Смяна на масло и добавка към него

3-та серия ('98-'05)

Модератори: mitaka7, ©, Dimitroff, Гецата, Технически модератори

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: E92 Lci N55 /CBR 1100 XX/S1000RR

Re: Смяна на масло и добавка към него

Мнение от Mitiracing » 12 Дек 2011, 1:45

Благодаря много колеги,ще го имам впредвид при смяната :yes:

младши ентусиаст
Аватар
Кара: мадамите да крещят :)

Мнение от Rundev » 15 Май 2012, 12:33

Историята ми е следната...........винаги съм карал с 10W-40,но изминалата зима ми показа за пръв път колата че иска малко по тънко масло и реших да пробвам да и сложа 5W-40.Чукаше доста първите 3 дни и след това при студения старт вече нечукаше.Нямах проблеми,нито го гори,нито нищо.Сега като се позатопли обаче я усещам че и е рядко и е една такава "звънлива" в двигателя.Чудя се дали да не и добавя OIL STABILIZER без значение на коя марка.Подобрява уж качеството на маслото и вискозитета.Как мислите дали да слагам такава добавка за двигателно масло? :confused: Става въпрос за 2002-ра е46 316i m43b19.
Изображение

младши ентусиаст
Аватар
Кара: 320д Е46 136к.с
Мечтае да кара: BMW F10

Мнение от shark1986 » 15 Май 2012, 23:31

Rundev написа:Историята ми е следната...........винаги съм карал с 10W-40,но изминалата зима ми показа за пръв път колата че иска малко по тънко масло и реших да пробвам да и сложа 5W-40.Чукаше доста първите 3 дни и след това при студения старт вече нечукаше.Нямах проблеми,нито го гори,нито нищо.Сега като се позатопли обаче я усещам че и е рядко и е една такава "звънлива" в двигателя.Чудя се дали да не и добавя OIL STABILIZER без значение на коя марка.Подобрява уж качеството на маслото и вискозитета.Как мислите дали да слагам такава добавка за двигателно масло? :confused: Става въпрос за 2002-ра е46 316i m43b19.

Каква е марката на маслото?Да не си и сложил някое масло което много бързо си губи мазителните свойства?Като за начало може да и сложиш някоя добавка за маслото!Ако не се оправи си сложи по качествено масло!

старши ентусиаст
Аватар
Кара: the real 5er
Мечтае да кара: 0:00h. at La Sarthe

Мнение от Dirty M5 driveR » 16 Май 2012, 5:49

С 5W40 трябва да му е супер на мотора. А и не са дошли още големите жеги. Какво е маслото ако не е тайна? Кажи и как караш колата. Ако й раздаваш газ повечко наистина може това масло да не е подходящо. Но според мен най-вероятно маслото не е мното читаво и е почнало да си губи качествата, особено след тия студове зимата.

старши ентусиаст
Аватар
Кара: Е90

Мнение от mitaka7 » 16 Май 2012, 11:08

Добър и здрав двигател, както и хубаво масло не се нуждае от добавки. :yes:

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от Rundev » 16 Май 2012, 16:22

Нищо му няма на двигателя,като цяло пазя колата много и не и раздавам кои знай каква газ(освен тук-там пързаляне из завоите) в смислъл некарам постянно агресивно...........особенно с тия цени на горивата :lol: Маслото е 5W-40 OMV BIXXOL,нашата фирма го внася директно от Австрия.Определено е за добавка,въпросът е да сложа ли?
Изображение

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от Dirty M5 driveR » 16 Май 2012, 21:58

Определено си за смяна на маслото бих казал аз, но... явно искаш да пробваш с добавка. Аз лично такива неща не съм ползвал, но съм чувал това-онова от опитни хора и съм останал с впечатлението, че колкото от добавките действат има и още толкова на брой, който не дават ефект. В тази тема многократно беше споменат факта, че хубавото масло не се нуждае от добавки, и по тоя повод аз смятам, че коментара за тия oil stabilizator-i е излишен. Какво има да му подобрява на вискозитета? То маслото ако е читаво, значи има качествата да си пази вискозитета при определения работен режим на двигателя. Ако това не се случва, значи или маслото не е достатъчно добро, или просто е минал срока му на експлоатация (тук трябва да се разграничава кога едно масло си губи качествата след кратък период от време - да кажем 2-3к км., тогава говорим също за лошо масло, или пък 6-7-8к км на експлоатация в по-тежки условия - примерно края на много студена зима, после рязко затопляне. Молекулния и химичния състав на маслото определят вискозитета му при различните температури, изпаряемостта му, и т.н.). Сам си прецени. Аз на твое място просто бих сменил маслото. Тук във форума има доста места, откъдето можеш също да си закупиш масло с доказан произход. 5W40 изобщо не е толкова тънко, колкото си мислиш. Има немалко колеги, които карат с 0W40, и когато двигателя е ок и маслото е читаво нямат проблеми.

