота на по-високи предавки (най-осезаемо на 5 скорост) при мен се усеща и едно бучене, придружено с някаква вибрация. Идва някъде отдолу - скоростната кутия/кардана. Сякаш колата изпада в някакъв резонанс, който отминава като кача над 2000 оборота. По-силно изразено е при изкачване (по някой планински път примерно), когато натоварването е по-голямо. Моята е 320д 150 к.с. Не съм ходил на сервиз да я погледнат още, че все нямам време. Някой ако е решил проблема да казва.
- Alex-parts
- Потребител
-
Определено нещата идват от гуменото каре , и аз бях така и всичко се оправи след смяната му 

- i.halachev
- Потребител
-
- Кара: BMW
- Мечтае да кара: Трутинетка
Колега аз карам е46 320д Комби и имах на около 1800-2000 обр. ми тресеше нещо като вибрация и леко боботене .Смених тампоните не скоростнара кутия - те са две малки тампончета , представляват кръгъл гумен тампон с шпилки отдоло и отгоре , стоят м/у една планка и кутията в задния и край, и работата заспа , бяха смачкани и станали като шайби
при мен се получаваше от 45-60км. после всичко спира и колкото по яко я ускоряваш толкова повече се усещаше 

- TRR
- кандидат ентусиаст
-
- Кара: E46 320dA '02; Yamaha FZ6S ABS
А някой с автомат има ли такова тресене? Точно около 1700-1800 оборота се усещат, най-много при изкачване на наклон без да давам много газ. Един експерт, на който вярвам, набеди скоростната кутия, но аз все още се надявам с тампони/карета да се реши проблема 

21 мнения
• Страница 1 от 2 • 1, 2