Фен на тройките
Аватар
Кара: Колите да палят и работят!
Мечтае да кара: ;)
Детайли за колата: Лачени, в добро здраве и сериозен ремап ;)

Мнение от Dimitroff » 17 Май 2012, 9:45

mitaka7 написа:Добър и здрав двигател, както и хубаво масло не се нуждае от добавки. :yes:

:clap: :yes:

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от Rundev » 18 Май 2012, 11:57

Dirty M5 driveR написа:Определено си за смяна на маслото бих казал аз, но... явно искаш да пробваш с добавка. Аз лично такива неща не съм ползвал, но съм чувал това-онова от опитни хора и съм останал с впечатлението, че колкото от добавките действат има и още толкова на брой, който не дават ефект. В тази тема многократно беше споменат факта, че хубавото масло не се нуждае от добавки, и по тоя повод аз смятам, че коментара за тия oil stabilizator-i е излишен. Какво има да му подобрява на вискозитета? То маслото ако е читаво, значи има качествата да си пази вискозитета при определения работен режим на двигателя. Ако това не се случва, значи или маслото не е достатъчно добро, или просто е минал срока му на експлоатация (тук трябва да се разграничава кога едно масло си губи качествата след кратък период от време - да кажем 2-3к км., тогава говорим също за лошо масло, или пък 6-7-8к км на експлоатация в по-тежки условия - примерно края на много студена зима, после рязко затопляне. Молекулния и химичния състав на маслото определят вискозитета му при различните температури, изпаряемостта му, и т.н.). Сам си прецени. Аз на твое място просто бих сменил маслото. Тук във форума има доста места, откъдето можеш също да си закупиш масло с доказан произход. 5W40 изобщо не е толкова тънко, колкото си мислиш. Има немалко колеги, които карат с 0W40, и когато двигателя е ок и маслото е читаво нямат проблеми.

Маслото да е на 500км най-много...........ще ме накарате да го хвърля ей........... :dunno:
Изображение

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от Dirty M5 driveR » 18 Май 2012, 19:29

Никой не те кара да го хвърлиш. По-горе еднозначно беше казано - добрия двигател и хубавото масло не се нуждаят от добавки. Или маслото ти е кофти, или по мотора нещо притраква. Подмяна на маслото обаче е първото нещо, което е редно да се направи, така че ако си толкова убеден в състоянието на двигателя значи трябва да смениш маслото. Аз поне друг начин за установяване на проблема не виждам.

старши ентусиаст
Аватар
Кара: 530д

Мнение от nikolae » 19 Май 2012, 10:37

Къде може да се намери liqui moly, някой от форума/магазин предлага ли? /може и на л.с. да не бъде реклама/
Постоянно чувам добри отзиви за него и мисля да заменя 10-40 кастрол с лики моли този път ?
Някой с 6 цилиндров бензинов да впечатление от него ?

Любимец на Кралицата
Аватар
Кара: F85 X5M , Race ///M GTR V10 S85
Мечтае да кара: M3 CSL

Мнение от ///M_Martin » 19 Май 2012, 12:50

nikolae написа:Къде може да се намери liqui moly, някой от форума/магазин предлага ли? /може и на л.с. да не бъде реклама/
Постоянно чувам добри отзиви за него и мисля да заменя 10-40 кастрол с лики моли този път ?
Някой с 6 цилиндров бензинов да впечатление от него ?

"АвтоМания' в Сливен внасят Лики Моли всички продукти,пробвай с "чичо Гошо" да им намериш координатите
П.П.Даже он-лайн магазин имат ;)

старши ентусиаст
Аватар
Кара: 530д

Мнение от nikolae » 22 Май 2012, 11:48

Аз и аз застанах пак на кръстопът. Всеки казва, че за този мотор м54б22 трябва 5-40
От друга страна, колата похарчва масълце - 10/60 долях 2литра за 13 000, с 10-40 почти същата работа - за 10-11 000 2 литра долях

Колега по-горе е писал, че с 5-40 е имала промяна...
каква е разликата в маслата кастрол-бмв предлагани от колегите във форума - само етикета ли ?

Фен на тройките
Аватар
Кара: Колите да палят и работят!
Мечтае да кара: ;)
Детайли за колата: Лачени, в добро здраве и сериозен ремап ;)

Мнение от Dimitroff » 29 Май 2012, 12:04

Моят съвет към теб е да сменяш таван на 11 000км...даже ти препоръчвам 10 000км... :confused:

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от гумата » 01 Авг 2013, 13:34

Лики Моли е добро масло, но за БМВ Е 46 е по- добре да се сложи 5W40 и освен това каквото и да се пише за добавките, те се отмиват при поредната смяна на масло ако не се сложат отново. Освен това добавка може да се сложи на двигател,който е за ремонт и тогава е по- добре да се ремонтира,отколкото да му се сипва добавка. Аз дори и преди да продам, пак не бих сипал добавка за масло. Добавката за масло е необходима при критични условия, в случай че не може да се задържи компресия и маслото няма да стигне за времето на работа на двигателя. Аз ползвам масло Статоил и ми е добре. Доброто масло си оправдава парите.

ПредишнаСледваща

Назад към E46